Natomiast moje ulubione płyty z muzyką z filmów to:
- "Władca Pierścieni" (szczególnie Complete Recordings - 3 CD do każdej części) - Howard Shore
- "Piraci z Karaibów Klątwa Czarnej Perły" - Klaus Badelt
- "Equilibrium" - Klaus Badelt
- "The Island" - Steve Jablonsky
- "Chasing Liberty" - szczególnie utwór "Life Will Go On" - boski

- "Król Lew"

- Hans Zimmer
- "Mustang z dzikiej doliny"

- Hans Zimmer
Lśnienie, Krzysztof Penderecki.
Nieustraszeni pogromcy wampirów, Krzysztof Komeda.
Bandyta, Michał Lorenc.
Lokator, nie pamiętam kto.
Mulholland Dr., Angelo Badalamenti.
Qbek_Wredniak
21.01.2007 16:52
Niekwestionowanym liderem wsrod moich filmowych dzwiekow jest soundtrack z filmu "Broken Flowers" Poprostu magia.
AlterEgo
26.02.2007 22:42
Star Wars(cała trylogia)- John Williams (dla mnie magik)
Obcy- 8 pasażer Nostromo- Jerry Goldsmith
Obcy- przebudzenie- Jerry Goldsmith
Jurassic Park- John Williams
khem, khem, khem
1. Enya - May It Be - Włada Pierścieni - taka fajna kołysanka
2. Muzyka z filmu Omen (I, II, III) - Jerry Goldsmith
3. Ogniem i Mieczem - Krzesimir Dębski - świetna, słuchałem jej nawet w filharmonii, efekt niesamowity
4. Dziewiąte Wrota - Wojciech Kilar - mroczno gotycko łacińskie

5. Marsz Imperialny - John Williams - rozkosz:p, podobała mi się też muzyka jak Anakin wkraczał na czele klonów do świątyni jedi ale nie umiem jej znaleźć :/
6. Meet The Flinstones

7. Pink Panter them - niezapomniane
8. Limhl - Never Ending Story - jak już piasełem esencja fantastyki
"Podwójne życie Weroniki" Zbigniew Preisner
w ogole uwielbiam film.
trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=ihZ1TB9KzGQ
Wszystkim polecam świetny instrumental soundtrack do "Fountain" Aronofsky'ego.
Clint Mansell (znany m.in. ze ścieżki dźwiękowej do Requiem For A Dream) we współpracy ze smyczkowym The Kronos Quartet i gigantami post-rocka Mogwai.
Film równie wyśmienity jak muzyka ;-)
martusza
08.06.2007 11:55
A ja bardzo gorąco polecam soundtrack z Amelii. Wszystkie utwory skomponował francuski akordeonista Yann Tiersen. A co do Clinta Mansella i jego ścieżki dźwiękowej do Requiem dla snu to uważam, że jest absolutnie fantastyczna chociaż dołująca, w sam raz na ponure dni (czyli nie na teraz).
Najlepszy soundtrack jaki dotychczas slyszalem jest z 'Requiem for a dream'. Chociaz tez uwazam, ze jest to muzyka na ponure dni ;]
A z takich bardziej weselszych soundtrackow to 'Eurotrip' ;p
martusza
08.06.2007 18:28
Ahh zapomniałam jeszcze o soundtracku z Mulan. Naprawdę fajny!
Avadakedaver
11.06.2007 22:21
w trailerze do scarface'a" jest taka fajna muzyczka. Zarówno do gry jak i do filmu.
Ja jom kcem!!!!!
martusza
08.07.2007 00:18
Soundtrack z "Moulin Rouge", co rusz sobie jakiś przypominam..ah ta pamięć nieznośna
Soundtrack z "Czekolady". Uwielbiam (tylko wykorzystanie jednego z tematów w reklamie Plusa... =="). Poza tym jeszcze soundtrack z Piratów trójki, zresztą cały film to ostatnio moja obsesja

