Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Uczucia
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3
em
IMO:
Właśnie o to mi chodziło - ktoś ma jedną cechę pasującą do schematu i od razu się go mu podporządkowuje. Chciałam po prostu zauważyć, że nie ma w tej książce czystej MarySue ani postaci zupełnie wolnej od cech z tego schematu. I myślę, że by nazwać Ginny Mary Sue, trzebaby najpierw udowodnić, że wszystkie założenia definicji (jednej z wielu) są w jej osobie spełnione. (dlaczego tak sądzę? ta definicja jest zbudowana na zasadzie koniunkcji, a koniunkcja jest prawdziwa wtedy i tylko wtedy kiedy wszystkie jej zdania są prawdziwe ;p)
Ginny byłaby MS gdyby od pierwszego pojawienia się w książce od razu podbiła serca wszystkich, była piękna, utalentowana, umawiała się z facetami, podczas bitew z Voldemortem zawsze pojawiała się w środku walki, by w spektakularny sposób uratować wszystkich i wszystko, a wówczas Potter wziąłby ją w ramiona etc.
Mary Sue ma być postacią karykaturalną. Ma to być osoba, która budzi smiech u czytelnika, mimo że opowiadanie nie jest komedią.

Akurat chwytu z zaprzyjaźnieniem się z rodzeństwem w tym wypadku nie trzeba było stosować, ponieważ Hermiona znała Ron.
Nie wystarczy znać i nie chodziło mi o zapoznanie się. Przyjaciółka taka jak Ginny mogła Hermionie duuużo powiedzieć o swoim starszym bracie i to miałam na myśli.
erleen
ale moze to miala byc Mary Sue w stylu brzydkiego kaczątka? ;]
harolcia
QUOTE(emoticonka @ 19.02.2006 17:57)
Ginny byłaby MS gdyby od pierwszego pojawienia się w książce od razu podbiła serca wszystkich, była piękna, utalentowana, umawiała się z facetami, podczas bitew z Voldemortem zawsze pojawiała się w środku walki, by w spektakularny sposób uratować wszystkich i wszystko, a wówczas Potter wziąłby ją w ramiona etc.
To pod taką opinię, którą tutaj przedstawiasz o Giny, że miałaby walczyć i  w ogóle to można by podciągnąć Harry'ego jako męską MS. W końcu jemu też się duzo udaje i ten tego tak ogólnie farciarz, szczęścia,rz dziewczyny szaleją za nim, jak do tąd miał ostateczny głos w walkach z Voldim. Jakieś dziewczynay mu zawsze gratulują ( ale to już inna sprawa)

Akurat chwytu z zaprzyjaźnieniem się z rodzeństwem w tym wypadku nie trzeba było stosować, ponieważ Hermiona znała Ron.
Nie wystarczy znać i nie chodziło mi o zapoznanie się. Przyjaciółka taka jak Ginny mogła Hermionie duuużo powiedzieć o swoim starszym bracie i to miałam na myśli.
*

Ale to chyba jasne, że skoro się przyjażnią to mówią różne rzeczy, nie??
smile.gif
em
No kurczę no, proszę czytać wszystkie moje posty, a nie od razu komentować, do tego raczej bez związku. Nie lubię cytować samej siebie:
QUOTE(emoticonka)
Idąc tym tropem, każdego bohatera każdej książki możnaby podciągnąć pod ten schemacik: Harry'ego - bo ratuje wszystkim tyłki;
i dalej.
Proszę ze zrozumieniem przeczytać całość dyskusji przed wrzucieniem swoich pięciu groszy.

A co do drugiej częśc: wybacz, ale nie zrozumiałam, co masz na myśli. No przecież napisałam dokładnie to samo blink.gif tylko w innym kontekście, z którym również radziłabym się zapoznać przed skomentowaniem.
Brittany Tonks
No więc zaszokowaliście mnie...

Po pierwsze: Rowling nie wyskoczyła tak nagle z tymi romansami, po prostu z części na część one się nasilały. W drugiej - miłość Ginevry do Harry'ego, trzecia część - Ronald i Hermiona kłócą się jak stare dobre małżeństwo, co jest jakby podpowiedzią, że kto się czubi ten się lubi. Poza tym Harry poznaje Cho i zaczyna coś do niej czuć. W czwartej - całe to zamieszanie z balem to jedna, wielka, zagmatwana historia miłosna. W piatej - pierwszy pocałunek Harry'ego, nowe pary i związki, pierwsze zerwanie. W szóstej - huragan... Tego się należało spodziewać. Dlatego w siódmej części spodziewam się ślubu Tonks i Remusa oraz Fleur i Billa. A poza tym, ludzie, toczy się wojna - czy są czasy, kiedy bardziej potrzebuje sie miłości?

Po drugie: te wszystkie pary do siebie pasują. Nie wiem, czego się jeszcze czepiacie. To wszystko było absolutnie do przewidzenia. Każda para. Bez wyjątków.

Po trzecie: zgadzam się z teorią, że Nimfa i Remus coś do siebie czuli jeszcze przed szóstym tomem. To z pewnością była miłość od pierwszego wejrzenia i myślę, że nawet oni z początku nie zdawali sobie z niej sprawy. A ta wojna... Po prostu uczucia się nasiliły. I znów - wojna wokół, potrzebna miłość.

Po czwarte: jesteście jeszcze młodzi. Więc radzę wam: nie piszcie nic złego, wrednego lub niemiłego o Tonks i Remusie. Bo nie chcę was zabijać. Jeszcze nie.
A jeśli ktoś coś dogryzie, to będe musiała to zrobić...
kubaj0
pewnie jakichś orgii seksualnych i niechcianych ciąż
Katarn90
QUOTE(Brittany Tonks @ 25.02.2006 01:51)
ludzie, toczy się wojna - czy są czasy, kiedy bardziej potrzebuje sie miłości?
*

właśnie myślę całkiem inaczej. Podczas wojny nie ma czasu na miłość.
hazel
Heh, ludzie zrobią wszystko by choć na chwilę zapomnieć o świecie, który ich otacza. Miłość to dobra odskocznia, Ty, taki romantyk tongue.gif , powinieneśto wiedzieć wink2.gif
kubaj0
Romanse będą w siódmym tomie napewno. Przecież mają być dwa śluby, dochodzą do tego romanse Harry'ego z Ginny i Rona z Hermioną.
hazel
Niestety tak musi być. Rowling wkroczyła w coś, z czego nie może się już wycofać, bo byłoby to bardziej niż dziwne, a przede wszystkim bardzo niekonsekwentne. Mam tylko nadzieję, że wątki romansowe w następnym tomie nie będą występować w takim natężeniu jak w Księciu.
Katarn90
QUOTE(avalanche @ 25.02.2006 20:16)
[Dzieciak. maj hiroł ;ddddd]
[Avuś. maj law ;*]
*

czyżby drugie forumowe wesele?
Child
Facet, nie tak glosno bo mnie Elva zabije [;
avalanche
offtopa!

dementuje.

żadnej kobiecie nie miałabym serca odebrać dziecka ;ddd

[El XDDD]
erleen
QUOTE(Katarn90 @ 25.02.2006 14:50)
QUOTE(Brittany Tonks @ 25.02.2006 01:51)
ludzie, toczy się wojna - czy są czasy, kiedy bardziej potrzebuje sie miłości?
*

właśnie myślę całkiem inaczej. Podczas wojny nie ma czasu na miłość.
*

przeczytaj 'przeminęło z wiatrem' biggrin.gif
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.