managarm
12.10.2008 11:30
Ok, przyda sie dobra rada, albo wskazanie dobrego kierunku. Postanowilem rozbic swoja swinke skarbonke i zainwestowac w przenosne urzadzenie do psucia wzroku. No nic, na te chwile rozdarty jestem pomiedzy
HP dv5-1050ew a
HP dv5-1040ew . Zastanawialem sie rowniez nad tanszym HP dv5-1020ew oraz
Toshiba A300-1EH.
Btw: HP dv5-1040ew podobno wycofano ze sprzedazy, podobno, bo na Vobis.pl ciagle jest dostepny ;] (Edit: pomylilo mis ie, chodzilo o model 1040)
tak naprawde to zalezy do czego Ci ten komputer jest potrzebny. jak film + internet to wogole nie wiem po co tyle siana wydawac. jak jakies wymagajace gry to bralbym dv5-1040ew. jesli film + internet to toshibke z racji na fajowe głosniczki (kumpel ma takiego i glosniczki naprawde daja rade, design bardzo ladny i latwo utrzymac w czystosci, parametry tez niczego sobie (gdyby tylko zamiast tego radeona byl geforce :/)
no, podsumowujac to zaoszczedzil bym 1000 zl i wzial compala hehe.
pozdro
a i nie bierz z VOBISU. obsluga techniczna SUX
kumpel wlasnie ta toshibke tam kupowal to nawet plytki ze sterownikami mu nie dali, i dostal na dziendobry badpixela ktory nie podlegal gwarancji wg. norm ISO. SUX
managarm
12.10.2008 13:13
Komp potrzebny glownie do Eclipse / Visual Studio +SQL Serv.
Za to umieszczanie slowa Compal i obsluga techniczna w jednym zdaniu to juz kompletna abstrakcja ;]
dziwne, bo mój kuzyn na gwarancyjną wymianę wadliwego dysku czekał 1,5 tygodnia wysyłając laptopa do sklepu w warszawie (ze szczecina), tam compal poleciał do punktu gwarancyjnego intela (bodajże słowacja, ale głowy nie dam)

dla porównania podam, że na gwarancyjną wymianę zasilacza do hp w vobisie (gdzie mieli zasilacz na stanie, punkt gwarancyjny mam parę skrzyżowań od stancji) czekałem prawie miesiąc (god bless rispect dla sąsiada).
oczywiście to tylko przykład, mający na celu oczernić firmę vobis, gdzie na dzień dobry facet mnie atakował słodkim pierdzeniem o profesjonalizmie, zawżdy sprzętu już nie kupię.
managarm - proponuję, żebyś zastanowił się nad compalami. nie twierdzę, że to produkt idealny, ale nie słyszałem jeszcze złych opinii o nich.
Za to umieszczanie slowa Compal i obsluga techniczna w jednym zdaniu to juz kompletna abstrakcja ;] < to zdanie to kompletna abstrakcja
http://www.bluemobility.com.pl/ tak zwane "blueberry" to nic innego jak compale.
Obsluga techniczna full profeska.
Ej nie wywolujcie Abstrakcji z lasu, bo jesio przyjdzie.
managarm
12.10.2008 17:48
Compal/Blueberry o porownywalnej specyfikacji co wspomniane wczesniej przeze mnie modele kosztuja praktycznie tyle samo - vide Compal JHL90
http://www.bluemobility.com.pl/blueberry-c...osa-p-3292.html jak dla ciebie sporo lepsza karta graf, procek core2duo <a nie turion

