Mroczny Wiatr
17.09.2007 16:32
To tak dla przykładu podałem
PrZeMeK Z.
17.09.2007 16:41
No ale właśnie: trochę wiary w ludzi. Zakazanie palenia w pomieszczeniu pełnym kamer i zamkniętym na cztery spusty jest trochę głupie, bo i tak praktycznie nie da się tego zrobić niezauważenie, więc zakaz jest zbędny. Co innego zakazać go w otwartym salonie, do którego zagląda ochrona: jeśli człowiek umie poszanować zadady, palić tam nie będzie. A jeśli będzie - od tego ochrona, by go za to ukarać.
Członkowie innych domów mogliby przeglądać takie tematy jako goście.
Ale cóż, nie ma co subforów mnożyć. Zróbmy na razie jedno. Dla trzydziestu użytkowników spokojnie wystarczy.
PrZeMeK Z.
17.09.2007 17:38
Zatem zmieniamy ankietę? Jesli tak, proszę o dokładne pytanie i odpowiedzi.
No więc może tak:
Czy chcesz, aby każdy dom miał:
- oddzielne subforum bronione hasłem
- temat broniony hasłem
- zwykły temat
- chcę, żeby wszystko było wspólne
dodałam sondę
hazel
coś takiego jest dobre, ja sie na taką ankietę zgadzam.
Mam pytanko. W końcu po ile punktów za zagadki ma być?
Skoro i tak mamy raczej niewiele możliwości do zdobywania punktów, jak już Przemek wcześniej wspominał, myślę że dwa punkty to będzie odpowiednia nagroda za zagadkę. Ale lepiej niech się ostatecznie wypowiedzą wszyscy prefekci. W końcu to ich decyzja będzie najważniejsza

.
ja też tak sądzę, że po dwa pkt będzie dobrze.
Ja juz mówiłem, i teraz jeszcze raz powiem, że dwa. Od soboty przyszłej mogą zacząć się liczyć. Co o tym myślicie?
harolcia
17.09.2007 21:09
Jestem za, dwa punkty są dobre XD
A co do bronienia tematów pod hasłem - chyba post Hazel mnie przekonał. Tzn, można dyskutować o pewnych rzeczach na PM. A jak do tej pory jest dość mało osób zainteresowanych, więc, nie wiem, czy jest sens...
No i jedno subforum wystarczy IMO
Również uważam, że jedno subforum nam chyba wystarczy, oraz, że 2 pkt za zagadki i tyle

P.S. - Czekamy na wyzwanie Ravenclawu
Cześć wszystkim:)
Wydaje mi się że oddzielne subfora chronie hasłami byłyby przydatne..
Można by porozmawiać o wyzwaniach np...albo poznać bliżej ludzi ze swojego domu:)
To na tyle, a powiedzcie mi czy jest gdzieś topic jakis powitalny? bo ja tu nówka...
Witamy Na Magicznym!
Tematu Powitalnego chyba nie ma (przynajmniej ja się z nim ni spotkałem)
I co do punktów, to moze wprowadzić -2 punkty za pisanie postów w temacie wyzwanie domu?
harolcia
17.09.2007 22:06
to moze wprowadzić -2 punkty za pisanie postów w temacie wyzwanie domu?
Jasne, może być! Właśnie widziałam, że ktoś zaczął pisać w tamtym topic'u
Ludzie nie czytają Regulaminu. I najczęściej robią to niestety Gryfoni i ślizgoni.
harolcia
17.09.2007 22:21
podobnie jak w prawdziwym Hogwracie - domy wiodące największy prym, najbardziej przebojowe, wychodzące czasem z założenia,że 'wiedzą lepiej'
Katarn90
18.09.2007 16:01
Jestem jednak za hasłami. I chyba lepiej na temat niż subforum.
Co do WD
Aylet, jako, że ty zadałeś/aś pierwsze wyzwanie domu, pomyślałem sobie, że drugie ogłoszę ja. Niestety, chyba nie zauważyłeś, że nie jesteś jedynym prefektem w domu

Zgodnie z regulaminem mam tydzień na umieszczenie zagadki w topicu, a ty od razu umieściłeś/aś swoją.
WTF
Ja głosowałam za tematem na hasło. Z subforami będzie więcej roboty i bałaganu.
P.S. Jeżeli jest jakiś chętny ślizgon, który ma propozycje na wyzwanie domu to proszę pisać mi na pm.
Mam prośbę. Czy o każdych przydzielonych punktach moglibyście mnie informować na PM?
No dobra, skonczył się dzien dziecka. Chcecie coś poważnie organizować, to musi powstać porządny plan do przedstawienia na górze, bo bez tego to dalej ani rusz.
Chwilowo wykłócacie się o pierdoły a nie ma żadnych decyzji w kwestiach wiążących.
Hazel, co uważasz za kwestię wiążąca? Co powinniśmy jeszcze omówić?
Katarn90
18.09.2007 18:12
No więc:
- za zagadki - 2pkt DECYZJA PODJĘTA
Kwestia następna:
Subfora czy tematy?
Użytkownicy "zwykli" podali swoje propozycję, ZARZĄDZAM głosowanie wśród prefektów:
a) 4 (plus ewentualnie Wspólna Sala) subfora, każde dla innego domu
b) 1 subforum, w nim tematy, w tym 4 na hasło
c) 1 subforum, w nim tematy, bez haseł
d) zero subfor, wszystko tutaj
Ja wybieram B
niech nikt poza prefektami się TERAZ nie wypowiada!!
co prawda jest ankieta, ale za wolno to wszystko idzie, a czas ucieka.
harolcia
18.09.2007 19:16
Raczej C, ewentualne wątpliwości przedyskutować prze PM.
Ostatecznie może być B
Ja jestem jak najbardziej za B.
Tyle, że bym zrobił 5 tematów na hasło - 4 domy i jeden coś co było w mojej szkole - "Pokój Prefektów", gdzie prefekci podejmowali najważniejsze decyzje, a potem je oficjalnie przedstawiali na forum szkoły.
Tak, to jest bardzo dobry pomysł.
harolcia
18.09.2007 21:58
Ok, może być.W sumie ustalanie wszystkiego przez PM jest niewygodne
A teraz taki mały offtopic.
Jutro, znaczy w środę wyjeżdżam do Niemiec na 10 dni i nie wiem, czy będę miała dostęp do internetu. Więc z tego względu apeluję o wysyłanie rozwiązań Testu Tiary do Aylet. Napiszę jeszcze podobny post w tamtym temacie i obiecuję, że usunę je zaraz po powrocie.
Entschuldigung fur offtop

Bis bald,
Harolcia
"offtop" zrozumiałem xD A ja wszystko do uśmieszku włącznie. Trzeci rok nauki. ;][color=steelblue]a ja się uczę od cwartej klasy podstawówki... dziewiąty rok ;P
Znaczy wróciłam i nadrabiam zaległości
Avadakedaver
19.09.2007 06:28
proponuję coś zrobić z faktem, że zagadki 2/3 zostały rozwiązane w niecałe 2 h po tym jak zostały umieszczone, i przez to większość ludzi nawet nie miała okazji spróbować je rozwiązać.
na przykład ja.
QUOTE(Avadakedaver @ 19.09.2007 07:28)
proponuję coś zrobić z faktem, że zagadki 2/3 zostały rozwiązane w niecałe 2 h po tym jak zostały umieszczone, i przez to większość ludzi nawet nie miała okazji spróbować je rozwiązać.
na przykład ja.
Chodzi Ci o Wyzwania?
Jesli tak, to osoby organizujace je musza wziac to pod uwage.
owczarnia
19.09.2007 12:14
Umówmy się co do jednego: opcja "zero subfor wszystko tutaj" nie wchodzi w rachubę. To jest nienegocjowalne. Podobnie jak więcej niż jedno subforum, jak sądzę.
QUOTE(owczarnia @ 19.09.2007 13:14)
Umówmy się co do jednego: opcja "zero subfor wszystko tutaj" nie wchodzi w rachubę. To jest nienegocjowalne. Podobnie jak więcej niż jedno subforum, jak sądzę.
Nic dodać, nic ująć...
Katarn90
19.09.2007 13:58
W takim razie decyzja podjęta. 1 subforum (np. "Domy Hogwartu") i w nim 5 tematów na hasło (tak jak mówił Hiob)
Jeśli na chwilkę mogę zmienić temat i wmieszać się w sprawy innego domu to proponowałbym Przemka Z. na prefekta Slytherinu. Jest na razie jeden, ma być dwoje, a Przemek angażuje się w nasz "projekt" więc byłoby to dla niego wyróżnienie.
A czy mogłaby to być nazwa "Magiczny Hogwart"? Już ktoś kiedyś wychodził z takim pomysłem, a ja sądzę, że to dobra myśl!
QUOTE(Katarn90 @ 19.09.2007 14:58)
Jeśli na chwilkę mogę zmienić temat i wmieszać się w sprawy innego domu to proponowałbym Przemka Z. na prefekta Slytherinu. Jest na razie jeden, ma być dwoje, a Przemek angażuje się w nasz "projekt" więc byłoby to dla niego wyróżnienie.
A ja jako prefekt Hufflepuffu jestem przeciwny!!! Nie pozwole aby Hufflepuff stracił tak aktywnego członka domu, zwłaszcza, że jak narazie nasz dom liczy 5 członków! Inne domy mają kolejno 11 (Gryffindor); 10(Ravenclaw) oraz 8(Slytherin), więc uważam to za zły pomysł. Jeśli chodzi o nagrodzenie Przemka, to jestem jak najbardziej za, ale nie w sposób, który odbił by się na dobru jednego z Domów (m.in. po to jestem prefektem, aby dbać o dobro całego projektu). Można by Przemka nagrodzić punktami za organizacje KLL itp.
Kolejny offtop:
IMO jak narazie radzimy sobie całkiem nieźle. Mamy test tiary, coraz więcej użytkowników jest zaangażowanych, mamy ranking domów, nowe pkt. ciągle są dodawane, mamy KLL, Wyzwania Domów etc. Więc uważam, że wyszliśmy z etapu "raczkowania" i powoli się rozwijamy

. Oczywiście nie zapomnę tych pesymistycznych opinii, które słyszeliśmy na początku

, ale jak widać daliśmy radę, a najtrudniejsze za nami.
Katarn90
19.09.2007 15:24
Aaaaaargh
Źle popatrzyłem. Chodziło mi o to, żeby został prefektem Hufflepuff!! (bo tam też jest jeden prefekt).
PrZeMeK Z.
19.09.2007 16:33
No właśnie tak się zastanawiałem, o co chodzi. To byłby pierwszy w historii przypadek, by prefektem Slytherinu został Puchon

Ale dajcie spokój z tymi nagrodami. Nic jeszcze nie zrobiłem, KLL ledwie raczkuje, a i to niemrawo. Póki co prefekci nie mają zbyt wiele roboty, więc chyba więcej nie potrzeba.
Poza tym jest też wątek osobisty: jeśli zostanę prefektem, będę częściej wchodził na forum pod pretekstem obowiązków, co bardzo negatywnie odbije się na moich wynikach szkolnych i kręgosłupie. Więc lepiej nie.
QUOTE(Katarn90 @ 19.09.2007 16:24)
Aaaaaargh
Źle popatrzyłem. Chodziło mi o to, żeby został prefektem Hufflepuff!! (bo tam też jest jeden prefekt).
Ja nie mam nic przeciwko, jedynie myślałem, że miało być jeden chłopak i jedna dziewczyna...
Pszczola
20.09.2007 03:58
Przeczytałam pierwsze strony, ale dwudziestu nie byłam w stanie, więc mogę się powtarzać.
Jako użytkownik oświadczam, że pomysł podziału na domy, póki co, nie podoba mi się.
Czy to w ogóle ruszyło? Widziałam już kilka konkursów. Czy jestem jedynym forumowiczem śmiertelnikiem, który nie ma zielonego pojęcia, co się dzieje? Jak znam życie, tak.
Nie lubię być sortowana. Opportunity cost. Jestem w Gryffindorze, nie jestem w Ravenclaw, a może czasami czuje się Slytherinem? Więc pewnie nie dam się wciągnąć, ale innym może się to bardzo podobać.
Subfora domów na hasła trochę są dziwne. Co miałoby być w takich subforach? Super tajne sekrety danego domu? Współzawodnictwo domowe? Jak? Chyba jedynym tematem byłoby opracowywanie strategii przeciw innym domom, bo po co pozbawiać innych możliwości gadania o tyle Maryni? Talk Show wystarczy.
Podział na domy jest dobrowolny, widziałam długi test. Tylko o tej zabawie musi być lepsza informacja. Dokładne zasady gry. Np. ogłoszenie na każdym subforum, statystyki punktów w jakimś konkretnym miejscu (nawet na stronie głównej). Zwycięzcy miesiąca mogą mieć jakiś bajer w sygnaturze, czy w opisie. Zwycięzcy roku, jeszcze coś. Powoli użytkownicy będą chcieli dołączyć, żeby taki bajer mieć. Ale jedna mała "zabawa" na Forum Głównym, nie jest zauważalna. Reklama czyni cuda! Zachęćcie do wzięcia udziału w Sortowaniu. A potem, żeby nie zaśmiecać forum, może stwórzcie oddzielny dział, taki jak "Talk Show", czy "Kultura", specjalnie dla domów. Będą tam konkursy, zagadki, rywalizacja. Tematy dla każdego domu (niech każdy bierze w nich udział w dyskusji, ale gospodarzami będą oczywiście poszczególne domy). Może konkurs na np. Slytherina miesiąca. Mogą być postacie z książki, albo forumowicze. A hasło niech będzie do tego działu. I wszyscy będą zadowoleni.
Bo tematy typu "konkurs, tylko dla klubu", wprowadzają zamieszanie. Człowiek to otwiera, zastanawia się z jakiej to paki i o jaki klub w ogóle chodzi? Bo temat "Podział na domy" wiele nie mówi i gdyby nie link Zetiego w temacie o hp.org.pl, w życiu bym tu nie zajrzała.
Taka paplanina od niezorientowanego, życzliwego.
Ja wysyłam PM o naszej zabawie do nowych osób. Co do subforum, to chyba niedługo powstanie. I mam w sygnaturce link do tematu. Co do nagród, to się zgadzam. Mogą być.
PrZeMeK Z.
20.09.2007 17:09
Pszczoło - konkurs "tylko dla Klubu" nie ma nic wspólnego z podziałem na domy. Jest związany z Klubem Luny Lovegood, który niedawno powstał. Po dalsze informacje zapraszam do tematu "Klub Luny Lovegood" na FG.
Pszczola
20.09.2007 21:22
O_o
To może inna rada: widać obrazki w sygnaturze, ale radziłabym linki zaznaczyć bardziej rzucającym się w oczy kolorkiem. Albo dać jakieś: UWAGA! Bo wzrok przyciąga duży obrazek (szczerze, myślałam, że jest to po prostu wynik testu z jakiekoś LC, czy Mugglenetu), a już podpisów czytać się nie chce. Mniejszy obrazek, inny kolor napisu i od razu informacja będzie czytelniejsza. Sygnaturka Zetiego jest prawie idealna ;).
Chociaż wina może leżeć, w moim nie zwracaniu uwagi na szczegóły. Nie byłabym dobrym szpiegiem.
A ja mam pytanie do Gryffindoru. Czy następne wyzwanie domu mogę ja zadać? Właściwie to już je wymyśliłem. W temacie zagadki nie pasują skomplikowane (mniej lub bardziej) pytania-po zadaniu prostej zagadki liczbowej zostałem zakrzyczany. To jest bardzo trudne (no, może nie tak bardzo).
Pszczola
20.09.2007 22:08
Przepraszam, że się znowu wtrącę, ale zostałeś "zakrzyczany" nie z powodu trudności zagadki, a raczej jej natury. W temacie "Zagadki" zadajemy pytania związane z serią o Harrym Potterze (filmy,książki,ciekawostki). Zwrócił Ci też na to uwagę Prefekt Gryffindoru. Gdybyś przeczytał kilka poprzednich stron, zapewne nie twierdziłbyś, że pojawiają się tam wyłącznie łatwe zadania. Często trzeba się wykazać znakomitą wiedzą o świecie Pottera. O cierpliwości nie wspomnę.
Masz dobre pomysły, wierzę więc, że wymyślisz równie ciekawą zagadkę o Potterze w temacie do tego przeznaczonym.
No masz rację. Za jej naturę

Strony poprzednie czytałem wyobraź sobie, bo to jeden z moich ulubionych tematów.

No dlatego pytam się o WD.
QUOTE(matips @ 20.09.2007 23:38)
No masz rację. Za jej naturę

Strony poprzednie czytałem wyobraź sobie, bo to jeden z moich ulubionych tematów.

No dlatego pytam się o WD.
Oczywiscie, ze mozesz napisac Wyzwanie Domu. Poprostu przeslij je do jednego z Prefektow swojego domu (Gryffindor), a oni zadecyduja czy takowe Wyzwanie moze sie ukazac, czy nie. Ja osobiscie nie widze zadnych przeszkod. Np. nastepne Wyzwanie Hufflepuffu zostalo stworzone przez Przemka - czlonka Hufflepuffu.
Wyślij mi propozycje na PM. Jak będzie dobre, to je zamieścisz.
QUOTE(Zeti @ 21.09.2007 08:16)
Wyślij mi propozycje na PM. Jak będzie dobre, to je zamieścisz.
Mala korekta. Jesli bedzie dobre, to jeden z prefektow Gryffindoru je zamiesci. (patrz. regulamin Wyzwania Domu)
Jeszcze raz mam prośbę! O każdych przydzielonych punktach informujcie mnie na PM OK?QUOTE
Jesli będzie dobre, to jeden z prefektow Gryffindoru je zamieści.
Czy to jest konieczne?
QUOTE(Zeti @ 21.09.2007 15:51)
Jeszcze raz mam prośbę! O każdych przydzielonych punktach informujcie mnie na PM OK?QUOTE
Jesli będzie dobre, to jeden z prefektow Gryffindoru je zamieści.
Czy to jest konieczne?
Tak jest w regulaminie. Jesli koniecznie chcesz mozna to przedystkutowac. Poprostu unikamy w taki sposob sytuacji, ze ktos bez uzgodnienia opublikuje swoje Wyzwanie Domu bez zasiegniecia opinii prefekta itp.