Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Twój Ulubiony Magiczny Przedmiot To...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3
Child
QUOTE(MaciejZZadupia @ 25.01.2006 18:37)
a ja transmutacje, bo jest cool i McGonagal to fajna laska
*

a smietnik duzo zniesie ;]
Hermiona1900
Dla mnie najlpsze i ajpotrzbniejsze lekcje, to.:
zaklęcia, trasmutacja i może troszeczkę obrona przed czarną magią - i jeszcze zależy z kim.. biggrin.gif
Avadakedaver
dla mnie najlepszym przedmiotem byłoby coś ciężkiego, na przykiład kamień i Hermiona1900 na celowniku ;>
Absolution
QUOTE(Avadakedaver @ 15.06.2006 23:06)
dla mnie najlepszym przedmiotem byłoby coś ciężkiego, na przykiład kamień i Hermiona1900 na celowniku ;>
*

laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

eeee...... nie bądź taki wredny tongue.gif laugh.gif
Katon
Mój ulubiony magiczny przedmiot to zaczarowana ołówek i mam wrażenie, że już o tym pisałem w tym temacie.
s.a.m.a.r.o.
Obrona przed czarną magią, quidditch biggrin.gif (powiedzmy, że zajęcia sportowe wink2.gif ) no i taka transmutacja.... Szkoda, że nie ma takich przedmiotó w szkołach biggrin.gif Nauczyciele pewnie baliby się wtedy zaglądać do klasy, a ludzie chętniej odwiedzaliby mury szkoły tongue.gif
R.A.B
Witam wszystkich forumowiczów i modów!

Moim ulubionym przedmiotem byłaby:Obrona przed czarną magią,Zaklęcia oraz Eliksiry.Troszke dalej transmutacja
matra

Myślę, że nie doceniacie Wróżbiarstwa (oczywiście poza fatalnymi nauczycielami) sam przedmiot wydaj mi się bardzo przydatny, nie wiem jak wy ale ja lubię wiedzieć i najchętniej jeśli się tylko da to przed innymi biggrin.gif

Bezdystkusyjnie przydatne są Zaklęcia i Obrona Przed Czarną Magią

Wybrałabym też Eliksiry mam wrażenie, że była bym dobra na tym przedmiocie, kojaży mi się trochę z gotowaniem, więc pod warunkiem, że ktoś posprząta po mnie kociołek mogą być eliksiry
Godryk Gryfindor
Ja najbardziej lubie:
OPCM-Bardzo przydatne
Transmutacia i Zaklęcia-równierz przydatne.

Pozdro

Kara
Eliksiry i czarna magia tongue.gif nie no byle nie Wróżbiarstwo
koala
QUOTE(Kara @ 20.06.2006 11:56)
Eliksiry i CZANA MAgia tongue.gif
*

Popieram. Eliksiry i Czarna Magia przede wszystkim. Dorzuciłabym jeszcze Numerologię (bo kocham matmę, a to takie spokrewnione przedmioty tongue.gif ), Uroki i może Zielarstwo (lubię biolę biggrin.gif ).
Rookwood
Eliksiry!! Taaak, to jest tongue.gif Ale jeszcze chetnie mugolozna(w)stwo, zeby bylo smiesznie no i zaklecia, jakbym uliksiru uzyc nie mogla... smile.gif
Shmanii
Hmm....
myslę ze lubiłabym Obrone przed czarna magia... poprostu to jest takie fascynujące i najbardziejoprzydatne w realnym życiu.
yśletez że zaklęcia i całą reszte tez. W końcu... tzreba by bylo sie tam znaleść żeby się dowiedziec biggrin.gif
maniaa
Ja z chęcią chodziłabym na OPCM smile.gif oraz na NUMEROLOGIĘ smile.gif interesuje mnie ona biggrin.gif
Ewelka
Ja najchętniej napewno uczyłabym się:
*zaklęć - poprostu to dzięki nim jest magia.
*obrony przed czarną magią - bardzo przydatne chodz to jeszcze zalezy po czyjkej jestes stronie...
*eliksiry - To wydaje mi się taki podstawowy przedmiot.
Szkoda ze u nas nie ma takich przedmiotów bo... no cóż napewno było by mniej wagarowiczów (chodz nie uwazam żeby to było coś złego biggrin.gif)
Zeti
Moje ulubione przedmioty to:
-OPCM
-Eliksiry
-Historia magii
angel_sectomsempra
Wszystko co dotyczy czarnej magii smile.gif blink.gif
PotterBart
Mój ulubiony przedmiot magiczny to obrona przed czarną magią. czarodziej.gif
pysia ;)
1 msc to dla mnie TranSmutacja wink2.gif Lubie McGonagall i wogle fajnie byc animagiem cheess.gif
2 msc Eliksiry biggrin.gif No Snape jest beznadziejny ale eliksiry swietne -- np. Felix Felcis
3 msc Zaklecia bardzo potrzebna nauka bez niej ani rusz smile.gif Filctwik tesz jest dobry biggrin.gif
mida
Osobiście wolę Opieką nad Magicznymi Stworzeniami choć może nie koniecznie tymi proponowanymi przez Hagrida.
Choć propozycja zostania animagiem też jest bardzo kusząca, Warto przyłożyć się do nauki tego przedmiotu... jeśli nie wyjdzie z animagiem to przynajmniej można potem zrobić komuś paskudnego psikusa i zamienić jego kubek do herbaty w brudnego szczura! tongue.gif
kubaj0
Wy zło czynić chcecie! Magię w niecnych czynach pokładać! To wstyd i hańba!

A mój ulubiony przedmiot to mugoloznastwo
Asik
Moim ulubionym przedmiotem by były hmm chyba quidditch , eliksiry , historia magii bo lubie historie , zaklecia i oczywiscie OPCM zresztą chciałabym miec wszystkie takie lekcje
pleon
A ja bardzo lubie języki obce to może Runy były by fajne.
No i napewno eliksiry
Zaklęcia też by były fajne w końcu trzeba się nauczyc machac różdzką...
dracon
Zdecydowanie Eliksiry, chociaż ze Snapem to nie wiem czy by było za ciekawie - bo ślizgonem to nie chciałbym być, i zapewnie nie byłoby mi przyjemnie na jego lekcjach wink2.gif
Zaklęcia to też ciekawy przedmiot...
Hermiona*Granger
Dla mnie najlepsze przedmioty to : OPCM i Qudittch czarodziej.gif
kubaj0
QUOTE(Hermiona*Granger @ 21.07.2006 18:57)
Dla mnie najlepsze przedmioty to : OPCM i Qudittch  czarodziej.gif
*

Qudittch to przedmiot szkolny?
S.Snape
Ja tam bym chciał zostać animagiem, czyli wybrał bym transmutajcje. Jeszcze do tego OPCM, eliksiry (oczywiście ze Snape'm tongue.gif ) i zaklęcia.
Hito
Nie przypominam sobie, żeby w Hogwarcie uczono choćby i angielskiego. Swoją drogą, co to za szkoła? Skąd te biedne dzieci mają znać gramatykę? Kiepsko.
Ludwisarz
Yyy.
Ktos nie zrozumial aluzji czy tylko udaje?
mida
a może zrozumiał jeno dogaduje te swoje 5 groszy...
Hito
Timmy>>zgaduj, zgaduj. Może Ci się uda trafić.
Swoją drogą, istotnie czarodziejskie dzieci jako dorośli nie będą raczej umieć rozwiązać równania II stopnia czy też nie będą znać dogłębnie literatury swojego kraju.
Ailith
1. OPCM - przydatne - można rzucić urok na jakiegoś wrednego... człowieka smile.gif
2. Zaklęcia - patrz wyżej
3. ONMS - niektóre zwierzątka są takie słodkie (patrz: Puszek)
4. Eliksiry - no cóż... czy problemem jest dodanie jakiejś substancji komuś do herbaty? tongue.gif
Child
owszem. jeżeli nie pija herbaty.
anagda
No to Child nie otrujesz tongue.gif

A co do ulubionych przedmiotów... Tak se wypisujecie, a jakbyście mieli się ich na prawde uczyć to byłoby jak w zwykłej budzie...
Luna Lovegood
QUOTE(estiej @ 23.07.2006 14:33)
Na miejscu wielu forumowiczów wybrałbym lekcje polskiego.
*

XD

QUOTE(anagda @ 02.08.2006 20:24)
No to Child nie otrujesz tongue.gif

A co do ulubionych przedmiotów... Tak se wypisujecie, a jakbyście mieli się ich na prawde uczyć to byłoby jak w zwykłej budzie...
*

hmmm może i tak ,ale ja bym zamieniła niektóre przedmioty z tymi magicznymi ( np. zamiast fizyki i chemi- eliksiry)
PotterBart
Szczerzę mówiąc uwielbiam miotły! biggrin.gif Mój ulubiony model to Błyskawica...
Savvage
Mój ulubiony przedmiot jak prawie większości forumowiczów to OBCM. A co do zamieniania przedmiotów to zamienił bym swoje przedmioty elektroniczne na jakieś ciekawsze lekcje np. transmutacje tongue.gif
Aylet
QUOTE(PotterBart @ 22.12.2006 09:07)
Szczerzę mówiąc uwielbiam miotły!
*

a ja łopaty {:
Alice
Hmm...
Eliksiry-tylko mógłby być inny nauczyciel nie Snape....
OPCM- bo to się przyda biggrin.gif
Transmutacja- tak jak wyżej wink2.gif
Chyba tyle smile.gif
Flamme
QUOTE(Aylet @ 22.12.2006 22:52)
QUOTE(PotterBart @ 22.12.2006 09:07)
Szczerzę mówiąc uwielbiam miotły!
*

a ja łopaty {:
*

laugh.gif dementi.gif

co do tematu. ja chyba bym najbardziej lubiła zaklęcia, transmutację, może zielarstwo, starożytne runy. i chyba koniec.
LilienSnape
no chyba najchętniej to uczyłabym sie czarnej magi bo lubie wszystko co czarne ; p a tak serio to czarna magia jest bardzo fascynująca ; D no ale skoro nie ma czarnej magii to chętnie pouczyłabym się obrony przed nią to też w pewnym sensie moze być fascynujące ; D ja po prostu lubie ciemne moce ; D ; p
Flamme
no, czarnej magii to byś się chyba musiała uczyć potajemnie tongue.gif
Katon
Mam nadzieję, że znalazłby się ktoś w rodzaju Jamesa Pottera, kto nie dałby Ci żyć.
Aylet
QUOTE(LilienSnape @ 22.12.2006 23:53)
no chyba najchętniej to uczyłabym sie czarnej magi  bo lubie wszystko co czarne ; p
*

na przykład czarna masa bitumiczna
LilienSnape
QUOTE(Katon @ 25.12.2006 14:44)
Mam nadzieję, że znalazłby się ktoś w rodzaju Jamesa Pottera, kto nie dałby Ci żyć.
*

wyobraź sobie, że nie mam snapeowskich skłonności do bycia samotniczką i odcinania się od świata rówieśników, a nauka czarnej magii również nie skłoniła by mnie do tego, a zdaję mi się, że głownie przez to James nie dal żyć Snapeowi x D
wickie
ja bym wybrała ...
-OPCM - przydatne i tyle...ale bym zrezygnowała kiedy miała by uczyć Umbrigde
-Eliksiry- trutki , trutki...i Snape
-Transmutacja-mogłabym zamienić moją kolezanke w żabe
- koniec !! biggrin.gif
musze leciec!! kiss.gif
Katon
Nie. Głównie przez to, że zajmował się Czarną Magią. Czarna Magia jest zła. Kiedy ktoś kto jest szmaciarzem robi jeszcze do tego coś co jest złe - skrupuły znikają. Ot, taki rodzaj darwinizmu szkolnego. Przydatny. Kolega, który bije dziewczynki powinien dostawać regularny łomot od innych kolegów.
smagliczka
[offtop] Czarna Magia Czarną Magią, gówniarstwo gówniarstwem (co się tyczy obu stron), darwinizm darwinizmem (zero przydatności, jeśli chodzi o cywilizowany sposób rozwiązywana problemów, kto stosuje takie metody jest żałosny) Konflikt i wrogość na pewno miały nieco inne podłoże niż sama Czarna Magia - to dość kiepska wymówka, jeli brać pod uwagę "nieskazitelność" kompanii Jamesa i fakt, że sami raczej nei przebierali w środkach, zachowując się poniżej przyzwoitości. To wiele mówi o ich szlachetnych metodach walki i samych motywach walki z... jakże uciążliwą Czarną Magią, z którą Snape raczej się nie obnosił. W tym sporze nie stanęłabym po żadnej ze stron. Warto by jednak było każdemu porządnie przylać w dupę.

Proszę tylko o jedno: aby nie nazywać Snape'a szmaciarzem mad.gif [/offtop]
Aredhel
W sumie każdy przedmiot wykładany w Hogwarcie jest ważny, bo gdyby nie był to by go nie nauczali, ale najbardziej chciała bym uczyć się OPCMu, z wiadomych względów – umiejętność obrony jest bardzo ważna, a poza tym, gdybym była czarodziejką to na pewno została bym aurorem:) (tzn. chciała bym zostać) biggrin.gif Lubię też zaklęcia, a zresztą chyba każdy czarodziej powinien je dobrze znać, no bo są one przecież mu niezbędne w każdej dziedzinie życia. Gdyby profesor Bins nie uczył historii magii to mógłby to być interesujący przedmiot. Poza tym fajnie było by zostać animagiem wiec transmutacja również by mi się przydała smile.gif Czarna magia zdecydowanie odpada smile.gif
smagliczka
I żeby nie było, że samym offem lecę... Wydaje mi się, że aby być na przykład dobrym z Obrony trzeba poznać, choć elementarnie techniki Czarnej Magii. Oczywiście nie wybrałabym jej studiowana, bo to z pewnością odciska się w jakiś sposób na psychice... ale chciałabym poznać z czym walczę i rozumieć tego działanie. Gwarantuję, że Dumbledore miał ogromną wiedzę na ten temat - a przecież nie brał jej z powietrza. Co innego zgłębiać Czarną Magię, by się nią parać, co innego po to, by umieć się jej przeciwstawić.
Ponadto w podziale na czarne i białe zapominamy o tej neutralnej magii... jak wiadomo czasami piekło jest wybrukowane dobrymi chęciami, więc i jasnym rodzajem magii można skrzywdzić nie tylkko innych ale i siebie. Nie porzeba być od razu Czarnym Panem, by rozpirzyć pół dzielnicy w zwyczajnej złości... albo w imię "wyższego dobra" manipulować ludźmi. Czy potrzebna do tego Czarne Magia? Wystarczy tylko magia, nic więcej. Podobnei jak z wymiotującymi toaletami albo z gryzącymi klamkami - nie wierzę, by to były jakieś ciemne techniki, a wiele problemów przysporzyły ministerstwu i mugolom.

Samo studiowanie Czarnej Magii właściwie o niczym jeszcze nie świadczy. Ale obsesyjny wstręt do niej prowadzić może do równie niebezpiecznych skrajności (partz Crouch). Moim zdaniem nauczanie Czarnej Magii w Hogwarcie, nauczanie - nie jako praktyka, ale jako poznanie mechanizmów - byłoby dobrym pomysłem. Oczywiście pod szczególnym nadzorem - cóż, Crouch pod przebraniem Moody'ego, wyrządził jednak uczniom ogromną przysługę pokazując im działanie zaklęcia Imperio.
Całkowity zakaz prowokuje uczniów do poszujkiwań na własną rękę - a powinni zgłębiać takie dziedziny pod okiem starszych i doświadczonych. Zresztą żaden zakaz i tak nie powstrzyma tych, których fascynują ciemne ścieżki. To zupełnie jak z zakazem spożywania alkoholu w miejscach publicznych. Ci, co chcią pić, by zrobić rozpierduchę i tak to zrobią. Ci, co chcą pić tylko by się napić - nigdy rozpierduchy nie zrobią bez względu na zakazy czy nakazy.

Z chronieniem uczniów przed Czarną Magią jest podobnie. Nie uchroni się ich przed tym. W drugiej klasie trójka smarkaczy warzyła sobie jeden z "Najsilniejszych Eliksirów" (to nei czarna magia, ale jednak), który uwarzony niewłaściwie na pewno byłby ogromnie niebezpieczny dla nich samych... a dostęp do działu ksiąg zakazanych uzyskali dzięki idiocie - tak być nie powinno. Jak widać każdy może, jak chce, mieć dostęp do wiedzy zakazanej. To powinno być więc udostępniane pod nadzorem (porządnym nadzorem) - takie dawkowanie wiedzy o Czarnej Magii stosownie dla wieku, ale nie powinno być tak, że jacyś gówniarze swobodnie korzystają z działu ksiąg zakazanych i tak po prostu przeglądają sobie księgi zawierające niebezpieczną dla ich umysłów wiedzę! (przecież mogli bez problemów to robić i nie tylko oni jak sądzę, ale wielu przed nimi... tacy Huncwoci chociażby i ich szalone pomysły, mapa, animadztwo etc. Wystarczyłoby ciut wiecej inwencji twórczej a skutki byłyby opłakane). Powinni wprowadzić do szkoły Podstawy Czarnej Magii, a przed działem ksiąg zakazanych postawić na straży sfinksa cheess.gif - co by nocnych łazęgów nie kusiło, by tam zaglądać.

Poza tym mam wrażenie, że problem nauczenia bądź nie nauczania Czarnej Magii pogrzebany jest w lekcjach OPCMu. Te lekcje zawsze kulały - a własnie ONE powinny być na wysokim poziomie. Już Riddle dobrze wiedział, co robi, rzucając klątwę właśnie na tę a nie inną posadę.

Reasumując: OPCM najprawdopdobniej jest najciekawszym przedmiotem, ale - niestety - jak na razie tylko jeden... no nie, przepraszam dwóch... nauczycieli nadawało się na to stanowisko. Przykro - moje nadzieje zostały rozwiane, że hogwarcka brać kiedykolwiek dorośnie do pięt Dumbledore'owi w tej materii.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.