Asus wciąż poprawia jakość swoich notebooków i z roku na rok idzie im coraz lepiej aczkolwiek serwis w polsce pozostawie wiele do życznia. ujmując rzecz ogólnie przypominam, że w lapsie nie są najważniejsze tylko flaki ale też skorupa dlatego polecam Hp, jeszcze bardziej dell (niestety praktycznie leży dostęp do nich w polsce) i niektóre toshiby.
zalecam omijać szerokim łukiem acery (pal licho jakość wykonania i tym podobne, ale najbliższy serwis mają w brnie, wątpię żeby to się zmieniło ostatnio), sony, gericomy, przede wszystkim lapsy z tesco czy innej biedronki oraz lenovo (chociaż wbrew temu co napisałem przed chwilką, to parę modeli uważam za całkiem niezłe).
thx hazel.
QUOTE(Eva @ 16.04.2008 13:27)
instaluj wowa!
Ludwisarz
16.04.2008 14:32
Gehirn@Lightbringer LFG.
Dajcie 20$ to przeniose sobie do was postac :P
mamPlz end the offtop. kthxbye. //Matoos
Grimmy co Ty chcesz od Lenovo? Przy moim użytkowaniu bardzo dobrze sobie daje rade, flaczki smaczne, obudowa wytrzymala.. nie rozumiem! XP
Beniek [benq] uber alles. Z odpowiednimi sterownikami do grafiki ciagnie w 15 fps-ach CoD4 z detalami ustawionymi pod peceta klasy hi-mid xD
Ewa - nie wiem jak Grima, ale mnie w Twoim Lenku przerazil system zabezpieczen. Czytnik linii papilarnych FTW! ;d
ja tez mam :F
zasadniczo w lenovo fajna jest pancerna obudowa (wspollokatorka ma). moja sie rysuje bardzo, bo sie z lapkiem nie cackam.
Klapa mojego wyglada troche jak lodowisko po 3 meczach hokeja.
kupiłam sobie tego lapka, ale kurna nie moge netu wlaczyc, o co moze chodzic?
vista jest jakas dziwna, jeszcze jej nie lapie.
u mnie do neta musial serwisant przyjezdzac, rejestrowal karte sieciowa u dostawcy.
mamy net z astra (strasznie nieprzyjemni i przemadrzali serwisanci, swoja droga... stwierdzil, ze giga ramu do xp to malo, bo mu sie ff nie otworzyl od razu, jak kliknal ikone 8 razy

).
Jak masz router, to powinno pomóc właściwe ustawienie karty sieciowej, jak nie, to pewnie trzeba u dostarczyciela podac nowy adres fizyczny karty (wystarczy zadzwonic, oni już Ci powiedzą co i jak). Tylko wtedy ta, która jest obecnie podłączona, nie będzie już działac.
(hint: w viście nie ma czegoś takiego jak "połączenia sieciowe" w panelu sterowania, nazywa się to teraz "centrum sieci i udostępniania")
Ludwisarz
19.04.2008 22:12
Np. Twoj dostawca internetu przypisuje do konkretnego abonenta konkretny adres MAC karty sieciowej komputera. Jesli nie wiesz co nie dziala i nie mozesz zdiagnozowac - sprobuj sklonowac adres MAC innego komputera w domu, na ktorym internet dziala.
jaaaaaaaaaaaaaaaa cad 2007 nie dziala na viscie
chce xp!!!!!!!!!!!!!!!!!
ale dupa :/
2008 działa.
(Mam instalkę, mogę Ci kiedyś na PK podrzucic)
dzięki, chętnie skorzystam

