Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Siódmy Tom W Druku
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4
owczarnia
Deathly. Rzecz jasna. Avada każdego potrafi skołować cheess.gif.
PrZeMeK Z.
Jaka jest liczba pojedyncza od słowa "insygnia"?
Golden Phoenix
insygnium
zwykle w lm - odznaki godności, władzy, stanu lub urzędu; godła, symbole
Insygnia oficerskie.
Insygnia miast.
Insygnia orderu.
Insygnia królewskie korona, berło, jabłko, miecz
Insygnia papieskie tiara i dwa skrzyżowane klucze
łc.

Ale insygnium głupio brzmi...
PrZeMeK Z.
Właśnie dlatego pytałem. To brzmi tragicznie. "Hej, XXX to Insygnium!".
Tragedia.
QbaNowy
a może po prostu "Hey! XXX to jedno z insygni!" smile.gif
harolcia
blink.gif Jedno brzmi gorzej od drugiego...
abstrakcja
Może 'jedno z insygniów'? <;

Z resztą nie znam się.
XXX to jedna z relikwi.

[i tak głosowałam za insygniami ;p].
QbaNowy
chyba instygni wink2.gif

jakby były relikwie tudzież dary takich problemów by nie było tongue.gif
dobra wiem, nic się nie da już zmienić
owczarnia
Na początku wydawało się, że powstały przed samym Bożym Narodzeniem Międzynarodowy Komitet Przyjaźni Czarodziejów i Mugoli będzie się zajmował głównie grzecznościową wymianą przepisów na świąteczne puddingi i rozdawaniem śpiewników z kolędami o gumochłonach. Tymczasem, tuż po Nowym Roku przewodnicząca Komitetu, Ksantypa Valette, ostro wzięła się do roboty. Nowa organizacja stanęła przed wielkim wyzwaniem.

Jak wszystkim wiadomo, pogwałcenie zasady tajności przez brytyjską czarownicę Joanne Kathleen Rowling sprawiło, że jakiekolwiek ukrywanie istnienia naszego świata zaczęło mijać się z celem. Grupy czarownic i czarodziejów zaczęły jawnie wychodzić na ulice miast. Mugole reagowali na nich różnie. Jedni uśmiechali się przyjaźnie, inni uciekali z krzykiem. Komitet powstał, by udowodnić tym drugim, że nie taka wiedźma straszna, jak ją malują.

- Szeroko zakrojona akcja w wielu krajach świata ma trafić przede wszystkim do dzieci – stwierdza zabiegana Valette. - Oczywiście wszystko będzie się kręciło wokół Harry'ego Pottera. To on jest najbardziej rozpoznawanym wśród mugoli czarodziejem od czasów Merlina. Zresztą łączymy to z premierą książki „Harry Potter i Insygnia Śmierci”.
Komitet nawiązał współpracę z księgarniami empik i to właśnie w nich, w nocy z 25 na 26 stycznia 2008 roku będą odbywać się imprezy promujące przyjaźń czarodziejsko – mugolską. Okazuje się, że już od początków grudnia prowadzone były rozmowy z nauczycielami w rozmaitych szkołach magii. Tam, gdzie negocjacje zakończyły się powodzeniem, zostaną zorganizowane pokazowe lekcje zaklęć, mugoloznawstwa, transmutacji, eliksirów, zielarstwa i obrony przed czarną magią. Redakcja dowiedziała się, że w niektórych miejscach dyskusje miały bardzo burzliwy przebieg, a jeden z pracowników Wiedźmiej Akademii w Toledo miał ponoć poszczuć przedstawicieli Komitetu gryzącą gitarą.

Czarodzieje postanowili także zademonstrować to, co w naszym świecie najpiękniejsze. Stąd popisy zaklęć w księgarniach i specjalne pokazy czaru ognia przed nimi. Mugole nie chcieli być gorsi. Jako że prawdziwych zawodów quidditcha nie dało się zorganizować ze względów bezpieczeństwa, postawili na konkursy multimedialne. Czy ktoś, kto nie umie latać, może pokonać hogwarckiego szukającego?

Wszyscy goście – bez względu na to, czy przybędą z różdżkami, czy bez – będą mogli zmierzyć się w licznych konkursach. Znajomość inkantacji, receptur eliksirów czy szkolnych dziejów Harry'ego Pottera będzie w cenie. Poza tym, do redakcji dotarły informacje o konkursach plastycznych i o szukaniu sobowtórów bohaterów powieści J. K. Rowling. Plotka głosi, że do jednego z empików (Junior przy Marszałkowskiej w Warszawie) ma przybyć hogwarcka Tiara Przydziału zaklęta w lustrze. Nie udało się ustalić, dlaczego dyrektor nie zgodził się na wypożyczenie jej w normalnej postaci. Trójgłowy pies skutecznie zagrodził reporterowi „Proroka” drogę do gabinetu.

Wiadomo natomiast, że odbicie osoby, która usiądzie przed lustrem, będzie miało tiarę na głowie. Rzucono specjalne czary, dzięki którym każdy chętny dowie się prawdy o sobie. Gryffindor? Ravenclaw? Hufflepuff? Slytherin? Wszystko będzie widoczne na szkle i na pamiątkowej fotografii. Trzeba przyznać, że pomysł jest imponujący i zdołał nawet wywołać pewne kontrowersje wśród bardziej konserwatywnych czarodziejów.

- Mugol Ślizgonem? Pani wybaczy, trudno to sobie wyobrazić – powiedział nam wyraźnie wzburzony Lucjusz Malfoy. A jednak to możliwe. Członkowie Komitetu przypominają, że cnoty cenione przez Założycieli mogą się znaleźć w każdym człowieku. Czemu więc nie mielibyśmy udostępnić na jedną noc odrobiny magii tym, którzy nie mają jej na co dzień? Po przydziale będzie można wysłuchać wybranych fragmentów szóstego tomu, obejrzeć specjalne dekoracje i ustawić się w kolejce po pamiątkowe stemple w książkach. Producent czekoladowych żab obiecuje słodkie niespodzianki, a księgarnia Esy i Floresy przebąkuje coś o okolicznościowych zakładkach.

Oryginalny artykuł tu. Szata graficzna bardzo przyjemna, ale uwaga na spojler w ostatnim zdaniu (ja je po prostu usunęłam i na forum wkleiłam tekst bez niego)! Można też posłuchać jak pan Andrzej Polkowski rozmawia o dylemacie, jaki powstał w związku z tytułem książki.
Kit_fan
Widzieliście najnowsze newsy na stronie wydawnictwa? Normalnie zasypali nas nowymi wiadomościami i konkursami. Atmosferę przedpremierową czas podgrzać. Oto najciekawsze foty dzisiejszego dnia – zdjęcia z najmagiczniejszej drukarni w Polsce, miejsca gdzie powstaje polski siódmy tom Pottera. Oglądajcie, komentujcie. Oto pierwsze ujęcia świeżo wydrukowanych egzemplarzy z napisem „Insygnia Śmierci” na okładce, historyczne chwile.
user posted image
LilienSnape
czuje co raz to więększe podniecenie <3 już niedługo. już. już.
asiatal
"Insygnia Śmierci" będą drukowane właściwie do ostatniego przedpremierowego dnia.
Z drukarni w Poznaniu i Olsztynie wyjadą 24 tiry, które rozwiozą książki po całej Polsce.

dlaczego ja mam takie dziwne wrażenie, że akurat dla mnie nie starczy książki? Bo ja nigdy się nie pcham i nigdy nie jestem pierwsza.
Ginnusia
Nie martw się, tego będzie 600 000 sztuk, musi starczyć.
Zeti
QUOTE(Kit_fan @ 11.01.2008 23:17)
Widzieliście najnowsze newsy na stronie wydawnictwa? Normalnie zasypali nas nowymi wiadomościami i konkursami. Atmosferę przedpremierową czas podgrzać. Oto najciekawsze foty dzisiejszego dnia – zdjęcia z najmagiczniejszej drukarni w Polsce, miejsca gdzie powstaje polski siódmy tom Pottera. Oglądajcie, komentujcie. Oto pierwsze ujęcia świeżo wydrukowanych egzemplarzy z napisem „Insygnia Śmierci” na okładce, historyczne chwile.
user posted image
*

KF, to moje ulubione zdjęcie. Z maszyny wysuwa sie już gotowy grzbiet książki.
Tak, te chwile przejdą do Historii.
Już nie mogę się doczekać, kiedy tak książka znajdzie się w moich rękach...
asiatal
nie chce mi się grzebać po necie. Wie może ktoś ile będzie miała stron? Bo ona kurcze, trochę cienka
Zeti
Książka liczy 36 rozdziałów (plus epilog) zawartych na 780 stronach. Całość składa się z 171 925 słów!
asiatal
dzięki. A ile literek? laugh.gif
Zeti
Dużo.
Bedzie to drugi co do grubości tom HP.

Jako jedyny będzie kończył serie HP
Jako jedyny będzie ostatni.

Mam nadzieję, że Jo napiszę co jeszcze. Może o Hunwotach?

Ciekawostki:
Nakład polskiego tomu Harry Potter i Insygnia Śmierci wynosi 630 tysięcy egzemplarzy. Książka liczy 36 rozdziałów (plus epilog) zawartych na 784 stronach. Całość składa się z 171 925 słów!
Wszystkie siedem tomów w języku polskim będzie liczyło 4 577 000 egzemplarzy! Przekłada się to na inne, równie niebywałe liczby!
• Gdyby wszystkie wydrukowane tomy serii ułożyć w „węża”, to miałby on długość 938 kilometrów, co równa się trzykrotnej trasie z Poznania do Warszawy.
• Gdyby z wszystkich książek zbudować wielką wieżę, to miałaby ona wysokość… 155 kilometrów, czyli 670 Pałaców Kultury i Nauki ustawionych jeden na drugim.
• Natomiast, by zrównoważyć ciężar wszystkich książek, to na drugiej szali stanąć musiałoby aż 780 słoni.

Parę zdjątek:

user posted image

user posted image
asiatal
rany. I komu się chciało to liczyć?
harolcia
na tych zdjęciach książki wydają się być jak na wyciągnięcie dłoni.
Już mi się wydaje, że za chwile będę ja miała w ręce... j
uż dosięgam palcami...
<wyciąga rękę w stronę monitora>...
a tu trach! Ekran! <fuck>
QbaNowy
złamana ręka http://porady.zdrowo.info.pl/poradnik-konczyny.html , monitor szlag trafił... ehh... skąd ja to znam biggrin.gif
harolcia
złamana ręka

U mnie jedynie wybite palce wink2.gif
avalanche
a co powiecie na torturę, kiedy mając książkę będę musiała się wstrzymać, bo mam zaraz egzaminy na studiach XD

PrZeMeK Z.
Ech, zaczynam zazdrościć tym, którzy jeszcze nie czytali dementi.gif

No i czekam z niecierpliwością na dyskusje na subforum o tomie VII smile.gif
harolcia
QUOTE(avalanche @ 14.01.2008 00:01)
a co powiecie na torturę, kiedy mając książkę będę musiała się wstrzymać, bo mam zaraz egzaminy na studiach XD
*

ja w momencie premiery będę na 18 znajomej jakieś 100 metrów od empiku, i moje myśli będą błądzić na zasadzie: 'Iść do empiku, kupić i zaszyć się w najcichszym miejscu, czy szaleć, bawić się itp. do rana?'

No i wszystkie lekcje na poniedziałek muszę wcześniej odrobić... ale motywacja jest XD no i na szczęście po olimpiadzie będzie dementi.gif
Ginnusia
QUOTE(avalanche @ 14.01.2008 03:01)
*

Mam to samo. mad.gif Wprawdzie czytałam DH, ale co z tego, skoro IŚ jeszcze NIE czytałam?
em
ja do dzisiaj nie przeczytałam Księcia Półkrwi. i żyję cheess.gif.
LilienSnape
ja bym tego nie przeżyła. mieć książke na wyciągniecie ręki i nie móc jej przeczytać? nie nie. nie mam az tak silenj woli. kuurde no. to juz niedlugo ejj. chyba w pierwsze dni ferii bede musiala zaszyć się w domu. ha!
Zeti
ja do dzisiaj nie przeczytałam Księcia Półkrwi. i żyję cheess.gif.

Ale ma się rozumieć czytałaś HBP?
Ale jednak warto przeczytać książkę po polsku.
Ja bym nie wytrzymał.
em
lol zeti jasne ze tak
tylko ja mam taka wade, straszna w skutkach, ze jak najpierw cos przeczytam/obejrze po angielsku, to nie znosze czytac/ogladac w tlumaczeniu.
jakos tak mialam z hbp wlasnie, zaczelam jakis srodkowy rozdzial w pociagu i nie zdzierzylam. takze teraz juz nie bede probowac. moze kiedys, jak swojemu dziecku bede na glos czytac wink2.gif
Ginnusia
Trochę tego nie rozumiem, ale różni mają różnie... wink2.gif
Kit_fan
Wydawnictwo Media Rodzina zamieściło na swoich stronach internetowych oficjalną bazę księgarń, w których zostanie zorganizowana premiera siódmego tomu Harry’ego Pottera. Aby sprawdzić, czy premierę organizuje księgarnia w Waszej miejscowości, wejdźcie tutaj i wybierzcie województwo na specjalnej mapce. Ukaże się Wam spis sklepów i księgarń organizujących premierę o północy, uporządkowany alfabetycznie według miast. Powodzenia czarodziej.gif
PrZeMeK Z.
Ale mi się zachciało jeszcze raz przeczytać siódmy tom po obejrzeniu tego plakatu ze spojlerami.
Zeti
Byłem dzisiaj w księgarni, gadżetów pełno. Plakaty, kalendarz, jakieś figurki, i myslełm, ze zwariuje, ajk zobaczyłem książke. Okładka Insygniów, patrzę na stojak na którym leżała... patrze, i oczom nie wierzę. Książę Półkrwi w okładce IS.
owczarnia
Witamy,

Informujemy, że skompletowaliśmy zamówienie numer 87812717.

O możliwości odbioru zamówienia w Salonie Empik Gdynia Centrum poinformujemy Państwa jak tylko przesyłka zostanie dostarczona do Salonu (max w ciągu 48 godzin roboczych).

Zamówienie zawiera następujące pozycje:
Harry Potter i Insygnia Śmierci 2 szt. 100,98 zł.

Łączna wartość zamówienia: 100,98 zł.

Dziękujemy za skorzystanie z empik.com.

Serdecznie zapraszamy ponownie.

No, to prawie jakby już, nie smile.gif? Aż mi troszkę wszystko podskoczyło w środku. Niby się czytało, ale to jednak przeżycie, ta polska premiera. Taki ostateczny koniec cry.gif...
abstrakcja
Jeszcze TRZY DNI.
I będę wiedzieć tyle co Wy:)
Wtedy podyskutujemy sobie o HP! smile.gif

PS. Ależ ja cierpliwa jestem. Aż trudno w to uwierzyćwink2.gif
em
dlatego też korzystam z okazji i daję mojej siostrze szansę pójścia na prawdziwą empikową premierę, jakiej już nie będzie.
z łezką w oku idę. pamiętam jeszcze, jak stałam w kolejce po ZF o 7.21 rano i wszyscy patrzyliśmy, czy słońce już wzeszło... cry.gif
PrZeMeK Z.
Ja po polsku siódemki nie kupuję, nie stać mnie. Szkoda trochę.
BlueTombstone
Ja nie mam żadnego Harry'ego na własność. No tak się złożyło niestety.
Ale IŚ kupuję, nie wytrzymam, aż trafi do biblioteki, albo ktokolwiek ze znajomych potteromaniaków kupi i przeczyta smile.gif
vold
Mam już smile.gif
Idę czytać.
Aylet
skad juz masz? O_o
PrZeMeK Z.
Niektóre księgarnie zapominają o zakazie sprzedaży przed 25 stycznia, to samo było przy anglojęzycznej premierze.

Akurat Ci Vold teraz odpowie :]
abstrakcja
No co za :/
Powinna kara za takie coś być!
vold
smile.gif
nieźle się czyta, muszę przyznać wink2.gif
Ginnusia
Zapraszam do dyskusji siódmotomowych. smile.gif
Aylet
ja chce insygniaaaaa kiss.gif
ruanda10
Ja po angielsku nie przeczytałem, więc jeszcze wszystko jest dla mnie zagadką. Naszczęście przetrwałem te kilka miesięcy i nie dowiedziałem się o niczym co mogłoby mi zepsuć zabawę smile.gif Już nie mogę się doczekać, dobrze że akurat zbliżają się ferie, bo będzie trochę wolnego czasu biggrin.gif
blaha
A ja właśnie kończę ferie, i zamiast coś sobie przypomnieć, żeby jakoś zdać to będę siedział z nosem w IŚ tongue.gif
Przy premierze Księcia jedna księgarnia w mojej mieścinie się "zapomniała" i 3 czy 4 dni przed premierą książka leżała na półce... A teraz? Jak na złość nie wpadną na taki pomysł... Noooo dry.gif
asiatal
rodzice byli na spacerze i mi kupili siódmą część w wersji polskiej. Przed chwilą wrócili i nie mogę uwierzyć, że ją mam. Mam zaburzenia oddychania i dziwne drgawki. Ale zabiorę się za nią dopiero jak skończę szósty tom. Bo chciałam jeszcze raz sobie po kolei przeczytać wszystkie tomy. I to w sumie nie jest taki głupi pomysł. Wiem, że gadam od rzeczy
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.