Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Matura 2007
Magiczne Forum > Talk Show > Talk Show
Pages: 1, 2, 3, 4, 5
hazel
Dziwne. Podejrzewam, że to jakaś część reformy edukacyjnej, która mnie na szczęście ominęła.

MisieK
bo to tak zeby było jak w Unii ;P
hazel
Taaa, prawie jak Europa.

Swoją drogą, w Polsce mamy stosunkowo wysoki poziom nauczania. Nie rozumiem tylko, dlaczego wszystkie siły z kochanym ministrem edukacji na czele (tak, wiem, że nie ma on w mocy uczelni wyższych, mówię ogólnie), dążą do osiagnięcia poziomu unijnego własnie w zakresie, w którym ten poziom przewyższamy.
Child
Ejno. Niektore kierunki maja przewidywanego magistra, jak sie uzbiera ilustam ludzi. Tak czytalem w ulotkach propaga... informacyjnych ;p
hazel
A co komu przeszkadzał stary system? W ogóle tego nie rozumiem. Mnoży się tylko kolejne instytucje - jakby szkoły podstawowe to było za mało - należało stworzyć gimnazja, każde z nowym dyrektorem, obsadą sekretariatu, woźnymi, bibliotekarką, konserwatorem i kto tam wie jeszcze kim, a potem się cieszą, że bezrobocie spada i dziwią, że dziura budżetowa osiąga rozmiary obrotów międzynarodowego koncernu.

em
jesli chodzi o system boloński (Iszego stopnia = licencjat, II - sum, uzupełniające magisterskie) to ma on być docelowo na wszystkich kierunkach na wszystkich uczelniach. To że się jeszcze jakieś jednolite ostały to tylko kwestia czasu wink2.gif

najbardziej poryte jest jednak wprowadzenie bolońskiego na MISHU - weź tu człowieku przez trzy lata kręć po różnych kierunkach i wydziałach jak to mish przewiduje, a potem nagle nie z gruchy ni z pietruchy pisz licencjat. Jeszcze chwila i MISH nie będzie się zasadniczo różnił od studiowania na dwóch kierunkach jednocześnie.
hazel
Są kierunki, na których naprawdę ciężko wydzielić zakres materiału, nadający się do takiego licencjatu. Weźmy takie budownictwo nieszczęsne - z pięciu lat ciężkiej nauki (powiedzmy) i kupy materiału, który należy opanować, żeby mniej więcej wiedzieć o co biega rapem zostaje tylko trzy piąte. I co, taki inżynier będzie umiał zaprojektować fundamenty ale więźby dachowej już nie, bo konstrukcje drewniane są na czwartym roku? Rozwiązanie - upchnąć więcej materiału w trzech latach, przy okazji rezygnując z niektórych przedmiotów i zagadnień do tej pory omawianych, bo przecież nie można mieć 50 godzin w tygodniu zamiast dotychczasowych 30. Efekt - ogólny spadek poziomu i wykształcenie armii niedouczonych pseudoinżynierów z licencjatem, który nic nie daje, poza możliwością kontynuowania studiów.
Child
dawac wyniki. posmiejemy sie. najpierw z moich ;C

polak 68
matma 46/54
fiza 52/59
angol 84/86
em
rozsz/podst/ustny:

polski 100/100/100
angielski 84/86/100
wos 76/79 :/

damy rade.

/pono historia wyszla tragicznie - dobrze, ze nie zdawalam. a moja kolezanka mastah zdala polski na 100 o.O/
kObra.
Czuję się zakompleksiona Waszymi wynikami.
Powiem, więc tylko że zdałam.

I przy okazji jestem już pełnoprawną studentką WSB xD
Anet
pisemne wio!
polski 76p/72r
angielski 94
wos 81
historia 74/78
Ludwisarz
Cześć i czołem.
Nie podam podstawowych gdy pisałem rozszerzone, bo przelicznik to glupota.

Polski podstawa - 71
Niemiec podstawa - 98
Matma rozszerzona - 92
Gegra rozszerzona - 88
Angol rozszerzony - 75

Ustne jak pisalem polak 100, angol roz 100, niemiec podstawa 95.
Child
a jutro na polibude oddac papiery. Misiek oprowadzisz wycieczke? xD
Ludwisarz
No. Dostalem sie na studia.

Co sie w takim wypadku robi?
MisieK
Idzie się najebać.
Czeka na list z papierami.
Szuka pokoju/mieszkania/składa papiery o akademik.
Anet
Ja tez się dostałam, narazie w dwa miejsca, jak się dopstane w to trzecie to tam pójdę.

no.
anagda
Ej, a ja mam takiego jednego małego pytanka...

Ile tak pi razy drzwi trzeba mieć na maturze z matmy (lub fizy) i jezyka obcego by sie dostać na polibude warszawską?
MisieK
lol, zależy na co tongue.gif
anagda
informatyka

wydział matmy lub elektroniki
Child
na gdanskiej - po 80% i sie dostaniesz [;
anagda
z rozszerzonej czy podst?
MisieK
z podstawową to na uniwerek xD
Neonai
lol.
Eva
oj misiek ale zes dowalil tongue.gif sprobuj sie dostac na uniwerek w poznaniu to pogadamy xD

ALBO W WAWIE LOL xD
MisieK
o matmie mowie ciućmoki XDDDDD
BeBe
QUOTE(Eva @ 16.07.2007 20:26)
sprobuj sie dostac na uniwerek w poznaniu to pogadamy xD

ALBO W WAWIE LOL xD
*

To, wbrew pozorom, wcale nie takie trudne :>
Patrząc na wyniki tych, którzy dostali się na AE w Poznaniu (a tam zawsze wyższy poziom), to aż trudno się nie dostać wink2.gif
Child
jak na WOiO PG - 7,3 punkta. Tegoroczne minimum xD
MisieK
wiesz, najciekawsze ze nie świadczy to o stopniu trudnosci kierunku a o popularności, po 2 semestrach ze 120 osob na magisterce zostanie 40pare tongue.gif od woja uciekają chłopaczki.
Eva
Coz. Sa kierunki na ktore latwo sie dostac, na inne nie ;P Akurat to o AE mnie zdziwilo :P
BeBe
QUOTE(Eva @ 17.07.2007 08:41)
Coz. Sa kierunki na ktore latwo sie dostac, na inne nie ;P Akurat to o AE mnie zdziwilo tongue.gif
*

Co cię zdziwiło? To że łatwo było się dostać w tym roku na AE czy to że na Akademii zawsze był nieco wyższy poziom od UAM (co zresztą potwierdzała co roku rekrutacja)?
Eva
Nie powiem zeby na AE bylo sie jakos szczegolnie ciezko dostac :P Ale jak mowilam - uniwerek szeroki i wysoki, generalizowac nie mozna. Na kierunki na ktore przyjmuja 20 osob a na miejsce jest ponad 10 jest calkiem ciezko, ale na inne sa 2 osoby na miejsce a przyjmuja 200. Do medycznej sie porownac nie da xP
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.