> i 600 zeta mniej to praktycznie to samo to nie mam pytan
Avadakedaver
31.10.2008 23:15
link.ja wiem, że to aparat za 250 złotych. Nie jest wymiataczem-lustrzanką z szerokokątnym obiektywem i miliardem pikseli.
Potrzebuję jednak taniego aparatu, który zrobi zdjęcia na których widać co ma być widać, robiący ostre zdjęcia, nie mający problemów z uchwyceniem ruchu (na niektórych aparatach wystarczy się poruszyć, a już postać wychodzi nieostra), nie mający problemów ze zrobieniem zdjęcia przy zachodzie słońca czy też w ciemności. Nie potrzebuję aparatu do robienia zdjęć przyrody czy też innych artystycznych, potrzebuję po prostu sprawny domowy aparat.
czy to sie nada?
jak wybierałam aparat, to przeczytałam sobie
ten topik. chociaż w tych widełkach cenowych może być średnio przydatny.
harolcia
10.11.2008 11:50
Zastanawiam się, czy nie zdetronizować obecnego na mym komputerze Windowsa i nie zastąpić go Linuxem. I tak z zapytaniem, czy to w ogóle ma sens? i czy się opłaca?
OMG.
Nawet nie wiem gdzie zacząć...
To zależy zasadniczo co chcesz robić na tym kompie. Bez wiedzy o unixowych systemach bym nie polecał.
harolcia
10.11.2008 12:26
Cóż, nie sądziłam, że może to być aż tak skomplikowane... Liczyłam raczej na odpowiedź : tak, bo... lub nie, bo...
Co do użycia komputera, to ma być to jak najbardziej zastosowanie hmm... 'podstawowe' :)Czyli wiadomo, internet, muzyka, filmy, Openoffice...
No to jak do podstawowych rzeczy to ściągnij sobie ubuntu najnowsze. Możesz odpalić live installer w windowsie bezpośrednio z płyty CD i zainstalować sobie jak normalny program. Potrzeba na to z 15 GB chyba. Potem restartujesz kompa i masz drugi system, a jak ci się nie spodoba to odinstalowujesz go z dodaj/usuń programy. Risk free i da ci mniej więcej pojęcie jak to wygląda.
A tylko jak już zainstalujesz to żeby filmy oglądać musisz zainstalować paczki zamkniętych kodeków, Ubuntu ma swoje własne, dużo bardziej użyteczne dodaj programy, ze względu na to że rzeczywiście można coś dodać, kodeki powinnaś móc znaleźć tam. Reszta powinna działać sama out of the box.
harolcia
10.11.2008 12:56
Dzięki

na pewno wypróbuję
k, mam (ok) 400 na przenośny dysk twardy. pojemnosc mysle kolo 500gb bedzie wporzo, tylko mysle, jakiej firmie w tej kwestii zaufac i moze w ogole polecacie jakies modele? design mile widziany

(jak bedzie jakis superwypasny to moge dolozyc - do designu na przyklad

)
btw, jak zewnetrzny dysk twardy moze wazyc 1.56g? juz druga strona mi tak podaje :>
Konkretnych modeli to ja nie znam, ale jezeli Seagate przenosne robi tak samo dobrze jak zwykle, to bym bral w ciemno
właśnie się waham, seagate albo wd no i nie wiem czy ta 500 ma system antywstrzasowy tak jak 320 czy nie :/.
mój kumpel pół roku temu kupił dysk zewnętrzny firmy lacie (500gb). zabrał go na pół roku do hiszpanii, zabierał go na plażę (

),w jakieś góry i wacław wie gdzie jeszcze, en plus sam jest mistrzem niecodziennej destrukcji komputerowej. przed świętami się z nim widziałem. dysk ma się świetnie, więc i tą firmę polecam ;P
e, ten lacie niby design by ktośtam, a brzydki, że daj spokój. i sporo droższy
to sie zastanawiam miedzy
tym i
tym. any thoughts to share?
QUOTE(em @ 28.12.2008 15:03)
e, ten lacie niby design by ktośtam, a brzydki, że daj spokój. i sporo droższy
to sie zastanawiam miedzy
tym i
tym. any thoughts to share?
Praktycznie to samo. Bierz ładniejszy
Avadakedaver
04.01.2009 15:47
mam głośniki logitecha 5.1 x540, jakas fajna karte muzyczną i wszystko jest fajnie.
kiedy testuje programem od karty muzycznej, to mi mowi "front left" i mowi tylko frontowy lewy głośnik, potem center, right i wszystkie pozostałe, jest ok. w ustawieniach 5.1 też jest zaznaczone, w grach tez jest 5.1, ale jak odtwarzam muzyke to gra tylko soobwoofer i dwa glosniki, lewy i prawy przedni, zarowno w aimpie jak i w media windows playerze, czy jak mu tam. jak to zmeinic?
czy ktoś może mi z marszu powiedzieć, tak ogólnie, jaki wkład J.K. Rowling miała w akcje charytatywne (nie licząc baśni Barda). Czytałam na wikipedii, to po polsku były o niej jedynie 3 zdania, po angielsku było dużo ale prawie nic nie zrozumiałam, a simple english były 2 zdania. Muszę napisać na jutro na polski krótką notatkę. Proszę
QUOTE(Avadakedaver @ 04.01.2009 14:47)
mam głośniki logitecha 5.1 x540, jakas fajna karte muzyczną i wszystko jest fajnie.
kiedy testuje programem od karty muzycznej, to mi mowi "front left" i mowi tylko frontowy lewy głośnik, potem center, right i wszystkie pozostałe, jest ok. w ustawieniach 5.1 też jest zaznaczone, w grach tez jest 5.1, ale jak odtwarzam muzyke to gra tylko soobwoofer i dwa glosniki, lewy i prawy przedni, zarowno w aimpie jak i w media windows playerze, czy jak mu tam. jak to zmeinic?
nie da się zmienić... i jednocześnie w pewnym sensie da ;P a to dlatego, że dzwięk w formacie mp3 jest zapisywany dwukanałowo (czytaj stereo), a nie w surround, więc klasyczna, zwykła 'empetrójka' nigdy nie będzie dobrze brzmiała na głośnikach 5.1. są oczywiście pluginy do winampów i innych foobarów (chociaż co do tego drugiego nie jestem pewien, jest to chyba zainmplementowane w zwykłej instalacji) umożliwiające 'przerobienie' takowej mp3 pod system 5.1, ale efekt jest marny.
tl;dr
panel sterowania - dźwięki i ustawienia audio, i przestawiać gdzie się da na 5.1
Avadakedaver
06.01.2009 20:09
no ok, ale np w call of duty nie pyka mi centralny głośnik O_o
no i jakie miałbym ściągać wersje, skoro 5.1 nie ma w mp3? bo audio cd, w snesie z płyty oryginalnej też idzie tylko w stereo.
Avadakedaver
13.01.2009 00:05
Szukam butów Doktora za 130 do 150 z przesyłką . RED ONE. są na tym zdjęciu, ale w opisie aukcji jest tylko że kolor czarny.
http://allegro.pl/item522952477_g30_conver..._5.html#galleryHALP
dear santa i want david tennant BACK
owczarnia
13.01.2009 02:28
Szukasz modelu CHUCK TAYLOR ALL STAR HI (106129) (zgodnie z info ze strony producenta). Niestety, tańszych niż
tu na Allegro nie znalazłam, ale można poszukać w necie albo na eBayu. Może w granicach 50 dolców z przesyłką dostaniesz takie, jeśli dobrze poszukasz.
A w sklepie w Poznaniu nie ma?
owczarnia
13.01.2009 04:16
Pewno są, tylko Avada chce tanio. A w sklepie może być drogo. Btw, teraz doczytałam, że mają czerwone być, a nie białe (Doktor ma głównie białe, więc automatycznie takich szukałam). Czerwone (CHUCK TAYLOR PRODUCT RED HI (106128) albo CHUCK TAYLOR ALL STAR CORE (M9621)) mogą być paradoksalnie tańsze, jakkolwiek na Allegro nie znalazłam. Są za to
takie, całkiem fajne, tylko nie wiem czy rozmiar 41 nie za mały.
O, i
takie jeszcze były, za małe na 100%, ale może warto się skontaktować ze sprzedawcą.
Avadakedaver
13.01.2009 14:04
dzięki za porady.
mam tylko jeszcze jedno pytanie - jak wytrzymałość takich trampek ma się do wytrzymałości trampek za 10 zł?
W moim przypadku - niewiele dluzej ;x
owczarnia
13.01.2009 15:41
W moim przypadku zasadniczo, gdyż po pierwsze te trampki mnie nie obcierają, nie pocą mi się w nich stopy, w ogóle materiały, z jakich są wykonane są lepszej jakości. Trampki za 10 zł kupiłam kiedyś Kubie na w-f, w przystępie rozpaczy, bo adidasy darł w strzępy w tempie znacznie przekraczającym moje możliwości finansowe. Niestety, smród mnie zabijał, więc zrezygnowałam.
Avadakedaver
15.01.2009 00:22
Ludwisarz
15.01.2009 00:34
Ja wychodzę z założenia, że jak Conversy to tylko jak najbardziej klasyczne, a więc oczywiście za kostkę:
czarnobiałe
beżowe (dr who)
czerwone
Dziękuję za uwagę.
Avadakedaver
15.01.2009 00:41
mi z doktorem sie bardziej wlasnie czerwone kojarzą.
a czarnobiałe są za mało kolorowe xD
owczarnia
15.01.2009 01:33
Pierwsza, zdecydowanie. Btw, mam takie same tylko szare

.
Ekhm, mój nowo zakupiony komputer nie ma portów firewire, a karta muzyczna ma. Wiem już, że da się kupić porty na karcie PCI. Zrobię to, ALE czy ja będę sobie umiał zamontować taką kartę PCI? Ok, wiem, że mam opinię komputerowego downa i ona jest zasadniczo słuszna, ale wiecie, jeśli faktycznie wystarczy odkręcić, wsunąć i zakręcić to oszczędzę sobie czasu, kasy i przede wszystkim nerwów. No więc, bossy? Dam radę?
Ludwisarz
16.01.2009 02:27
Nie.
Aha, może ktoś bardziej pomocny jeszcze się wypowie? Bo tu mnie czeka tylko rady, żeby sprzedać wszystko co mam i kupić maca.
kochanie, ja ci to zrobię
xDDDDDDDDD
Jakies sugestie co zrobic, zeby moj laptop - ktory przez 90% czasu laczy sie z netem przez wi-fi - zaczal wspolpracowac z normalnym kablem? Po wpieciu skubaniec ni chu chu nie laczy sie, a po przelaczeniu tego samego kabla do pieca stojacego obok wszystko dziala, jak natura przykazala.
Na obu kompach wlasciwosci polaczenia sa skonfigurowane jednakowo, a problem znika po przepieciu przez router [ktorego nie mam aktualnie pod reka ;x]
firewall? (kiedyś miałem podobnie, jak przez wakacje na bezprzewodówce siedziałem, sieć, do której podpinam kabel odmawiała współpracy, okazało się, problem siedział w regułach zapory).
Ja bym bardziej coś szukał z DNSami, jak przełączasz przez router to masz configa z DHCP który ci daej też dnsy, podpinasz normalnie to musisz ręcznie wpisać, może masz złe.
"Pożyczyłam" sobie komputer z pracy dla siostry. Windows był padnięty, ale formacik udało mi się zrobić bezproblemowo. Problemy pojawiły się ze sterownikami do grafiki. W zabytku tym jest bowiem jest karta v9520Magic Asusa (tak jest napisane na naklejce na karcie), którą Everest identyfikuje jako GeForce 5200 FX. Ok, ale jak sciągam sterowniki ze strony Nvidii i próbuję je zainstalować, to mi mówi, że moje hardware nie jest kompatybilne z tym software i instalacja się anuluje. Jakies sugestie?
Edit: dalej walczę. Komunikat tak wygląda:

Edit2: Chciałam powiedzieć tylko, że naprawiłam. Tzn nie było co naprawiać - monitor powodował jakiś konflikt i po podłączeniu innego wszystko hula.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę