Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Kara Smierci
Magiczne Forum > Talk Show > Talk Show
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Khamul
Taniej wyjdzie dożywocie od kary śmierci???
Syriusz_Black
O patrz jaki ekonom....
Tu chodzi o życie...
Tam walczycie o życie jakiegoś Filipińczyka, a teraz macie gdzieś ludzkie życie... coś się nie zgadza....
Inciaa
Jeżeli pogorszą warunki w więzieniach, zaoszczedza trochę na kurczaku, spagethi, telewizorach, boiskach do gier i na różnych udogodnieniach dla więxniów - to tak.
Khamul
Ja też moge powiedzieć że tu jesteś za ratowaniem życia nawet zbrodniarza a tam chcesz ludzi życia pozbawiać (bo jest na NIE jeśli chodzi o wycofanie się wojsk sojuszniczych, czyli śmierci zakładników) - to są dwie inne sprawy i można w nich mieć dwa różne zdania.
Kira
QUOTE (Khamul @ 17.07.2004 10:51)
QUOTE (mayi)
Nikt nie kwestionuje, że pomyłki są. Ale nie odpowiedziałeś na zarzut, że jak się zdarzy przy karze śmierci to jest już nieodracalna.

Może i to okrutne - ale trudno się mówi!

a gdybys Ty znalezł sie w takiej sytuacji? gdyby Ciebie niesłusznie oskarżono i skazano na karę śmierci? tez powiedziałbys 'trudno'?
MisieK
A więc zabijmy ludzi, którzy zabili ludzi - tych, którzy ich dali na karę śmierci (sąd) i tych, którzy ją wykonali. Zabijmy ich! W końcu oni też zabili ludzi! Co z tego, że mają czyjeś życie na sumieniu!

Buahahahaha.... to zabijmy połowe sędziów ze stanów... nie rozśmieszaj mnie. To jest prawo. Prawo trzyma ten świat jako tako... więc mi nie gadaj takich idiotyzmów... kur... a mielaem juz nic nie mówić...
Khamul
QUOTE (Kira @ 17.07.2004 10:53)
QUOTE (Khamul @ 17.07.2004 10:51)
QUOTE (mayi)
Nikt nie kwestionuje, że pomyłki są. Ale nie odpowiedziałeś na zarzut, że jak się zdarzy przy karze śmierci to jest już nieodracalna.

Może i to okrutne - ale trudno się mówi!

a gdybys Ty znalezł sie w takiej sytuacji? gdyby Ciebie niesłusznie oskarżono i skazano na karę śmierci? tez powiedziałbys 'trudno'?

Widzę że Wasze, tj. przeciwników, argumanty opierają się głównie na możliwościach pomyłek oraz gdybaniu i wróżeniu w stylu: co by było gdyby to ciebie skazali...? etc.

Ja też powiem - a może dokona się w niedalekiej przyszłości jakieś przełomowe odkrycie w dziedzinie łapania przestępców? Już nie mówię o scenerii rodem z "Raportu Mniejszości", ale nie wiadomo co przyniesie świat idący gwałtownie naprzód.

MisieK
Tu chodzi o życie...
Tam walczycie o życie jakiegoś Filipińczyka, a teraz macie gdzieś ludzkie życie... coś się nie zgadza....

Wisi mi życie kogoś kto tego życia nie szanuje...
Kira
Khamul.
nie, to nie jest mój argument w tej dyskusji, po prostu tamtego posta napisałam automatycznie, bez zastanowienia po przeczytaniu Twojego: "trudno" w razie pomyłki. zatkało mnie jak to przeczytałam. czy naprawdę tak niewiele znaczy dla Ciebie ludzkie życie?
jestem przeciw karze śmierci. dlaczego? po prostu uważam, że nikt nie ma prawa decydowac o śmierci drugiego człowieka. nie istnieją juz zadne granice? wszystkie zostały zatarte? dla mnie nie mozna juz niezej upasc... odebrac życie człowiekowi, zabic, to najgorsze to czego moze posunąc sie drugi człowiek. takie jest moje zdanie. pewnie ja Was do niego nie przekonam ani Wy nie wyperswadujecie mi mojego poglądu na te kwestie. mysle, ze to po prostu zalezy od jakiegos stopnia moralnosci...

I tyle.
Khamul
Kira,

Wartość życia ludzkiego według mnie zależy od wartości samego człowieka, a zbrodniarz chyba kiedy popełni zbrodnię przestaje być wartościowy?

Co do decydowania o pozbawieniu zycia - takie jest prawo, a prawo trzyma ten świat - pomyśl co by było jakby np. w Stanach Zjednoczonych (gdzie i tak jest kara śmierci, a i jeden z krajów gdzie jest najwięcej przestępstw) zniesiono karę smierci - czy ilość przestępstw by zmalała czy wzrosła?

Widzę że 'dyskusja' tutaj sprowadzi się do podawania sobie nawzajem coraz to nowych argumentów, a i tak nikt nikogo nie przekona, bo każdy już postawił na swoim i nie popuści.
Syriusz_Black
Wartość każdego życia jest taka sama...
Nie można tego oceniać w inny sposób.. to co zrobił, to zrobił, ale też jest człowiekiem...
Khamul
taki psychol - człowiek jest ale człowiekiem zachowującym się jak... człowiek?
Syriusz_Black
Jest człowiekiem... mimo przejawów nieludzkiego zachowania człowieczęństwa mu nie możemy odebrać....
Z drugiej strony sam nie wiem jakbym się zachował gdyby ktoś z moich bliskich został bestialsko zamordowany... chciałbym pomsty, czy coś w tym stylu, ale nie wiem, czy ukarać go karą śmierci....
Khamul
Sam widzisz że kara śmierci powinna być.

Jest człowiekiem... mimo przejawów nieludzkiego zachowania człowieczęństwa mu nie możemy odebrać....

O ile już tego człowieczeństwa nie zatracił.
Syriusz_Black
Nie napisałem, ze powinna!! Nie przeinaczaj moich słów...

Każdy człowiek urodził się cżłowiekiem i nikt tego statusu mu odebrać nie może...
Chyba, że wieżysz w karmę i reikarnację...
Khamul
Przecież przeczys sam sobie.

Raz mówisz:

QUOTE (Syriusz_Black)
Pomyśl sobie, że twój syn jest zbrodniarzem i dostał wyrok śmierci... co ty na to??
Spieprzaj synu, zasłużyłeś sobie na to??
Bo ja sądzę, że nie...

A potem:

QUOTE (Syriusz_Black)
Z drugiej strony sam nie wiem jakbym się zachował gdyby ktoś z moich bliskich został bestialsko zamordowany... chciałbym pomsty

Kira
Wartość życia ludzkiego według mnie zależy od wartości samego człowieka, a zbrodniarz chyba kiedy popełni zbrodnię przestaje być wartościowy?

ja podchodze do tego w nieco inny sposób.. mi chodzi o wartość samego życia, istnienia.

Widzę że 'dyskusja' tutaj sprowadzi się do podawania sobie nawzajem coraz to nowych argumentów.

przez pewien czas pewnie tak bedzie, potem argumenty zaczna byc powatarzane. bo czy mozna w nieskończonośc gromadzic nowe?

sam nie wiem jakbym się zachował gdyby ktoś z moich bliskich został bestialsko zamordowany... chciałbym pomsty, czy coś w tym stylu, ale nie wiem, czy ukarać go karą śmierci....

...albo gdyby ktoś z moich bliskich bestialsko zamordował.
czy Ci którzy sa za karą smierci chcieliby aby ukarano go w ten sposób?

byc moze morderstwo faktycznie pozbawia człowieka człowieczeństwa, ale czy teraz my zsyłając na kogos takiego karę smierci sami równiez nie tracimy tego człowieczeństwa?
Syriusz_Black
1.To są 2 różne sytuacje
2.Cytuj do końca ...

chciałbym pomsty, czy coś w tym stylu, ale nie wiem, czy ukarać go karą śmierci....

Prawda??? Chyba masz kłopoty z rozumieniem, albo z czytaniem ze zrozumieniem biggrin.gif
Khamul
Kira - nie sądzę aby winnego zdbrodni skazanie pozbawiało skazującego człowieczeństwa.

Suriusz - w taki raz nie tylko przeczysz sam sobie to jeszcze nie masz pewnego stanowiska, tylko sterczysz pośrodku. smile.gif
Inciaa
Nie, on nie przweczy sam sobie. On nie napisał, że chciałby śmierci tego człowieka, ale tego, żeby ten dostał odpowiednią karę za to, co zrobił, ale nie żeby został zabity!

Człowieku, co ty masz z polskiego za czytanie ze zrozumieniem? 1?
Khamul
Bardzo dobry.

Miejmy nadzieję że wprowadzą karę śmierci, bo zbrodniarze nie zasługują na nic innego.
Kira
w Polsce na pewno nie wprowadzą.
mayi
Skoro jestescie za kara smierci to czy moglibyscie wydac na kogos taki wyrok???
MisieK

Wiesz jakoś nie widzi misie zeby wartosc zycia zwyklego szarego czlowieka byla taka sama jak mordercy który usmierca tego szarego człowieka ....

mayi -> ja bym mógł, czasem nawet bym chciał... AS, ci dwaj co wywalili dzieczyne z pociągu, ci rodzice co to zamknęli w puszkach swoje dzieci... i wiele wiele innych. Jeśli ci na tym zalezy to powiez ze jeszcze pociągną bym za wajche.
GrimmY
QUOTE (mayi @ 17.07.2004 14:03)

jest dluga droga od "byciem za" do "wydania wyroku"
Kira
QUOTE (MisieK @ 17.07.2004 15:38)

Wiesz jakoś nie widzi misie zeby wartosc zycia zwyklego szarego czlowieka byla taka sama jak mordercy który usmierca tego szarego człowieka ....

ale tu chodzi o wartosc istnienia, takiego zjawiska jak życie... w taki sposób kazde zycie ma taką samą wartosc. i istnienie człowiek i źdźbła trawy.
MisieK
i tu wracamy do odwiecznego problemu egzystencji... życie ma taką samą wartosc kazdego z nas tylko dla sily stworczej... choc ja wyznaje wielki wybóch i ze jako takiej siły stwórczej w osobie bóstw nie ma... a poza tym, skoro są źdźbła trawy i ludzie to dlaczego do cholery tylu ludzi chodzi po trawnikach?
mayi
QUOTE (GrimmY @ 17.07.2004 14:43)

Droga ta wcale nie jest taka dluga skoro jestes za to tak jak wydalbys juz wyrok a ten kto wykonuje wyrok dopelnia tylko farmalnosc i nie robi tego z wlasnej woli ale z woli tych co si zgodili na kare
GrimmY
QUOTE (mayi @ 17.07.2004 15:03)
QUOTE (GrimmY @ 17.07.2004 14:43)

Droga ta wcale nie jest taka dluga skoro jestes za to tak jak wydalbys juz wyrok a ten kto wykonuje wyrok dopelnia tylko farmalnosc i nie robi tego z wlasnej woli ale z woli tych co si zgodili na kare

mylisz "wydac wyrok" i "wykonac wyrok", pewnie ,ze bol zaczyna sie w momencie, gdy to my jestesmy wykonujacymi, ale takie jest selawi nieprawdaz? swiadom jestem tego,ze godzac sie na kare smierci w pewnym sensie (podkreslam w pewnym sensie) przyczynie sie do smierci skazanego, pomijajac jak wielkim zbrodniarzem by nie byl, ale zawsze czlowieka.
Syriusz_Black
Po wojnie od wyroku do egzekucji było 100 dni czasu...

No i ostatnie życzenie winnego...

Ja znam taką historię, jak moja babcia pracowała dl agazety jeszce, to była na rozprawie.. i to jest okropne, co oni tam robią...
mayi
wiecie co wkurza mnie to ze ponoc zyjemy w kraju gdzie ok. 90% spoleczenstwa to praktykujacy katolicy a 80% tego samego spoleczentwa jest za kara
a przeciez:
po piate nie zabijaj i
kto jest bez winy niechaj pierwszy zuci kamien
GrimmY
QUOTE (mayi @ 17.07.2004 15:23)
wiecie co wkurza mnie to ze ponoc zyjemy w kraju gdzie ok. 90% spoleczenstwa to praktykujacy katolicy a 80% tego samego spoleczentwa jest za kara
a przeciez:
po piate nie zabijaj i

"sa 3 rodzaje klamsta : klamstwo, cholerne klamstwo, i statystka" M. Twain
racja, statystycznie, to tego tematu nie powinno w ogole byc, a raczej znakomita wiekszosc powinna stawac po stronie uduchowionego zycia wedlug wszystkich przykazan...taa, poza tym, wiare w boga mozna roznorako interpretowac, ale to juz inny temat
mayi
te 90% to wierni rzymskokatoliccy czyli ni ma zadnej interpretacji powinni brac przyklad z 10 przykazan i Bibli czyli 80% nie powinno byc za kara
Syriusz_Black
Tak samo jak trzy góralskie prawdy:

"Świento prawda, tyz prawda i gówno prawda..."

Ja nie popieram kary śmierci, dlaczego poczytajcie kilka postów... wstecz...
A Ty mayi ??
mayi
Syriusz a nauczyli Cie czytac???
jesli nie to jeszcze raz
Jestem przeciw karze smierci jak juz wczesniej wspomnialam
5.nie zabijaj
kto jest bez winy niechaj pierwszy zuci kamnien
Wielu zyjacych zasluguje na smierc a wielu niezyjacych zaslugiwalo na zycie czy jestesmy w stanie je im wrocic
To nie my powinnismy osadzac czyjas wine czy niewinnosc
GrimmY
QUOTE (mayi @ 17.07.2004 15:45)
Syriusz a nauczyli Cie czytac???
jesli nie to jeszcze raz
Jestem przeciw karze smierci jak juz wczesniej wspomnialam
5.nie zabijaj
kto jest bez winy niechaj pierwszy zuci kamnien
Wielu zyjacych zasluguje na smierc a wielu niezyjacych zaslugiwalo na zycie czy jestesmy w stanie je im wrocic
To nie my powinnismy osadzac czyjas wine czy niewinnosc

errm...jak nie my to kto?
mayi
nikt po prostu dozywocie
Syriusz_Black
Wiesz co przed chwilą znalazłem???

2. Kościół uznaje karę śmierci.
„Kara śmierci jest karą zgodną z moralnością. Kościół katolicki w swoim tradycyjnym nauczaniu zawsze akceptował karę śmierci. W przykazaniu "nie zabijaj" słowo "zabić" nie dotyczy zabijania na wojnie i kary śmierci - te formy zabijania były określane innym słowem niż słowo użyte w przykazaniu. Przykazanie dotyczy tylko zabójstwa osoby niewinnej.”
mayi
Syriusz gdzie to znalazles???
MisieK
90% to praktykujący katolicy.... buahaha... no nie....

a nie bede mówił co sądze o tych kamieniach, po piąte i w ogole bo w kroczę w swerę religi i nie chce nikogo obrazić...

mayi
MisieK rozumniem ze nie jestes katolikiem i nie ma nic na przeciw ale w sadazach 90% naszych kochanych rodakow odpowiada ze sa katolikam zdaje sobie sprawe ze pewnie polowa i tak niewiele wie na temat kosciola i niebardzo sie tym interesuje i ze mowi tak proforma ale nadal zostaje to 50% a to jest roznica przy 20% przeciwnikow kary
MisieK
z mioich skromnych obliczen procentowych wynika ze moze ze 30% jest katolikami praktykującymi.
GrimmY
QUOTE (MisieK @ 17.07.2004 16:00)
z mioich skromnych obliczen procentowych wynika ze moze ze 30% jest katolikami praktykującymi.

porownamy to do 90% deklarujacych wiare w boga i juz mamy pikny obraz naszego spoleczenstwa... tak, wiem uogolnienia sa krzywdzace, ale taki ich psi urok
Kira
QUOTE (mayi @ 17.07.2004 16:23)
a przeciez:
po piate nie zabijaj i

nie sądze, aby 80% ludzi w Polsce było za karą smierci. wydaje mi sie, ze ci którzy sa "za" to zdecydowana mniejszosc. na jakiej podstawie doszłas do tego wniosku z procentami? robiłas jakies badania, ankiety? to ze np. 7 osób na 10 na tym forum opowiada sie za zalegalizowaniem kary smierci nic nie oznacza.. nie ma sensu rozszerzac tego na skalę całego państwa...
a co do tego jak w Polsce przedstawia sie sytuacja z religijnoscią... wiecie to jest tak, ze nawet u największego zbira, złodzieja itd. wisi w domy krzyż. [prawie] kazdy więzien [bez względu na to za co siedzi] powie ci, ze wierzy w boga... inna sprawa ilu z tych ludzi praktykuje swoją wiare poprzez chodzenie do kościoła itd. ale większosc deklaruje sie jako wierzący, wiec teoretycznie jesteśmy narodem wyznaniowym.
Khamul
A skoro jestem ateistą to chyba mogę być za ? smile.gif

A poza tym to jasne że wasza religia akceptuje kary śmierci.
MisieK
my mozemy, jestesmy w 100% wolni...

Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem.

Jeżeli jednak środki bezkrwawe wystarczą do obrony i zachowania bezpieczeństwa osób przed napastnikiem, władza powinna ograniczyć się do tych środków, ponieważ są bardziej zgodne z konkretnymi uwarunkowaniami dobra wspólnego i bardziej odpowiadają godności osoby ludzkiej.
Istotnie dzisiaj, biorąc pod uwagę możliwości, jakimi dysponuje państwo, aby skutecznie ukarać zbrodnię i unieszkodliwić tego, kto ją popełnił, nie odbierając mu ostatecznie możliwości skruchy, przypadki absolutnej konieczności usunięcia winowajcy "są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale.(KKK 2267)

A tak mówi wszechmocne KKK
Syriusz_Black
W sumie nie wiem już... co powiedzieć...
Dla mnie życie ludzkie jest wartością... i kara śmierci jest dewastacją tej wartości... Muszę to jeszcze wszytsko przemyśleć i porozmawiac z odpowiednimi osobami... Jeśli dadzą mi sensowne argumenty i mnie przekonają, to się zobaczy...
Khamul
Aby wilk był syty i owca cała najlepiej zrobić tak:

Wprowadzić karę śmierci, ALE:
zanim wyrok zostanie wykonany niech przestępca idzie za kratki na 20 lat.
niech pracuje społecznie
a co za tym idzie będzie można szczegółowo sprawdzić czy nie zaszła pomyłka,
a i zbrodniarz będzie siedział w pace myśląc, że z dnia na dzień upływa czas do egzekucji.

Co Wy na to?
GrimmY
QUOTE (Khamul @ 17.07.2004 18:17)
Aby wilk był syty i owca cała najlepiej zrobić tak:

Wprowadzić karę śmierci, ALE:
zanim wyrok zostanie wykonany niech przestępca idzie za kratki na 20 lat.
niech pracuje społecznie
a co za tym idzie będzie można szczegółowo sprawdzić czy nie zaszła pomyłka,
a i zbrodniarz będzie siedział w pace myśląc, że z dnia na dzień upływa czas do egzekucji.

Co Wy na to?

pomysl niezly, ale moze nie na 20 lat...przeciez to psychicznie mozna nie wytrzymac
MisieK
pomysl niezly, ale moze nie na 20 lat...przeciez to psychicznie mozna nie wytrzymac

I o to chodzi... i o to chodzi... zreszta oczekiwanie na kare smierci to minimum 3 lata
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.