Jak wiadomo, Warner Brothers już wcześniej proponowało del Toro nakręcenie trzeciej części - "Harry`ego Pottera i Więźnia Azkabanu", jednak del Toro odmówił mówiąc, że poprzednie dwa filmy wydawały się być zbyt “jasne"...
Guillermo tak to skomentował: "Zaproponowali mi raz, kręcenie trzeciego filmu, czyli Więźnia Azkabanu. Przeczytałem wtedy wszystkie dotychczasowe części, a kiedy czytałem książki przed ich sfilmowaniem, zawsze wyobrażałem sobie Charlesa Dickensa – były bardzo dickensowskie. Sytuacja Harry`ego Pottera przypomniała mi dużo z ‘Wielkich Nadziei’. Postrzegałem ich głębiej, bardziej zgrzytliwych, więcej skorodowanych; wtedy [historie] były bardziej rozbudowane i zupełnie inne niż przedstawiono je w kinie. Byli tak jaśni i szczęśliwi i pełni światłości, że nie byłem zainteresowany".
I co o tym myślicie? Ja nie mam pojęcia, co o tym sądzić, bo może to być tylko zwykła plotka, a WB ma jeszcze mnóstwo czasu na zastanawianie się, wszak wstępna data premiery "Deathly Hallows" w kinie jest zaplanowana na 2010 rok.