haaaaaaa! mam ostateczny argument za tym ze 'caluj mnie' to cover!
dowod nr.575:
http://s58.yousendit.com/d.php?id=IWI9WP28WX4ORCG6RPVVIUOO
Pewnie znacie piosenkę "Syn miasta" T.Love. Niedawno się dowiedziałem że to też jest cover. Oryginał wykonuje Mano Negra "Out of time man".
chodzi o to ze sa lepsze od pierwowzoru?
bo jak dla mnie to wyclef z jego wish you to sie schowac moze, pinkowie panowie gora.
tak samo gnr, dylanik gora
chociaz niezle kołwery.
Norriśka
27.08.2005 01:04
a słyszelisce bloodhound gang "mope"?
tekst moze skowerowany nie jest, ale podkład jest chyba z trzech różnych numerów. w zwrotce jest od jakiegoś bandu z 80-tych, którego nazwę zapomniałam, coś podobnego do bridge'a to for whom the bell tolls (!!!! mmm... *_* <-- dla FWTBT, nie dla mołpa), a refren - frankie goes to hollywood "relax", no i falco sie przewija. aa, jeszcze konwersacja z pac-manem na haju ;)
dla mnie bomba
w zasadzie trudno nazwać ten utwór coverem, bo oni tylko podłożyli oryginalną melodię, nic sami nie zagrali.
a jak Wam się podoba?
pamietam numer, teledysk byl niezly (ot chocby owa rozmowa z pac-manem... o_O [pamietam, ze na mtv oczywiscie wszystko ocenzurowali i calosc mozna bylo zobaczyc tylko na vivie, tudziez innej europejskiej tv muzycznej]). sama melodia - no coz, co kto lubi, moze mi sie wydaje (slabo pamietam linie melodyczna tego numeru), ale w refrenie, tle gdzies sie chyba przewijal riff metallici (poprawcie mnie, jesli sie myle). osobiscie wolalem 'the ballad of chasey lain' lub 'along comes marry'.
tak w ogole to co sie dzieje z samym bandem bloodhound gang?
Od niepamiętnych czasów nie słyszałem nic o Bloodhound Gang. Pamiętam jak był taki wielki boom i wypuscili singiel " Bad Touch"(ambitny tekst <lol>). Co do teledysków to trzeba pochwalić "The Ballad of chasey lain"

Ja bardzo lubię kawałek "I hope you die".
Norriśka
28.08.2005 02:01
bloodhound gang wydało teraz kolejna płyte a nowy singiel, który juz mozna w tv zobaczyc nazywa sie "foxtrot uniform charlie kilo", w ktorym notabene wystepuje bam margera.
w "bad touch" zawsze mi sie podobała przygrywka (hehe, słowo z przedszkola :P) do drugiej zwrotki i w ogóle podkład. a tekstu to juz sie prawie na pamiec nauczylam :)
grimmy - tak, w refrenie jest ten sławny bas z for whom the bell tolls \m/
płyta mandy moore dla tego, kto mi powie z jakiej piosenki jest podkład w zwrotce "mope'a"
the pixies tribute:
zespół Nada Surf - Where's my mind
już gdzieś wspominałem jak bardzo lubię tę piosenkę(szczególnie oryginał). A kto oglądał "Fight Club" to już wie jaki to psychodelizm jest, końcowa scena.....pierwsze dźwięki gitary,i ten chórek w tle...doskonale podsumowuje cały film. Co do coveru to naprawdę git-malina xD
White Stripes-Jolene
Parę osób wcześniej wymieniało ten utwór (ale chyba w temacie o smutnych piosenkacH). Pierwszy utwór duetu z którym miałem styczność i zachęcił mnie do tego by zainteresować się tym zespołem.Mistrzowski cover WS(tylko trochę nie pasuje w kwestii kontekstu piosenki żeby to śpiewał Jack White a i tak robi to świetnie). Zresztą twórczość Stripesów obfituje w covery starych piosenek ale "Jolene" jest wybitne.
jakiś czasu temu usłyszałam Somebody put something in my drink w wykonaniu Farben Lehre. i... mimo całej sympatii dla FL... nie podoba mi się, w ogóle. drażniący wokal i akcent Wojdy, bez pazura, bez energii, przewidywalny... nie zrobili z tą piosenką nic ciekawego... po nich spodziewałam się czegoś innego... bardziej pomysłowego... zaskakującego, energetyzującego... o wiele lepszą wersję tego utworu nagrali Children'i. śmiem nawet twierdzić, że może ona konkurować z pierwowzorem.
Eva Cassidy - chciałem już wcześniej napisać co nieco o tej piosenkarce, ale nie mogłem znaleźć adekwatnego tematu. Pomyślałem więc, że napiszę tutaj gdyż Eva nagrała w czasie swojego krótkiego życia (1963-96) naprawdę kilka wspaniałych coverów. Polecam w szczególności "Fields og Gold" / Sting/ , coverki /Cyndi Lauper/ "Time after time" i "True colors" i cudowne, do głebii przejmujące "Ain't no sunshine". Największą sławę Eva zdobyła "oczywiście" pośmiertnie, jej albumy stały się wielkim odkryciem. Za życia bliżej nikomu nie znana Cassidy, po śmierci 3 z jej albumów osiągają no.1 brytyjskiej listy. Piękny głos, świetne interpretacje starych utworów, improwizacje. Polecam, naprawdę polecam, wielki talent.
Dla zainteresowanych:
Fields of GoldTime After Time
Hotel California - Bob Marley
Sepultura-Policia
Sepultura-We Gotta know
Sepultura-Orgasmatron
Ametria-Territory
Soulfly-Smoke on the water
Soulfly-Breath
CoB-Somebody put something..
CoB-oł bejbe bejbe

BrainShake- rowniez oł bejbe bejbe

Vader-Raining Blood
Decapitated-Mandatory Suicide
Katarn90
03.03.2006 18:48
a słyszeliście Metallica - We Are The Road Crew ? Dość dobre, jak ktoś chce zapodam linka jak znajdę.
We Are The Road Crew slyszalem w wykonaniu Destruction i kopie po tyłku.
Co do Metalliki - "Die die my darling" i "Blitzkrieg". Ale najlepszy cover jaki slyszalem to Painkiller w wykonaniu Death - ostrzej, mocniej z jeszcze wiekszym czadem niz oryginal ;D
Zapomnialem dodac - Dealer:Tata dealra (org.kazik) :]
a ja własnie sobie słucham alien ant farm 'smooth criminals'. i pomimo, że majkel jest taki filantrop i lubi dzieci (i ja też!) to wole aliena. wybacz.
ale wersja majkela nie byla zla
QUOTE(MisieK @ 04.08.2005 23:10)
'we are not gonna take it' Twisted Sister?
w 1983 roku zespół Twisted Sister spiewał "nie powstrzymasz rock'n'rolla". My pokażemy , że można zatrzymać rock'n'rolla , np. kijem baseball'owym...
sorry , takie moje Branicowe zboczenie. XD ( A właśnie - Braniac leci dziś o 16 , czyli za 15 minut! )
a tak do tematu - WSZYSTKIE covery Gregorian. Zwłaszcza z ostatniej , 5 płyty 1 serii "Masters Of Chant Chapter" - The Dark Side. POLECAM.
Metallica - Last Caress [oryginalnie The Misfits]. zarowno wersja normalna jak i akustyczna. nie wiem jak oni to zrobili ale od pierwowzoru jest to dluzsze o polowe ;P
o wiele lepszą wersję tego utworu nagrali Children'i. śmiem nawet twierdzić, że może ona konkurować z pierwowzorem.
wersja Ramones ssie w porownaniu do covera [;
QUOTE(Hefaj @ 11.03.2006 15:45)
a tak do tematu - WSZYSTKIE covery Gregorian. Zwłaszcza z ostatniej , 5 płyty 1 serii "Masters Of Chant Chapter" - The Dark Side. POLECAM.
jakos nie moge zdzierzyc 'losing my religion' spiewanego choralnie ;>
Katarn90
14.03.2006 22:01

a jest w ogóle coś takiego?
Ja chciałbym zamieścić tekst pisoenki jaką śpiewa alter ego Kukiza w tokszole mgr Andzeja Strzelby (zastrzegam, że mogą zajść drobne zmiany w tekście, bo piszę z pamięci)
Kupiłem sobie dziń, wódę i idę chlać
W torbie mam zagrychę, idę w baniak brać
Tak bardzo już mnie ssie
Po drodze piję flaszki dwie
Marzeniem moim basen wódy jest mieć
W torbie niosę salami!
I słoik ze śledziami!
Pod płotem się spotkałem z kolegamiiiii....no i...
Ref. Andzej polej mje,
To taka "Wielka Gra"
Andrzej polej mje
W torbie mam litry dwa
Podjadę polonezem pod sklep i przyp*lę w drzwi
Nie będę nap*lał długo, bo drzwi bym rozp*lił
Niech ktoś mi zaraz otworzy
Bo pragnienie mnie zmorzy
Jak wyjdzie pan ochroniarz to będzie mnie bił!
Zjedllim całe salami
Zakąsilim śledziami
Wódę całą wychlalim z kolegamiii....no i...
Ref. Andrzej ratuj mnie
Ochroniarz bije mnie!
Andrze trzymaj go
Bo ja go będę lał
Najpierw jeb*e mu z bani
I poprawię ręcami
I połamie mu żebra pod pachami...
W tym momencie mgr Andrzej Strzelba wyskakuje i sadzi solówę na gitarze, ratując oglądalność programu.
Slayer - Born To Be Wild ;D
Przy tym coverze oryginal wydaje sie jakis slamazarny, a 'born to be wild' brzmi jakby wokalista robil sobie jaja tym stwierdzeniem ;>
BlackOmen
09.04.2006 22:01
SAUCE!
jezeli chodzi o sołrsa to bedziesz musial poczekac - lacza mam zapchane intensywnie kradziona dyskografia Anthrax :P
BlackOmen
09.04.2006 22:33

Ej a ten cover to jakis nowiuski czy sie poprostu uchowal zdala od luda?
jakies cztery lata ma. nagrali go na skladanke 'Crank it up'
za jakies cztery minuty podrzuce sznurek
http://rapidshare.de/files/17606586/Slayer...Cover_.mp3.html
Illusion
09.04.2006 23:51
Tori Amos - Wild Horses (Rolling Stonesów) i Imagine (John Lennon). Natomiast jeśli chodzi o Smells like teen spirit, Nirvany, to jej nie wyszło kompletnie.
Jeff Buckley - Hallelujah - kolega mnie niedawno uświadomił, że to jest cover, ale niestety w oryginale nie słyszałam (można bić). W wykonaniu Jeff'a świetne.
"Monsieur Gainsbourg Revisited" czyli współczesne gwiazdy wykonują piosenki francuskiego pieśniarza Serge'a Gainsbourga (dla nieuświadomianych: to ten pan od stękano-wzdychano-mruczanej piosenki "Je t'aime (moi non plus"" z Jane Birkin). W każdym bądź razie uważam album za godny polecenia. Większości piosenek w oryginale nie słyszałem, nie mam więc porównania. ale covery są miodziowe. Wystarczy że wymienię Franz Ferdinand, Placebo, The Kills, Jarvisa Cockera i trip-hopowych gigantów: Tricky i Beth Gibbons z Portishead. No i co może zawiedzie fanów języka frrancuskiego, piosenki wykonywane są po angielsku of coz (no bo gdzież by się zniżali do takiego poziomu). Mimo wszystko, słucha się przyjemnie.
a mi podoba się coverek "what a wonderful world" z reklamy suzuki grand vitara. niestety, nie mam pojęcia kto go wykonuje, ale jest taki ciekawy
Katarn90
29.04.2006 09:51
When A Blind Man Cries z albumu "Gillan's Inn"
W pewnym sensie cover, bo z purpurowych tylko Gillan tam jest.
A mnie się bardzo podobał cover "Imagine", co kiedyś w radiu ex fm leciał często. Ale teraz nie leci, a i radia nie ma, zamiast tego jest jakaś eska rock. Porażka.
Sinead O'Connor "Throw Down Your Arms"
Wszystkiego bym się spodziewał, ale nigdy bym nie powiedział, że Sinead nagra album reggae. Stało się. Zestaw zawierający 12 coverów w iście jamajskim klimacie okazał się strzałem w dziesiątkę. Dla pani O'Connor brawo za pomysł i świetne wykonanie. Poczułem się naprawdę mile zaskoczony. Jestem pełen podziwu. Singlowy "Vampire" być może słyszeliście gdzieś w radiu, ale założę się, że nie wiedzieliście kto to wykonuje. Polecam.
wiedzieliśmy, wiedzieliśmy, no przynajmniej ja wiedziałem ;D
dobra a tak na serio w tej płycie najbardziej spoobało mi się, że sinead nie śpiewa tego na siłę, nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć, nie śpiewa tak po rastafariansku?;> tego albumu po prostu dobrze się słucha.
a skoro już jesteśmy przy coverach i przy sinead to polecaaaam jej cover 'sacrifice' eltona johna, no piękna piosenka, jeśli mam to na dysku za parę minut linka podrzucę, a jak nie to jutro ;}
Misfits maja szczescie do coverow ich kawakow. Metaliczne 'Die die my darling' i 'Last caress' sa nawet lepsze od oryginalow. Prong nagral swietnie brzmiace 'London Dungeon' a ostatnie moje odkrycie na tym polu to 'Death comes ripping' w Kredkowym wydaniu. Spotkaly sie dwie wymalowane kapele to i cover wyszedl mroczno-szatanski :P
Ej, co to jest ta eska rock? Miejsce zlotu dla rasmus, hoteli i innych tworow tego pokroju? :>
wiesz Child...jeszcze tego nie słuchałem, ale przeglądam ich strone w necie (
eska rock łebsajt) i kto wie, kto wie - bardzo możliwe, że własnie hoteli z tokio i tym podobnych się tam nie doświadczy.
edit:
god damn it, czemu nie ma info na temat ewentualnego odsłuchu w internecie, w jakich miastach słuchać tego można a jeśli już to na jakich fm'ach?
o jaaa... zwracam honor.
Z leksza spoznion dodam 'Love will tear us apart' Moonspell [w oryginale chyba Joy Division]
Avadakedaver
14.06.2006 20:09
thunder in my heart again.
Jose Gonzalez - Heartbeats (w oryginale The Knife) - tysiące kolorowych, kauczukowych kuleczek na ulicach San Francisco nieustannie mnie fascynuje. Piękna balladka.
Sugababes - I bet you look good on the dancefloor (Arctic Monkeys dla nieuświadomionych) - mimo, że jest to temat o "najlepszych" coverach, to ten z pewnością się nie łapie. Przykre i żałosne. Profanacja.
Editors - Feel Good Inc. (Gorillaz) - oczywiście piosenka wykonywana tylko na live, zupełnie inna aranżacja, bez hip-hopowej nutki, ciekawy pomysł i wykonanie też niezłe.
trzeba tu też napisać, że 'come as you are' w wykonaniu pink freud, oryginał, rzecz jasna, nirvany.
Oczywiście, że nie =) Nirvana tą piosenkę praktycznie, że ukradła Killing Joke, tyle, że Killing Joke im ją wtedy oddali i postanowili nie robić afery, bo byli fajni.
oryginał w wykonaniu nirvany, skomponowany przez killing joke.
Ano chyba, że tak. Ale oryginał edycyjny. Killing Joke grali to przez jakiś czas i to był jednak oryginał.
Avadakedaver
16.06.2006 14:09
specjalnie muzyką się jakoś nie interesuje, nie wiedziałem więc, że to był cover. Oryginału "come as you are" też nie słyszałem. Ale wersja nirvany jest po prostu przecudna.
"behind blue eyes" Limp'a to też cover. Nie wiem czyj, ale cover.
Wiem już kto śpiewa ten cover what a wonderful world //taa, nie ma to jak zapłon//
joey ramone
Avadakedaver
16.06.2006 18:14
znacie jakiś DOBRY cover "imagine" Johna?
każdy cover 'imagine' to inny utwór. 'imagine' lennona jest jedno.
Avada, polecam dobry cover w wykonaniu Evy Cassidy. Ech, piękny głos. Ewentualnie całkiem niezłą wersję nagrali A Perfect Circle. Sprawdź.
Ja nienawidzę tej piosenki. Ma najgłupszy tekst na świecie.
Katon, nie nadużywaj słów zaczynających się od przedrostka naj-