Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Czy Hp Uzależnia?
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
vigga

class='quotetop'>QUOTE
Jak

się wyleczyć z uzależnienia?
przejdzie z

wiekiem.

ja kiedys byłam w pełni uzależniona. miałam świra. teraz

mi przeszło. nadal lubię Harry'ego, siedzę na tym forum czasem

godzinami, i z ogromną niecierliwością czekam na następne tomy, ale to już

nie to samo, co kiedyś. chyba zmądrzałam troszkę.
Raillie
To chyba było pytanie retoryczne...? HP

zdecydowanie mnie wciągnąl. Wspaniala książka.
Hermioncia13
Tak!! Harry Potter też mnie wciągnął!! Wszystkie książki o nim przeczytałam już z 50 razy i znam je na pamięć!!! Harry jest SUPPPPERR
Hagrid
Jesteś więc przypadkiem osoby uzaleznionej,

skoro przeczytałaś ksiązkę az tyle razy, przecież wtedy jej odbiór tracvi

wszelką oryginalność. Ale rozumiem Cię bo sam czytałem HP bardzo wiele razy

i przesadnie wnikałem w niektóre jej szczegóły. Biorąc pod uwagę całą

komercyjną otoczkę ksiązki łatwo wpaść w uzaleznienie ale trudno okreslić

jego granicę. Możemy kupić grę, to jeszcze nic, obejrzeć filmy, nakupowac

sto gadżetów, figurek, dodatkowych ksiązek-opracowąń i same w sobie nie sa

niczym złym ale zbieranie wszystkigo naraz to już zwykła głupota. Trzerba

wybierać to co jest naprawdę wartosciowe a co do fascynacji- z czasem

faktycznie mija. Ale tez wiem ze prawidziwi fani bęą ksiązkę cenić nawet za

50 lat. Coś już w nas zostanie.
Ewelka
Hmmm Harry mnie wciągnął,to prawda.

Kończe czytać któryś tom i zaczynam czytać od poczatku. Ale cos mi sie

wydaje że powoli mi się nudzi, bo znam tą ksiązkę na pamieć. Dlaatego z

niecierpliwością czekam na nowa 6 część.
czadowa_
Jedynym sposobem na uzależnienie jest po

prostu wypełnienie sobie tego nadmiaru wolnego czasu, który

wykorzystywalismy na nie kończące się przezywanie hp. Kiedy zaczęłam się

zajmowac szkołą (musialam nadrobić mnóstwo zaległości) a swój czas wolny

poświęcałam na innego rodzaju rozrywki, nagle zdaam sobie sprawe że nie

muszę juz codziennie wchodzić na strony dot. hp(aa może jest juz coś

nowego...). Miło mi czasem powrócić na forum i w ogóle, ale pochłonęły mnie

teraz zupełnie inne rzeczy... Ichyba teraz mi lepiej, bo mam świadomość że

wykorzystuje swój cenny czas na wartościowsze rzeczy...

Nie

chce żeby to zabrzmialo jakoś anty czy coś... W każdym razie podejście jaki

kiedyś miałam- zero innych książek tylko hp, zero czegokolwiek innego tylko

forum, strony, gazetki i oczekiwanie na kolejne częsci jest chore...
avalanche

class='quotetop'>QUOTE
Nie

chce żeby to zabrzmialo jakoś anty czy

coś...

boisz się że cię

pobiją potteromaniacy?
src='http://www.magiczne.pl/style_emoticons/default/tongue.gif' border='0'

style='vertical-align:middle' alt='tongue.gif' /> luzik.

masz rację i nie musisz się tłumaczyć.
czadowa_
QUOTE(avalanche @ 12.04.2005

19:21)

class='quotetop'>QUOTE
Nie

chce żeby to zabrzmialo jakoś anty czy

coś...

boisz się że cię

pobiją potteromaniacy?

style='vertical-align:middle' alt='tongue.gif' /> luzik.

masz rację i nie musisz się tłumaczyć.

/>
*

/>

Maa jakies niejasne obawy,

muszę przyznać
src='http://www.magiczne.pl/style_emoticons/default/smile.gif' border='0'

style='vertical-align:middle' alt='smile.gif' /> różne

rzeczy działy się na forum:)
Ewelka
QUOTE(avalanche @ 12.04.2005

20:14)
taaa?

no

to dawaj - recytuj co jest na stronie 56 w I tomie. raz dwa, no.

/>
*

/>

Avanlache...to się

tylko tak mówi. Chciałam po prostu powiedzieć ze czytałam to tlyle razy ze

dobrze znam lekture...
src='http://www.magiczne.pl/style_emoticons/default/smile.gif' border='0'

style='vertical-align:middle' alt='smile.gif' />
Hagrid
Na 56 jest chyba taki rysunek dumbla i żaby,

coś tam było o tym że się do niego nie odzywali przezcały miesiąc a

ostatniego wieczoru Harry poprosił wuja Vernona....dobry strzał?=) \

Ten czas wcale nie był zamarnowany to zawsze mógł być punkt wyjscia do

nowych lektur...
avalanche
jak zaglądałeś do książki to się nie liczy
Hagrid
A ktoś tu mówił że zaglądałem? Lepiej sprawż

jak masz pod ręką...
avalanche
pudło. o dursleyach, hagridzie, chyba w tej

szopie na morzu są =)
Hagrid
Ja mam pewnie to wydanie dla drosłych i

dlatego tak wyszło XP\ Dobra dośc oftopu=)
czadowa_
QUOTE(Hagrid @ 12.04.2005

21:35)
Ja mam pewnie to

wydanie dla drosłych i dlatego tak wyszło XP\  Dobra dośc

oftopu=)
*

/>

Jeszcze tylko jedno pyatanie...

proszę proszę....
src='http://www.magiczne.pl/style_emoticons/default/wink.gif' border='0'

style='vertical-align:middle' alt='wink.gif' />

/>Czy wydanie dla dorosłcyh jest eee... takie bez cenzury?

style='vertical-align:middle' alt='tongue.gif' /> bez

skrupułów?
border='0' style='vertical-align:middle' alt='tongue.gif'

/> itp..?
Majka
w moim przypadku uzaleznia i to bardzo..
Roma
Uzaleznienie? Przesada. Bardzo lubie HP,

ale uwielbiam postacie w nim zawarte i wogole, ale nie jestem uzalezniona.

border='0' style='vertical-align:middle' alt='huh.gif'

/>
Tenebris69
Ja uważam, że HP to nie cudo. I przyznaję się do tego.
Pewnie - to jest dobra książka.
Rowling "wpasowała" się z tą książką bo na rynku nie było właśnie niczego podobnego, ale żeby wielbić serię to przesada. Są o wiele fajniejsze ksiązki od samego HP. Ba! Nawet niektóre fiki o tej tematyce są lepiej napisane!
Myślę, że to jednak zależy wszsytko od danej osoby.
Ja tam wolę sie nie ograniczać tylko do HP, choć często do niego wracam.
corka_ciemnosci
Czy Harry Potter uzależnia?
Myśle, że do pewnego stopnia tak. Czytasz pierwszą część, czujesz niedoscyt, bo chcesz więcej, czytasz kolejną i zżera Cię ciekawość co może być dalej, wiec sięgasz po część trzecią. Trzecia część otwiera nowe perspektywy przed czytelnikiem, wiec wszystko może się zmienić, dlatego sięgamy po część czwartą. I tutaj zaczyna się chęć jak najszybszego przejścia do części czwartej, gdyż Voldek wrocił i wszystko może się zdarzyć, no i sięgamy po ostatnią cześć, która została opublikowana. I co teraz...
Pustka, bo chcelibyśmy przeczytać dalej i dalej... Mnie osobiście nie kręci czytanie po 15 razy jednej części, uczenie się na pamieć zaklęć, eliksirów czy kwesti bohaterów. Ja czytam książkę raz, góra dwa trzy raz - i to tylko wtedy gdy wywrze ona na mnie naprawdę ogromne wrażenie.
Znam osoby, które bez przery czytają HP. Skończą jedną część, sięgają po kolejną... i Tak w koło macieja. Kązdy czytac to co uważa ile razy chce. I krzyż mu na drogę. Ja osobiście to co robią inni mam głęboko w poważaniu.
Hp uzależnia, jakby na to nie patrzeć. Ale jak wspomniała tenebris

Ba! Nawet niektóre fiki o tej tematyce są lepiej napisane!

I tu się zgodzę. I choćby seria Idy Lowry ( "Inny rodzaj magii", "Cicha noc", "Puste miejsce", "Dwie drogi", "Ta sama rzeka" - która jest jeszcze nie skończona ). Wywarły na mnie większe wrażenie aniżeli Harry Potter. Trzeba poczuć to "coś" czytając książke. Myśle, że wiele osób zakochany w HP, właśnie to "coś" poczuło, badź brakowało na świecie właśnie takiej książki, która przypadła do gustu wszystkim niezależnie od wieku. Pani Rowling wyszła z taką inicjatywą, i jak widać jej książki cieszą się ogromną popularnością na całym świecie.
Ja uzależniona od hp nie jestem... prędzej od opowiadań, które powstały na serii książek o małym czarodzieju.
Pozdrawiam
CyCuś
Tenebris69
A ja napiszę tak:

Na samiuteńkim początku miałam lekkiego "fisia" na punkcie HP. Trwał on jakiś miesiąc. Potem wyrażałam tylko uprzejme zainteresowanie co się dzieje u JO i jak idzie jej pisanie "Zakonu". Założyłam strone itd. Całą serię przeczytałam... ufff.... trudno mi policzyć ile razy, ale nie dlatego bo zwariowałam i byłam zachwycona treścią tak dogłębnie, że nie mogłam bez niej żyć, ale dlatego bo ja zawsze czytam ksiązki po kilka razy. Zawsze jak coś czytam to nigdy nie patrze np. na... tytuły rozdziałów. Albo ktoś mnie zagada i przeocze jakiś fragment. Jak cos czytam po raz któryś to zawsze odkrywam cos nowego.
O.
Miedzy innymi fragment w KT kiedy Harry widzi krzakach oczy Zgredka kompletnie przegapiłam. =P
Taka już gapa ze mnie. ^^
Ale to wynika także z tego, że ja za szybko czytam. A niedokładnosć idzie z tym w parze. ZF przeczytałam w dziewięć godzin. Bez przerwy. I "na szybko".

Tu jest także tak jak napisała nasza CyCuś. Jeżeli jestem uzalezniona to od fanfików. czarodziej.gif
corka_ciemnosci
Moim zdaniem ff... wnoszą więcej niż Harry Potter, gdyż autor może pokazać ogromny zasób mozliwości twórczych, wybujałośc języka, powroty do przeszłości, wprowadzanie wielu wątkow i te pe.
Pani Rowling, nie może tak pisac, bo te książki czytają 7-8 letnie dzieci, i zapewne pogubiłyby się co, gdzie, jak, dlaczego i w jaki sposób.
Musi ona pisać proste zdania, przyswajalne dla przeciętnego, młodego czytelnika. Ma ona również ograniczoną ilość tomów, a osoba towrząca opowiadanie może je ciągnąć w nieskończoność.
Czytając ff, mamy także tę pewność, że kolejne odcinki będą pojawiały się w miarę regularnie, możemy nawet porozmawiać a autorem/autorką. Doradzić cos, skrytykować, a ona to przeczyta... i te pe...
Poprostu mamy lepszy dostęp do tego tupy opowiadań, niż do książek. Np. nie wszystkich stać żeby kupić książkę, bo są nieraz naprawde trudne sytuacje finansowe, a biblioteka jest zaopatrzona w 1 góra 2 egzemplarze, które nie tylko my chcemy wypożyczyć.
Pozdrawiam
CyCuś biggrin.gif
Univien
Nadal mam obsesję na punkcie czytania Pottera.
Ostatnio skończyłam po raz 18 czytać "Harry'ego Pottera i Zakon Feniksa" Już się szykuję do kolejnej części. Tym razem chyba będzie pierwszy tom.
Kiedyś wcale nie byłam uzależniona od tej książki, przeczytałam ją raz czy dwa i wystarczyło, ale po wydaniu piątego tomu coś we mnie pękło i teraz moją lekturą numer jeden są właśnie przygody naszego Pottworka
Ostanio tata okrzyczał mnie, że się w ogóle nie rozwijam tylko siedze z nosem w jednej i tej samej książce.
To ja mu na to "Avada Kedavra" i od razu wyszedł z pokoju mrucząc coś o niedorowiniętych umysłowo dzieciach
A najgorsze jest chyba to, że wcale mnie nie nudzą. Oprocz pary fargmentow np. opowieść Hagrida.
Mam nadzieję że uda mi się zachowac ją dla moich dzieci w przyszlości
Agulka88
Heh! PYTANIE!? No jasne, KOmnatę Tajemnic przeczytałam 5 razy! I teraz czytam po angielsku ją smile.gifsmile.gif
Jeszcze nie skończyłam piątej części, ale nie dużo mi zostało... Ogulnie ksiązka bardzo mnie wciągneła i jak słysze gdzieś na ulicy, w telewizji słowo "Harry Potter" Od razu zaczynam interesowac się sytuacją biggrin.gif:D!

PS: Lily POtter, fajny avatarek, skąd taki fajnusi..?
Hefaj
taaak , i kupujesz wszystko co związane z Garnkami , Miotłą oraz Figurki made in Somalia czy fasolki wszystkich smaków z Tajwanu ?
Chooo
QUOTE(Lily Potter @ 28.12.2004 20:18)
No właśnie...a jak jest z wami?Bo mnie to Harry Potter wciągnął na maksa.Już chyba nie zliczę ile razy przeczytałam tą książkę,ale i tak mi się ona nie znudziła?
Jaki tkwi w tym sekret?Tego nie wiem dry.gif A was też tak wciągneło?
*

Mnie też Harry Potter wciągnął na maksa. I zawsze jak nie mam czego czytać to po niego sięgam, i zawsze mnie ciekawi co będzie dalej mimo że już to czytałam duż razy. Ta książka mówi o magii i magicznie działa na dzieci. Nie znam chyba dziecka co by nie słyszło o Harrym...
cmzool
QUOTE(Lily Potter @ 28.12.2004 21:18)
No właśnie...a jak jest z wami?Bo mnie to Harry Potter wciągnął na maksa.Już chyba nie zliczę ile razy przeczytałam tą książkę,ale i tak mi się ona nie znudziła?
Jaki tkwi w tym sekret?Tego nie wiem dry.gif A was też tak wciągneło?
*

No na początku to był szał. Byłem w szóstej klasie podstawówki gdy zacząłem czytać Harry'ego... No to było z pięć lat temu tongue.gif A teraz? Teraz to nie ma szału, ale mam... hmm... jak by to powiedzieć? Szacunek do tej książki. A w czym tkwi sekret? Ano bo Rowling trafiła w odpowiednim momencie i odpowiednim czasie z tą książką. Stworzyła więc nierealny i bajkowy świat, do którego każdy chce uciec. To jest coś jak narkotyk, tylko, że narkotyk szkodzi. Na szczęście od IV tomu, a i po trosze w III tomie HP nie jest to już bajkowy cukierkowy świat. A czy HP użależnia? No w pewnym sensie tak. Ale zależy jak kto to odbiera. Bo jest różnica pomiędzy dzieciakami, którzy sikają w majty gdy usłyszą "Harry Potter", a ich pokoje się zawalone plakatami i gadżetami związane z HP, a człowiekiem, który lubi tą książkę. smile.gif

A powiem, że każdy tom przeczytałem po 3 razy i nie żałuję, że nie przeczytałem po 20 parę razy smile.gif
MalGanis
Załóżmy że HP uzależnia - i co w związku z tym?
Pójdziecie do psychologa?
Będziecie się leczyć?
Pewnie nie.
Więc nie ma to znaczenia czy uzależnia czy nie.
A podobno na świecie dorasta pomału pokolenie fanów Fantasy, Mangi, Anime, S-F, Pokemon i tym podobnych bajerów, więc wtedy potterowska nienormalność będzie normalna.
A HP będzie już standardem.
Więc się nie martwcie, gdy znajomi wam mówią, żebyście skorzystali ze specjalistycznej opieki psychatrów tongue.gif
Child
wiesz - jak ktoś "lata" po domu na miotle, do szkoły popyla we fraczku a'la Portier, na innych woła mugole, mysli, że jej długopis to różdżka, rozgłasza wszem i wobec że pod łóżkiem trzyma smoka - no to kaftanik and psychotropy required.
Voldia
Harry jest super, ale miewam tez takie okresy, gdy w ogóle go nie czytam blush.gif Wtedy sięgam po Sapka( polecam, bardzo pouczające książki tongue.gif ), albo po inne z tego gatunku... Nigdziebądź... Albo Koralina. A dla lubiących klimaciki a' la bajki, polecam Opowieści z Narnii. Bomba! biggrin.gif
Berta Griphook
No jasne że uzależnia , klasuje się na liście używek od razu po amfetaminie , alkoholu, papierosach i kawie. Ale tak na serio to z każdą chwilą poznaję ludzi którzy oszaleli na punkcie HP. Ale są także tacy którzy przesadzają z tym. I na nich trzeba troszkę uważać. Pozdrawiam.
Luna Fletcher
Pamiętam, że kiedyś zaczytywałam się w książkach o "Harrym Potterze" bez pamięci. Potrafiłam spędzać całe dnie w fotelu z lekturą na kolanach. Teraz trochę się to zmieniło. Zaglądam do poszczególnych tomów sporadycznie, od czasu do czasu. W gry na podstawie książki nie grywam, kiedyś miałam jakąś figurkę (skąd ona się wzięła), mam jeden filmowy plakat choć za filmami nie przepadam. Podsumowując można to nazwać uzależnieniem. Weźmy na przykład wydanie VI tomu. Po prostu nie mogę wysiedzieć do tego stycznia a prawie, że lutego. To chyba o czymś świadczy czarodziej.gif
anagda
QUOTE(Voldia @ 10.06.2005 18:54)
Harry jest super, ale miewam tez takie okresy, gdy w ogóle go nie czytam blush.gif Wtedy sięgam po Sapka( polecam, bardzo pouczające książki tongue.gif
*

e.. przeczytałam. nie uzależniłam się (jak od pottera). książka jakiegoś większego wrażenia na mnie nie wywarła.
Verita
Hm....sadze, ze od Pottera nie jestem uzalezniona, ot fajna ksiazka, ktora sie fajnie czyta.
Chociaz musze przyznac, ze gdy kolejny raz po nia siegam (gdy juz nie mam co czytac) to nadal potrafi mnie rozsmieszyc.
No ale potteromaniaczka nie jestem dry.gif
Lupek
Dopóki nie zacząłem czytać przygód o Harrym to w ogóle nie interesowałem się książkami ta lektura zmieniała mój pogląd na czytanie książek i dobrze tongue.gif
Berta Griphook
Lupek , po twojej wypowiedzi nasuwa mi się tylko ujedno - "Jeśli sadzisz, że w dobie komputerów sztuka czytania zanika, zwłaszcza wśród dzieci, to niezawodny znak, że jesteś MUGOLEM" Time 4 pażdziernika 1999 smile.gif Pozdrawiam
Lupek
QUOTE(Berta Griphook @ 28.07.2005 15:00)
Lupek , po twojej wypowiedzi nasuwa mi się tylko ujedno - "Jeśli sadzisz, że w dobie komputerów sztuka czytania zanika, zwłaszcza wśród dzieci, to niezawodny znak, że jesteś MUGOLEM" Time 4 pażdziernika 1999 smile.gif Pozdrawiam
*

smile.gif No tak dobre podsumowanie nie przyszło mi to na myśl hehe xD
Lincia Vampircia
Ja nie czuję się uzałeżniona.

Książki przeczytałam tylko 5 razy i jeszcze mi się nie znudziły.
Ponieważ znam osoby co przeczytały po 20 razy i im się nie znudziło.

Gadżetów żadnych nie mam po film wydaję mi się paskudny.
Mój pokoój nie jest obwieszony plakatami z Rowlinh i wszelakim HP.
Nie mam autografu Rowling.

Więc biednie
sheepworld=)
Zgadzam się z autorka postu. tongue.gif
Nie wiem ile razy czytałam każdy tom, ale i tak mnie nie znudził...
Nie wiem dlaczego, bo jak inne ksiązki czytam po kilka razy to mnie zwyczajnie nudza... biggrin.gif
A co do wciągania, powinnam zapisac sie na terapie odwykową.
A na rok szkolny książki mam chowane do piwnicy, bo nie chca zebym zajmowała się "głupotami", ale zawsze moge je pozyczyc od kolezanki i chowac za łóżkiem, tak jak ja to robie wink.gif <gdy nie mam po prostu co czytac> czarodziej.gif

A tak na marginesie, to nie mam adnych gadzetow zwiazanych z Harrym, oprocz ksiazek, mialam kiedys filmy, ale to było kiedys...
I mam jeden plakat powieszony...
Ania*
Jestem fanką Harry'ego od pięciu lat. Nic mi się jeszcze nie znudziło. Mało które rzeczy mi się nudzą, słucham moich ukochanych piosenek po 10 razy dziennie.
Tak samo jak Tenebris, czasami zdarza mi się coś przeoczyć, jakis podtekst, jakiś ukryty wątek. Wtedy cieszę się, jakbym pierwszy raz czytała tę książkę.
Berta Griphook
Zgadzam się z tym że HP potrafi czytelnika zaskoczyć, nawet po 5 przeczytaniu. Mi osobiscie nie znudził się jeszcze, wracam do niego , ale niezbyt często, zwykle w czasie wakacji lub ferii. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie za każdym razem gdy czytam jakiś tom , wydaje sie jakbym czytała go po raz pierwszy. Nie mogę się doczekać, kiedy znów otworzę książkę, mimo iż wiem co się wydarzy. Pozdrawiam.
dracon
jak wiekoszość z was i jak przeczytałem wszystkie ksiązki kilka razy i dalej moge je czytać. Ta książka poprostu przyciąga , jak patrze na półke i widze wszystkie tomy to od razu mi sie chce czytać. Dla mnie to jest nałóg... ale nie posiadam żadnych gadżetów bo uważam ze to zwykłe smiecie które tylko zbierają sie niepotrzebnie, a znając zycie i tak bym sie ich zaraz pozbył... smile.gif
Berta Griphook
QUOTE(dracon @ 30.07.2005 22:07)
... ale nie posiadam żadnych gadżetów bo uważam ze to zwykłe smiecie które tylko zbierają sie niepotrzebnie, a znając zycie i tak bym sie ich zaraz pozbył... smile.gif
*

Jedyną rzeczą jaką miałam to Fasolki Wszystkich Smaków . A poza tym to wypowiedź popieram w 100%
Luna Fletcher
Co wy, gadżety nie są wcale tandetą. laugh.gif Moja plastikowa Hermiona była w porządku dopóki pies nie nadgryzł jej prawej ręki. Tak całkiem serio to strata pieniędzy, ale dzieki potteromaniakom ktoś ma szansę zarobić. To są korzyści dla społeczeństwa.
Berta Griphook
Taaak , ogromne korzyści dla społeczeństwa:D W szczególności dla Warner Bros. Pozdrawiam.
P.S. Mam koleżankę której pies nadgryzł rekę Hermionie. Co za paradoks biggrin.gif
Luna Fletcher
Korzysci nie płyną tylko do Worner Bros. Ktoś to chyba musi sprzedawać, czyż nie ? No i produkować te dziadowskie podróbki dry.gif
Berta Griphook
Podróbki są najlepsze ;-) W szczególności te, które przedstawiają Harry'ego bez okularów biggrin.gif Cóż , ludzie muszą z czegoś żyć. Pozdrawiam
angela^^
taa ja fasolki też kiedyś miałam. no i jakiś diadowki notesik o który mamę wybłagałam w 5 klasie podstawówki po przeczytaniu komnaty tajemnic ^^ no ale dzieciok wtedy byłam, więc co się dziwić.

czy potter uzależnia? no cóż, chyba TAK, ale nie wyrządza przy tym szkód. no cóz, w WIĘKSZOŚCI przypadków ^^ ja wiem tyle że gdyby ktoś mi teraz zakazał przeczytania 7 tomu kiedy wyjdzie, nie ukrywam - byłabym zła. i prędzej czy później umarłabym chyba z ciekawości ^^ *cóż za hipokryzja*
Berta Griphook
a'propos gadżetów to miałam jeszcze taki długopis z Harrym, ale potem gdzieś go zgubiłam (na szczęście ). Gdyby ktoś zabroniłby mi czytać VI albo VII tomu, to może bym nie umarła, ale zabiła tego kto mi zabronił biggrin.gif Pozdrawiam
angela^^
ja już siebie wtedy widzę - przemycanie książki jakoś pod ubraniem a potem po nocach czytanie z latarką pod kołdrą. tak, myślę że tak bym zrobiła ^^ ach i wiem co jeszcze mam - kubek z herbem gryffindoru. ale to mi sie akurat podoba więc nie żałuję ^^
dracon
hehe niby to wszystko to takie tandety ale wychodzi na jaw że duzo ludzi ma pełno gadżetów smile.gif ale to już wasza sprawa mi to poprostu niepotrzebne... Pozdrawiam...
P.S. ale nie zaprzecze że miałem kiedyś plakat Harry'ego hehe taki na pół ściany, ale sam go nie kupiłem tylko mi ktoś poprostu dał biggrin.gif(wkoncu mój głupiutki brat mi go podarł dry.gif )
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.