...no chyba nie Holocaust z udzialem czarodziei? O_o
Brilliant!
ES: Nasze trzecie pytanie od kolejnego zwycięscy konkursu “Zapytaj Jo” - a tym razem jest to 18-letnia Helen Poole z Yorkshire – dotyczy Grindelwalda i jestem pewny, że spodziewałaś się prędzej czy później od nas tego pytania.
JKR: Aha.
ES: No więc: czy on zginął?
JKR: Tak, zginął.
ES: Czy będzie miało to jakieś znaczenie?
JKR: [z żalem] Och...
ES: Nie musisz odpowiadać na to pytanie, ale czy mogłabyś nam podać chociaż jakieś dodatkowe informacje o nim?
JKR: Powiem wam tylko tyle, ile już powiedziałam, gdy ktoś inny zadał mi to pytanie. Pamiętacie Owena, który wygrał rywalizację w brytyjskiej telewizji o przeprowadzenie wywiadu ze mną? On właśnie zapytał mnie: “Czy to przypadek, że Grindelwald zginął właśnie w 1945 roku?”, a odpowiedź brzmi: nie. Czasem robię aluzje do tego, co w danym czasie dzieje się w normalnym świecie. Moja konkluzja jest taka, że gdy w mugolskim świecie toczy się jaka globalna wojna, to i świat czarodziejów ogarnia wojna.
ES: Czy on ma jakiś związek z...
JKR: Nie mam nic więcej do powiedzenia na ten temat.
MA: Czyli wojny czarodziejów i mugoli jakoś się wzajemnie napędzają?
JKR: Tak sądzę, Tak. Mhm.
MA: Widzę, że bardzo zamilkłaś.
[Ogólny śmiech, szczególnie Jo]
MA: Lubimy kiedy tak milkniesz bo to oznacza...
ES: ... że najwyraźniej coś ukrywasz.
Holokaust w świecie magii. Kolejny psychol z ideą oczyszczenia krwi? Aryjczycy=pure bloods? Jestem prawie, że pewien, iż to Grindewald mógł być tajemniczym Mentorem Tom'a Riddle'a. Myślę, że to on był jednym z tych, którym się udało "podzielić" swoją duszę na dwie części. Stary mistrz wprowadza młodego ucznia w arkana czarnej magii ;] se se se (i mamy powtórkę z rozrywki, George Lucas się kłania).