ogólnie lubię, jak muzyka bardzo dokładnie oddaje to, co dzieje się na ekranie i kiedy później słucham jej domu, przypominam sobie film scena po scenie.
Nie wspominam już o ścieżce ze Shreka i Shreka2, lubię też muzykę z "Kiedy Harry poznał Sally".
Pszczola
04.08.2007 03:26
Na muzykę do "Piratów" odkładam już od Gwiazdki, kiedy zignorowano moje prośby do Świętego Mikołaja. Chociaż jeden, malutki OST, z którejkolwiek części! Ale dostałam muzykę do "Volvera", więc nie jest źle. Bardzo doby soundtrack. Bardzo dobry film.
Teraz napaliłam się na muzykę do V Pottera. To była miłość od pierwszego usłyszenia. Tak samo było z filmem III.
A z mniej znanych. Polecam gorąco muzykę do anime "Death Note". Zresztą, OST-y nie brzmią jak muzyka do filmu. No, może z wyjątkiem śpiewu chóru i requiem. Utwory od hard rocka, przez rockowo-popowe, j-rockowowe, aż po kościelne.
Kocham L-theme i Light-theme. Na youtube na pewno znajdziecie próbki.
Właśnie sobie zdałam sprawę, że moje płyty to prawie wyłącznie soundtracki. Jeden Bryan Adams jest wyjątkiem (chociaż moje ulubione kawałki to te z filmów).
Lilith, kocham muzykę do "Podwójnego życia Weroniki". Filmu nigdy nie polubiłam, ale temat główny, który śpiewa polska Weronika... Wciąż mnie prześladuje.
A soundtracki do gier? Muzyka w Lineage jest świetna! Czasami przypominała mi kawałki z Władcy Pierścieni (w końcu komponował do The Battle for Mittle-Earth) albo Heroes of Might and Magic. Devil May Cry by Tetsuya Shibata, Kento Hasegawa... zdecydowanie nr. 1 z gier :3. Niektóre serie Final Fantasy były bardziej udane inne mniej, ale z tych lepszych to Degree Of Cerberus (main theme by Gack xD), Kingdom Hearts (Utada Hikaru - Passion... to jest po prostu boskie!)
QUOTE(Gem @ 05.08.2007 11:52)
A soundtracki do gier? Muzyka w Lineage jest świetna! Czasami przypominała mi kawałki z Władcy Pierścieni (w końcu komponował do The Battle for Mittle-Earth) albo Heroes of Might and Magic. Devil May Cry by Tetsuya Shibata, Kento Hasegawa... zdecydowanie nr. 1 z gier :3. Niektóre serie Final Fantasy były bardziej udane inne mniej, ale z tych lepszych to Degree Of Cerberus (main theme by Gack xD), Kingdom Hearts (Utada Hikaru - Passion... to jest po prostu boskie!)
coś mi się właśnie przypomniało -
http://downloads.khinsider.com/.
jest to strona, na której znajdziecie soundtracki do gier właśnie (plus chyba trochę anime, ale nie sprawdzałem dogłębnie) a jest w czym przebierać. polecam chociażby soundtrack do quake'a pierwszego autorstwa trenta reznora.
Trylogia "Władcy Pierścieni"- niesamowity klimat
HP i ZF- taka inna niż dotychczas
"Braveheart"- czyli szkocko- celtyckie klimaty- to co uwielbiam
"Blues Brothers"
"1492- wyprawa do raju"- w ogóle bardzo lubię Vangelisa, a ten album w szczególności
"Kiler" i "Kiler-ów 2-óch"- głównie dlatego, że twórcą są Elektryczne Gitary

"Król Lew"
"Rydwany ognia"- i znowu Vangelis

"Gwiezdne wojny"- tylko wybrane utwory, bo całości nigdy nie słyszałem
A co do muzyki do gier to podobała mi się w FIFA 2004 (chyba, nie jestem pewny czy 2004 czy 2005

ale raczej 2004)
Pszczola
08.08.2007 23:11
Ach, Vangelis "1492"... Same dobre wspomnienia. Przy tym soundtracku przeczytałam wiele moich ulubionych książek. Zawsze zabieram kasetę w podróź (tak, mam kasetę, jeszcze działa!). Poza tym z naszą grupą teatralną występowaliśmy na "Expo 2000" w Hanowerze do tej mruczanki (tytułów nie pamiętam, bo opakowanie od kasety zginęło jakieś 4 lata temu xD).
Hannoverze? Moi rodzice mieszkają w Lehrte, to 20 kilosów od centrum Hannovera, właśnie tam gniję aż do września xD.
Ostatnio G. Revella wyczaiłam, ma kilka udanych soundtracków na koncie.
QUOTE(Pszczola @ 04.08.2007 04:26)
Teraz napaliłam się na muzykę do V Pottera. To była miłość od pierwszego usłyszenia. Tak samo było z filmem III.
Pomijając dwa pierwsze utwory to ścieżka dżwiękowa do V Pottera średnio mi się podobała. W moim prywatnym rankingu soundtracków do filmów HP wciąż pierwsze miejsce zajmuje ten z Więźnia Azkabanu.
Syriusz_Black
06.11.2007 09:23
Hmmm wymieniliście sporo ciekawych i pięknych ścieżek dźwiękowych, wiele z nich lubię, ale są jeszcze inne, które mógłbym z czystym sumieniem polecić.
Z takich filmów jak: "Frida", "Gladiator", "Amelia", "Pasja"...
A słyszał może ktoś z "Tenacious D & the Pick of Destiny"

??
Zakohana w książkach
28.11.2007 15:59
Ja uwielbiam "Transformation" z "Mój Brat Niedźwiedź". Zarowno wersję daną do filmu, jak i ze słowami angielskimi.
Poza tym jeszcze jedną z "Opowieści z Narnii" kiedy Tumnus gra na flecie (scenę zresztą też lubię) oraz "Krąg życia" z Króla Lwa...
No i jeszcze motyw przewodni "Piratów z Karaibów"
w soundtrackach to ja nie siedze ale Harry Potter OST milusie
Pszczola
04.12.2007 13:27
QUOTE(Meave @ 15.08.2007 13:15)
Pomijając dwa pierwsze utwory to ścieżka dżwiękowa do V Pottera średnio mi się podobała. W moim prywatnym rankingu soundtracków do filmów HP wciąż pierwsze miejsce zajmuje ten z Więźnia Azkabanu.
Cóż, pełne zdanie o muzyce do V wyrobię sobie dopiero w Święta, kiedy to mam nadzieję dostać ją w prezencie. A niech spróbują inaczej... Ale póki co, III również jest mym ulubiony potterowym OST-em.
A kojarzy ktoś soundtrack do przygodówki "The Longest Journey"? Wiele bym zrobiła, by znowu go zdobyć (dobry zwyczaj - nie pożyczaj).
QUOTE(Pszczola @ 04.12.2007 14:27)
A kojarzy ktoś soundtrack do przygodówki "The Longest Journey"? Wiele bym zrobiła, by znowu go zdobyć (dobry zwyczaj - nie pożyczaj).
wujek grimi do usług:
click
A propo gier. Guitar Hero 3 ma
zajebisty soundtrack. Połowy numerów nie kojarzyłem, ale warto.
A tak poza tym - dobra gierka na imprezy
Nothing_
11.01.2008 20:55
Piękne Soundtracki z "Requiem dla Snu" - jak już ktoś pisał, oraz z filmu "Step up".
Bardzo podobał mi się również soundtrack z "Krew Jak Czekolada".
Pozdrawiam,
Nothing
soundtrack z anime 'death note' to jeden z moich przodowników ostatnimi czasy, swoją drogą anime też przednie, polecam!
(ost wrzucę na prośbę)
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę