Zgadzam się z przedmówcami:
§1. W zabawie może wziąć udział każdy członek MH, ale odpowiadać powinien cały dom.
§2. Każdy Dom w kolejności alfabetycznej, oraz Gabinet Prefektów zadaje serię 10 pytań: 8 pytań o tematyce ogólno kulturalnej i 2 pytania związane ze światem HP.
§3. Odpowiedzi Domu powinny stanowić całość – zbiorową pracę, dlatego będą je wysyłać prefekci. Odpowiedzi wysłane przez inne niż prefekci osoby będą ignorowane.
§4. Zwycięzcą tury pytań jednego Domu jest ten dom, który w ciągu tygodnia poda największą liczbę odpowiedzi.
§5. Pozostałe dwa domy też uzyskują punkty.
§6. Każde pytanie ma wagę 1 punktu, a na rozwiązanie jednej tury przewidziany czas wynosi tydzień, tym samym Puchar trwa pięć tygodni
Do przedyskutowania:
§6. Punkty te nie są dodawane do ogólnej punktacji, lecz pod koniec rozgrywek podliczane, a punkty końcowe dla Domów w klasyfikacji ogólnej będą dodane według wysokości zajętego miejsca –
I miejsce +50 punktów
II miejsce +30 punktów
III miejsce +20 punktów
IV miejsce +10 punktów
W wypadku remisu będą przyznane każdemu domowi punkty za odpowiednie miejsce, ale miejsca ex aequo będą o -5 punktów mniejsze.
Zwycięzca w temacie ‘Punktacja’ zostanie nagrodzony emblematem graficznym.
Czy może raczej każdy dom do klasyfikacji ogólnej wniesie tyle punktów ile uzyskał, bez owego przelicznika na miejsca.
Ja zmieniłbym ten zapis na następujący:
§7. Punkty te nie są dodawane do ogólnej punktacji, lecz pod koniec rozgrywek podliczane, a punkty końcowe dla Domów w klasyfikacji ogólnej będą dodane według wysokości zajętego miejsca –
I miejsce +50 punktów
II miejsce +30 punktów
III miejsce +20 punktów
IV miejsce +10 punktów
§8. W wypadku remisu będą przyznane każdemu domowi punkty za odpowiednie miejsce, ale miejsca ex aequo będą o -5 punktów mniejsze.
§9. Jeżeli którykolwiek Dom nie udzieli, w czasie trwania Pucharu minimum pięciu odpowiedzi, nie jest w ogóle nagradzany punktami.
§10. Zwycięzca w temacie ‘Punktacja’ zostanie nagrodzony emblematem graficznym.
Emblematy graficzne na potrzeby PZMH wykonała Hazel
Moje propozycje:
§11. Każdy Dom otrzymuje taką ilość punktów na turę, na ile pytań odpowiedział.
§12. Czas podania odpowiedzi ma drugorzędną rolę - Dom, który pierwszy poda minimum pięć poprawnych odpowiedzi zyskuje dodatkowe 2 punkty, kolejny dom, który poda pięć prawidłowych odpowiedzi otrzymuje 1 punkt. Ostatni dom nie otrzymuje dodatkowych punktów za czas rozwiązania.
§13. Na pytania zadane przez Prefektów odpowiadać mogą wszystkie domy, a odpowiedzi poprzez post do wyznaczonego prefekta, mogła będzie wysyłać jedna upoważniona przez Dom osoba.
§14. Zabrania się przedstawiania tych pytań na innych forach dyskusyjnych.
-------------------
Należałoby wybrać cztery osoby, które będą wysyłać odpowiedzi na pytania prefektów.
Myślę, że pytania 1,2,6,10 mogą pozostać niezmienione po wznowieniu PZ, nikt na nie nie odpowiedział do końca poprawnie, a na innych forach tez nie znalazły się poprawne odpowiedzi, które drzemią za portretem Grubej Damy...
Wprowadziłem małą innowację graficzną w punktacji. Nowe loga są autorstwa Hazel.
Może wkleic posty z tematu Ogłoszenie do WS? Albo temat wrzucić?