Szyfr to akurat był prosty, jak do niego siadłem w końcu. Szczególnie po przeliczeniu samogłosek i spółgłosek w alfabecie

gorzej ze znalezieniem fragmentu. Bo
Nie kończącej się historii nie czytałem. No ale od czego mamy google
Wyzwanie było niezwykle trudne i gratuluję Zakohana pomysłu z tym szyfrem, wcale nie był taki banalny, jak by mogło się wydawać. Oczywiście Ramzes, winszuję Ci wygranej

.
A teraz tak z innej beczki. Skoro tu się ostatnio rozmowa raczej nie klei, to powiedzcie, co sądzicie na temat konkursu związanego z szóstą ekranizacją Pottera? Nie wiem, czy ktoś poruszał ten temat w topicu HPiKP, nie zaglądałam tam, w sumie niewiele mnie to obchodzi. Równie dobrze możemy podyskutować tutaj. Jak ktoś o tym w ogóle nie słyszał, to pokrótce streszczę. Otóż zorganizowano konkurs, którego zwycięzca będzie mógł, w okresie Bożego Narodzenia, wystąpić w „Księciu Półkrwi”, w roli statysty. Niezły prezent gwiazdkowy, co?

Konkurs będzie się składał z cotygodniowych pytań, publikowanych na stronach portalu. Ostatnie z nich pojawi się 20 grudnia, czyli tuż przed świętami. Wśród osób, które zbiorą najwięcej prawidłowych odpowiedzi, wylosowany zostanie szczęśliwiec, któremu przypadnie wspomniana rola w filmie.
Tutaj możecie poczytać o szczegółach , zaś jeśli ktoś chce wziąć udział w konkursie, to
zapraszam
Pierwsze pytanie jest normalnie masakrycznie trudne

, ciekawe jakie będą następne...?
Avadakedaver
25.11.2007 10:46
tak tak, gratulacje i brawo.
ale te szyfry i matematyczne zagadki to coś niefajnego jak dla mnie.
ciekawa była zagadka z przepowiednią, ze znalezieniem czegoś na pulpucie (zagadka Przemka), wymyślcie cośoryginalnego!
Syriusz_Black
25.11.2007 11:47
Ale tam trzeba podać hrabstwo - czyli konkurs prawdopodobnie tylko dla Angoli :/
Tak Syriuszu, najprawdopodobniej masz rację

. Zresztą Rowling już podczas castingu do "Kamienia Filozoficznego" postawiła twardy warunek - w ekranizacjach Pottera mogą występować tylko i wyłącznie Brytyjczycy! Ech szkoda, przez chwilę narobiłam sobie smaku na wygraną

. Cóż, się mówi trudno...
chciałam napisać Kit PM, ale to się tyczy wszystkich prefektów, jak tak ostatnio obserwuję.
funkcja edycji nie zastępuje normalnego posta. edycja służy, no cóż, do edycji, do poprawiania błędów, do uwag, do uzupełnienia (swojego) posta. natomiast takie dopiski jak ten powyżej to zasadniczo równoprawne posty i nie ma sensu dokładanie ich komuś do posta.
ETA: znalazłam na swojej staaaaareńkiej stronie o HP takie jeszcze loga:

tak w ramach ciekawostki
Em, masz rację być może zbyt często używam opcji edytowania, ale zazwyczaj, gdy to robię dopisuję jedno, czy dwa krótkie zdania, po prostu uznaję, że nie ma sensu tworzyć kolejnego postu. Np. teraz Zeti zapytał, czy podobają się nam nowe herby w punktacji i co, miałam pisać nowego posta tylko po to, żeby odpowiedzieć "Tak podobają mi się"?! Jak dla mnie to już by podchodziło pod nabijanie. Prościej jest zedytować i jeśli autor posta nie ma nic przeciwko, to ja także nie widzę problemu

.
Poza tym Twoje propozycje herbów także są niezłe, sama je animowałaś?
jeżeli masz wrażenie, przed napisaniem posta, że będzie on nabijaniem - nie pisz nic. dopisek w poście Zetiego wyraża li i jedynie twoją prywatną opinię, na co miejsce jest w osobnym poście, a nie w poście Zetiego. podobnie ma się sprawa z poprzednią twoją edycją, widoczną zresztą jeszcze na tej stronie.
polecam rozwadze i tak, uważam, że tekst w stylu "Mi się podobają" powinien być w osobnym poście.
co do log: nie, kiedy x lat temu robiłam stronę o HP po prostu wpadłam na nie gdzieś w sieci.
Ten czarny kolor nie powinien być przypadkiem przezroczysty? Mi się nawet podobają (punktacja). Te od em też są niezłe
moja strona była czarna i te loga-znajdy mają czarne tło. to były czasy kiedy nie umiałam dobrze obsługiwać nawet painta, ctrlc, ctrlv i już. nie umiem zmienić tła grafiki na przezroczyste, smutna prawda
Avadakedaver
25.11.2007 18:55
preferuję poprzednie loga.
Avadakedaver
25.11.2007 19:20
prędzej znawca.
Byłoby zbyt monotonnie, jakby cały czas były takie same. Przez ostatnie trzy miesiące były tamte, teraz trzy będą te, a może na wiosnę (marzec, kwiecień, maj) ktoś nowe zaproponuje.
Kiedyś padła propozycja zerowania punktów i przyznania "pucharu domów". Co powiecie o takim pomyśle, aby po dojściu do 500 punktów wyzerować liczniki i dodać obraz pucharu.
W GP rozmawialiśmy o tym i stanęło na tym, że będzie podobnie, jak w książkowym Hogwarcie, czyli punkty zbieramy do czerwca 2008r, "wręczamy" puchar zwycięskiemu domowi, wszystko się zeruje i zaczynamy rywalizację od początku.
Syriusz_Black
25.11.2007 23:54
Śłusznie

ale coś dużo może być tych punktów
~1000 / 1200? Może jednak zdecydujemy się na 500p jako granic. Można by dodać, że z przewagą 60p (jak w tenisie).
ps. kolej Hufflepuffu (w wyzwaniu)
PrZeMeK Z.
26.11.2007 23:41
Zapraszam do Wyzwania Hufflepuffu.
Avadakedaver
28.11.2007 20:16
za trudne.
Avada -> Subforum Gryfonów, jesteśmy juz blisko...
Jej, Forum działa, juz myślałem, że dane MH pójdą z dymem, zapisałem sobie teraz wszelkie dane punktacyjne na dysku. Na wszelki wypadek.
PrZeMeK Z.
28.11.2007 20:30
Haha, należy się Wam zemsta za trudne wyzwania
QUOTE(Avadakedaver @ 28.11.2007 22:16)
za trudne.
Dobrze, że Gryfoni zawsze dawali prościutkie wyzwanka!
No, nasze ostatnie to była bułka z masłem dla ... ślizgonów
PrZeMeK Z.
28.11.2007 20:32
Myślę, że grupowo rozwiążecie. Macie mocną ekipę.
Katarn90
28.11.2007 22:35
Najlepszą i najliczniejszą. U nas na razie cicho, wszyscy się uczą

szkoda, myślałem, ze więcej osób się będzie udzielało w domach, nie wiem jak u innych, ale z tego co piszecie też nie za dobrze.
No, u nas źle nie jest, potrafimy się zorganizować, czego przykładem jest ostatnia awaria, Gryfoni nie zginęli. Ale mogłoby być lepiej.
Nadal mam problem i wszyscy mnie odsyłają za każdym razem do innej osoby.
Może ktoś mi tu powie, o co kaman.
Nie wyświetla mi się subfora mojego domu.
Slytherin, czekamy na kadr
KObro, trzeba było pisać do Gem lub Zakohanej, albo innego Prefekta, sprawa jest bardzo prosta, Admin nie dodał Cię do grupy ślizgoni. Nadal nie widzisz subforum?
Zeti, a myślisz że co robiłam od kilku dni jak nie pisanie wiadomości w tej sprawie? ;- )
Tyle, że każdy mnie odsyłał dalej gdzieś, aż skończyło się, że muszę do dementorka napisać.
każdy mod z czystej krwi odesłałby cię prosto do demka, jak sądzę :).
Nastąpiło to po wielu wiadomościach. ;]
Prefekt sam powinien napisać w tym celu do Admina, taki jest jego obowiązek.
Dla Prefektów:
Prefekci -> Korytarz -> Lista -> Post, ale lepiej PM, szybciej będzie.
Zakohana w książkach
30.11.2007 20:47
Przepraszam, kObra, ale ja żadnego PM'a nie dostałam.
PrZeMeK Z.
02.12.2007 12:50
Może małą podpowiedź co do Wyzwania? :]
Kraj jest bardzo wyraźnie zarysowany, ale co Kochanowski i Tora mają ze sobą wspólnego?
PrZeMeK Z.
02.12.2007 13:17
Nie chodzi o Torę.
Myślałem o Wyzwaniu Domu.
harolcia
02.12.2007 13:19
Mała podpowiedź by się chyba przydała
PrZeMeK Z.
02.12.2007 13:24
Jak się na pewno zorientowaliście, większość linków to podpuchy.
Dodam więc jeszcze tylko, że być może skupiacie się zupełnie nie na tym, co trzeba. Musicie zobaczyć pewne elementy w innym świetle.
Szyfr się Wam przyda.
QUOTE(Zakohana w książkach @ 30.11.2007 20:47)
Przepraszam, kObra, ale ja żadnego PM'a nie dostałam.
Pisałam do Gem.
Damy radę już. ;- )
QUOTE(Zeti)
Uwaga! Punkty nie będą dodawane aż do odwodniała. Tzn, one będą zapisane w tematach z zabawami, ale do tematu Punktacja, i ogólnego rankingu zostaną dodane pózniej.
Czemu?
harolcia
03.12.2007 20:18
Z tego co wiem, to nie zgadza się liczba punktów jednego z Domów. Trzeba to sprostować i wszystko do porządku doprowadzić. Myślę, że to tylko kwestia czasu.
Ale nie martwcie się, punkty, które teraz zdobędziecie, nie przepadną
Ludwisarz
03.12.2007 20:37
A ja czekam na being sorted, ale sie chyba nie doczekam
Podejrzewam, że wysłałeś test do Aylet, spróbuj do Harolci, jest chyba na forum.
PrZeMeK Z.
03.12.2007 23:30
UWAGA!
Z racji tego, że upłynął tydzień od umieszczenia Wyzwania Hufflepuffu, a nikt nie zbliża się do właściwej odpowiedzi, dodam nową podpowiedź.
Jeden z obrazków bardzo wyraźnie wskazuje na to, gdzie szukać rozwiązania Wyzwania.
Musicie zobaczyć pewne rzeczy w innym świetle.
ludzie! zanim skasujecie post na jednym z zamkniętych for, wyedytujcie go i skasujcie zawartość, zwłaszcza jeśli zawiera odpowiedź na zagadkę. Gem, tak, to do ciebie
.
moderatorzy widzą skasowane posty.
Kiedy i gdzie i o co come on? >_>
<chyba ci posta niechcący przemeblowałam...>
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę