Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Bloody Mary
Magiczne Forum > Talk Show > Talk Show > Bzziuuummm!!!
Pages: 1, 2
em
yhm zgoda, ale ja rozwazalam przypadek podany przez katona

matka 00Rh- ojciec 0ARh+
dzieci: 00Rh-, 0ARh-, 00Rh+, 0ARh+
pogrubione przypadki konfliktowe

ale faktycznie, profilaktyka i będzie git
Katon
Aha. No to się hipotetycznie względnie uspokoiłem.
Lilith
Mateusz a jaka ty masz wogole grupe krwi? biggrin.gif
PrZeMeK Z.
user posted image
em
user posted image
matoos
user posted image

owczarnia
A wiecie o tym, że grupa krwi się może zmienić? Ja na przykład miałam jako dziecko AB, teraz mam A... Z tym że za Chiny nie wiem RH+ czy RH-...
Child
woot? oO
owczarnia
No niestety tak właśnie. Też byłam zdziwiona, ale pan doktor (niejeden) rzekł, że to normalne.
em
lol, mialam to wkleic
ale swinka mnie rozbroila happy.gif

erm. to musi miec cos ze szpikiem kostnym chyba, nie?
Child
gógiel twierdzi: Grupa krwi może się zmienić u czowieka po przeszczepie szpiku kostego od dawcy szpiku z inną grupą. Grupa krwi nie decyduje o zgodności szpiku kostnego.
em
to tak, to tak, jasne, nawet ja to na biolcy podstawowej mowilam
ale nie slyszalam, ze bez przeszczepu tez sie moze zmienic. owca?
Child
byl jeszcze przypadek, ze grupa zmienila sie po przeszczepie watroby.
owczarnia
No to ja jestem ewenement w takim razie. Jak wół mam w książeczce najpierw AB, a później A. Całe młodociane życie miałam AB wszędzie. A później jak zaszłam w ciążę, znów mi robili i wyszło A. Wyraziłam zdziwienie, a oni na to, że to żadne dziwo i czasem się zdarza. I później pamiętam też się przy okazji jakichś badań pytałam, i też mówili że nie dziwo.

Więc już nie wiem.
Child
ciąża to nie takie 'samo z siebie' wink2.gif

dzieciak aby przypadkiem nie ma A?
Atina
Często przy porodzie wpisywało się dziecku grupę krwi matki, może stąd informacja o tym, że "miałaś" AB smile.gif
BlackOmen
QUOTE(MisieK @ 23.06.2008 12:12)
ja tez. za dzieciaka byłem nakłuwany jakiś raz w miesiącu. a teraz krew oddaję regularnie;p
*

Masz już darmowe przejazdy komunikacją miejską za honorowego dawcę? : P

ps. ja nie jestem idealnym dawcą bo mam rh+ :c

QUOTE(Child @ 23.06.2008 22:30)
*

Mógłby mieć 'B" to byłoby wiadomo gdzie się zgubiła Owczarni jedna literka user posted image
owczarnia
QUOTE(Child @ 23.06.2008 21:30)
ciąża to nie takie 'samo z siebie' wink2.gif

*

No ale przecież nie przeszczep wink2.gif?

Dzieciak ma A, zgadza się.

QUOTE(Atina @ 23.06.2008 21:37)
Często przy porodzie wpisywało się dziecku grupę krwi matki, może stąd informacja o tym, że "miałaś" AB smile.gif
*

Nie, no coś Ty. Zresztą, moja matka ma A. Ojciec AB. RH+ oboje. Z tego wynikałoby, że ja chyba też RH+?
Child
Masz już darmowe przejazdy komunikacją miejską za honorowego dawcę? : P
niedawno to z kumplem liczylismy - gdyby zacza w wieku 18-tu lat, to - biorac pod uwage rozne czynniki typu mozliwosc oddawania raz na iles tam tygodni, ktora wydluza sie z wiekiem - to zupelnie darmowe przejazdy mozna dostac w wieku ~35 lat
Atina
Owca, no to rzeczywiście ciekawa sytuacja.

Co do Rh, to czytałam, że tylko w przypadku rodziców - i - jest pewność, ze dziecko też będzie -, więc możesz być chyba zarówno + jak i -.
Miętówka
Mam AB. Dziwne to chyba trochę, bo mama ma 0Rh+, a mój tata miał BRh+. Chociaż może nie dziwne, ja się nie znam.

Poza tym, że nie mogę kaszy gryczanej i żadnego oleju poza tym z oliwek (chociaż o ryżowym nic nie ma, to nadal będę jadła), to mi pasuje.
Umarłabym, gdybym nie mogła kawy bezkofeinowej i zielonej herbaty, ale na szczęście mogę.

EDIT: Aha. Dzięki za wyjaśnie, em.
em
to twoja mama ma 0A z recesywnym genem A smile.gif

ej. się zastanawiam, niech mi jakiś biolog powie, A może być recesywne w ogóle? bo chyba nie mam racji.
harolcia
zawsze mnie uczono, że tylko 0 jest recesywne, ale poszukam jeszcze huh.gif
em
poczytałam i faktycznie, nie mam racji, kiedy zestaw genów jest 0A, grupa krwi jest A, nie 0. grupa krwi 0 jest tylko wtedy, kiedy geny idą 00, bo 0 jest zawsze recesywne, a A i B - zawsze dominujące.

przypadek miętówki jest dla mnie nie do ogarnięcia w takim razie, 00Rh+ i BBRh+ (względnie B0Rh+), przecież nigdzie nie ma allelu A...

a dla przypadku podanego przez Katona nie będzie w takim razie opcji konfliktu serologicznego innego niż obecność czynnika Rh we krwi hipotetycznego dziecka, jeśli oboje rodzice są 00.

/tak, robię wszystko, żeby nie wkuwać historii książki.
Avadakedaver
a ja mogę wszystkim dodatnim dawać. to chyba 0rh+.
Lilith
0Rh- mozna podawac kazdej grupie, ale sama przyjmuje tylko swoją, tak to działa.
Eva
No tak, ale lepiej chyba nie podawac rh- zadnemu rh+ bo aglutynacja bedzie czy jakas inna impreza w tym stylu :d
Lilith
nie wiem, nie znam sie, ale ponoc wlasnie tak mozna zrobic. moze sie myle.
BlackOmen
haj fajw Avada!
hazel
AB Rh-
Gównianym dawcą jestem.
matoos
Za to możesz brać od wszystkich tongue.gif
kate711
QUOTE(Lilith @ 22.06.2008 21:26)
wasi rodzice powini wiedziec, po urodzeniu gdzies to w ksiazeczke zdrowia wpisuja.
ja mam 0Rh-
najrzadsza z mozliwych, chcialam oddac krew, ale nie mogę, bo mam za niskie cisnienie.
*

Też mam 0Rh- (Mama ma ARh+, a tata BRh-). smile.gif

Krew oddawałam raz w LO i jakoś żadnej zmiany nie czułam. Kompletnie nic mi nie było, w przeciwieństwie do koleżanki, która na chwilę zemdlała... ohmy.gif
harolcia
QUOTE(Lilith @ 24.06.2008 23:53)
nie wiem, nie znam sie, ale ponoc wlasnie tak mozna zrobic. moze sie myle.
*

Z tego co wiem, to sie nie mylisz. Właśnie rh+ może przyjąć zarówno rh- jaki i rh+
bez żadnych dodatkowych 'imprez' wink2.gif
Tajemnicza
Ja nie znam swojej grupy krwi do tej pory dry.gif mama ma ARh+ a taka BRh+, więc jestem na pewno Rh+, ale jeden dziadek ma 0. W sumie mogę mieć każdą grupę krwi, jeżeli od drugiej strony któreś z dziadków miało 0. Czas najwyższy zrobić badania tongue.gif
Miałam raz pobieraną krew (a grupy i tak się nie dowiedziałam ><') i było w sumie nawet miło =P Pani się pytała, czy mdleję, odpowiedziałam jej, że jeszcze mi się nie zdarzyło, a gdy kazała mi odwrócić głowię to stwierdziłam, że chcę popatrzeć biggrin.gif W ogóle igły dla mnie nie są czymś strasznym smile.gif
Z tego co wiem, to każda grupa może przyjąć 0Rh-.
Eva
Jutro mam badania i sie boje a Kasia sie ze mnie smieje.

Hehehe spoznilam sie do diagnosty :]
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.