Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Wielka Sala
Magiczne Forum > Harry Potter > Magiczny Hogwart
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32
Ramzes
A czy trzeba Ci wysłać od razu wszystkie odpowiedzi? Czy na przykład, jeśli wymyśliłem połowę, to mogę Ci wysłać i powiesz, czy chociaż ta połowa jest dobrze?
aurorka_gryfonka
Za późno biggrin.gif. Już to inni Gryfoni znaleźli. A ja aż jedno, które jeszcze nie było zapisane. smile.gif
Zeti
Madziuś, rozmawiamy o tym na GP. Raczej przeniesiemy.
PrZeMeK Z.
Ramzes - przysyłaj ile masz, powiem Ci, które są dobrze. Pospiesz się.
Zeti
Wczoraj na maiłem ponad 50 postów, więc -
-15 punktów traci Gryffindor, za ponad 50 postów Zetiego. sad.gif

Zeti, powiem Ci tyle, że zaczynasz drażnić moderatorów swoją ilością postów. Przyhamuj.
Wejdź zresztą w "10 największych gaduł w ogóle". Jesteś już na pierwszej stronie, tuż za Owczarnią, która jest tu od wieków.
Przemek

OK. OK. OK. wiem muszę przyhamować. Kurczę, aż tak daleko się zapędziłem? Nigdy nie patrzę na te statystyki, tylko czasami na 10 gaduł dzisiaj, żeby nie przekroczyć.
No i chyba nie piszę cały czas głupich jednolinnijkowych postów, coś w nich tam zawsze jest. Wczoraj na naszym subforum miałem tak dużo, więc jak szukaliście w moim profilu tych postów, to ich nie znaleźliście.. Przepraszam, i postaram sie poprawić. Max 30 postów na dzień, i mniej czasu przy kompie.
Syriusz_Black
Ano .. bez kitu to nabijanie robi się drażniące.
Jak masz coś do dodania - edytuj post, wyślij PM'a. My tu nie oceniamy kogoś, kto ma dużo postów jako fajnego. na to miano trzeba sobie zasłużyć merytoryką... Nie bierz tego do siebie, ale zapamiętaj jako mądrą lekcję padawanie.
matips
QUOTE(Syriusz_Black @ 12.11.2007 21:28)
Ano .. bez kitu to nabijanie robi się drażniące.
Jak masz coś do dodania - edytuj post, wyślij PM'a. My tu nie oceniamy kogoś, kto ma dużo postów jako fajnego. na to miano trzeba sobie zasłużyć merytoryką... Nie bierz tego do siebie, ale zapamiętaj jako mądrą lekcję padawanie.
*

A czy ktokolwiek kogokolwiek tak ocenia? Pyzatym PM nie jest publiczne, więc nie zawsze się nadaje.

Pierwszy mały sukcesik - już nie jestem na pierwszym miejscu w 10 gadułach dziś.
Zeti.

Ale mi problemy... Zeti proponuję, żeby cię ukamienowali i skazali na dożywotnią lewatywę za postowanie ;/
Gem

Aby nie pisać post pod postem.
Podoba mi sie wyzwanie Krukonów. Sympatyczne zadanko. Już mnie głowa boli. Rozwiązałem. biggrin.gif 1h 20min.
Ramzes
Wyzwanie zostało leciutko zmodyfikowane ze względu na pojawiające się dwojakie interpretacje treści.
matips
Teraz czekamy na wyzwanie Slytherinu...
PrZeMeK Z.
Jeśli wyzwania nadal będą matematyczne, to na Hufflepuff, niestety, nie liczcie. Nie rozwiążemy.

Chyba że o to właśnie chodzi. :]
matips
Najbliższe wyzwanie Gryffindou najprawdopodobniej nie będzie matematyczne. Kto wie czynie następne...
Hannah_Wilson
Tu znajdowała się reklama innego wirtualnego Hogwartu.

Nie! Stanowczo protestuje, nasze forum to nie agencja reklamowa, a w dodatku jakby nie było konkurencyjnego projektu. Proszę, aby nie zamieszczać tutaj żadnych reklam innych wirtualnych Hogwartów, Tymbardziej należy wziąć pod uwagę fakt, że nasz jest najlepszy.
Zeti.

Zeti, masz rację, to absolutnie oburzające!! Hanno jak mogłaś zrobić coś takiego, zwłaszcza że sama TUTAJ bawisz się właśnie w taką zabawę. Nie wiem, być może próbujesz nas w jakiś sposób sprowokować, ale jest to prowokacja niskich lotów, po prostu żenada! mad.gif
Skoro już mam jakies prawa, to jako prefekt, zabraniam zamieszczania tutaj podobnych informacji.
KF.

Tutaj i wszędzie indziej! Jeśli już, to w sygnaturze. Post z naszego subforum usuwam.
Zakohana
Zakohana w książkach
Właśnie dodałam nasze wyzwanie.
Powodzenia życzęwink2.gif

P.S
Hannah, i bardzo dobrze (do twojej sygny). Jeśli już bardzo chcesz, co w pełni rozumiem, zrób to w sygnie. Ona m.in. po to jest.

Nie wiem czy wiecie, ale sama to ona sobie raczej takiej sygnatury nie zrobiła :]
Przemek
Madziuś
Domyśliłam się, że nie sama.
Ja stanowczo protestuje przeciw zamieszczaniu na forum reklam, a tym bardziej reklam wirtualnych Hogwartów i to w subforum, które właściwie jest takim Hogwartem.
Syriusz_Black
Obecna sygnatura to moje dzieło. I jeszcze powinna dostać szlaban tongue.gif
Avadakedaver
uważam że powineniśmy zrobić przesiw w domach. Gryfonów jest najwięcej i w związku z tym mają najwięcej punktów. z hufflepuffu są dwie osoby praktycznie, ślizgonów też nie jest za wiele. powinniśmy wyrównać ilości domowników w każdym domu.
powinniśmy zrobić dla magicznych COŚ.
i JA to zrobię.
Ramzes
Ale jak to chcesz zrobić, skoro była mowa, że raz przydzielonego domu nie będziemy zmieniać?
matips
Ramzes ma generalnie rację... Ja nie mam nic przeciwko, ale są pewne praktyczne przeciwwskazania:
1. To co Ramzes mówi.
2. Gryfoni mają już ułożone wyzwanie na najbliższe dwie tury.

Gryfonów jest najwięcej i w związku z tym mają najwięcej punktów.

A gdyby punkty obliczać według specjalnego wzoru? Gdzie ilość punktów jest wprost proporcjonalna do ilości punktów i przeciw proporcjonalna osób zdobywających punkty (czynnie), oraz ilości zdobytych przez nich punktów jednorazowo (zagadka jest mniej warta od wyzwania). Co o tym myślicie?
Ramzes
Niewątpliwie to w pewnym stopniu bardziej oddawałoby faktyczny stan rzeczy, stopień zaangażowania poszczególnych domów, ale
a) byłoby z tym dużo roboty, a zwłaszcza z przeliczaniem już przydzielonych punktów. No chyba, że się trzymamy zasady, że prawo nie działa wstecz. Ale nawet jeśli to i tak trochę roboty z tym będzie
b) zapewne będą wychodzić ułamki (chociaż to akurat najmniejszy problem)
c) ciężko będzie ustalić dobry przelicznik
d) to nie rozwiąże problemu, że u was pracuje co najmniej 5 osób, w trzech pozostałych domach w porywach 3
Zeti
Nie zmieniajmy nic w przydziałach do tej pory, możemy za to kilka nie udzielających się osób wyrzucić z zabawy. Punkty niech na razie będą jak są, ewentualnie Gryffindor mógłby się zrzec kilkunastu swoich punktów na rzecz innego domu.
Ramzes
Nie, nie zrzekajcie się, to też nie ma sensu. Poza tym jak by to wyglądało? Z czego chcecie się zrzekać? Z uczciwie zarobionych punktów? I w jaki sposób ustaliliście dla kogo i ile? Nie, jestem przeciwny. Bo wśród Gryfonów mogłaby się pojawić postawa "dlaczego, jakim prawem oni mają nasze punkty?" A wśród trzech pozostałych domów mogłyby się pojawić zdania "nie potrzebujemy łaski".
To oczywiście dość przerysowane przykłady, ale pokazujące tak naprawdę czym może skutkować takie postanowienie.
matips
Jak dużo nowych się pojawia? Można zmniejszyć/zamknąć tiarę na Gryffindor. A wzór mógłby być taki:
p = ilość zdobytych punktów
c = członkowie domu
l = członkowie domu, którzy zdobyli mniej niż 10% punktów (można zastąpić to stałą kwotą~30p.)
s = końcowe punkty/siła domu

s=p/(c-l)
hazel
Jestem przeciw wszelkim roszadom punktowym i personalnym. Nie zmieniajmy raz ustanowionego prawa, które mówi, ze do domu można byc przydzielonym tylko raz, że za to, czy za tamto dostaje się ileś tam punktów. Bo poza pojedyńczymi przypadkami, punkty są przyznawane osobie a nie domowi i nie rozumiem, dlaczego ktoś miałby zdobyć mniej punktów za rozwiązanie jakiejś zagadki tylko dlatego, że pochodzi z licznego domu. Jedyną możliwą modyfikacją, którą można by bez szkody wprowadzić, jest zmiana testu przydziału w ten sposób, by trudniej było trafić do Gryffindoru.
Kit_fan
Zgadzam się z Tobą hazel, ja również uważam, że to zła myśl zmiana domów i odbieranie Gryfonom punktów, na które po prostu zasłużyli. Ustaliliśmy regulamin i głupotą byłoby teraz coś zmieniać. Ponadto, sądzę że przydałoby się chwilowe zaprzestanie przyjmowania nowych osób do Gryffindoru, przynajmniej do czasu, aż choć trochę nie wyrówna się ilość członków pozostałych trzech domów. Myślę, że takie posunięcie będzie uczciwe względem innych smile.gif.
matips
E sumie... To była taka tylko propozycja... Mój "wzór" jest nieopracowany. Może zostać tak jak jest, z drobną zmianą testu.
/edit/ A co powiecie o aktywności domu? Nie byłyby to punkty, ale alternatywno-drugorzędna wartość. %posiadanych punktów/%posiadanych członków
harolcia
Chwilowo to nawet nie ma co zatrzymywać nowych napływających do Gryfffindoru, bo jakoś nikt nie przysyłam mi swoich zgłoszeń. nie wiem, jak sytuacja przedstawia się u Aylet, ale ja chwilowo nie mam co robić. Z resztą, nawet nie ma mowy o przenoszeniu do innego domu, bo już ustaliliśmy, że istnieje jedna szansa przydziału i koniec. W ten sposób mogłabym pokrzywdzić wiele innych osób, które dostały się tam, gdzie nie chciały, a takie przypadki już były i nawet niektórzy prosili mnie o przeniesienie, co (według mnie) nie wchodzi w rachubę. ?No!
Kit_fan
Mam pytanie do Ślizgonów - planujecie utworzenie jakiegoś klubu o Severusie, czy Malfoyach? Ot tak, pomyślałam po prostu, że byłaby to świetna okazja do dyskusji i rozwoju naszej zabawy.
Oczywiście zastrzegam, na razie wykluczając tom siódmy smile.gif.
Co Wy na to?

Jak najbardziej jesteśmy za! A masz już jakieś konkretne pomysły na zadania klubowe?
Gem
PrZeMeK Z.
Z Klubami jest taki problem, że wszystko zostało już dawno przedyskutowane.
em
Snapersi i Marauders - takie kiedyś były kluby. tematy cały czas są, można zobaczyć, dlaczego się skończyły.
poza tym trudno dyskutować w gronie, w którym połowa ludzi już wie, jak się skończyła historia bohaterów, a połowa jeszcze nie.
matips
Można by tutaj wkleić link do naszego forum...
Zakohana w książkach
Co do klubów, raz robiłam loga dla koleżanki, na jej forum. Chyba w końcu nie wypaliło, ale loga są. Na razie dam tylko duże:
user posted image
em
matips - nie.
Kit_fan
To było tak na spontana, przyszło mi do głowy więc poddałam do dyskusji. Pomyślałam o tym, bo w klubie Luny nieco zeszło na temat Snape`a więc czemu by nie otworzyć nowego tematu i tam omawiać wszelkie, iście ślizgońskie, istoty?! wink2.gif Cieszę się, że nasz Slytherin pozytywnie podszedł do idei ale, Gem, bez bicia przyznam, że w tym momencie nie mam pomysłów na rozwój przedsięwzięcia, bo… no dobra, liczyłam na inwencję Ślizgonów. Po zastanowieniu, stwierdzam, że em także ma trochę racji, bo jeśli część naszej grupy przeczytała siódmy tom, to nie ma mowy o jakichkolwiek przypuszczeniach, czy teoriach i zabawa straci smak, kiedy oni już wszystko wiedzą. Ale przykładowo, jakieś dyskusje na temat dzieciństwa Severusa, czy Dracona, coś w tym stylu mogłoby się tam znaleźć, na początek. Nie ma potrzeby czekać aż do lutego na reaktywację klubu, czy utworzenie nowego. Możemy zacząć już teraz, a po polskiej premierze ostro się weźmiemy za wydarzenia z Deathly Hallows. Nie stójmy w miejscu, wciąż czekając, odkładając, po prostu rozwijajmy się. czarodziej.gif
Gem
Ja proponuję klub Malfoy'a. Zakochana, sama robisz loga? Na DA jest kilka fajnych artów, które można wykorzystać... oczywiście za zgodą autora.

Ok, ok pomysły. Można na przykład dodać taką Ślizgońską zabawę, która polega na rzucaniu w siebie obelgami. Coś w rodzaju (uszczknę rąbek tajemnicy) naszej Księgi Złośliwości, tylko jak zwykle liczy się inwencja, rym i poczucie humoru, żadnych przekleństw.

Poza tym konkurs, który przewiduje kary za niezaliczenie, lub ostatnie miejsce (czyli umieszczenie czegoś w sygnaturce... nic chamskiego oczywiście xD).

Niezłe! Brzmi obiecująco, to takie typowo... ślizgońskie laugh.gif
Syriusz_Black
Taka wielka bitwa na rymy - jestem za jak najbardziej biggrin.gif biggrin.gif
Avadakedaver
jak WBW.
popieram.
Zakohana w książkach
Trochę poprawiłam loga do klubu Malfoya:

user posted image

user posted image

Nawet jeśli połowa nie będzie znała siódmego tomu, można dyskutować o czymś innym. Np. o dzieciństwie postaci.
Poza tym, Malfoya i Snape'a właściwie nie znamy. Mnie osobiście obaj intrygują... jak się nakręcę, to godzinami mogę o nich gadać, próbując wyczuć ich charakter.
Avadakedaver

i jak to bedzie w sygnaturce?
obrazki
domu
klubu luny
klubu DM
klubu SS
czort wie co jeszcze dojdzie.
myslę że jeśli będzie za dużo to powinniście się ograniczyć do napisów.
Zakohana w książkach
Obrazek do sygny jest, bo... bo jest;P
Poza tym, nie każdy musi należeć do wszystkich klubów. Jeśli przyłączy się do jednego, to logo domu + klubu wcale nie wyglądają tak tragicznie.
A obrazek tytułowy każdy szanujący się klub powinien mieć, co nie?
hazel
Szczerze - to mi się to logo średnio podoba. Takie niedopracowane trochę. A do sygnaturki nadałaby się jeszcze mniejsza wersja.
Zeti
To poprzednie logo było ładniejsze.

Ja mimo, że lubię Dracona, nie zapiszę się raczej do jego Klubu, jestem już w KLL, i postaram się tam więcej udzielać.

I Avada ma racje, się stosik obrazków w sygnaturce zrobi, i będzie jak na targu. Same napisy moim zdaniem wystarczą.
Kit_fan
Z regulaminu wynika, że przynależność do jednego klubu, nie wyklucza członkostwa w innych, czyli ta kwestia jest rozwiązana. smile.gif Jeśli ktoś należy do KLL, nic nie stoi na przeszkodzie, aby podyskutował na temat Draco. Można udzielać się w kilku klubach, tylko trzeba pamiętać aby żadnego nie zacząć zaniedbywać. To istotna sprawa!
Zaś jeśli chodzi o logo klubu w sygnaturce, to zgadzam się z chłopakami, nie ma takiej potrzeby. Jak ktoś zechce, to umieści logo (tylko trzeba by było stworzyć odpowiedni rozmiar), ale sądzę że zwykły napis w zupełności wystarczy. Ale owe loga, zwłaszcza pierwszy, są w porządku i tak jak mówiłaś Zakohana, obrazek tytułowy każdy szanujący się klub powinien mieć. Dlatego sądzę, że takie logo można umieścić na honorowym miejscu w pierwszym poście klubu i niech sobie tam będzie. A co do sygnatury, to indywidualna sprawa każdego użytkownika. wink2.gif
Avadakedaver
pytanie... nie ma gdzieś listy, składu domu?
em
w temacie Tiara Przydziału.
Gem
Nie koniecznie musi być obrazek w sygnaturce, może wystarczać tylko napis o przynależności do klubu.
Syriusz_Black
Ej, co tu tak ucichło?
kObra.
No właśnie.
Niech ktoś zarzuci ciekawym tematem albo cuś.
Zakohana w książkach
Cicho, rzeczywiście...
Tak samo, jak w temacie Ślizgonów. Udzielają się cztery osoby na krzyż.
Wśród Puchonów tylko trzy i to też z rzadka... sad.gif
KF.

Przy okazji, gratulacje dla Krukonów! Już zaczynałam wymyślać podpowiedź, bo cicho było....
Zeti, dodasz im punkty?
harolcia
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć, jak to Wyzwanie trzeba było rozwiązać?

I gratulacje dla Ramzesa smile.gif
Zakohana w książkach
Wg. mnie cała trudność polegała na odnalezieniu szyfru. Co do tego fragmentu, pytałam te osoby z mojej klasy, które "Historię" czytały. (oczywiście, nie zaraz po tym, jak wystrzeliłam pytaniem "Czytałeś/łaś Niekończącą się historię?") Wszystkie to rozpoznały.

Szyfr wymysliłam w... około pięć minut, wliczając rozpisanie klucza.
Dlatego myślałam, że będzie on łatwy do odgadnięcia. Oto na czym polegał:
każdą samogłoskę zastąpiłam pierwszą następującą po niej spółgłoską, czyli:
A = B
E=F
I=J
O=P
U=W

spółgłoski zastąpiłam kolejno liczbami, więc:
B=1 M=0
C=2 N=10
D=3 P=11
F=4 R=12
G=5 S=13
H=6 T=14
J=7 W=15
K=8 Y=16
L=9 Z=17

Mylące mogło być jedynie zero.

"_" oznaczało następną literę, a "-" słowo. Znaki przestankowe były po prostu znakami przestankowymi.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.