QUOTE(Katon @ 29.07.2009 16:14)
Post enigmatycznego to jest taka esencja tego, czego nienawidzę w internecie.
popieram
Enigmatyczny
29.07.2009 17:44
Post enigmatycznego to jest taka esencja tego, czego nienawidzę w internecie.
Och, rozumiem. Chodzi oczywiście o odmienne zdanie od Twojego.
Gdzieżby inaczej.
Ja wolę Harry'ego od Narnii, a jakoś się z Katonem zgadzam.
No patrz jaki paradoks.
Enigmatyczny
29.07.2009 17:53
Oj, zdradź w takim razie tę tajemnicę, cóż w tym takiego. Bardzom ciekaw.
pomijając treść, wzmiankę o Rowling, brutalność w Pottrze etc. etc. to stwierdzenie to jest to, co koty lubią najbardziej odrzuca mnie stąd na kilometr. brzmi to dziwnie w ustach faceta i ogólnie ta fascynacja (?) kotami...
that's the point
Enigmatyczny
29.07.2009 18:21
pomijając treść, wzmiankę o Rowling, brutalność w Pottrze etc. etc.
Właściwie miałem nie podać żadnych argumentów, może byłoby nawet lepiej.
ogólnie ta fascynacja (?) kotami...
Tu się mylisz. Uważam jedynie, że koty to ciekawe zwierzęta, mają dziwne zwyczaje, ale ogólnie tylko je obserwuję (strasznie rzadko zresztą), nie wgłębiam się. Powierzenie mi jakiegoś byłoby straszną głupotą.
to stwierdzenie to jest to, co koty lubią najbardziej odrzuca mnie stąd na kilometr.
Nie lubisz Tygrysa? -___- Chyba jest najfajniejsza postać w całym Kubusiu Puchatku.
dobra, nieważne.
Jakbym miał się przejmować każdą napotkaną osobą w Internecie, nawet jej nie znając, to dawno zeszedłbym na zawał.
Tygryska lubię.
ale takie teksty mi się jednak z dziewczętami kojarzą.
i na tym koniec offtopa.
<a tak nawiasem mówiąc, to nie było nic prywatnego>
QUOTE(Enigmatyczny @ 29.07.2009 14:22)
Harry Potter, oczywiście.
Choć trzeba przyznać, że Lewis, to klasyk fantasy, a Rowling jedynie zaczyna, tak jakby.
Opowieści z Narni są bajkowe, przez to mnie odrzucają. W sumie można czytać je dzieciom na dobranoc, a
Harry wydaje się... bardziej dla osób starszych? W pewnym sensie, bo na przykład za dużo tam krwi, przemocy, brutalności, etc. No i trzeba przyznać, że w książce Rowling jest naprawdę sporo tajemnic, a to jest to, co koty lubią najbardziej.
Bo każde zdanie to truizm albo bełkot.
Dla mnie lepszy jest Harry Potter. Ogółem lubię go odkąd powstał.

I jestem wierną fanką. W porównaniu do tego kto założył ten wątek i napisał " Opowieści z Narnii są lepsze". To po co ten ktoś się zapisał do tego forum? To moim zdaniem bezsens. Zapisywać się do forum o Harrym Potterze (które moim zdaniem powinno być przeznaczone dla fanów ale cóż...) i pisać tam takie teksty. Cóż...ludziom się nudzi.

Pozdrawiam wszystkich PRAWDZIWYCH (a nie fałszywych) fanów Harry'ego Potter'a.
Owco113!
Harry Potter nie powstał, bo nie leżał. A kiedy został napisany ty jeszcze byłaś małym berbeciem. Chcę Cię oświecić, że to forum nie jest tylko i wyłącznie o HP. Ludzie piszą tu też o innych sprawach, książkach, filmach, wydarzeniach, festiwalach etc. etc. Temat porównujący Narnię z Potterem jest zatem absolutnie normalny.
A i jeszcze jedno. To, że ktoś napisał, że woli Narnię, wcale nie oznacza, że nie lubi Pottera, czy jak to ujęłaś, nie jest jego fanem.
owczarnia
31.07.2009 16:58
No i oczywiście należy pamiętać, że Lewis wszak urodził się klasykiem.
Enigmatyczny przy Owcy113 to jednak istny Arystoteles. Ludzie, skąd wy się tacy głupi bierzecie? To, że macie 13 lat was nie usprawiedliwia. Ja w tym wieku wygrałem olimpiadę o Piłsudskim, hyhy.
Pozdrawiam Owce, te prawdziwe, nie fałszywe.
Avadakedaver
01.08.2009 18:55
a ja rowling dziękuję za to, że dzieki niej będę mógł mówić, że wychowałem się na HP. bo pomimo tego, że teraz już nie jarają mnie te książki tak jak dziesięć lat temu to muszę powiedzieć, że Harry pomógł mi przetrwać niektóre... kijowe wydarzenia jakie mnie spotykały kiedyś i sam fakt że czytałem tę książkę w pewnym stopniu ustawił mnie w takim miejscu w społeczności w jakim tkwię do dziś.
Enigmatyczny
02.08.2009 22:12
QUOTE(Katon napisał)
Enigmatyczny przy Owcy113 to jednak istny Arystoteles.
Och, how sweet! <333
-.-
Czy mi się tylko wydaje, czy nie ma kto tu pisać, że AŻ TAK offtopujecie? ;>
Just you wait.
P.
Wyczerpałeś temat swoją analizą, ziomuś.
Katarn90
03.08.2009 09:27
QUOTE(Cherlai @ 31.07.2009 12:56)
Owco113!
Harry Potter nie powstał, bo nie leżał.
łał, jesteś złośliwsza ode mnie.
Wolę Pottera bo nie znam Narnii, poza pierwszym filmem. Wiem, ignorant ze mnie. Jakoś nie czuję potrzeby zapoznania się z tą serią.
QUOTE(Katon @ 01.08.2009 02:05)
Pozdrawiam Owce, te prawdziwe, nie fałszywe.
Dobra,dobra. Boże...powiedziałam coś...
już najlepiej do tego tematu nie będę się odzywać..
sory
QUOTE(Katarn90 @ 03.08.2009 09:27)
łał, jesteś złośliwsza ode mnie.
dziękuję, jeśli to był komplement
krzychu1221
28.12.2009 15:14
ja tam nie przepadam za opowiesci z narni ale za to kocham ksiazki hp lecz filmy sa ciut gorsze
Czytałem oba ale OzN staje się nudne od części Chłopiec i jego koń
HP mogły by być do 1000000 częśći
QUOTE(Sejduku @ 25.01.2010 03:10)
Czytałem oba ale OzN staje się nudne od części Chłopiec i jego koń
HP mogły by być do 1000000 częśći
OMG
Swoją drogą ciekaw jestem co sprawiło, że jak ja jeszcze byłem małym dzieciakiem to właśnie najbardziej podobały mi się te części PO "Koniu i jego chłopcu". Moją ulubioną częścią zawsze był "Siostrzeniec Czarodzieja", nawet jak jeszcze nie zdawałem sobie do końca sprawy ze wszystkich nawiązań i metafor.
hermionak
03.03.2010 09:28
Ja czytałam to i to i stwierdzam że to są fajne książki pokazujące miłość , dobro, zło i nienawiść, i obie są dobre.
czarownik
08.03.2010 22:26
Zdecydowanie preferuję Harrego Pottera. Lepsza fabuła, fantastyczne efekty specjalne i w filmie i w książce.
krzychu1221
07.05.2010 16:13
Zdecydowanie Harry
Harry Potter, wszystkie części, są najlepsze. Opowieści z Narnii też czytałam, jednak Harry cały czas pozostaje w mojej pamięci, a Narnia jakby wyparowała. Zdecydowanie Harry Potter.
Come On Baby
09.04.2011 12:49
Harry rządzi!
Adammanti
03.08.2011 15:28
Mówiąc szczerze, to Narnia. Jest o wiele "głębsza" a wnikając w nią i historię jej tworzenia, zrozumiecie dlaczego akurat ona.
Luna2000
12.08.2011 11:55
Harry Potter jest super jedyny w swoim rodzaju
Mam takie pytanie, czemu czary i magia pojawiające się u Lewisa nie są uważane za nic złego a w przypadku HP doprowadzają one niektóych komentatorów do mocnej i emcjonalnej krytyki? Może to kwestia konwencji u Lewisa bliższa baśniowości u Rwoling o wiele bardziej realistyczna i dosłowna? A może słaba znajomość gatunku fantasy? Ilekroć czytam krytyczny tekst niemal nigdy nie pojawia się tam termin fantasy, punktem odniesienia jest albo baśń albo poszczególni autorzy jak Lewis i Tolkien, można odnieść wrażenie że połączenie magii i współczesnego znanego świata to musi być jakaś mutacja New Ageowskiego trendu i finito. Tylko że w ostatnich kilkudziesięciu latach podobnych prób było wiele i jakoś nikt nie wiązał ich do tej pory z promowaniem okultyzmu.
Bądźmy szczerzy, gdyby HP nie było popularne, nikt nie zauważyłby w nim okultyzmu. No i dochodzi do tego fakt, że większość ludzi która okultyzmu się doszukuje to oszołomy
Tak, popularność ma swoją cenę, np nie wiedzieć czemu wszystko co dotyczy HP jest odbierane jako element "machiny marketingowej promującej książkę", właczając recenzje, klocki lego i każdy wywiad z Rowling. Pomylono skutek z przyczyną. Swoją drogą dziwne ale jeszcze jakieś 7-8 lat temu naprawdę sie zastnawiałem czy potteromania nie wpłynie na zwiększone zainteresowanie jakimś wróżbiarsko/magicznymi pierdołami ale widać z czasem że nic takiego nie zaistniało nawet w najmniejszej skali.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę