Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Patronusy
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Katarn90
mój patronus pewnie przybrał by postać świstaka, ale ja wolę rzucać AVADA KEDAVRA niż Expecto Patronum
kruk
a to wogóle działa na dementorów blink.gif
Mój patronus... nick o czymś świadczy, nie?
Dolohov
zapewne byłaby to hiena, kojot lub lis... dry.gif
Goomisia
Moim lis, sowa albo motylek lub...owieczka smile.gif – nie pytajcie dlaczego, wiem że to dość dziwne ale ostatnio pokochałam te zwierzaki tongue.gif
Joanna Legister
Na 100% wilk albo orzeł krew wojownika biggrin.gif
Avery
Moj prawdopodobnie przybral by postac jaguara
Ronald
Mój zamieniłby się w słodkiego szczeniaczka. Od dawna marze o takim piesku, a marzenie w ogóle nieche sie spełnić biggrin.gif
Xel
No cóż trzy możliwośći:
1. Pies - z samej sympatii do tych zwierzat
2. Niedźwiedź - tak jakos jak sie zastanawialme to uznalem ze pasowalby do mnie smile.gif
3.No ew. smok ale jakos za bardzo potezne mi sie to wydaje. Najwyżej taki mały smoczek wink.gif

A jeśli chodzi o chiński kalendarz to wąż. Wyobrażacie sobie takiego węża przepędzającego Dementorów ? blink.gif
Lincia Vampircia
Mój prawdopodobnie w Lwa albo innego kota. Innych możliwości nie przewiduję xD
Ronald
QUOTE(Alexa666 @ 26.06.2005 11:56)
ja nie mam patronusa
jestem skazana na śmierć z rąk dementorów
*

Raczej nie smierc tylko pozbawienie duszy, a w najlepszym wypadku szczęścia.
Dementorzy w koncu nie zabijaja.
vigga
nie no co ty... dry.gif

Mój zamieniłby się w słodkiego szczeniaczka. Od dawna marze o takim piesku, a marzenie w ogóle nieche sie spełnić biggrin.gif

a to pech.
moniczka
Do mnie pasowalaby chyba wiewiorka, to takie kruche i spokojne zwierzatko=)
Oo.Motylczyca.oO
W jednorożca, pegaza...
Albo w feniksa^^
nosferatu
mi sie wydaje za sami nie mozemy stweirdzic w co by sie zamienil nasz patronus to by sie okazalo dopiero po rzuceniu czaru..
Daga
QUOTE(nosferatu @ 10.09.2005 21:56)
mi sie wydaje za sami nie mozemy stweirdzic w co by sie zamienil nasz patronus to by sie okazalo dopiero po rzuceniu czaru..
*

ey no psujesz biednym ludziom niewinną zabawę... huh.gif
Doti
Mój byłby aniołem, pegazem lub jednorożcem smile.gif
Hefaj
QUOTE(Doti @ 20.09.2005 18:51)
Mój byłby aniołem, pegazem lub jednorożcem smile.gif
*

człowiek się dowiaduje różnych rzeczy , np. że
anuioł toi zwierze.
wprost zajebongo-reformistycznie.
Wróżka14
Mój byłby czymś podobnym do konia (pegazem{jeżeli w magicznym świecie takie stworzenie żyje}, jednorożcem, koniem), albo lwem, orłem, sokołem, gryfem, lub hipogryfem. biggrin.gif Mógłby być jeleń (albo sarna).
Wrona
QUOTE(Wróżka14 @ 31.12.2005 16:05)
Mój byłby czymś podobnym do konia (pegazem{jeżeli w magicznym świecie takie stworzenie żyje}, jednorożcem, koniem), albo lwem, orłem, sokołem, gryfem, lub hipogryfem. biggrin.gif  Mógłby być jeleń (albo sarna).
*

biggrin.gif tongue.gif Tak... Twój byłby czymśpodobnym do konia... czyli koniem? tongue.gif biggrin.gif Nie rozumiem twojego sposobu (logicznego?) myślenia.

Nie wiem czy już sięwypowiadałam w tym temacie, ale mój byłby białym tygrysem laugh.gif
Hito
Raczej na pewno moim patronusem byłby kot, jako że kociaki są moimi ulubionymi zwierzętami. Ewentualnie smok, jeśli jest to w ogóle możliwe.
Absolution
Mój... albo smok, albo wilkołak albo gryf biggrin.gif albo.... uskrzydlony wilkołak ze złotym naramiennikiem i karawaszem na prawej ręce i kosą z kości z trzema ostrzami:D
hazel
QUOTE(Joan @ 23.08.2005 18:22)

Jeden to MAŁPA. Tak ludziska, małpa. Wiecie co to horoskop chiński? No to właśnie jest mój znak.

*

Tem pomysł z chińskim horoskopem wydał mi się ciekawy, więc sprawdziłam swoje zwierzę...To ja już wolę aby mój patronus był czarnym kotem...

W ogóle to kto wymyślił te zwierzęta w horoskopie...świnia? Dziękuję, postoję.
Draci
mój bylby wężem
Wrona
QUOTE(hazel @ 01.01.2006 19:05)
QUOTE(Joan @ 23.08.2005 18:22)

Jeden to MAŁPA. Tak ludziska, małpa. Wiecie co to horoskop chiński? No to właśnie jest mój znak.

*

Tem pomysł z chińskim horoskopem wydał mi się ciekawy, więc sprawdziłam swoje zwierzę...To ja już wolę aby mój patronus był czarnym kotem...

W ogóle to kto wymyślił te zwierzęta w horoskopie...świnia? Dziękuję, postoję.
*

Nie mart się, ja jestem kozą... biggrin.gif

A co do patronusów to mam pytanie: Jak myślicie, czy wielkość zwierzęcia-patronusa ma jakiś wpływ na jego siłę? np. czy patronus lew jest silniejszy od patronusa kota? Czy to zależy tylko od mocy zaklęcia i pozytywnej myśli?
Hito
Ja bym głosował za pomysłem następujacym - że nie. Siła patronusa leżała w mocy zaklęcia i pozytywnej myśli, jak to nazwałaś. Rodzaj, a zatem wielkość, zwierzęcia nie miała moim zdaniem znaczenia.
Lupek
Hito ma racje. Wygląd patronusa to tylko odwzorowanie charakteru osoby, która go przywołała. O wiele bardziej liczy się to jaką moc w sobie posiada dany czarodziej oraz od jak najbardziej radośnej myśli podczas rzucania czaru.
Wrona
Kolejne pytanie:

Dlaczego patronusy przybierają taką postać, a nie inną?
Np. Harry miał jelenia. Jego ojciec był animagiem i zmieniał się w jelenia.
Może to się ma w genach... (mało magiczne rozwiązanie...)

A jeśli odwzorowują charakter, to co miał charakteryzować jeleń Harry'ego, łasica Hermiony i łabędź Cho?
hazel
QUOTE(Wrona @ 02.01.2006 18:47)

A jeśli odwzorowują charakter, to co miał charakteryzować jeleń Harry'ego, łasica Hermiony i łabędź Cho?
*

Jeleń to dostojne zwierzę, jakoś mi się kojarzy z dumą itp, ale to na pewno musi mieć związek z ojcem Harry'ego.

Mnie zastanawia inna rzecz. Czy jego patronus też byłby jeleniem, zanim Harry dowiedział się w jakie zwierze zmieniał się jego ojciec jako animag? To by wiele wyjaśniało... blush.gif
Hito
Z tego co wiem, to Hermiona dostała łasicę, gdyż Rowling lubi te zwierzęta.
Dumbledore (chyba) mówił, że ojciec Harry'ego znalazł do niego drogą w postaci patronusa. Myślę, że tu spokojnie możemy założyć, iż formę patronusa nazego głównego bohatera zawdzięczamy Jamesowi.
Co do reszty, jak np. łabędzia Cho, nie mam pojęcia. Na pewno ma to związek z daną osobą (patrz VI tom i patronus Tonks), jej uczuciami i charakterem.
hazel
Właśnie na coś wpadłam: łasica to po angielsku "weasel" co mnie osobiście kojarzy się z "Weasley"( chyba nawet gdzies czytałam, że to nazwisko pochodzi od tego zwierzęcia ) blink.gif Może to taki niewinny żarcik, lub wręcz przeciwnie, ma jakieś znaczenie ( vide 6 tom )? Albo przypadek laugh.gif
Hito
Czy w oryginale patronus Hermiony to nie był zapisany - ,,otter''?
Za wszelkie błędy tłumaczeniowe (poprzednie, albo powyższe) z góry przepraszam, nie mam słownika pod ręką, a nie jestem pewien, co znaczy ,,otter'', ani jak się rzecz miała w tłumaczeniu Polkowskiego.
Absolution
QUOTE(Hito @ 04.01.2006 15:15)
Czy w oryginale patronus Hermiony to nie był zapisany - ,,otter''?
Za wszelkie błędy tłumaczeniowe (poprzednie, albo powyższe) z góry przepraszam, nie mam słownika pod ręką, a nie jestem pewien, co znaczy ,,otter'', ani jak się rzecz miała w tłumaczeniu Polkowskiego.
*

Otter to wydra smile.gif
owczarnia
Zgadza się, wyderka czarodziej.gif.
Ronald
hazel>Fajan teoria i nawet bardzo prawdopodobna. Bo w końcu od CO to się tak rozwijało i wiele yło znaków na ziemi i niebie odnoście tej parki. I być moze to byj jeden z tych znaków. Tylko w Polsce to trudniej zauwazyć,bo w końcu pan Polkowski tłumaczy wszystko poza nazwiskami i nazwami ulic mugolskich.
Hito
*próbuje powstrzymać się przed napisaniem czegoś na temat parki R/Hr*
*proces zakończony powodzeniem*

Teoria Hazel upada, skoro patronusem Hermiony była wydra (no chyba, że nie ,,otter'' było terminem oryginalnym).
Aha - Ron, czy Twój podpis ma coś wspólnego z Twoją długą (relatywnie) nieobecnością na forum? :]
Ronald
Hito> Trafiłeś w dziesiątkę. Jakieś !@#$%^&*(przepuszczone przez cenzurę) zeżarło mi pół komputera i całą moją stronę o HP, która przez osattnie 4-5 miesiecy budowałem i teraz muszę przeszukiwac skzolne komputery w celu jej odszukania. mad.gif mad.gif mad.gif

Sprawdziłem w słowniku i łasica to rzeczywiście "weasel". I prosze mi tu nie podważać teorii Hazel poniewaz jest ona wsapniała, cudowan i jedyna słuszna mad.gif tongue.gif biggrin.gif
hazel
Piątkę czytałam tylko w wersji tłumaczonej przez Polkowskiego cry.gif , więc nie wiem jak było w oryginalnie. I dzięki za uznanie dla mojej "wybitnej inteligencji", Ronald!
Vanillivi d'Azurro
A mój patronus to mały, słodki kotek czarodziej.gif
hazel
QUOTE(Vanillivi d'Azurro @ 05.01.2006 01:16)
A mój patronus to mały, słodki kotek czarodziej.gif
*

laugh.gif
Tak, i poleci się łasić do stada dementorów i wszystko skończy się miło i szczęśliwie wink2.gif
Ronald
Nie ma zaco Hazel biggrin.gif
Vanillivi d'Azurro>Nie możesz być pewna/pewny, że to jest kotek, bo jeszcze nie wyczarowywałaś patronusa. Bo to jest wyobraźnia Twoja. HEHE tongue.gif
em
@Ron
Niestety, przykro mi, ale faktycznie Rowling użyła w OotP określenia "otter", czyli wydra.
QUOTE(HP and the Order of the Phoenix @ p.535 UK)
Hermione's Patronus, a shining silver otter, was gambolling around her.

Tak więc niestety, cudowny znak nt. R/Hr obrócił się o 180st w kierunku innej pary...

EDIT: Gosh, coś z tymi moimi [ż]aluzjami nie tak. OTTER = P - OTTER. Czyli chodziło mi o parę H/HR.
Hito
Czyli? Nie kojarzę, żeby wydra była związana z jakiąkolwiek parą w świecie HP :]
harolcia
Ja bym chciała, żeby mój patronus to było jakieś zwierzę groźne, ale jednocześnie łagodne. Nie wiem, może lew, gryf, hipogryf, jednorożec, sowa. Nie wiem, ale musiałoby być to coś, co miałoby w sobie choć cząstkę mnie. blush.gif
Wrona
QUOTE(harolcia @ 05.01.2006 21:23)
Nie wiem, ale musiałoby być to coś, co miałoby w sobie choć cząstkę mnie. blush.gif
*

Gdyby taki był mój patronus to byłby chyba połączeniem osła kota leniwca szympansa i czarnej pantery wink2.gif
Ronald
cry.gif cry.gif cry.gif cry.gif cry.gif cry.gif cry.gif cry.gif cry.gif cry.gif cry.gif cry.gif cry.gif
Jak ta Rwoling mogła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie lubie tej pani chyba dry.gif . Ale ta Twoja [ż]aluzja Emosiu trafiona smile.gif
owczarnia
O, Jezu. Ron, możesz wytrzeć te łzy, jedyny powód, dla którego Rowling użyła dla Hermiony wyderki to ten, że byłby to również jej własny Patronus smile.gif. Mówiła o tym raz albo dwa. Wiąże się to z tym, że Hermiona jest w pewnym sensie odbiciem małej Joanne smile.gif.
Hito
Wspominałem też gdzieś o tym, Rowling lubi wyderki, i dlatego Hermiona dostała takiego patronusa, nie ma to nic wspólnego z jej charakterem, co trochę utrudnia nam rozważania nad właściwościami tych srebrzystych anty-Dementorów.
W przeciwnym wypadku, Hermiona powinna wyczarowywać sowę, albo, bo ja wiem, delfina (małpy też są inteligentne, ale bez przesady smile.gif ).

Emotka>>wybacz, za bardzo szukałem w tym jakiegoś symbolizmu, nie skupiłem się na samej i nazwie i analogii z nazwiskiem głównego bohatera. Wszystko przez te kowadełkowe wskazówki Rowling :]
Katon
Pamiętacie taką megaobleśną kreskówkę "I am weasel"? Hihi, uwielbiałem to.

Wg. pana Grangera (postać realnie istniejąca i analizująca ksiązki HP z punktu widzenia symboliki chrześcijańskiej) jeleń jest (obok Kamienia Filozoficznego, Feniksa i kilku tam jeszcze innych rzeczy) symbolem Chrystusa. Jakoś tam przyjętym w tradycji. Brzmi karkołomnie, ale polecam eseje ze strony www.hogwartsprofessor.com

Niektóre są naprawdę fascynujące.

A mój patronus? Hmmmm..... Myśle, że łosoś.
Ronald
Owca>DZIĘKUJĘ, URATOWAŁAŚ MI ZYCIE biggrin.gif . ALe to fajnie, bo to oznacza, że wyderka nie ma żadnego symbolizmu, czyli żadnego OTTER - POTTER i WEASEL - WEASLEY. O tym odzierciedleniu małęj Joanne już gdzieś słyszałęm smile.gif
BTW. Fajny avatarek. Lepszy od tego poprzedniego. smile.gif
Katon>ty lepiej uważaj z tego typu postami, bo wpdanie tu jakaś osoba pokroju "marka7" i Cię zlinczuje tongue.gif

Katon jest niezlinczalny.
hazel
QUOTE(Katon @ 06.01.2006 15:53)
A mój patronus? Hmmmm..... Myśle, że łosoś.
*

Ale taki żywy, czy z puszki?? Bo wiesz, to naprawdę kolosalna różnica jest!! biggrin.gif

Kreskówkę pamiętam, jeszcze z czasów jak Cartoon Network oglądałam. Najlepszy był ten czerwony z gołą...pupą laugh.gif
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.