QUOTE(voldzia @ 25.04.2005 18:41)
TimmY -->
mam nadzieje ze ten blad ortograficzny byl celowy :]
widzisz TimmY, mamy inne pojecie o szczesciu. Ty jestes super-dojrzalym bardzo doswiadczonym w zyciu, cudownym czlowiekiem, ktory posiadl juz takie madrosci na swiecie, ze wie co to znaczy szczescie, wie co znaczy nieszczescie, wie co to znaczy potrzeba dobra materialnego. Jest taki doswiadczony, ze moze nawet oceniac systemy wartosci innych, poniewaz wie co jest lepsze a co gorsze. grauluje.
ale ja jestem mala gimnazjalistka, ktora gowno wie o swiecie, ale wierzy ze jest gdzies tam szczescie, ktore nic nie ma wspolnego z dobrem materialnym.
i dalej uwazam, ze pragnienie zaspokojenia potrzeb, to nie to, co dazenie do szczescia, a zaspokojenie potrzeby to nie to samo, co osiagniecie szczescia.
Tak. Specjalnie.
Łał. Dawnom nie słyszał tylu komplementów naraz.
Widzisz, ja tak trochę na przekorę. Bo nie odrzucaj materialnego świata, bo tak powiedział Pan Od Polskiego. Mnie bardzo, bardzo uszczęśliwiłyby różne rzeczy, na które mogłoby mnie stać, a ich nie mam.
Nie twierdzę w tym momencie, że szczęście jako stan ducha, jako zbiór emocji, który możemy potwierdzić kiedyś w swoim życiu nie jest moim celem. Ależ oczywiście! Chcę kiedyś stanąć, usiąść, cokowliek. I powiedzieć głośno i wyraźnie. 'Jestem szczęśliwym człowiekiem.' I powiedzieć to na podstawie poprzednich kilku lat. I do końca życia powtarzać to codziennie.
Czy więc jedyną drogą jest asceza, wyrzeknięcie się dóbr materialnych? Trzeba znaleźć złoty środek w hierarchi wartości, bo ja siedząc w butach za 300 zł na kanapie za 1500 zł i oglądając film 80 zł na DVD 500 zł z dobrymi kolumnami 1000 zł będę szczęśliwy.
Będę też szczęśliwy kiedy Pewien Ktoś się do mnie uśmiechnie.
Jak moja siostra mnie przytuli i powie, że mnie kocha.
Będę szczęśliwy jak dostanę 5 z matematyki.
Będę szczęśliwy jak kupię sobie BattleBreaki w końcu.
Jest wiele sposobów. M. Monroe ładnie powiedziała: Pieniądze nie dają szczęścia, dopiero zakupy.
milva: Hm. Mozesz podać swego skajpa, ale pierwej rzec musisz, czyś ładną i gibka niewiastą, hej!