a czy render idzie szybko?, bo wyczytalam teraz, ze vista spowalnie (zesz no, czemu wczesniej tego nie sprawdzilam!)
QUOTE(Lilith @ 19.04.2008 19:56)
kupiłam sobie tego lapka, ale kurna nie moge netu wlaczyc, o co moze chodzic?
vista jest jakas dziwna, jeszcze jej nie lapie.
bo vista to jest taki dziwny system;) i jak masz możliwość, to nie wdając się za bardzo w szczegóły dlaczego tak właśnie napiszę, to proponuję zagadać z jakimś znajomym znającym się na komputrach i poprosić o installkę xp'ka, bo wiele starszych programów - acz nie tylko - odmawia współpracy z vistą.
QUOTE(Eva)
Grimmy co Ty chcesz od Lenovo? Przy moim użytkowaniu bardzo dobrze sobie daje rade, flaczki smaczne, obudowa wytrzymala.. nie rozumiem! XP
oczywiście nie miałem wcześniej na myśli dosłownego stwierdzenia, że lenovo to wielki fail etc. ale słyszałem sporo narzekań na baterię (nie chodzi o czas działania, lecz o samą żywotność) plus problemy z serwisem, to drugie wynikające podobno z faktu, że ibm od jakiegoś czasu już w żaden sposób nie wspiera tej marki.
Cad 2008 w ogóle odrobinę zamula, z racji 28674576879 nowych (i w większości niepotrzebnych) funkcji. 3DMaxem renderowałam pod vistą tylko jeden model i to nie największy, mam wrazenie, że szło trochę wolniej, niż na stacjonarnym kompie z xp, ale to może byc wina procesora, bo w lapku mam tylko 2x1,46GHz.
Edit: Ewa, jesteś w poniedziałek na PK? Bo chyba muszę wybrac się do dziekanatu, to przy okazji bym Ci mogła podrzucic tę instalkę.
Ludwisarz
19.04.2008 22:39
ty jej xp podrzuc, a nie cada2008.
ja mam teraz zajecia tylko na warszawskiej, wiec jak bedziesz odwiedzac locha to daj mi znac ;]
mam plytke instalacyjna xp, ale nigdy sama nawet formata nie robilam, wiec troche sie boje, ze cos popsuje ;]
edit: i podoba mi sie ten zegar z prawej, wiec troche mi szkoda ;P
zegar i milion różnych pierdółek można też mieć w ikspeku w identycznym pasku bocznym kosztem obciążenia nieco komputra, ale jeśli masz tam przynajmniej 1,5 gb ram'u, a wiem, że masz więcej, to śmiało można instalować ;).
a potem jezeli np bede chciala wrocic do visty (wszystko sie moze zdarzyć), to ona sie aotomatycznie wgra, tak jak teraz przy pierwszej instalacji?
a jakby podzielic partycje i zainstalowac xp obok visty? bez sensu?
okej. jestem juz zdesperowana, pol dnia szukam programu do konwertowania mp3 na m4a kompatybilnego z windowsem me. no i jeszcze zeby darmowy byl.
mam program, ktory konwertuje do acc i gdzies czytalam, ze wystarczy recznie zmienic rozszerzenie acc na m4a, ale to oczywiscie nie dziala, a moja motorola nie widzi niczego poza mp3 i m4a, ugh.
ktos cos wie?
Kan - zmień system. ME to jest jedna wielka porażka i wszystkie komputery na których by zainstalowany powinny zostać rytualnie spalone, na wszelki wypadek żeby się nie rozszerzył. A do konwersji możesz spróbować użyć virtual duba, ale musisz mieć odpowiednie kodeki zainstalowane.
Lilith - jest sens, ja tak mam. Zainstaluj najpierw Viste, a potem na drugiej partycji xpka, albo po prostu zainstaluj xp w wirtualnej maszynie, to lepsze rozwiązanie imho. Darmowy program do wirtualnych maszyn
jest dostępny tu.
dzięki matoos, wygląda interesująco, tak zrobię.
pały z was z tymi laptopami, przeplacacie za znaczek tyle, ze sie w pale nie miesci <no i za orgynalny system ktory i tak w 80% zmienicie na inny

Ten model co Lilith podsylala jest jakies 1,5 klocka drozszy i sporo gorszy od fl90
http://www.bluemobility.pl/product_info.php/products_id/2018a jesli ktoś wątpi w kadlubki to polecam:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Compal-FL90.4123.0.htmlpozdro
ps. mam fl90 i demka scenowe chodza szybciej niz i mojego brata na stacjonarce, ktora byla specjalnie do dem skladana
compale zdaje sie nie maja 17''
Kan - zmień system. ME to jest jedna wielka porażka i wszystkie komputery na których by zainstalowany powinny zostać rytualnie spalone, na wszelki wypadek żeby się nie rozszerzył.
Miałem ME przez półtora roku na kompie. I podobnie jak kazdy moj windows, przyprawiał o palpitacje serca wszystkich, ktorzy twierdza, ze okienka sie wieszaja 48 razy na dobe.
Znacz - wyjatkowo stabilnie chodził.
zainstalowalam wirtualną maszynę, na niej xpka, ale troche się przycina i słabo reaguje na myszke, poza tym nie widzi pendrajwa, albo to ja nie umiem zrobic, zeby widzial, co mnie raczej denerwuje. jakieś ewentualne rozwiązanie tego problemu? bo jak się porzadnie wkurze, to przeinstaluje cały system raz a dobrze.
QUOTE(matoos @ 20.04.2008 09:28)
do konwersji możesz spróbować użyć virtual duba, ale musisz mieć odpowiednie kodeki zainstalowane
jestes pewien, ze istnieje taki kodek? naprawde sporo juz szukam i bez skutku.
pelno wszedzie konwerterow z m4a do mp3 a w druga strone to jakis dziwny problem, oszalejee
edit: okej. dalam rade! rozwiazaniem okazal sie ipod audiobook
w kazdym razie dziekuje matoos za pomoc
QUOTE(Lilith @ 20.04.2008 14:31)
zainstalowalam wirtualną maszynę, na niej xpka, ale troche się przycina i słabo reaguje na myszke, poza tym nie widzi pendrajwa, albo to ja nie umiem zrobic, zeby widzial, co mnie raczej denerwuje. jakieś ewentualne rozwiązanie tego problemu? bo jak się porzadnie wkurze, to przeinstaluje cały system raz a dobrze.
Poszukaj w instrukcji, czy laptop nie potrzebuje sterownikow do portu USB. Albo sprawdz na stronie producenta, czy mają gdzies takie.
ha. postanowilam jednak przeinstalowac system. i co? i dupka, bo sie nie da ;]
nie widzi dysków twardych. mam komputer, ale nie moge na nim pracowac, super. gadu tez padło.
Ludwisarz
20.04.2008 23:49
Vista vio.
Wiśta wio.
Lilith - uzywanie AutoCADa na wirtualnej maszynie bedzie nieprzyjemne. Ogolnie wirtualne maszyny jesli nie tylko do prozaicznych czynnosci to albo duzo trzeba posiedziec, albo sobie odpuscic.
Zainstuj XP. Tylko XP. Naprawde.
no totez wlasnie szukam tych sterowników
jakby komus sie przypadkiem nudzilo, to mam paviliona dv9780ew ;]
ee nie ma na stronie hp?
edit:
o tu dokładniej ;>
nie ma tak pięknie
nie działa
Masz dysk SATA?
Jak tak, to masz przesrane

Trzeba zrobic instalkę zintegrowaną ze sterownikami do dysków. Gdzieś widziałam kiedyś taki sprytny program, którym się to robiło, ale teraz nie mogę znaleźc...

znalazłam, program sie nazywa nLite:
http://www.purepc.pl/node/881
siostra ma na kompie windows xp media center edition. przyjezdzam do domu i slysze: aldona zrob cos, bo ten caly media center nie dziala.
wkladam plyte z filmem i komunikat, jaki dostaje to: Błąd dekodera. Dekoder wideo jest uszkodzony lub niezainstalowany. Uruchom ponownie komputer i/lub Media Center.
co oczywiscie nic nie zmienia. mialam zainstalowane cccp, wywalilam, teraz jest ffdshow i problem ten sam. jakis pomysl? (znaczy inny niz reinstalka systemu, ona sie chyba zaplacze jak bedzie musiala wszystkie simsy jeszcze raz instalowac).
/okeii, juz to rozkminilam sama. k-lite+sterowniki karty graficznej.
Avadakedaver
05.05.2008 19:21
ma ktoś linka bo mi ciężko?
potrzebuję ściągnąć sobie dyskografię zespołu IMMEDIATE MUSIC. swoją drogą polecam, ciekawa muzyka.
na mininovie nic o nich nie ma, to mnie przeraża.
Rysiek_Kowal
05.05.2008 22:28
farbował ktoś kiedyś ciuchy w domu?
chce ufarbowac bawełnianą kurtke na czarno, kupiłam sobie farbe do tkanin Javana Tex Opak, ale nie ma na niej instrukcji, tylko zalecenie, żeby prać w 40 stopniach ;]
edit: dobra, never mind, już wiem ;]
próbowałem nie raz bawić się w kolorowanie ubranek, zawsze ze skutkiem mizernym, ale niemniej życzę powodzenia.
doradź ktoś jakąś książkę, która wyszła ostanio i najlepiej żeby dużo w niej o polityce (niekoniecznie polskiej, może być ogólnoświatowej) pisali.
Ja farbowalam kiecke kiedys w garnku emaliowanym, ale szczerze mowiac lepszy pomysl to po prostu zaniesc to do jakiegos miejsca, gdzie farbuja ubrania :p Nie mam pojecia jak to sie profesjonalnie nazywa, ale ze w Poznaniu mamy takie cos, to wiem ze istnieje :p
zrobilam sobie formata i teraz kiedy przewijam strone w przegladarce, to nie zjezdza mi tak ładnie płynnie, tylko jakby ja odswieza tzn przelatuje taki niby pasek, czaicie? nie wiem jak to wyjasnic,ale strasznie denerwujace, da sie to jakos zmienic?
owczarnia
27.05.2008 19:30
Sterownik od grafiki masz poprawnie zainstalowany?...