Osobiście od kiedy zaczęłam czytać książki w oryginale (czyli tak z grubsza od OoTP) i w miarę je rozumieć, coraz mniej podoba mi się przekładanie czegokolwiek z jakiegokolwiek języka. No po prostu jak czasami czytam sobie takie tłumaczenie, a potem siłą rzeczy porównuję je z oryginałem, to aż mnie krew zalewa, bo widzę, jak to po angielsku ślicznie, zgrabnie brzmi, jest rytm i w ogóle, a po polsku taka kaszana. I wiem, że uogólniam, ale dla mnie każdy przekład będzie kaszaną, bo skaleczy oryginał. I nie da się inaczej.
Dlatego strasznie mi żal, że tylko po angielsku coś czaję, a chciałabym wszystko w oryginale czytać

no ale cóż, poliglota ze mnie raczej żaden, jak 10 lat się angielskiego uczę, a dalej tak mało umiem.
więc: tłumaczenia wciąż są be. : P.
owczarnia
16.11.2005 17:45
Przepraszam, ale się nie powstrzymam

. Co jej odpadnie

?
Może oficjalne tłumaczenie z katalogu tych do pracy?
Swoją drogą, magisterka o tłumaczeniach Harry'ego Pottera. Tematy tych prac nie przestają mnie zadziwiać, aż chciałoby się powiedzieć - ,,czego to ludzie nie wymyślą''. Takie czasy :]
Tłumaczenia może i nie są najgorsze,a el uważam, ze to dobrze, że one w ogóle sa bo w końcu jesteśmy polakami i polskiego powinnismy używać

.
Co do tego wykładu, to sie uśmiałęm

.
Też bym chciał coś takiego jak ta magisterka napisać, ale ostatnia praca jaką pisąłem, to było "Rozwiń sens słów - Ikara uniosły szkrzydła a MIchasia książka". Chodzi o Michasia z opowiadania Iwaszkeiwicza "Ikar". NUDY.
Owca>Penie Hito się ze mną zgodzi, że w twoim nowym avatarze za słabo widac Emmę

Prosze o coś(jakby się dało) co ukazywało by jej urodę w pełnej krasie
A jeśli już pani K jest taka powszechna TO JA SIE QRWARSZAWA ZMIENIA TE AVATARY?????????????
Hito się zgodzi, to chyba najgorszy, jak do tej pory, avatar Owczarni
Co do zmiany avka - ? Powinno zmieniać się go w sposób praktycznie identyczny do ustawienia pierwszego. Panel kontrolny--->Edytuj avatar--->Zmień avatar.
Dalej musisz kombinować sam, nie chce usuwać swojego obecnego.
Dorcas Ann Potter
16.11.2005 23:08
W pełnej krasie? Kolego, no
A widzę, że jeszcze gimnazjum

Też z tego pisałam
To były czasy...
Hito)ja próbowac, ale ja nie umieć, bo sie nie chce skasowac stare, a jesli sie załaduje to to to stare przybiera właściwości rozmiarowe nowego
owczarnia
17.11.2005 18:56
QUOTE(Hito @ 16.11.2005 21:30)
Hito się zgodzi, to chyba najgorszy, jak do tej pory, avatar Owczarni
Lol okropni jesteście

. Mnie się bardzo podoba, bo widać na nim cały charakter Emmy - śmieje się tak, że i ja się uśmiecham jak na niego patrzę

.
Edit: Ronald - Ctrl+F5. Odświeża stronę

.
E, widzisz... dla mnie to wygląda, jakby... sam nie wiem, ale dobór kolor, ujęcie twarzy - to wszystko sprawia, że jestem na nie. Twarz Emmy wygląda na tym avatarku dość groteskowo, niestety.
Oczywiście, nie zmuszamy Cię do jego zmiany, my tylko sugerujemy i wyrażamy opinię
Ron>>no nie wiem, próbuj dalej, albo zwróć się do Administracji forum, powinna pomóc.
owczarnia
17.11.2005 22:31
Groteskowo?... No, na to bym nie wpadła

. I chyba nie tylko ja, bo ten akurat avatarek wygrał dopiero co nagrodę "best emotional icon" na jednym z bardziej liczących się konkursów avatarkowych

.
To jakiś lipny konkurs musiał być
Chociaż, może i taka nagroda mu się należała, co i tak nie zmienia faktu, że ładny to ten avek nie jest, Emma na pewno przez to cierpi, zlituj się nad nią, Owczarnio :]
owczarnia
17.11.2005 23:54
Jezu, dobra

. Proszę

. Czy teraz zadowoleni

?
Dyplomatycznie odpowiem, że tak, zdecydowanie widać poprawę.
A że mogło by być jeszcze lepiej - to tak tylko na marginesie
Dziękuję się też za ustosunkowanie się do prośby mojej i Rona. A poza tym - kończmy offtopik.
owczarnia
18.11.2005 12:57
Może by i mogło być lepiej - rzecz gustu

