Hermiona555
02.02.2006 14:41
Co myślicie o śmierci Dumbledora i wielu innych rzeczach?Np o tym,że Harry zerwał z Ginny? Napiszcie tu.Ja myśle,że śmierć dyrektora była niepotrzebna.szkoda,że Harry z nią zerwał ale to dla jej bezpieczenstwa.Piszcie swoje opinie na ten temat.czekam i pozdrawiam fanów Harry'ego
Według mnie akcja strasznie na początku się wlecze. Boleśnie odczułam brak Voldemorta (chodzi mi o teraźniejszość, nie przeszłość)...Jestem zbulwersowana <hehe> ślubem Billa z Flegmą

Śmiercią Dumbledora nie przejełam się za bardzo, bo wiedziałam o niej z tych przeklętych spojlerów

Zerwanie Harry'ego z Ginny było dziwnie uzasadnione... Rozumiem to, ale w tym wypadku musiałby zerwać kontakty też z Hermioną, Ronem i całą resztą... No i oczywiście: Jak Draco mógł nie zagrać tego meczu ?! (tak, wiem, miał co innego do roboty...) Rewelacyjne <jak zawsze

> była Luna. Całkiem ześwirowana osóbka z niej, ale jaka fajna

I sądziłam, że Ron jest na trochę wyższym poziomie... Takie całowanie się, żeby się tylko całować... Żałosne... Żal mi się zrobiło Tonks i Nacyzy (już gdzieś o tym pisałam). Na tym skończę, bo nic ciekawszego mi już do głowy nie przychodzi...
Hermiona1900
13.06.2006 18:48
No więc ja jestem troche przejęta śmiercią Dumbledora. Ale mysl,że w 7 cześci jkoś sie OSOBIŚCIE pojawi w akcji, ja wam to mówię....zobaczycie,że mam rację za jakiś czas 9 jak wyjdzie 7 częśc

). No i ta ,,zdrada " Snape'a. A już powoli zaczęłam go szanować

. Poza tym bardzo sazybko mi sie to przeczytało i myśle,że awet niezła jest ta część. Jestem strasznie ciekawa, jak sie skończy książka na końcu...szoda,że to bedzie ostatnia część... a może Rowling sie rozmysli...
Ta część była za bardzo (hmm ... jak by to napisać) wymyślona. Rowling nie miała o czym pisać. Jakaś sensacja ---> Snape zły

. Wszystko mroczne. To beznadzieja. Pozatym nie podobał mi sie ten cały wątek miłosny z Ronem. Reszre łatwo wymyślić. Brak nowych, orginalnych postaci. Ale za to naj były retrospekcje Toma Riddla

i horkorusy. Cała akcja na poziomie. Jakby porównywać wszystkie części to jest to prawie najgorsza (zaraz po IV, która była pisana na potrzeby filmu). Nie sugerując sie tytułem: każda część się z czymś kojarzy - a ta z czym ?? Jest to też takie wprowadzenie do 7 części. Śmierć Dumbledora, domysły co do horkorusów, R.A.B

! Teraz zostaje porównać HP VI do innych książek.

hihihiih - bo tak skrytykowałam.
Ludwisarz
07.08.2006 11:05
Przeczytałem 6 część.
Dopiero teraz. Ale jednak.
Jestem pod dużym wrażeniem. Wiele wiele kwestii odwróconych o 180 stopni. Pojawiło się coś co uwielbiam czyli rozwinięcie i wykorzystanie wątków z bardzo wczesnych książek (dziennik jako horkruks, tajemnicze morderstwa w domu Riddle'ów). Rozwinięcie kwestii kontaktów z mugolskim rządem (świetny rozdział). Przejście na wyższą płaszczyznę w kwestii walki z Sami-Wiecie-Kim, uczuć, planów czy zaufania.
Dooobre.
Mumiah spod buta
24.08.2006 10:49
Mimo,że o wiele wczesniej wiedziałam,jakie jest zakonczenie tego tomu,to i tak dopiero po przeczytaniu całości,kiedy wszystkie emocje sie skumulowały,śmierć Dumbledora mną wstrząsnęła,aż mi łzy do oczu napłynęły,po prostu jakby odszedł ktoś z mojego życia....niepodważalny autorytet,uosobienie wszelkich ideałów,czyste dobro i nieskończona składnica wiedzy i doświadczenia....Rowling nawarzyła sobie piwa....niech teraz to odkręca,bo nie wyobrażam sobie Hogwartu w 7. tomie....Do tej pory Hogwart=Dumbledore....
Zresztą na pewno każdy forumowicz napisałby to samo o odczuciu straty do tego maga,kiedy zdążył się do niego tak przywiązać....
piwo można ważyć, lecz pierwej wypadałoby je uwarzyć ;)
QUOTE(paula19 @ 05.08.2006 16:00)
Jakby porównywać wszystkie części to jest to prawie najgorsza (zaraz po IV, która była pisana na potrzeby filmu).
Słucham?
Sugerujesz, że Rowling napisała "Czarę Ognia" myśląc, jak będzie wyglądał film na jej podstawie?
Książka mi się podobała , ale mam nadzieje , że Syriusz wróci w następnej części , bo autorka uśmierciła dwie baaaardzo bliskie Harry'emu osoby. Przesada. No i czemu on zerwał z Ginny? Szkoda mi jej... pozdrawiam:*
Josephine
14.12.2006 18:25
Ta Syriusz wróci- może powstanie z umarłych lub stanie sie inferiusem? Weźcie skończcie pisac że on wróci bo to jest moim zdaniem nierealne. Bellatrix go zabiła a potem wpadł za kotarę. Nie może ożyć- chyba że kotara by posiada jakąś wielką moc dzięki której jego dusza powróci do ciała.
Szkoda mi jego postaci bo bardzo go lubie ale moim zdaniem to dobrze że Harry nie ma juz żadnego "opiekuna". W końcu musi działać całkowicie na własna reke a nie podpierać sie innymi. Z 6 cześci wywnioskowałam że nie warto podpierac sie innymi bo ich może w każdej chwili zabraknac a my zostaniemy jak te ciele że się tak wyrażę. jestem bardzo ciekawa jak sobie poradzi z tym wszystkim mając jedynie równie lub nawet mniej dośwaidczonych przyjaciół od siebie...
A tak wracając do tematu to HPiHbP bardzo mi sie podobała. Moim zdaniem jedna z najlepszych części biorac pod uwagę, że wszystkie są dobre...

No może 1 i 2 cześć mnie nie zachwyciła ale reszta jest good:) A 6 czyta sie wyjątkowo szybko i lekko. Świetna książka.
PrZeMeK Z.
14.12.2006 18:38
Przepraszam za poruszanie tego tematu, ale już nie mogę.
Bellatriks NIE zabiła Syriusza zaklęciem! Ona go tylko wepchnęła za zasłonę - i to ona spowodowała śmierć! No ludzie, ja doprawdy nie wiem, jak można tego z książki nie wyczytać.
Do tematu: szósta część podobała mi się tym bardziej, im więcej razy ją czytałem. Za pierwszym razem miałem zbyt wysokie oczekiwania i nieco się zawiodłem, w dodatku nie udało mi się uniknąć spojlerów (tak, tak, tych dwóch najgorszych). Ale potem doceniłem resztę książki. Identycznie miałem w przypadku trzeciego filmu. Na początku miałem do niego żal za niesprostanie książce. Teraz go uwielbiam.
To trochę jak z "Wojną światów". Film całkiem dobry, ale zakończenie banalne!! Jak rozwinięta technologia, lata, setki lat badań obcych nad ziemią, jak mogło to wszystko zawieść??!! Jak mogli przeoczyć coś takiego, skoro planowali atak nawet przed pojawieniem się ludzkości?!
A to akurat nie wina reżysera/ scenarzystów, tylko Wellsa, gdyż to oryginalne zakończenie jego książki (która była pierwowzorem filmu). Tak więc proszę słać gromy na niezyjącego pisarza, nie na Spielberga.
Co wam się ludzie dzieje z wyobraźnią, czytaniem ze zrozumieniem i czymś co łączy te dwa elementy? Kto wam powycinał te kawałki umysłu? Jak można permanentnie nie rozumieć kluczowego fragmentu książki i jeszcze snuć wokół własnego niezrozumienia teorie?
Josephine
15.12.2006 19:42
Przepraszam

Ostatni raz 5 cześć czytałam 2 lata temu i teraz zajrzałam i rzeczywiście nie ma nic napisane na temat zaklęcia które ugodziło Syriusza w piers. Jeszcze raz przepraszam za to niedopatrzenie. Ale itak sie trzymam wersjii że on raczej nie wróci chociaż to mogłoby być ciekawe. JKR mówiła cos w jakimś wywiadzie że jego postać pojawi sie w 7 części...
Co do tych powrotow syrisuza i dumbledore'a to neimozlwie bo po co mialaby najpeirw ich zabijac a potem wskrzeszac ? bez sensu....
Hermiona1900
17.12.2006 12:15
A może jednak w tym sensu trochę jest...przecież Harry ma trudne zadaie przed sobą, i uważam, że albo Syriusz,albo Dumbledore mu wt ym pomogą. Trzeba czekać na siódmą część.
Katon - można, można...
Niom trzeba, a mozliwe jest cos takiego ze on z tego portretu bedzie mu dawal jakies wskazowki...
Hermiona1900
17.12.2006 15:32
Tego na maksymanie wykluczam, ale jednak w to wątpię...Podrugie - Harry wyraźnie powiedział, że do Hogwartu już nie wróci, ao ile mi wiadomo, to tylko tam jest portret dawnego dyrektora.
Josephine
17.12.2006 15:37
Słowa pozostaja tylko słowami, a co zrobi to sie okaże. Trzeba czekać...
Nie wroci... na bank wroci po cos moze sie akcja tma bedize toczyla gdzies blisko niestety musimy czekac a wiadomo kiedy ma zostac wydana ostatnia czesc ?
PotterBart
22.12.2006 10:04
Szósta część była bardzo zaskakująca moim zdamiem. Te wszystkie horkruksy, śmierć Dumbledore'a...
LilienSnape
28.12.2006 23:19
Szósta część była najciekawsza . Chociaż śmierć Dumbledora była ciekawym pomysłem to jednak nie wyobrażam sobie tej książki bez niego . No i bez Hogwartu, dziwnie . [ troche przygnębiające ] A co do powrotu Dumbleodra i Syriusza w siódmej części to pewnie, któryś z nich objawi sie Harry'emu żeby dać mu jakieś wskazówki czy coś [ chociaż I tak nas JO zaskoczy ] . Mam nadzieję, że siódma cześć będzie miała troszkę więcej stron niz poprzednie x D [ a ciekawa na pewno będzie ]
Szósta część była bardzo dobra, czytało się ją tak fajnie jak poprzednio. Klimat mroczniejszy, to prawda i tak powinno być. Sytuacja w świecie czarodziejów staje się coraz bardziej napięta i czytelnik to czuje. Jest też wiele zaskoczeń – jak zwykle zresztą

Śmierć Dumbledore’a – smutna lecz z pewnością konieczna dla dalszego rozwoju fabuły bo w książkach Jo nic nie dzieje się bez przyczyny. No i Snape – świetny wątek, nie wiadomo w końcu po której stoi stronie, cały czas toczą się przecież dyskusje na ten temat – niezły zabieg, który sprawia że jeszcze bardziej chcemy poznać całą prawdę ;] Pozostaje nam czekać na tom ostatni
Krystian
20.01.2007 14:26
Snape to debil każdy to wie ale żeby być takim durniem??
czemu Dumbledore "zaczarował" Harry'ego??
Harry mógł powstrzymać snape
czemu??
bo gdyby Potter się wychylił to też skończyłby w rzekomo lepszym świecie
smagliczka
20.01.2007 14:56
czemu??
Przyznam, że nie rozumiem tej, jakże elokwentnej, wypowiedzi.
Kto ma być durniem? Snape czy Dumbledore, czy może ten, kto wie, że Snape to debil?
Stawiam na ostatniego.
EmmaLover
25.01.2007 12:44
QUOTE(smagliczka @ 20.01.2007 14:56)
czemu??
Przyznam, że nie rozumiem tej, jakże elokwentnej, wypowiedzi.
Kto ma być durniem? Snape czy Dumbledore, czy może ten, kto wie, że Snape to debil?
Stawiam na ostatniego.
Hehe, wspaniale ujęte. Gratulacje

Co do szóstego tomu to rzeczywiście jest moim ulubionym i najciekawszym. Ale i tak następna będzie najwspanialsza (książka). Dumbledore nie żyje i nie ma co do tego wątpliwości. Wszystkie teorie z zaklęciem niewerbalnym, jakąś tarczą duszy itp. są niczego warte. Rowling zabiła dyrektora tak samo jak Syriusza i oni nie wrócą...
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę