QUOTE(Aylet @ 05.09.2007 17:48)
tylko do przyznawania punktów trzeba przydzielić kogoś niwego. ja, z ravenclawu, zeby nikt mnie nie posądził o stronniczość, mogę tylko ogólnie to nadzorować, a punkty niech przydziela kto inny.
Pytania do domów mogą być takie, które podał hiob, jeżeli komuś coś się nie podoba, niech mu albo mi napisze na privie, postaramy się je zmienić.
Przyznawanie punktów... masz na myśli prowadzenie tematu rankingowego? To trochę za dużo jak dla jednej osoby. Moim skromnym zdaniem, każdy prefekt powinien sie tym zajmować. Po przydzieleniu punktów, wpisuje notkę za co, komu i przez kogo i automatycznie aktualizuje punktacje domu. To zapobiegnie opóźnieniom i nie będzie bałaganu.
A co do pytań... jak to ma wyglądać? Czy subfora poszczególnych domów mają być na hasła? Jeżeli tak, to tym powinni sie zająć prefekci domów, którzy będą je zmieniać co np. tydzień i wysyłać do osób należących do ich domu. Załóżmy, że będą zagadki, aby się dostać do... no nazwijmy to Pokój Wspólny. I ktoś nie będzie mógł odgadnąć i co wtedy? Zawraca głowę prefektom, a jak takich osób będzie z 30 to raczej mało praktyczne, prawda?
QUOTE(Ramzes @ 05.09.2007 19:51)
Bo poza oczywistym przyznawaniu punktów i informowaniu o tym bezpośrednio użytkownika dla mnie to jest zwykła biurokracja. Czy to ma wyglądać:
"14 września, godzina 16:57, użytkownik X otrzymał ode mnie dla swojego domu 15 punktów za rozwiązanie jako pierwszy zagadki zadanej przez użytkownika Y." ?
Także nie do końca rozumiem wasze zamiary

Teraz, co do innych propozycji, które tu padły.
Co do odejmowania i dodawania punktów- już gdzieś wyżej napisałem propozycje, za co można je przyznawać i zabierać.
Najlepiej, żeby na początku każdy dom miał 0 punktów (i jak w przypadku Hogwartu, kiedy nie ma, co odjąć, to nie odejmujemy). Myślę, że maksymalna liczba punktów, jaką będzie można przyznać to 20. Jeśli będzie więcej, to szybko dojdziemy do dość dużych liczb (odejmować można więcej

).
No dokładnie... co to właściwie nam da? Ramzesowi ogrom pracy, tak, że będzie musiał cały dzień nadzorować punktację. I jestem tego samego zdania, jak już wcześniej zasugerowałam, że na start powinno być zero p. a z odejmowaniem i dodawaniem nie szaleć.
QUOTE(PrZeMeK Z. @ 05.09.2007 23:40)
Mam propozycję co do punktów: w trosce o zdrowie forumowiczów można by odejmować np. 10 punktów za napisanie więcej niż X postów jednego dnia. W ten sposób człowiek dwa razy by się zastanowił, czy ma coś do powiedzenia, a i może na spacer kogoś się wygoni

To tylko propozycja.
Właśnie, nie można tak do końca wszystkiego ustalić. Zadaniem prefektów musi być sprawiedliwa ocena, bo mogą być rożne okoliczności. Jak na przykład zobaczę, że jest użytkownik, którzy w każdym temacie pisze co drugi post np. tak:
- xD No właśnie!
- ja też!!
- Hehehe... : )
To, naturalnie, że coś takiego musi zostać usunięte i należy się odpowiednia kara, załóżmy -5 pkt od posta takiego delikwenta. Ale jeśli on już napisał 20 postów to raczej nie odejmę 100 punktów temu domowi! Musi być trochę sprawiedliwości, ale nie wolno przesadzać, bo wyjdzie nam reżim w który nikt nie będzie chciał się bawić. Jak ktoś wspomniał ładnie, więcej nagradzać, karać dla przykładu ^^.
No i w końcu! To nie ma być w żadnym wypadku wirtualny Hogwart. Jak chyba każdy, mam negatywne skojarzenia co do tego typu wynalazków i szczerze powiedziawszy, wolę 100 razy bardziej samo dno Pandemonium...
Tak więc, regulamin musi być, ale tak naprawdę ocena sytuacji będzie należała do prefektów. Ale! Każdy może się pomylić i mogą pojawić się wątpliwości i jeżeli taki użytkownik, dajmy na to napisze odwołanie do prefekta swojego domu, można zrobić coś w rodzaju głosowania, czy było to słuszne.
Dlatego proponuję włączyć taką opcję jak odwołanie się od kary. W skrajnych przypadkach, można będzie taką decyzję zmienić.
Btw. Wyzwania muszą być!!! xD
Jest taka zabawa polegająca na pisaniu wierszem, szermierka słowna... można by powiedzieć. Każdy kolejny post ma być ripostą...