QUOTE(kubik @ 24.10.2005 10:28)
Dobra przyznawac się kto zdradził!!! Wsród pełnoletnich forumowiczów jest 8% zdrajców!!!
Kara bedzie lekka. Ukamieniowanie.
:devilmad:
kolejny raz sie pokazało kto powinien miec prawa wyborcze a kto nie.
Absolwenci ekonomii ;p
Zdrajców? Kubuś... raczej tego nie skomentuję...
Kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamień, mr. Kubik.
Drogi Jakubie ekonomia bez prawa byłaby niczym, tak samo jak prawo bez ekonomii. A widzę, że chciałbyś wprowadzić cenzusowe prawo wyborcze, czyli ograniczyć wolność mój drogi, a to isę z poglądami Twojego kandydata chyba nie za bardzo zgadza. Gdzież tutaj jest miejsce na wspaniały liberalizm?
Smagliczka.
Ja za poplecznika Leppera, ani buraka się nie uważam. Głosowłąem na Kaczyńskiego ponieważ jego ideały są mi zdecydowanie bliższe niż propozycje Tuska. Zanim powiem dlaczego, jeszcze chciałbym powiedzieć o czyms innym.
W czym są gorsi ludzie ze wsi od miastowych? To, że elektorat Kaczyńskiego to głównie ludzie ze wsi, jeszcze o niczym nie świadczy. Lepper to demagog i populista, który nie powinien w ogóle wychylać głowy z chałupy. Ale! Nie wszyscy zwollenicy Leppera to ciemnota. Tam też jest wielu porządnych ludzi - nie w partii, ale tych, którzy głosują. Poza tym nie tylko wykształcenie jest ważne. W życiu nie tylko to się liczy. Ważna jest też moralność i pojęcie etyki jako wyznacznik wartości życia. Po śmierci nie będziemy oceniani za to ile wiemy, tylko za to jak żyliśmy. I ci, którzy nie mieli dostępu do oświaty na tym nie ucierpią. Do oświaty oczywiście na odpowiednim poziomie, bo wiadomo, że analfabetyzm to zjawisko w Polsce praktycznie nie istniejące, aczkolwiek poziom szkół wiejskich pozostawia jeszcze wiele do życzenia.
Dodatkowo warto zauważyć, że wiele zamożnych osób, bogatych przenosi się z miast i zamieszkuje na wsi. To również mogą być osoby głosujące na Kaczyńskiego.
Co do obiektywizmu... traktujesz to relatywnie. Mówisz, że ludzie nie potrafią wyrobić sobie zdania obiektywnego. Całe wybory i przekonanie do siebie kandydata jest niestety subiektywnie. Każdy walczy o głos i bywa to walka mniej lub bardziej uczciwa. Obaj kandydaci popełniali błędy. Ale to właśnie jak rozdawali karty podczas debat zadecydowało o wyrobieniu sobie zdania przez ludzi.
Pozwalam sobie też zauważyć, że nie można negatywnie do końca oceniać Radia Maryja. Wiem, że Rydzyk to praktycznie mafiozo, bo inaczej tego nazwać nie można. Ale wiele ludzi, którzy słucha tego radia to ludzie wykształceni i inteligentni. Choćby byli członkowie ROPu jak Olszewski czy Macierewicz, którzy tam się często wypowiadają. Pozwoliłem sobie w ciągu ostatnich kliku dni posłuchać tego radia, żeby sobie wyrobić zdanie na temat tej agresywnej postawy wobec PO. Wszystko to co mówią politycy PO to przesada. Wcale nie jest to aklamacja "PiS, Kaczyński!", tylko prowadzone są debaty polityczne z udziałem członków obu partii, gdzie ludzie dzwonią i zadają pytania. A, że zcasem dodzwonią się rzeczywiście półinteligenci, no to trudno. Bo zdarzają się Ci mniej lub lepiej wyksztalceni. Mamy wolnośc słowa. Każdy może powiedzieć co chce...
Co do pana Tuska. Chciałbym zauważyć, że jego elektoratem są Ci, którzy wczesniej głosowali na SLD, dodatkowo PD. Wolę ludzi ze wsi, niż postkomunistyczne ścierwa, byłych działaczy partyjnych, kłamców lustracyjnych, którzy grzeją swoje dupska w sejmowych fotelach i żrą za nasze podatki. Ci, którzy kilkanaście lat wczesniej skazywali ludzi do więzień, pałowali studentów, robotników..
Poza tym aż 7% ludzi głosujących na Tuska w 1 turze zagłosowało w 2 na Kaczyńskiego, a w drugą stronę tylko 1% przeszedł.
Dlaczego Kaczyński, a nie Tusk? Lech nie zmnieniał swoich poglądów podczas kampanii. I to jest główny powód. Poza tym chcę silnego prezydenta. Wam się wydaje, że powróci sanacja Piłsudskiego. To nie jest tak... myślicie, że jeżeli on mówi o silnej władzy to każdy z was straci cząstkę wolności? Nie, silny prezydent nie pozwoli sobie w kaszę dmuchać. Myślicie, że dlaczego tak zależy np. Niemcom, żeby Tusk był prezydentem? Bo on jest słaby. Słabiutki liberał, chorągiewka. A Niemców trzeba trzymać krótko tak jak i Rosjan. Co z tego mamy, że w ciągu kilku ostatnich lat Kwach układal się z Niemcami i Ruskimi? Cholerny gazociąg nam budują. A z Rosją jest jak z niedźwiedziem, którego się głaska, a on bije nas na odlew swoją łapą. Tu trzeba silnej ręki. Tak, chcę IV RP, bo wiem, że wchodząc na arenę Europy ze zmienioną kadrą polityczną tak, jak to będzie teraz zaczniemy się liczyć, a nie będziemy Polakami od czarnej roboty.
A podadek dochodowy, kolejne złodziejstwo, które chce utrzymać PO. A płatne szkolnictwo wyższe? A podział NFZ na wojewódzkie oddziały i lecznictwo dla elit? Nie...
Poza tym śmieszne jest dla mnie to, że Tusk mówił, że popiera go Polonia w USA, gdzie tak często jeździ... Wygrał tylko w 1 mieście, w Waszyngtonie, a w całych Stanach Kaczyński wygrał 80% do 20%.
Co mi się jeszcze w Tusku nie podoba? To, że mówił, że wstydzi się polskiego sentymentalizmu do historii, że niedobrze mu kiedy mówi się o historii Polski z czasów 2 wojny światowej. Taki powinien być prezydent? Bo chyba patriotyzm powinien być jedną z najwyższych wartości. Nie po to wybitni ludzie oddawali swoje życie, żeby teraz taki Tusk deptał ich ofiarę jak śmieci. Ja takeigo prezydenta nie chcę. No w sumie nie ma się czym szczycić. Dziadek w Wermachcie, a dziadek Kaczyńskeigo to Powstaniec Warszawski.
Dla mnie mój kraj, patriotyzm i honor to jedne z najwyższych wartości. W historii mam też czym się pochwalić, bo moi przodkowie przelali naprawdę litry krwi za kraj, w którym teraz żyjemy. I nie chcę, żeby to wszystko poszło w zapomnienie wraz z nowymi ideami. Konserwatyzm i radykazlim są potrzebne. A wy traktujecie je zbyt skrajnie. Mówicie o homofobii zwolenników Lecha, a sami jesteście Kaczkofobami.
Apeluję i proszę was. Zaczekajcie z negatywnymi opinami. Dajcie trochę czasu. Poszukajcie dobrych stron, bo każdy medal ma takowe dwie strony. Ja też w 100% nie zgadzam się z Kaczyńskim, ale dla mnie jest on kandydatem lepszym. Dlaczego? Przekonacie się po pewnym czasie...