QUOTE(PrZeMeK Z. @ 04.09.2007 21:08)
Wymowność sceny z Silver Doe? Taka, że bez odejścia i powrotu Rona to tylko scena znalezienia miecza i zniszczenia medalionu. Z powrotem Rona to wspaniała, pełna napięcia scena, która pokazuje nam charakter Rona (a to postać o stokroć ważniejsza od np. Luny i warto by go trochę rozbudować).
Ron jest "rozbudowywany" od sześciu filmów, powinno starczyć. W tym też swojego czasu co nieco mieć będzie. Choć część filmu musi pokazywać ich "obozowanie", gdzie jest od groma miejsca na pokazywanie charakteru Rona.
I
Silver Doe nic nie traci bez owego odejścia.
Tak, ale samo "jestem bratem Albusa" może nie wystarczyć. Widz może nie pamiętać, kim jest Albus

No nie, jeżeli widz nie pamięta kim jest Dumbledore to nie zrozumie połowy filmu.
Poza tym, potrzeba choć kilku zdań motywacji Aberfortha, w stylu: "Nie chcę, by poświęcenie mojego brata poszło na marne".
Kolejne 10 sekund

.
A co do Aberfortha - przede wszystkim musi się zachować koza!

Odwracasz kota ogonem. Dobra, zasłużyłem sobie.
Nie kota ogonem (mam jednego w domu i wiem, że to totalnie awykonalne), a Twoje własne argumenty przeciwko Tobie. I tak, zasłużyłeś sobie

.
Myślisz o ukazaniu postaci i dramatu Lovegooda, który jest postacią naprawdę nieważną i banalnie łatwą do wycięcia.
Żeby wyciąć Lovegooda trzeba pokombinować dość ostro z tym jak się "Trio" dowiaduje o tym czym są Hallowsy.
Oby. I oby się ze Stworkiem ludziom nie mylił. Też nie chciałbym tego wycinać.
Wycięcie śmierci Dobby'ego po prostu zaprzepaści całą przemianę duchową bohatera. Oczywiście można, tylko nie wiem w jakim celu.
Oj, nie przesadzaj. Wytchnienia w sensie spokojnej sceny, gdzie nikt nikogo nie ściga i nie snuje planów.
Sceny campingu w zupełności powinny wystarczyć za takowe "wytchnienie".
Obawiam się natomiast, że jeżeli zostanie wycięta Bathlinda to wycieczka do GH po prostu nie będzie mieć jakiegokolwiek sensu i sprawi wrażenie wciśniętej na siłę.
A scena wszak piękna, a widz lubi się wzruszyć. Wizyta na grobie rodziców to coś, co przemawia nawet do ludzi nielubiących HP.
Żeby była piękna to jeszcze potrzeba w tym dobrego aktorstwa, a z tym może być krucho.
Ale nie ma obaw - jestem pewna, że to zachowają.