Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: R.a.b I Medalion
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3
mormord
Nie wiem czy ktos to juz zauwazyl ale chyba znalazlem dowod na potwierdzenie tego ze R.A.B to brat Syriusza. Zajrzyjscie do Zakonu Feniksa na strone 134, 5 wers od dolu: "Znalezli też cięzki medalion, którego nikt nie potrafil otworzyc..."
Teraz zajrzyjcie do Ksiecia Polkrwi na strone 226 wers 12 i 13: ... potrzasajac ciezkim, zlotym medalionem..." Oba te opisy pasuja do sibie. Wyglada na to ze Regulus wykradl medalion i przyniosl do domu. smile.gif
Katon
O w morde. Aż se sprawdze.
Zeti
To pasuje! Syriusz zniszczył ten medalion więc Harry już nie musi go szukać i zostaje mu tylko 3 chyba że...

QUOTE(Wrona @ 02.02.2006)
Zastanawia mnie za to dlaczego wszyscy myślą, że jest 7 horkruksów... To, że Tom powiedział, że to potężna cyfra (czy jakoś tak) nie oznacza, że podzielił na tyle części swoją duszę... Może nie zdążył, a moze podzielił na więcej?
*

Voldemort żeczywiście zrobił więcej niż 7 horcruxów w końcu tylu ludzi pozabijał
Kulafior
Ale sam mówił że 7 to najpotężniejsza magiczna liczba. No i nawet taka bestyja jak one może nie chciała kroić swojej duszy na maleńkie plasterki. ALe to by było nuiesamowite i rispekt dla Rowling, ona często zostawiała takie małe wskazówki, ale zwykle w jednej książce. Nie no, to by było niesamowite. A może Syriusz nie zniszczył tego, tylko medalion http://monety.piloty.eu/medale.html jako w pełni sprawny Horcrux leży sobie przy Grimuald Place? hehe, Horry szuka go po całym świecie, a m a pod nosem.. to by było niezłe
mormord
Niekoniecznie u Syriusza. Rownie dobrze moze lezec na wysypisku. smile.gif W koncu oni to wszystko wywalili.
Luna Lovegood
QUOTE(Zeti @ 02.02.2006 14:25)
Voldemort żeczywiście zrobił więcej niż 7 horcruxów w końcu tylu ludzi pozabijał
*

Ale za każdym razem nie musiał sobie duszy roztrzepiać biggrin.gif No nie??

QUOTE(Kulafior @ 02.02.2006 14:42)
A może Syriusz nie zniszczył tego, tylko medalion jako w pełni sprawny Horcrux leży sobie przy Grimuald Place? hehe, Horry szuka go po całym świecie, a m a pod nosem.. to by było niezłe
*

Moim zdaniem to mogłoby być w stylu Rowling. No w końcu jest teraz to dom Harry'ego, więc tak se myśle, że będzie tam dość często przesiadywał i pod koniec książki powie: - Maiłem go tyle razy w ręku , czemu go nie zniszczyłem biggrin.gif
(MOJA WYOBRAŹNIA biggrin.gif)
Katarn90
wow, sprawdziłem, rzeczywiście powalająco realistyczna teoria. tak, chyba wygląda na to, że RAB przyniósł medalion do chałupy. blink.gif No,no
Zeti
QUOTE(Luna Lovegood @ 02.02.2006 14:56)
QUOTE(Zeti @ 02.02.2006 14:25)
*

Ale za każdym razem nie musiał sobie duszy roztrzepiać biggrin.gif No nie??

No nie musiał ale kto wie co się dzieje w glowie szaleńca
Daga
ale w końcu Voldemort znowu zbyt wielu ludzi nie zabił.. od tego miał ludzi.
A takie rozszczepianie musi miec też jakieś inne konsekwencje.
Aylet
O kurna, ale teraz to mnie powaliło o_O
To jest niesamowite i bardzo prawdopodobne, że to jest właśnie ten medalion, zapewne Rowling miała nadzieje, ze mało kto zwróci na to uwagę i będzie lepszy efekt zaskoczenia...
Zeti
Pewnie ten medalion nie chcial się otworzyć bo był horcruxem
Katarn90
zapewne, ale dlaczego RAB napisał, że zniszczył horkruksa, skoro HP i spółka znaleźli go w V tomie.
I jest kolejne niebezpie blink.gif czeństwo: horkruska mógł wziąć Dung i sprzedać
Poomyluna
Ale z drugiej strony pasuje blink.gif
Regulus A. Black! blink.gif
Chociaż... Może to tylko przypadek? Chyba musimy poczekać do 7 omu. Zaraz! A może za to zabił Voldemort Regulusa, a potem skłamał, że Regulus nie chciał po prostu czegoś wykonać! blink.gif
Ahmed
Myślę że wszyscy są zgodni co do tego że R.A.B to Regulus. Zauważcie jak często Rowling wspomina o nim w VI tomie:
III Rozdział: Dumbledore mówi o tym że spadek przeszedł na Harry'ego, bo Regulus i Syriusz nie mieli dzieci....
IV Rozdział: Slughorn wspomina o tym że Regulus był w Slytherinie, podobnie jak cała rodzina Blacków za wyjatkiem Syriusza.
VI Rozdział: Lupin wspomina o tym że odnaleziono ciało Karkarowa, po czym dodaje że śmierciożercy znaleźli Regulusa zaledwie po kilku dniach (od jego ucieczki od Czarnego Pana).

Odnośnie medalionu (wykopane z HP Lexicon):
At some point, the locket was removed from its hiding place by the mysterious R.A.B. and another locket substituted for the original with a note; the true locket's whereabouts are currently unknown, although it may be the same as the locket found at 12 Grimmauld Place during the summer before Harry's fifth year.

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że jest to najwyraźniej ten sam medalion. Jedyne pytanie które mnie już od lipca nurtuje brzmi "Czy Regulus żyje?" Z tego co dowiadujemy się w książce został on zabity po tym jak odmówił wykonania jakiegoś zadania na żądanie Czarnego Pana. Ale czyż JKR już wcześniej nie użyła podbnej sztuczki? Chodzi mianowicie o Petera Pettigrew, o którym wszyscy myśleli że od dawna nie żyje zabity przez Syriusza. Czy tutaj sytuacja może okazać się podobna? Myślę że trop Regulusa może zaprowadzić Harry'ego bardzo daleko....i z pewnością Jo ukrywa jeszcze jakies informacje dotyczące tej postaci.
Luna Lovegood
możemy też powiedzieć, że młody Black, dowiedział się, sprawdził, zniszczył, chciał wejść na wyzsze "stanowisko" u Czarnego Pana, ale ten go do grobu wpakował( w sumie to nic nowego nie napisałam, więc powiem, że zgadzam się z poprzednikiem.)
Puszek
QUOTE(Aylet @ 02.02.2006 16:44)
zapewne Rowling miała nadzieje, ze mało kto zwróci na to uwagę i będzie lepszy efekt zaskoczenia...
*

To by w ogóle o tym nie pisała.

O tym medalionie znalazłem już dawno i pisałem na starym VI tom forum.
harolcia
QUOTE(Ahmed @ 02.02.2006 18:15)

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że jest to najwyraźniej ten sam medalion. Jedyne pytanie które mnie już od lipca nurtuje brzmi "Czy Regulus żyje?" Z tego co dowiadujemy się w książce został on zabity po tym jak odmówił wykonania jakiegoś zadania na żądanie Czarnego Pana. Ale czyż JKR już wcześniej nie użyła podbnej sztuczki? Chodzi mianowicie o Petera Pettigrew, o którym wszyscy myśleli że od dawna nie żyje zabity przez Syriusza. Czy tutaj sytuacja może okazać się podobna? Myślę że trop Regulusa może zaprowadzić Harry'ego bardzo daleko....i z pewnością Jo ukrywa jeszcze jakies informacje dotyczące tej postaci.
*

Oj, nie sądzę, żeby Rowling kolejny raz stosowała ten sam "myk" . To by było zbyt proste jak na nią, dry.gif tak sądzę... biggrin.gif
michelle
[SIZE=7][COLOR=red]tak wszyscy mowia ze R.A.B. to Remulus Augustus Black.. wiec moze to prawda???
dominisia888
to jest całkiem możliwa teoria... Rowling na pewno po coś napisała wzmiankę o medalionie w VI tomie... i uważam, że Ona włąśnie liczyłą na to, że ktoś to zauważy... chyhb anie sądzicie, że pisze książki dl młotków, tacy w ogóle nie potrafia czytać...
Dorcas Ann Potter
No, ale jak ktoś może czytać HP jak nie potrafi czytać ;p?

RAB to jest Regulus Black, to było na jakiejś tam stronie, a ja jestem zbyt leniwa żeby to znaleźć.

Regulus i Syriusz nie mieli dzieci....

;>
Absolution
QUOTE(michelle @ 03.02.2006 10:25)
tak wszyscy mowia ze R.A.B. to Remulus Augustus Black..
*

A nie Regulus Arcturus Black ?;>?
Katarn90
a było gdziekolwiek podawane jego drugie imie?
dominisia888
QUOTE(Dorcas Ann Potter @ 03.02.2006 11:18)
No, ale jak ktoś może czytać HP jak nie potrafi czytać ;p?

oj to był skrót myślowy ;P chodzi mi o czytanie ze zrozumieneim tongue.gif
Absolution
QUOTE(Katarn90 @ 03.02.2006 12:29)
a było gdziekolwiek podawane jego drugie imie?
*

tak, na jakiejś stronie angielskiej i polskiej, niestety nie pamietam jakiej... blush.gif
jak znajdę prześlę linka
Katarn90
Bóg ci to w dzieciach wynagrodzi.
Ciekaw jestem, czy nie byłoby czegoś więcej o RAB-ie na ww.hp-lexicon.org tam zawsze jest dużo informacji z wywiadów i rozmów z JKR.
Dorcas Ann Potter
A mnie się tradycyjnie nie chce szukać ;P
Aylet
Co do tego, czemu Regulus nie zniszczył horkruksa, to może chciał, ale po pierwsze nie wiedział dokładnie jak, a po drugie to może nie zdąrzył i został zamordowany...
dominika00
Mnie sie wydaje, ze na pewno go nei zniszczył. Bo skoro Dubledor zniszczył pierścien i jego ręka była czarna, to chyba Syrjusz lepiej by sobie z tym nie poradził nie odnosząc zadnych ran blink.gif Chyab, ze zniszczył go Regulus, duzo wczesniej,ale dlaczego ten medalion znalazł się w domu Blacków;/ Nie wiem sama. Poczekam an VI część tongue.gif tongue.gif
Zeti
Harry zniszczył Pamiętnik Riddla i nic mu się nie stało, przeciwnie uratował życie sobie i Ginny
Absolution
QUOTE(Katarn90 @ 03.02.2006 12:38)
Bóg ci to w dzieciach wynagrodzi.
*

wole ołówki i gumki chlebowe

QUOTE(Katarn90 @ 03.02.2006 12:38)
Ciekaw jestem, czy nie byłoby czegoś więcej o RAB-ie na ww.hp-lexicon.org tam zawsze jest dużo informacji z wywiadów i rozmów z JKR.
*

Mugglenet wrote

R.A.B's indentity possibly confirmed -- The Harry Potter Lexicon has Regulus Arcturus Black. The middle name is defined as "the fourth brightest star in the sky and the brightest star in the constellation Boötes, approximately 36 light-years from Earth

dementi.gif
Luna Lovegood
QUOTE(Zeti @ 03.02.2006 16:23)
Harry zniszczył Pamiętnik Riddla i nic mu się nie stało, przeciwnie uratował życie sobie i Ginny
*

No ,a tak wogóle czy Dumbledor musiał się "skaleczyć" przy rozwalaniu pierścienia? Może to się stało jak chciał go "dosięgnąć"
hazel
czy Dumbledor musiał się "skaleczyć" przy rozwalaniu pierścienia? Może to się stało jak chciał go "dosięgnąć"

Też mi się trak zdaje. W końcu jak Dumbledore był z Harrym po medalion w tej grocie, to niebezpieczny nie był sam Horkruks, tylko to co go ochraniało przed niepowołanymi osobami.
Watson
Ja podejrzewam owszem regulusa ale zastanawia mnie Augustus Rookwod... huh.gif
Marionetka
QUOTE(mormord @ 02.02.2006 14:59)
Nie wiem czy ktos to juz zauwazyl ale chyba znalazlem dowod na potwierdzenie tego ze R.A.B to brat Syriusza. Zajrzyjscie do Zakonu Feniksa na strone 134, 5 wers od dolu: "Znalezli też cięzki medalion, którego nikt nie potrafil otworzyc..."
Teraz zajrzyjcie do Ksiecia Polkrwi na strone 226 wers 12 i 13: ... potrzasajac ciezkim, zlotym medalionem..." Oba te opisy pasuja do sibie. Wyglada na to ze Regulus wykradl medalion i przyniosl do domu. smile.gif
*

O żesz w morde. o_O
Ale niestety, medalion został przy Grimlaud Placa (czy jakoś tak) do którego nie mozna się dostać. o_O

QUOTE(Wrona @ 02.02.2006)
*

No,a le za każdym razem nie musiał tworzyć nowego horkruksa.
hazel
Na karteczce w fałszywym medalionie było napisane, że ten prawdziwy został zniszczony, co oznacza przynajmniej tyle, że nie ma w nim już cząstki duszy Voldemorta, z czego logicznie wynika, że medalion, nawet jeśli znajduje się na Grimauld Place, to jest po prostu zwykłym świecidełkiem. Inna sprawa jest taka, że motywacje Regulusa przy poszukiwaniu horkruksa mogły być różne, niekoniecznie dobre.
Luna Lovegood
Może i było napisane, ale niekoniecznie tak jest. Przecież nie musiał rozwalać tego medalionu w jaskini tylko np. chciał go rozbić po wyjściu. Ale nie zdążył bo Voldi go zamordował... moja teoria:P
Marionetka
Ale to jest dziwne. W Zakonie Feniksa Syriusz mówi, że Regulus był śmierciożercą. Więc co Regulusem kierowało żeby wykraść horkuksa swojemu Panu?
Luna Lovegood
No o ile to jest on:P Nigdy nie mamy pewności no nie?
Może Regulus dowiedział się op nich przez przypadek, a potem Czarny Pan go czymś wkórzył, więc postanowił wykraść jego skarb
hazel
Właśnie do tego zmierzam - skoro był śmierciożercą to albo zdradził, albo robił to z polecenia Voldemorta. Innych opcji nie ma. Może Voldi kazał mu przenieść horkruksa w inne, bezpieczne miejsce, ale zaklęcia ochronne były zbyt mocne i spowodowały śmierć, o którą potem posądzono Voldiego.
Luna Lovegood
Wątpie. Przecież Regulus, nie zostawił tego " liściku" w medalionie nie?
Zdradził Volda, albo to nie jest on
matra
QUOTE(hazel @ 03.02.2006 22:42)
Na karteczce w fałszywym medalionie było napisane, że ten prawdziwy został zniszczony, co oznacza przynajmniej tyle, że nie ma w nim już cząstki duszy Voldemorta, z czego logicznie wynika, że medalion, nawet jeśli znajduje się na Grimauld Place, to jest po prostu zwykłym świecidełkiem. Inna sprawa jest taka, że motywacje Regulusa przy poszukiwaniu horkruksa mogły być różne, niekoniecznie dobre.
*

Nie było napisane że jest zniszczony tylko żę RAB zniszczy go przy najbliższej okazji, czy jak tylko sie da...
hazel
QUOTE(Harry Potter i Książę Półkrwi @ strona 653)
Do Czarnego Pana
Wiem, że zanim to odczytasz, będę już dawno martwy,
ale chcę, byś wiedział, że to ja odkryłem twoją tajemnicę.
To ja wykradłem prawdziwego horkruksa
i postanowiłem go zniszczyć.
Zmierzę się ze śmiercią w nadziei,
że kiedy trafisz na godnego przeciwnika,
będziesz znowu śmiertelny.
R.A.B.

Faktycznie masz rację. Niekoniecznie musiał go zniszczyć. Mój błąd.
Katarn90
zaraz, ale pisało przecież że Regulus był śmierciżercą, do czasu gdy kazano mu wykonac jakieś "zabójcze" zadanie, i że wtedy próbował się wycofać. Może zobaczył, że śmierciojady to nie sa tacy bohaterowie jak mu wmawiali rodzice (ZF) i postanowił ich osłabić. Wykrył horkurksa i go zarąbał. Voldi się skapnął, więc zakatrupił RAB-a ,ale zostawił falsyfikat w jaskini, żeby ktoś kto będzie szukał horkruksów namęczył się a może i zginął, a potem zorientował, że to tylko falsyfikat. pokrętnie się wyraziłem.
Aylet
No troche. i też według mnie za bardzo wydumane. (rety, ale ja marudze laugh.gif )
Hermiona555
jesteś GENIALNY!!!!! Teraz już wiem!!!!!!! Oświeciło mnie:) przecież to pisało.... ja na to nie wpadłam
Wrona
QUOTE(Katarn90 @ 04.02.2006 10:05)
Voldi się skapnął, więc zakatrupił RAB-a ,ale zostawił falsyfikat w jaskini, żeby ktoś kto będzie szukał horkruksów namęczył się a może i zginął, a potem zorientował, że to tylko falsyfikat. pokrętnie się wyraziłem.
*

Hehe, jak zginie to się nie kapnie, że to falsyfikat laugh.gif , ale tak czy inaczej jego (jej) poświęcenie poszłoby na marne...
Avadakedaver
QUOTE(mormord @ 02.02.2006 13:59)
*

to ma sens. Ale w liście jest napisane, że RAB postanowił go zniszczyć, a ty mówisz, że jest ukryty w domu. Ale mam nadzieję, że i na to znajdziesz jakis sposob tongue.gif, np. że nie udało mu się horkruxa zniszczyć, więc go ukrył
Ja znalazlem kolosalny bład w 3tomie, ale powiem to tutaj, bo na tamten temat nie mogę się wbić. Cytuję:
"Harry wpatrywał się w Blacka i w Krzywołapa, ściskając mocno różdżkę. Co z tego, że będzie musiał zabić też i tego kota?To sprzymieżeniec Blacka...(...) Zrób to teraz! - zabrzmiał mu w głowie głos."
i takie tam( wszystkiego nie chciało mi się pisać). Wyrzźnie widać, że Harry chciał Blacka zabić. Ale jakim zaklęciem??? Przecież Avady Kedavry, i tym, że takie coś w ogóle istnieje, dowiedział się trzy miesiące później! chyba nie chciał go zapetrificustotalować na śmierć?!

Zeti
Harry działał w afekcie liczyło się tylko to by się zemścić
hazel
Ale jakim zaklęciem??? Przecież Avady Kedavry, i tym, że takie coś w ogóle istnieje, dowiedział się trzy miesiące później!

To jest ciekawe zagadnienie. Może chciał go zadźgać różdżką, albo miał pod szatą schowanego shotguna.
wojtuch
Oj Adavakedaver, nie rób problemu z niczego, mógł go oszołomić a potem pchnąć nożem, mógł rzucać wszytkie pokolei zaklęcia jakie zna, aż syriusz z bólu by padł. Mógł go udusić, wszytko mógł jednym słowem smile.gif
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.