Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Wielka Sala
Magiczne Forum > Harry Potter > Magiczny Hogwart
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32
Aylet
to mogę mieć zaszczyt dodawania i odejmowania punktów? cheess.gif
tylko jest jeden problem, jak komuś się trafi w domu taka druga albinka, to będzie na minusie cheess.gif
hiob27
Post zedytowany. Jedyny minus to taki, że osoby będę chciały wiedzieć jak najszybcie gdzie zostały przydzielone. Więc ta osoba, która się tym zajmie musi często sprawdzać pocztę. I oczywiście należy zachować listę wszystkich osób, aby mieć pewność że później ktoś nie oszukuje itp.
harolcia
no to znalazłaś zadanie dla siebie XD.... a albinka, cóż, wtedy mamy mały problem, który będzie trzeba rozwiązać. Ale po co teraz gdybać, szkoda na to czasu, zajmiemy się tym, jak problem się pojawi biggrin.gif
harolcia
to chyba jasne. Poza tym moglibyśmy dać osobie sprawdzającej np. dzień czy dwa na ewentualne uzupełnianie listy. Fakt, faktem, że trzeba sprawdzać przydział dokładnie, coby się nie pomylić smile.gif
hiob27
Uważam, że osoby, które miałyby rzekomo przydzielać punkty to albo moderatorzy (dobrze znają regulamin forum), albo/i osoby które pracują nad tym projektem od początku - czyli my biggrin.gif
harolcia
QUOTE(hiob27 @ 01.09.2007 00:52)
osoby które pracują nad tym projektem od początku - czyli my  biggrin.gif
*

fajnie to zabrzmiało biggrin.gif
owczarnia
QUOTE(Aylet @ 31.08.2007 23:30)
może warto by było przydzielić kilka osób do różnych zadań żeby wszystko nie lezało na głowie jednej osoby.
*

Aylet, jako pomysłodawczyni i założycielka tematu Ty tu szefujesz smile.gif. Jeśli pomysł dojdzie do skutku i powstanie nowe podforum, głównie Twoim zadaniem będzie to wszystko zorganizować.

Więc zacznij dobierać współpracowników i rozdzielać zadania, bo inaczej wszyscy będą robić wszystko, czyli oczywiście nic z tego nie wyjdzie cheess.gif.

Aha i proszę trzymajcie się na razie w ramach tego tematu, nie zakładajcie kolejnych wątków w tej sprawie. Nie chcę bałaganu na forum Głównym z tego powodu, jak powstanie - jeśli powstanie - nowe podforum, tam będziecie sobie "tematować" do woli smile.gif. Na razie łączę oba tematy.
hiob27
Jesli chodzi o zdobywanie punktow to mozna by zalozyc topic w stylu Yahoo Answers - Jesli ktos nie wie o co chodzi to wyjasnie pokrotce. Kazdy forumowicz moglby zadac dowolne nurtujace go pytanie - np: Czy ślepi ludzie mają sny? Jak dlugo czlowiek jest w stanie swiadomosci po odcieciu glowy? Czy, jak wycalkowac ln|x| itp. Oczywiscie nie chodzi tutaj o odrabianie prac domowych za kogos, ale o poszukiwanie odpowiedzi na rozne pytania. Na jedno pytanie kilka osob odpowiadaloby, a osoba zadajaca decydowalaby ktora odpowiedz jest najlepsza przyznajac dajmy na to 5 pkt. Jesli dwie odpowiedzi byly by swietne to jedna mogla by np dostac 3 pkt, a druga 2pkt. W ten sposob nagradzona jest aktywnosc na forum, a takze umiejetnosc wyszukiwania informacji, jak rowniez propagowane jest "niesienie pomocy innym" <- jak to cudownie i altruistycznie brzmi biggrin.gif Oczywiscie to jest tylko taka mala sugestia. Co wy na to? Tak wlasciwie to najlepiej gdybysmy mieli burze mozgow na temat "za co przyznawac punkty?".
Zeti
Ja też chcę coś robić. Nie chcę siedzieć bezczynnie. Też mógłbym dodawać, i odejmować punkty, przydzielać do domu, albo prowadzić listę przydzielonych. W każdym razię proszę Cię Aylet o przydzielenie jakiegoś zadania.
Jedyny minus to taki, że osoby będę chciały wiedzieć jak najszybcie gdzie zostały przydzielone. Więc ta osoba, która się tym zajmie musi często sprawdzać pocztę. I oczywiście należy zachować listę wszystkich osób, aby mieć pewność że później ktoś nie oszukuje itp.

Ja dość często (kilka razy dziennie) wchodzę do skrzynki, wiec dla mnie, to żaden problem. Czekam na przydzielone zadanie.

Hiob: Taki podobny temacik jest: Tutaj
harolcia
Ja też chcę zadanie, ja też... prooszę smile.gif nie lubię nic nie robić
*myśli*,
nie no czasem lubię, ale akurat teraz to chcę coś zrobić smile.gif
Także no, proszę.
Zeti
Natomiast punkty mogłyby być zdobywane w jakiś inny sposób typu aktywność, albo jakiś klub zagadek (który już notabene chyba istnieje tongue.gif)

No, temat Zagadki jest (nawet ostatnio zreformowany smile.gif ) ale klubu nie ma. Ale można założyć, żaden problem. NP. Każdy, kto odpowie poprawnie na min. pięc zagadek dostaje się do klubu.

Były jeszcze inne kluby. Z tego co pamiętam Black is Black i The Full Moon. (Zdaje się, że połączony w The Maruders) Byli Snapersi, ale dlaczego ich juz nie ma? Przydałaby sie reaktywacja tych klubów. Wybrać nowy zarząd (lub odświeżyć stary), jakieś zasady określić, i dyskutować o Huncwotach lub innych bohaterach.
Ramzes
Czytam te posty i widzę, że mnie wiele ominęło. Wreszcie padają jakieś konkrety, ktoś pomyślał nad tym wszystkim.

Tiara przydziału wg mnie jest jak najbardziej odpowiednia. Pytania dobre i nie jakieś strasznie jednoznaczne.

Co do zdobywania punktów- trudno będzie wymyślić za co można przydzielać punkty, znacznie łatwiej je odbierać tongue.gif tak jak już było powiedziane- można odejmować za błędy ortograficzne, literówki, bezsensowne wpisy, obrażanie innych, ich uczuć religijnych, negowanie inteligencji itp, nadmierne używanie emotek, złośliwość (np obecnie zdradzanie treści 7 tomu tym, którzy nie czytali), jałowe dyskusje z modami/adminem/tym, którzy będą przyznawać punkty.

A zdobywać można...hm...
Jesli chodzi o zdobywanie punktow to mozna by zalozyc topic w stylu Yahoo Answers

To jest dobry pomysł, ale trochę za mało tego, bo z pewnością będą użytkownicy, którzy nic nie odpowiedzą w tym temacie, a nawet jeśli, to w sposób mało użyteczny. Za zagadki można przydzielać punkty. Powiedzmy po tygodniu podliczamy, kto ile razy dobrze odpowiedział, ile źle i wtedy przydzielamy punkty (bo nagradzanie po każdorazowym odpowiedzeniu może narobić trochę bałaganu). I najlepiej wtedy, żeby był temat z zagadkami związanymi z HP i drugi, gdzie będzie wolna amerykanka biggrin.gif (chociaż bez przesady, nie pytajmy o okres rozrodczy pantofelków biggrin.gif). Można też założyć temat z zagadkami logicznymi, na które odpowiadając poprawnie również można zarobić. I wtedy osoby szafując punktami miałyby status prefekta. Nie wiem tylko, czy jest sens, aby byli naczelni, jakoś dla mnie są niepotrzebni, chociaż zawsze musi być ktoś na górze tongue.gif

Tyle moich pomysłów na teraz, może coś mi jeszcze przyjdzie do głowy.
PrZeMeK Z.
Pod zdobywanie punktów proponuję podciągnąć tematy z Bziuma - Zabawę Obrazkową oraz Zabawę W Skojarzenia. O ile, oczywiście, wystąpi jakiekolwiek zainteresowanie tymi tematami. Póki co leżą martwe.
Zeti
Prefektem naczelnym może być admin.
A co myślicie o reaktywacji klubów???
harolcia
reaktywacja klubów - pomysł całkiem niezły smile.gif wydaje mi się, że mogło by to wypalić i trochę "odświeżyć" to forum
Zeti
Były dwa: The Maruders i The Snapers. Moze jakieś inne stworzyć?
A co z klubem zagadek?

Moze dodawajcie sobie powoli do sygnaturek loga domów, do których chcielibyście należeć. Bo na razie To mamy trzech Krukonów, i jednego Gryfona.
harolcia
Te dwa mogą pozostać. Chociaż w ich temacie jestem tak średnio zorientowana, akurat jakoś tak mało o nich słyszałam i o zasadach ich funkcjonowania. Klub Zagadek? To mi się kojarzy z tematem "Zagadki". Na czym miałoby to polegać?? Tak dokładniej...
Zeti
Opisałem w tym poście jakie mogły by być zasady przyjmowania. Można by zorganizować klub ludzi, którzy lubią zagadki, zrobić jakieś logo, Tematu dla klubu nie trzeba by zakładać, bo mamy już nasze Zagadki.
harolcia
Dziękuję smile.gif
Myślę, że to bardzo dobry pomysł. Właśnie przeczytałam zasady klubu The Maruders i sądzę, że reaktywacja byłaby potrzebna. Można dodać jeszcze jakieś kluby, może coś o Lunie, albo Dumledorze. Tak, żeby było tematycznie, ale się za bardzo nie rozdrabiać. No i oczywiście zależy to od pozostałych forumowiczów. Ile osób conajmniej powinno należeć do Klubu, żeby mógł on istnieć??
Zeti
Zacznijmy może od pięciu. TM ma już 30 członków. I oczywiście trzeba poinformować zarząd klubu o jego odświeżeniu.
harolcia
Myślę, że i tak będzie więcej chętnych. Przecież wszyscy lubią Zagadki tongue.gif
Zeti
Więc trzeba wyłonić pięcioosobowy zarząd (tak jak w The Maruders) - Przewodniczącego, Wiceprzewodniczącego, Sekretarza i Dwóch Członków Zarządu. Może to oni rozstrzygaliby w sprawach, kto zada pytanie w wątpliwych sytuacjach.

A może by zrobić jakiś taki banner, albo userbar dla Forum?
Taki np. Mógłby być dla Nowo Powstającego Klubu Zagadek:
user posted image
http://img509.imageshack.us/img509/945/111188670813wc9.png
Aylet
ale kto rozdzieli na zadania te wszystkie osoby?

Jak na razie dwie osoby zgłosiły się do pełnienia danej funkcji, czyli:
przydzielanie do domów: harolcia
dodawanie i odejmowanie punktów: ja cheess.gif

jeżeli znajdą się chętni do innych stanowisk, czekam na zgłoszenia, tylko później pamiętajcie, żeby być odpowiedzialnym za swoje stanowisko.
Ramzes
Reaktywacja bądź utworzenie nowych klubów- jak najbardziej jestem za. Klub Zagadek też mi się podoba. Jeśli chodzi o wybór wszelkich stanowisk, to niewątpliwie, jak mówi Aylet to powinien być rozsądny wybór. Ale myślę, że dokładniej się tym zajmiemy, kiedy sami będziemy wiedzieć więcej i bardziej konkretnie.
hiob27
Z racji tego, ze w pracy byl maly ruch, postanowilem sie wziac ostro za ten 'projekt' i doszedlem do wniosku ze caly projekt powinien opierac sie na zalozeniach takich jak:

1. Uczniowie podzieleni sa na 4 domy. O tym kto, w ktorym domie sie znajdzie zadecyduje test. Potrzebna bedzie osoba, ktora sie tym zajmie - [Harolcia], (podliczanie pkt wedlug klucza itp.) Lista uczniow powinna zostac sporzadzona w excelu, tam rowniez moznaby dodawac pkt (zeby wiedziec ile jaki uczen stracil/zyskal pkt).

2. Nalezaloby stworzyc dobrze dzialajacy ranking domów. Tutaj bedzie potrzebna kolejna osoba.

3. Nalezaloby zalozyc cztery subfora, jeden dla kazdego domu, gdzie tylko uczniowie z danego domu mogliby pisac posty itp. Najlepiej dostep pod haslem. (Tak jak w HP kazdy dom strzezony haslem) Dodatkowo moznaby zrobic 4 czat-roomy.

4. Najwazniejszy punkt IMO. Nalezalo by powolac po dwoch prefektow na kazdy dom. Chlopaka i Dziewczyne. Musialyby to byc osoby dyspozycyjne, sumienne i chetne do tego przedsiewziecia. Do ich funkcji nalezalaby koordynacja calego projektu, domow (subforow), organizacja specjalnych eventow, informowanie wspoldomownikow o tym co sie dzieje i byc moze przydzielanie pkt. Dla przykladu - jesli prefekt Gryffindora zobaczy ze jakis Slizgon przeglada subforum domu Gryfonow to moze go ukarac utrata punktow itp. Czyli jednym obowiazkiem prefektow bylo by ciagle sprawdzanie listy uzytkownikow przegladajacy subforum danego domu u dolu ekranu itp. (P.S. - Oczywiscie licze na to, ze Aylet zgodzi sie na zostanie female prefektem Ravenclaw i jesli mi pozwolicie chcial bym zostac male prefektem tegoz samego domu - mam w tym zakresie pewne doswiadczenie {w szkole ktora w tym roku skonczylem (najstarsza szkola w Szkocji z internatem) bylem prefektem, wiec wiem co w trawie piszczy tongue.gif ).

5. Trzeba ustalic przejrzysty regulamin zdobywania/tracenia punktow. I tutaj wpadlem na pewien pomysl. A mianowicie cos co nazwalem "Wyzwaniem Gryffindora"; "Wyzwaniem Hufflepuff"; "Wyzwaniem Ravenclaw" oraz "Wyzwaniem Slytherina". Juz tlumacze o co chodzi:
-kazdy dom dajmy na to dwa razy w tygodniu przygotowuje "Wyzwanie swojego domu", ktore o danym czasie zostaje opublikowane w danym temacie
- owe "wyzwanie" byloby pewnego rodzaju zagadka dla trzech pozostalych domow (czyli dom, ktory jest tworca zagadki nie moze brac udzialu). Dom ktory pierwszy rozwiaze zagadke / wskaze najlepsza odpowiedz zdobywa dajmy na to 15 pkt. itp. Oczywiscie nie musi to byc jakas super zlozona zagadka. Moze to byc zwykle pytanie, albo zabawa obrazkowa itp, byleby odpowiedzie nie pojawiala sie w google po wpisaniu pierwszych skojarzen...

No to chyba tyle na poczatek. Co o tym sadzicie???
Aylet
ja zgadzam się ze wszystkim prócz jednego. ta zagadka domu, żeby nie była dwa razy z tyg. tylko raz. zaczyna się szkoła, nie każdy będzie mógł codziennie zasiadać na forum i wymyślać zagadki i odpowiedzi.
edit: a i jeszcze coś. sądzę, że trzeba by było zrobić jakiś mini test dla prefektów. żeby nie dać przywilejów i obowiązków osobie niekompetentnej.
edit2: jeśli chodzi o mnie i hioba jako prefektów Ravenclawu; przecież jeszcze nawet nie zostaliśmy przydzieleni ;>
Ramzes
Punkty 1 i 2 nie potrzebują komentarza wink2.gif

Pkt 3- dobry pomysł z tymi subforami. Można by je wtedy zatytułować "Za Portretem Grubej Damy" itd.

Pkt 4- ok, ale wg mnie powinna być możliwość zmiany prefekta, np na żądanie innych użytkowników, kiedy prefekt nie spełnia swojej roli, czy też z innego powodu.

Pkt 5- super, podoba mi się, ale trzeba by coś jeszcze wymyślić, na razie mam pustkę w głowie, ale liczę, że inni się wykażą inicjatywą.

No i na początek to by było tyle komentarzy wink2.gif
PrZeMeK Z.
3. Nalezaloby zalozyc cztery subfora, jeden dla kazdego domu, gdzie tylko uczniowie z danego domu mogliby pisac posty itp. Najlepiej dostep pod haslem. (Tak jak w HP kazdy dom strzezony haslem) Dodatkowo moznaby zrobic 4 czat-roomy.

Jeśli mają być subfora, wszystko musicie mieć zaplanowane i działające na tip-top. Musicie mieć ludzi do każdego zadania i deklaracje od nich, że nie wycofają się po tygodniu. Jeśli pomysł ma trafić do administratora, musi być "pełny".
A czat-roomy... Ja nie mam nic przeciwko, ale rodzi się pytanie, czy będą potrzebne. Powoływanie czatów, na które raz w tygodniu zajrzą dwie osoby, jest nieco bezcelowe.

Popieram też przyznawanie punktów za zagadki - i te z tematu Zagadki, i te zaproponowane przez Hioba.

Zeti - bardzo ładny banner.

Widzę, że inicjatywa się rozkręciła. Jeśli wszystko wypali, a ja znajdę czas, podejmę się założenia Fanklubu Luny Lovegood. Proszę jednak na razie nie pytać, kiedy rozpocznie działalność - czeka mnie ciężki rok i póki co to tylko projekt.
Zeti
4. Najwazniejszy punkt IMO. Nalezalo by powolac po dwoch prefektow na kazdy dom. Chlopaka i Dziewczyne. Musialyby to byc osoby dyspozycyjne, sumienne i chetne do tego przedsiewziecia. Do ich funkcji nalezalaby koordynacja calego projektu, domow (subforow), organizacja specjalnych eventow, informowanie wspoldomownikow o tym co sie dzieje i byc moze przydzielanie pkt. Dla przykladu - jesli prefekt Gryffindora zobaczy ze jakis Slizgon przeglada subforum domu Gryfonow to moze go ukarac utrata punktow itp. Czyli jednym obowiazkiem prefektow bylo by ciagle sprawdzanie listy uzytkownikow przegladajacy subforum danego domu u dolu ekranu itp. (P.S. - Oczywiscie licze na to, ze Aylet zgodzi sie na zostanie female prefektem Ravenclaw i jesli mi pozwolicie chcial bym zostac male prefektem tegoz samego domu - mam w tym zakresie pewne doswiadczenie {w szkole ktora w tym roku skonczylem (najstarsza szkola w Szkocji z internatem) bylem prefektem, wiec wiem co w trawie piszczy tongue.gif ).

Ja mogę być prefektem Gryffindoru. Tylko potrzebna mi towarzyszka. cheess.gif
Na forum jestem codziennie, więc mogę to robić.

Zeti - bardzo ładny banner.

Userbar. To na razie wersja pierwsza, jak będę miał czas, to zrobię coś naprawdę dobrego.
Aylet
ej no, ale co sądzicie o tych testach na prefekta?
poza tym, zeti, nie przeszedłeś jeszcze przydzielenia przez "tiarę". bo to wychodzi na to, że sami sobie domy wybieramy, a chyba tego nie chcemy?
Zeti
Nie, nie chcemy, ale ja na pewno będę w Gryffindorze, jak większość mojej rodziny cheess.gif
Właściwie prefektów można by wybrać przed przydzielaniem, i osoby przydzielające do domów też.

edit: a i jeszcze coś. sądzę, że trzeba by było zrobić jakiś mini test dla prefektów. żeby nie dać przywilejów i obowiązków osobie niekompetentnej.

Może być. Ja się zgłaszam na test.
Aylet
mogą być mniej więcej takie pytania:?

1) Idąc ulicą trafiasz zranioną osobę, widzisz na ubraniu krew. Osoba zapiera się, że nic jej nie jest i że sama sobie poradzi. Co robisz?
a) dajesz jej spokój.
Nie będziesz przecież się narzucać.
b) Próbujesz pomóc rannej osobie na miejscu mimo protestów i braku doświadczenia.
c) Dzwonisz na pogotowie i odchodzisz. Nie masz ochoty słuchać obelg skierowanych w swoim kierunku.
d) Dzwonisz szybko i pozostajesz obok poszkodowanej osoby.

jeżeli głupie to przepraszam.
Zeti
Jak dużo jest tej krwi? Jeżeli tak dużo, że wygląda, jakby coś się jej działo, to d
harolcia
to mi przypomina pytania na po... brrr
Więc tak....
hiob27
1. Ok, będę przydzielać do domów, znaczy podliczać punkty. Tylko wydawało mi się, że raczej to będzie na zasadzie nowego tematu, gdzie będę podawała kolejne osoby przydzielone do każdego domu, a ewentualną listę prowadziła na swoim komputerze i uzupełniała ją systematycznie wraz z innymi osobami. Chyba o coś takiego Ci chodziło?
2. Zgadzam się
3. Czy sa potrzebne te czat-roomy? Żeby nie było niepotrzebnego bałaganu...
4. Wymiana prefektów mogłaby się odbywać co jakiś określony czas - np. co miesiąc lub ewentualnie, gdy jakiś prefekt zawala swoje obowiązki smile.gif
5. Popieram Aylet - raz w tygodniu, bo zaczyna się szkoła smile.gif

Zeti, banner ładny, ale może z wyborem Zarządu Klubu Zagadek wstrzymajmy się do chwili kiedy będziemy mieć jako taki podział na domy, prefektów i co tam jeszcze. Czyli jakieś bardziej podstawne podstawy tongue.gif

Acha, test dla prefektów może być, a osoby organizujące to całe przedsięwzięcie jako premię mogłyby same wybrać sobie dom cheess.gif
To chyba wszystko....
Zeti
Zeti, banner ładny, ale może z wyborem Zarządu Klubu Zagadek wstrzymajmy się do chwili kiedy będziemy mieć jako taki podział na domy, prefektów i co tam jeszcze. Czyli jakieś bardziej podstawne podstawy tongue.gif

OK, ja mogę poczekać. Zajmę się dziś jakimś lepszym userbarem. Może w gimpie?

A co byście powiedzieli na userbar dla każdego domu? Kluby też miały by swoje userbary, i w ten sposób można by zrobić małą animację, a w sygnaturze zajmowała by mało, 19 px.

Co do czatów, to raczej niepotrzebne. TM i TS mieli czaty, ale mało ludzi było. W końcu mamy rozwijać forum.

Acha, test dla prefektów może być, a osoby organizujące to całe przedsięwzięcie jako premię mogłyby same wybrać sobie dom

Właściwie fajnie by było. cheess.gif
Aylet
niieee, to by było bez sensu, wybierać sobie samemu dom. proszę, nie róbcie mi tego.

poza tym, jak ktoś zgłasza się na test na prefekta, to do mnie na PRV z nickiem i nazwą domu w którym chcecie być jako prefektami.

edit: Jest już początkowa lista prefektów:

Gryffindor: Harolcia, Zeti
Ravenclaw: Ja (aylet), Hiob

brakujue jeszcze pary ze Slytherinu i Hufflepuffu.
PrZeMeK Z.
niieee, to by było bez sensu, wybierać sobie samemu dom. proszę, nie róbcie mi tego.

poza tym, jak ktoś zgłasza się na test na prefekta, to do mnie na PRV z nickiem i nazwą domu w którym chcecie być jako prefektami.

edit: Jest już początkowa lista prefektów:

Gryffindor: Harolcia, Zeti
Ravenclaw: Ja (aylet), Hiob

brakujue jeszcze pary ze Slytherinu i Hufflepuffu.

Hihi.
Aylet
uzgoniłam z osobami najbardziej udzielającymi się w tym temacie, że niektóre osoby mogą wybrać te domy i prefektów. Z resztą, najpierw chyba zaproponowała to na tym forum.
hiob27
QUOTE(Ramzes @ 01.09.2007 22:27)
Pkt 3- dobry pomysł z tymi subforami. Można by je wtedy zatytułować "Za Portretem Grubej Damy" itd.

Uwielbiam ten pomysl opisow wejsc do domow. Naprawde prosty, aczkolwiek genialny. Fajnie by bylo gdyby sie dalo zmienic np. glowny banner z Magiczne Forum na 4 bannery poszczegolnych domow. Swoja droga nie sadzicie ze banner "Magiczne Forum" wyglada tragicznie?? Juz chyba bym wolal zeby go nie bylo...
hazel
Według mnie banner wygląda całkiem sympatycznie, ale jak się jakiś pomysł na zmianę wykluje i będzie zgoda z góry, to ja sie mogę zająć opracowaniem graficznym.

Co do wybierania domów i prefektów - widzę, że wszyscy są równi pod tym względem, ale niektórzy są równiejsi. Nie podoba mi się to - skoro wszyscy użytkownicy mają być wybierani do domów drogą testów, to nie widzę powodu, dla którego ktoś moglby sobie sam dom wybierać, przecież to chyba o zabawę chodzi i o bycie w domu, ktory odpowiada najbardziej cechom charakteru.
hiob27
QUOTE(hazel @ 03.09.2007 18:30)
Według mnie banner wygląda całkiem sympatycznie, ale jak się jakiś pomysł na zmianę wykluje i będzie zgoda z góry, to ja sie mogę zająć opracowaniem graficznym.

Co do wybierania domów i prefektów - widzę, że wszyscy są równi pod tym względem, ale niektórzy są równiejsi. Nie podoba mi się to - skoro wszyscy użytkownicy mają być wybierani do domów drogą testów, to nie widzę powodu, dla którego ktoś moglby sobie sam dom wybierać, przecież to chyba o zabawę chodzi i o bycie w domu, ktory odpowiada najbardziej cechom charakteru.
*

Jesli chodzi o wybieranie domu, to zgadzam sie z przedmowca. Wszyscy powinni byc traktowani jednakowo. Dlatego prefekci jako 'wzory' tym bardziej IMO. Oczywiscie kilka osob zaprotestuje, ze kilkoro z nas widzialo test i odpowiedzi i co wiecej, ja sam go napisalem - wiec bym oszukiwal! Otoz sie z tym nie zgodze. Jezeli ktos chcialby oszukiwac i na sile wepchac sie do jakiegos domu to i tak tam trafi. Kazda inteligentna osoba jest w stanie rozpracowac, ktora odpowiedz sugeruje dany dom. Jedynie czasem niektore pytania/odpowiedzi nie sa az tak oczywiste. Ja sam zanim zalaczylem logo Ravenclaw w swoim podpisie zrobilem ten test - i nie uwierzycie - nie oszukiwalem! tongue.gif Nie zdziwilem sie majac duza przewage na korzysc Ravenclaw, ale jednak bylem pozytywnie zaskoczony dowiadujac sie ze, moim drugim domem bylby Hufflepuff, a ostatnim Gryffindor. czarodziej.gif

Acha chcialbym wspomniec jeden punkt. Wiele osob uwaza, ze do Hufflepuffu trafiaja najwieksze niedojdy, a to nie prawda. IMO jest to jeden z najlepszych domow - promuje zdecydowanie jedne z najwazniejszych wartosci zyciowych, a mianowicie: cierpliwosc, skromnosc, pracowitosc, wiernosc, a takze bycie przyjaznym i milym dla kazdego czlowieka. IMO ten dom jest strasznie chrzescjanskim domem. biggrin.gif
Zeti
Tutaj byłą mowa o zmianie obrazka, ale w końcu większość ją odrzuciła.

Ja i tak zrobiłem sobie taki test, i wyszło mi Gryffindor, pózniej Ravenclav, Slytherin i Hufflepuf.
Gem
No, no. To ja widzę, że się poważnie do tego zabrano, a już myślałam, że pomysł umrze śmiercią naturalną.

QUOTE(hiob27 @ 03.09.2007 18:42)
Kazda inteligentna osoba jest w stanie rozpracowac, ktora odpowiedz sugeruje dany dom. Jedynie czasem niektore pytania/odpowiedzi nie sa az tak oczywiste.
*

Test jest w porządku hiobuś... Jak ktoś będzie chciał do Gryffindoru to i tam się tam znajdzie, ale w końcu też o to chodzi. Wątpię, żeby Tiara przydzieliła kogoś wbrew jego woli.

Co do zdobywania punktów, mogą też być przydzielane za publikowanie swoich fan ficów i wierszy

Prefekci, taaaak. A są już jakieś kryteria i ewentualnie kto miałby ich wybierać? Może potrzebna by była głowa domu...
Zeti
Prefektów wybrała Aylet, jako pomysłodawczyni.
Aylet
Jak już mówiłam CZEKAM NA ZGŁOSZENIA! Wybrałam niektóre osoby na prefektóww od razu, bo najbardziej się wczuli w "wybieranie domów" i najbardziej pomagają i są aktywni. oprócz Zetiego sam nikt się nie zgłosił, więc proszę nie mieć do mnie pretensji.
Zostali jeszcze czterej prefekci do przydzielenia (Hufflepuff i Slytherin)
hiob27
Wiecie, tak sobie ostatnio rozmyslalem odnosnie domow. A mianowicie o Hufflepuffie. Zawsze najmniej osob jest 'zainteresowanych' tym domem. Wiekszosc osob mysli, ze to Gryffindor jest domem dla 'dobrych', Slytherin dla 'zlych', Ravenclaw dla 'prymusow', a Hufflepuff dla reszty. Po glebszej analizie dochodze do wniosku, ze jesli juz jakis dom jest dla 'dobrych' to nie jest to w pierwszej mierze Gryffindor, a Hufflepuff! Aby wyjasnic o co chodzi pokrotce przytocze glowne cechy domow:

Gryffindor: Odwaga, Mestwo, Honorowosc.
Hufflepuff: Cierpliwosc, Skromnosc, Ciezka praca, Wiernosc, Zyczliwosc
Ravenclaw: Inteligencja, Madrosc, Talent
Slytherin: Spryt, Poszukiwanie wladzy, Przebieglosc

A teraz przytocze fragment z Biblii, bodajze z listu do Galatow:
"Owocem, zas Ducha sa:
1. Milosc
2. Radosc
3. Pokoj
4. Cierpliwosc (Hufflepuff)
5. Zyczliwosc (Hufflepuff)

6. Dobroc
7. Wiernosc (Hufflepuff)
8. Lagodnosc
9. Opanowanie

Nie bez podstawne jest stwierdzenie, ze Hufflepuff jest najbardziej chrzescijanskim domem. Co wiecej fakt, ze Helga Hufflepuff nie byla az tak rygorystyczna jak pozostali zalozyciele Hogwartu przemawia tylko na korzysc powyzszego stwierdzenia. czarodziej.gif

P.S. - tak jakby kto pytal, za zgoda Aylet zostalem przeniesiony do Hufflepuffu, gdzie obejme funkcje prefekta. Mam nadzieje, ze wkrotce bedziemy miec jakiegos prefekta ze Slytherinu. A tak moze chwilowo zrobmy po jednym prefekcie na dom??
Zeti
Nie. Jak robimy, to już książkowo. W książce jest para. W Gryffindorze już mamy dwoje, A w Ravenclawie i Hufflepufie po jednym. Brakuję nam Czterech: dwóch ślizgonów (coś czuję, ze większość członków The Snapers trafi tam, może spośród nich wybierzemy prefektów) I po jednym chłopak do Ravenclawu i dziewczyna do Hufflepufu. Może masz jakąś propozycję Hiob? W końcu chodzi o twoja współpracowniczkę.
PrZeMeK Z.
Nie wiem, czy aż po dwóch prefektów będzie potrzebnych.
hazel
Ja też nie jestem przekonana. Zresztą wszystko co się tu dzieje wygląda mi na lekka samowolkę, nie wiem czy jest zgoda z "góry". Wiadomo ci coś o tym Przemku?
Zeti
Owczarnia powiedziała, że najpierw musi być wszystko dopracowane (tzn. projekt) zanim sprawę przedstawi sie Adminowi.

Nie wiem, czy aż po dwóch prefektów będzie potrzebnych.

Lepiej dwóch. Jak nie jeden będzie na forum to drugi. Jeden mógłby nie dać rady sam monitorować domu i jego sub forum,
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.