Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Wielka Sala
Magiczne Forum > Harry Potter > Magiczny Hogwart
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32
Zeti
Wiem, z Finrodem jeszcze sobie pogadam, to jego drugi wybryk.

Czy ktoś zbliżył się już do uzyskania prawidłowego wyniku?
Może przesyłajcie teraz odpowiedzi do Matipsa, on je wymyślił, a ja nie mam głowy sprawdzać ciągów obliczeń.
PrZeMeK Z.
Nie umiem tego cholerstwa obliczyć, a szkoda.

Jakiego Choler@#$a? Chodzi o punkty? Acha, wiem - Wyzwanie
Zeti?

Cieszę się, że prowadzimy smile.gif
Ramzes
A ja nie wiem, co mam źle w obliczeniach w Waszym wyzwaniu tongue.gif

EDIT:
Znowu wyjdzie, że chcemy innym zaszkodzić...skoro za Carmen jest 15 pkt, to Hufflepuff ma ich za dużo
Zeti
Użyjcie wszystkich danych, wzorów fizycznych, algebry.
matips
QUOTE(Zeti @ 05.11.2007 23:40)
Użyjcie wszystkich danych, wzorów fizycznych, algebry.
*

To nie jest dobra podpowiedź. Tam jest dużo niepotrzebnych danych.
QbaNowy
ja sie poddaje z tym zadaniem.
takze stwierdzam ze temat, ktory zaproponowalem nie ma prawa bytu (jak na razie oczywiscie). wyczerpie sie jeden temat, stworzy sie nastepny i tak dalej smile.gif
Ramzes
To nie jest dobra podpowiedź. Tam jest dużo niepotrzebnych danych.

Tyle to ja zdążyłem zauważyć tongue.gif

Sorry, nie znam się na matmie za dobrze.
Zeti.
PrZeMeK Z.
Ramzes, masz rację. Trzeba Hufflepuffowi odjąć punkty.
blink.gif Za co?
Zeti.
Syriusz_Black
Subfora są potrzebne z jednego banalnego powodu - skończą się przepychanki o to kto gdzie nie powinien wchodzić, problemy z punktmi etc...
Gem
Ale wtedy nie będzie za co odejmować punktów... a przynajmniej jeden powód mniej. xD
Syriusz_Black
No to co smile.gif To można wymyśleć coś innego, żeby odejmować punkty.
Aylet
jeśli chodzi o regulamin i wchodzenie modów i adminów do forów poszczególnych domów:
po to są prefekci, żeby globalni moderatorzy ( którzy są przydzieleni do domów) tam nie wchodzili. Jednak Admin to admin, jego żaden regulamin nie obejmuje :}
em
1. W każdym domu jest jakiś global (Hazel, Avada, Przemek, Syriusz, ja), oprócz Slytherinu - ale tam się wiele nie dzieje chyba. Więc wydaje mi się, że nie ma potrzeby, żeby inni globale zaglądali na cudze podwórko.
2. Podtrzymuję swoje zdanie, że temat Gabinet Prefektów powinien być zamknięty, zakaz postowania przez nie-moderatorów, natomiast otwarty do czytania.
Aylet
czyli mam zamknąć?
PrZeMeK Z.
Zgadzam się z obydwoma postulatami Em.

Hufflepuffowi chyba trzeba odjąć punkty, bo zmieniła się ilość punktów za "Where Is Carmen San Diego", a Hufflepuff otrzymał już poprzednią, większą sumę punktów za rozwiązanie tej zagadki. Chyba.
matips
Ponieważ nit nie wie jak to policzyć i przysyłają mi odpowiedźi więc mam pytanie:
Dlaczego uparliście się, aby pakować je w sześcian?????
Podpowieedź:
 OOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOO
 OOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOO
PrZeMeK Z.
Może dlatego?

Jaką najmniejszą (DOKŁADNIE) długość ma krawędź sześciennego
opakowanie
.
matips
Te kulki są w sześciennym opakowaniu, wewnątrz opakowania są dowolnie rozmieszczone...

/edit/ Chodzi mi o to, że ich ułożenie w opakowani jest dowolne. Je w sumie trzeba zamknąć w opakowaniu.
Zeti
Przemku, już to zmieniłem wczoraj. Nic już nie trzeba robić.

Matips, ja też bym źle zrozumiał. Cały czas przecież szło o sześcian.
matips
Jednak aby wysłać towar potrzebne jest
opakowanie. Jaką najmniejszą (DOKŁADNIE) długość ma krawędź sześciennego
opakowanie.

No... sześcienne opakowanie do którego zmieszczą się te wszystkie kulki. Jak najlepiej je tam upakować. mad.gif
Ramzes
Hm...dlaczego wszyscy się uparli na sześcian...? Ano może dlatego, że tak jest w poleceniu?? Poza tym, chyba wiem, o co Ci chodzi z tym ułożeniem kulek, tzn. w jaki sposób być nie powinny, ale...no właśnie. Wydaje mi się, że z czysto matematycznego punktu widzenia ułożenie jednej kulki na drugą jest jak najbardziej prawidłowe. Wiem, że praktycznie jest to właściwie niewykonalne, ale matematyka nie zna takiego pojęcia jak "właściwie". Bo w matematyce jest "załóżmy że...". Dlatego też wg mnie wszelkie rozwiązania, jakie Ci przysyłają z układaniem sześcianu są prawidłowe. Po prostu na drugi raz bardziej precyzuj może.
Zeti
W temacie Gryfonów jest zakaz odwiedzania go przez anonimowych użytkowników. Ktoś jednak, jako anonimowy user przebywał dziś na naszym temacie, więc proszę, niech się przyzna. Jak się nikt nie przyzna będzie źle.
matips
Nie, ułożenie kulek jedna na drugiej nie gwarantuje najlepszego wykorzystania miejsca. Można osiągnąć leprze własności. Opakowanie może być JESZCZE MNIEJSZE! A ma być właśnie NAJMNIEJSZE. W wypadku waszej odpowiedzi jest tak samo dobra jak 2km x 2km x 2km.
Zakohana w książkach
Dobra, a jak zrobić to na dnie.
Wydaje mi się, że kulka leżąca na dole nie zmieni swojej szerokosci. A wg. informacji, które nabyłam, sześcian ma wszystkie krawędzie takiej samej długości. Więc, mimo wszystko, w pudełku zostanie trochę luzu kiedy kulki nie będą jedna na drugiej.
Zeti
Podpowiedź:
Istnieje pewna idealna bryła.

Co myślicie o zakazie wstępu anonimowych userów na MH?
matips
Nie, nie zostanie. Kulki będą zciśnięte tak bardzo, że nie będą miały luzu. A przestrzeń zostanie lepiej wykorzystana.
PrZeMeK Z.
A jak go niby egzekwować potem?

Dzięki za podpowiedź.

Zeti, pilnuj liczby postów :]
Ramzes
A da się tak? (pytanie do Zetiego). Jeśli tak, to myślę, że to byłby to bardzo dobry pomysł.
Zeti
Dzisiaj napisałem łącznie z tym tylko 22 posty. Nie sugerujcie się statystykami, bo tam pokazują się posty w ciągu ostatnich 24 godzin.
matips
Właśnie chciałem sie zapytać czy tak się da? Ale jaka idealna bryła? Kula, całe zadanie jest o kulkach.
Zeti
Po prostu zakaz. Nie wiem, czy dałoby się zakazać tego drogą, że tak by sie zalogować nie mógł. Jak się zobaczy anonima, to, jej, no wąłsnie co? O tym nie pomyślałem.
matips
To samo co w forum. Czyli nic.

Namalowałem obrazek:
user posted image

To jest podpowiedź do zadania. Właściwie to na tym rysunku pokazuję (w przestrzeni 2D) jak wygląda przestrzeń pomiędzy kołami w dwóch różnych koncepcjach wykorzystania miejsca. Analogicznie wygląda to w przestrzeni 3D.
wincior
Według mnie powinny być blokowane subfora poszczególnych domów do których mogą wejść tylko ci którzy do danego domu należą co np. kiedy na stron ie startowej wciśniesz w ostatni post i wejdziesz do
tematu puchonów a jesteś np. gryfonem tracisz punkty przez przypadek?
Zeti
Uwaga, uprzedzam wszystkich, przez przypadek wszedłem na temat Krukonów, jednak jak zobaczyłem na pasku Mozilli Firefox co się załadowało wyłączyłem nie przechodząc do nowej strony, wiec nie miałem możliwości przeczytania postów. Chciałem wejść na temat Gryfonów, by omówić pewną sprawę, i przez przypadek nacisnąłęm nie ten odnośnik. Przepraszam. Zdecydujcie, czy odjąć punkty.
asiatal
kurczę, naprawdę trzeba coś z tym zrobić. Ludzie będą przez pomyłkę wchodzić, a punkty odejmowane będą. Trzeba coś postanowić
Ramzes
To jest jednak problem. Właśnie przez takie przypadkowe wejścia.

Nie mnie decydować, czy Ci odejmować. Ale jakoś Ci wierzę, że przez pomyłkę wszedłeś i od razu uciekłeś. No i się przyznałeś. Ja osobiście bym nie odejmował.
QbaNowy
jestem tego samego zdania smile.gif
Aylet
i dlatego uważam, że powinny być subfora z hasłami. nie będzie takich "pomyłek" i jak ktoś już wejdzie na cudze subforum, to będzie wiadomo, że nie przez przypadek.
Katarn90
Ja też byłem przez pomyłkę w temacie gryfonów i straciłem punkty. Tylko nie wymagałem od was żebyście mi wierzyli, bo nie macie jak. Ja Zeti'emu nie wierzę, nie mam podstaw, i trzeba być konsekwentnym. Ja teraz patrzę dokładnie gdzie wchodzę, inni co stracili punkty też zapamiętają.
PrZeMeK Z.
Popieram Katarna w kwestii odjęcia punktów.

Ale Katarn, spokojnie. Naprawdę nie ma o co kruszyć kopii.
Katarn90
Że niby o co ja kruszę kopie? Jest przewinienie, odejmujemy punkty i koniec.
wincior
no to w takim razie trzeba zrobic subfora na hasła jeżeli przez pomyłke maja być odejmowana punkty to napewno/
Aylet
właśnie.
robi się wielki szum wokół tego, nie wiem po co, jeśli jest jednak jakieś rozwiązanie.
Zeti
więc dobrze, Gryffindor straci punkty, ale ja przynajmniej się przyznałem pierwszy, zanim ktoś mnie złapał.
Aylet
ludzie, możecie już przestać?
już mi się przypomniało to, jak ostatnio przeprowadzano te lustracje, że ktoś się przyznawał, nie przyznawał, zaprzeczał.
to wszystko już się chore robi.
Zeti
Widzę. Dla niektórych punkty są ważniejsze niż zabawa. Ja się przyznałem, wy się wypowiedzieliście, punkty odjęte, po sprawie. Te subfora mam nadzieję rozwiążą problemy.
asiatal
no proszę, jak polityka na nas działa... smile.gif
PrZeMeK Z.
Przez pomyłkę kliknąłem na temat Krukonów. Przepraszam.

Jestem zbyt przeziębiony, by korzystać z forum :|
matips
QUOTE(PrZeMeK Z. @ 07.11.2007 16:23)
Popieram Katarna w kwestii odjęcia punktów.

Ale Katarn, spokojnie. Naprawdę nie ma o co kruszyć kopii.
*

Sam się osądziłeś...
PrZeMeK Z.
Wiem, po to przecież napisałem tego posta, by odjęto punkty.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.