. Dla mnie jest to jedno z moich najbardziej ulubionych zdjęć Emmy, wygląda na nim naprawdę ślicznie i jakiekolwiek dalsze protesty uznaję za nieuzasadnione

. Zdecydowanie wolę Emmę taką niż na wystylizowanych fotkach z żurnali - w każdym razie w
moim avatarze

. I jaki offtopik? Tu nie ma już "on"topiku, bo się skończył

.
Niestety, Estieju, Owczarnia avka już nie zmieni, wszelkie nasze prośby, dezyderaty i sugestie na nic się już nie zdadzą :]
Owczarnia>>noo, niby, zawsze ktoś jeszcze może podać własną propozycją tłumaczenia. Ale z grubsza masz rację - temat już się wyczerpał.
owczarnia
18.11.2005 14:52
Lol, oczywiście że zmieni i to pewnie za chwilę, bo ciągle są nowe i coraz ładniejsze

.
Wrzuć takie gdzie stoi tyłem i wszyscy będą szczęśliwi, hehe.
No, no, bo się pogniewamy, kolego Katon. Nie przystoi w taki sposób żartować.
Owczarnia>>być może nie wysłowiłem się odpowiednio jasno i przejrzyście - naturalnie, zdaję sobie sprawę z faktu, iż avka zmienisz (robisz to dość często, trzeba przyznać), chodziło mi o zmianę pod naciskami ze strony innych użytkowników, np. mnie.
Trzymam kciuki za następnego avka
owca>PIĘKNY JEST TEN AVATAREK!!!!!!!!!!! ŚLICZNA EMMA ŚLICZNIE WYGLĄDA!!!!!!!!!!!

Dziękuję Ci bardzo
Hito>Spróbuje jeszcze raz, a jak sie nie uda to napisze do administracji.
Wam obojgu dziekuję za wskazówki
owczarnia
18.11.2005 17:26
QUOTE(Ronald @ 18.11.2005 16:01)
owca>PIĘKNY JEST TEN AVATAREK!!!!!!!!!!! ŚLICZNA EMMA ŚLICZNIE WYGLĄDA!!!!!!!!!!!

Dziękuję Ci bardzo
O - i to się nazywa umieć docenić ładny avatar

! Nie ma za co

.
Edit: W nagrodę Ronald dla Ciebie świeżutkie zdjęcia Emmy

:
tu, tu, tu i
tu. Miłego oglądania

.
QUOTE(owczarnia @ 18.11.2005 18:26)
QUOTE(Ronald @ 18.11.2005 16:01)

Dziękuję Ci bardzo
O - i to się nazywa umieć docenić ładny avatar

! Nie ma za co

.
Edit: W nagrodę Ronald dla Ciebie świeżutkie zdjęcia Emmy

:
tu, tu, tu i
tu. Miłego oglądania

.
Jeszcze raz dziękuję

Skalsyfikuje zdjęcia od najślczniejszego do najmnie ślicznego.
miejsce 1 - link numer 2
miesce 2 - link numer 3
miejsce 3 - link numer 1
miejsce 4 - link numer 4
ALE I TAK WSZYSTKIE ŚLICZNE
Żałuje, że nie znam tak lądnej dziewczyny(iżeby przy okazji była inteligentna - jak Emma

) bo bym miła materiął na dziewczynę
Ale jest jedna do nie podona - moja przyjaciółka
A tak na marginesie - jak sie skontaktowac z administratorami forum, bo znalazłem tu adres i napisałem e-maila, ale mi operator mojej poczty napisał, że nie da się dego zrobić
A ja chce miec avatar ze śliczna Emma
owca> pomóz i znaleśc najbardziej śliczne zdjęcie Emmy
owczarnia
18.11.2005 23:09
A proszę Cię bardzo

. Avatar ze zdjęcia Emmy, które Ci się najbardziej podobało (a w każdym razie z tej samej sesji)

:
i ewentualnie zarąbisty avatarek z Ronem (zarąbisty moim zdaniem oczywiście

):

.
Wgranie avatara to najprostsza rzecz pod słońcem, pod warunkiem że jest właściwych wymiarów i rozmiarów. Te są

. Jak już zmienisz ten avatar, to na wszelki wypadek odśwież stronę. I wsio

. Musisz coś robić źle, nie ma siły - ja ciągle zmieniam i ani razu nie miałam problemu...
To ja bym tylko poprosił o pełna wersję zdjęcia, z którego wycięłaś pierwszego avka w poście powyżej.
Z góry dziękuję
QUOTE(Hito @ 18.11.2005 17:31)
No, no, bo się pogniewamy, kolego Katon. Nie przystoi w taki sposób żartować.
Nie przystoi? W ktorym miejscu zlamalem jakies niepisane tabu? Hehe....
QUOTE(Ronald @ 18.11.2005 23:16)
Żałuje, że nie znam tak lądnej dziewczyny(iżeby przy okazji była inteligentna - jak Emma

) bo bym miła materiął na dziewczynę
Ale jest jedna do nie podona - moja przyjaciółka
Ja znam bardzo podobna. No ale permanentnie zajeta, a ze gust ma kiepski, to nie przeze mnie, hehe.
Ale te nowe zdjecia ladne sa, musze przyznac. Moglbym sie z nia umowic, oj moglbym...
owczarnia
19.11.2005 12:07
QUOTE(Hito @ 18.11.2005 23:41)
To ja bym tylko poprosił o pełna wersję zdjęcia, z którego wycięłaś pierwszego avka w poście powyżej.
Z góry dziękuję

Nie ja wycięłam - to avek zrobiony przez kogoś innego, "porwałam" go tylko bo ładny

. A zdjęcie bardzo proszę - o,
tu jest

.
Przesadziła.... Znaczy się o wyraz twarzy mi chodzi. Jest tak bezbrzeżnie erotyczny, że aż się gorąco robi, a przecież ona jest 16 lat nie ukończyła, no i wogóle. Byłbym się zbulwersował, ale mi się to zdjęcie podoba, więc nie będę tu hipokryzji odstawiał.
owczarnia
19.11.2005 14:26
Śmiem twierdzić, że taki a nie inny wyraz twarzy Emmy na tej fotce to nie jej świadome działanie (niekoniecznie miał być "erotyczny"), a praca fotografa

. Podczas takiej sesji sadza się modelkę, każe jej patrzeć to tu, to tam, raz się uśmiechnąć, raz odgarnąć włosy, po czym pstryka dziesiątki, a nawet setki zdjęć po to, by wybrać jedno lub dwa. Tu akurat moim zdaniem chwycono ją w półuśmiechu, a oczy mruży przed słońcem

. Zresztą każdemu z nas zdarzyło się przecież iść pstryknąć sobie choćby zwykłe zdjęcie do legitymacji, do którego naszym zdaniem zrobiliśmu zupełnie normalny wyraz twarzy, a potem się okazauje, że mamy minę jak wyjątkowo zdeterminowany seryjny morderca

.
Owczarnia>>dziękuję za zdjęcie, nie zawiodłem się.
Katon>>ja jak tak patrzę na tą fotkę, to wydaje mi się, że Emma jest śpiąca
owca>dzięki
Emma

- super
Rupert - zarąbisty
Spróbuje, ale ten avek comam teram ma wymiary 100x67 i jak ładuje taki co ma 100x100 to ten obecny sie rozciąga

Edit:UDAŁO SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
owczarnia
19.11.2005 22:05
Hm. No niby się udało, ale jakoś tak jakby nie do końca *drapie się po głowie*... Zwróć uwagę, że avatarek w moim poście jest o wiele mniej spikslowany... Kurka, to naprawdę dziwne - nigdy w życiu nie widziałam takiej sytuacji.
Edit: chyba wiem, dlaczego tak jest. Z jakichś niepojętych przyczyn avatarek zapisał się większy niż 10 kb i stąd problem... Spróbuj zapisać na dysku i wgrać ten, powinno być dobrze

:
Dzięki, naiezauważyłem

Teraz już dobrze????
Jak najbardziej.
Dodam jeszcze od siebie, że Twój obecny avatar jest o wiele lepszy od poprzedniego. Myślę, że domyślasz się powodu :]
Zapewne dlatego, ze na moim obecnym avatarze jest Emma odtwórczyni roli Hermiony i piekna dziewczyna

No chyba, ze to nie byo do mnie

Edit: Jestem Iluzjonistom
Gorąco polecam zycie bez avatarów, hehe.
Może i wygląda jakby chciała się położyć, ale niekoniecznie po to, żeby spać......
Zgadzam się oczywiście, ze na zdjęciach się wychodzi jak się wychodzi i że ta lekko wyzywająca mina nie jest tu jakąś świadomą prowokacją.... A szkoda, hehe.
Mnie się wydaje, Katonie, że to Ty jesteś erotycznie naładowany (głównie Twoje oczy), a nie Emma. Ale cóż, ten wiek, ja rozumiem
Oj! CO prawda to prawda Hito:D
Ja was bardzo przepraszam, ale 'ten wiek' w przeciwieństwie do Ronalda mam już za sobą... A że pewne rzeczy dostrzegam no to inna rzecz. Dziewczyna ma 15 lat, nie przesadzajcie...
owczarnia
21.11.2005 18:31
16 ma

.
? Dałbym głowę, że jeszcze ma 15. W wszystkich wywiadach, opisach itd. jej wiek to piętnaście lat. Ale może coś pokręciłem, zdaję się, że wiesz o Emmie więcej ode mnie, Owczarnio
Katon>>a uśmieszku waść nie zauważył? Żartowałem tylko, przecież mamy tyle samo lat, ba - jesteś starszy ode mnie o kilkanaście dni :]
Aha, pamiętaj, że w obecnych czasach nastolatki szybciej dojrzewają
Poważnie mówiąc - w czym problem, sam przyznałeś, że jej mina nie jest świadomą prowokacją. Ale rozumiem i widzę, o co Ci chodzi. Może nie jestem fanek lolitek, jednakże mimo to nie mam nic przeciwko takim zdjęciom. Ty zresztą także nie, prawda?
Ależ oczywiście że nie. Nie ma jeszcze 16tu. Skoczy 15 kwietnia, dokładnie wtedy kiedy ja skończę 20ścia. No - możecie mi teraz gratulować, że mam w ten sam dzień urodziny i wogóle, że to napewno coś oznacza i że przeznaczenie zadziała i że takie rzeczy nie dzieją się przypadkiem, buehehehehehe.
owczarnia
22.11.2005 09:58
No, a mamy koniec listopada. To znaczy, że kalendarzowo ma już prawie 16

. Zresztą ona sama w ostatnich wywiadach mówiła o sobie już "almost 16"

.
Lol Katon

.
W takim razie jam almost twenty. Skoro celebrity sobie mogą naciągać wiek to ja też będę, hehe.
Szoda, że nie wierzę w przeznaczenie, ech...
To ja się znowu narażę (proszę mnie nie bić), ale Ronalda jest ładniejszy, a i sama Owczarnia miewała lepsze.
Ale! Na pocieszenie dodam, że zauważyłem tendencję wzrostowę, jeśli chodzi o jakoś mierzalną moim subiektywnym gustem, zatem trzymam kciuki za dalszy rozwój wydarzeń.
Katon>>co do Twojego przeznaczenia... a wiesz, że Emma nie jest jeszcze legalna? Poczekaj jeszcze z pół roku, a potem snuj rozważania :]
owczarnia
22.11.2005 15:38
Ronalda może i ładniejszy, ale po pierwsze ma go Ronald i sama mu go sprezentowałam

, a po drugie jak na mój gust jest za "letni" (w sensie pory roku lol)

.
Btw, w Polsce Emma jest już chyba legalna

.
No, OK, av Rona bardziej pasowałby na okres późnej wiosny/lata, tu się zgadzam.
Ho, ho, przystępne prawo mamy w Polsce
Legalna, nielegalna.... Czym-że to jest w obliczu Przeznaczenia?!? Siły kruszącej kajdany śmierci i potężnejszej od martwej litery czy skostniałych konwenansów.... Hehe. Niezły temat na wyjątkowo głupie opowiadanie....
Avatar Owczarni ładny. Ładniejszy od Ronaldowego kompozycyjnie.
Ciekawe, jak owo Przeznaczenie wyciągnęłoby Cię z paki :]
Kwestię avatarów zostawmy w spokoju. Chyba do niczego nie dojdziemy, gdyż, na przykład, mnie av Rona bardziej się podoba kolorystycznie.
Co człowiek, to inny gust
QUOTE(Hito @ 22.11.2005 21:38)
Ciekawe, jak owo Przeznaczenie wyciągnęłoby Cię z paki :]
Nie wiem dokładnie, ale napewno spektakularnie, efektownie i szybko. Hehe.
Po pierwsze to chciałbym jeszcze raz Owcy podziękować za ten avatar
A gdzie Ty znajdujesz te avatary? Tak na przyszłość jakbym chciał zmienić to zdjęcie Emmy na inne.
A w jakim aspekcie rospatrujecie legalność Emmy???
Bo jeśli w sensie współżycia to tak, jest legalna od roku
Ale nie chajtniecie się z nią bo w Polsce dziewczątka muszą mieć 18 lat do tego
Może to i jest przeznaczenie Katon, ale napewno kogośc tak bardzo starszego chcieć nie będzie

. Będzie wolała kogoś w swoim wieku
Naturalnie, że w sensie współżycia

A kto by się tam chciał żenić? Ron, jesteśmy młodzi i piękni, po co mielibyśmy się żenić? :] (inna rzecz, że ja wcale z Emmą spotkać bym się nie chciał)
Może to i jest przeznaczenie Katon, ale napewno kogośc tak bardzo starszego chcieć nie będzie . Będzie wolała kogoś w swoim wieku
Ha-ha-ha. Widziałem już związzek 15-latki z 23-latkiem i chyba 14-latki z 21-latkiem. Katon nie ma powodu, by pozbyć się nadziei :]
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę