Czytam te posty i widzę, że mnie wiele ominęło. Wreszcie padają jakieś konkrety, ktoś pomyślał nad tym wszystkim.
Tiara przydziału wg mnie jest jak najbardziej odpowiednia. Pytania dobre i nie jakieś strasznie jednoznaczne.
Co do zdobywania punktów- trudno będzie wymyślić za co można przydzielać punkty, znacznie łatwiej je odbierać

tak jak już było powiedziane- można odejmować za błędy ortograficzne, literówki, bezsensowne wpisy, obrażanie innych, ich uczuć religijnych, negowanie inteligencji itp, nadmierne używanie emotek, złośliwość (np obecnie zdradzanie treści 7 tomu tym, którzy nie czytali), jałowe dyskusje z modami/adminem/tym, którzy będą przyznawać punkty.
A zdobywać można...hm...
Jesli chodzi o zdobywanie punktow to mozna by zalozyc topic w stylu Yahoo Answers
To jest dobry pomysł, ale trochę za mało tego, bo z pewnością będą użytkownicy, którzy nic nie odpowiedzą w tym temacie, a nawet jeśli, to w sposób mało użyteczny. Za zagadki można przydzielać punkty. Powiedzmy po tygodniu podliczamy, kto ile razy dobrze odpowiedział, ile źle i wtedy przydzielamy punkty (bo nagradzanie po każdorazowym odpowiedzeniu może narobić trochę bałaganu). I najlepiej wtedy, żeby był temat z zagadkami związanymi z HP i drugi, gdzie będzie wolna amerykanka

(chociaż bez przesady, nie pytajmy o okres rozrodczy pantofelków

). Można też założyć temat z zagadkami logicznymi, na które odpowiadając poprawnie również można zarobić. I wtedy osoby szafując punktami miałyby status prefekta. Nie wiem tylko, czy jest sens, aby byli naczelni, jakoś dla mnie są niepotrzebni, chociaż zawsze musi być ktoś na górze

Tyle moich pomysłów na teraz, może coś mi jeszcze przyjdzie do głowy.