Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zagadki...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
anagda
Yes...

Your question...
Zeti
Czym zasłynął Arsenius Jigger?
Avery
Czyżby napisaniem książki "Magiczne wzory i napoje"?
Zeti
Dokładnie. Pytanko Twoje
Avery
Jakie czasopismo pani Weasley czyta ze względu na przepisy?
ewamarchewa
Czarownicę?
Zeti
oj spóźniłem się mad.gif
Avery
Czarownicę?

Zgadza się
Pytaj zatem :>
ewamarchewa
Kto i gdzie zdobył Mimbulusa Mimbletonię? (Tak to się pisze? Ale wiadomo o co chodzi)
Kylie
Wujek Neville'a Longbottoma zdobył ją w Asyrii.
Luna Lovegood
Ludzie respekt normalnie:D ja nie znałam, ani jednej odpowiedzi (z przed ostatniej strony) A jedynymi postaciami,które coś mi mówią to Luna i pani Weasley. Podziw
Zeti
Konkretnie to to był stryjek (brat ojca) Algie w Asyrii
Kylie
Znalazłam fragment jak Neville mówi o mimbulusie, że przywiózł mu go wujek.

Jak ewamarchewa potwierdzi, to i tak ty pytaj, Zeti. Ja nie mam pomysłu.
Zeti
Mi pisze stryjek. Może inne wydanie masz. Też nie mam pomysłu. Może jednak coś wymyślisz?
ewamarchewa
Odpowiedź poprawna. Ja również mam stryjek, ale czy ktoś teraz na to zwraca uwagę? Ja nie mówię do brata taty stryjku tylko wujku. Brak różnicy cheess.gif
Niech pytanie zadaje kto chce, bo nie wiem w końcu co ustaliliście.
Zeti
No ja też mowie wujek.
Pytanie niech zada, kto zechce, ja nie mam pomysłu, chyba, że Kylie już ma
Kylie
Wymień wszystkie przeszkody, które Harry napotkał w labiryncie w trzecim zadaniu Turnieju Trójmagicznego i krótko opisz, jak sobie z nimi poradził.
Zakohana w książkach
Gigantyczna sklątka tylnowybuchowa - drędwota w podbrzusze
Złota mgiełak wywracająca świat do góry nogami - po prostu zrobił krok w przód
Sfinks - prawidłowo rozwiązał zagadkę
Wielki pająk (akromantula, czy jakoś tak) - drędwota połączona z drędwotą Cedrika

Chyba tyle.
Kylie
Zabrakło jednej przeszkody. Próbujcie dalej.
Zakohana w książkach
No tak!!
Bogin - dementor - Expecto patronum a potem Riddikulus
Gigantyczna sklątka tylnowybuchowa - drędwota w podbrzusze
Złota mgiełak wywracająca świat do góry nogami - po prostu zrobił krok w przód
Sfinks - prawidłowo rozwiązał zagadkę
Wielki pająk (akromantula, czy jakoś tak) - drędwota połączona z drędwotą Cedrika

Co robił Hagrid podczas podrórzy metrem w KF?
Kylie
No dobra Zakohana, teraz możesz pytać cheess.gif
Zeti
Robił na drutach coś co wyglądało jak kanarkowożółty namiot cyrkowy
Zakohana w książkach
Dokładnie, Zeti. Pytanko twoje.
Zeti
Co przedstawia ukraińska okładka HPiZF(5)?

Pytanko dosyć trudne, mam nadzieje, że się jednak z nim uporacie wink2.gif
harolcia
O ile sie nie mylę ukraińska okładak HPiZF przedstawia Harry'ego w Ministerstwie Magii. Dookoła niego stoją posągi z Ministerstwa, czyli Czarodziej, Centaur i chyba Skrzat. Na dole okładki znajduje sie fontanna. W tle widać Salę z MM. Ławy ułozone są w łuki. Dookoła widać walczących magów. Tło czerwono - złote.
smile.gif

A oto link http://www.hpclub.com.ua/hp-books/5book.htm
Zeti
Bardzo dobrze pytanko twoje
harolcia
Dziękujęsmile.gif
Oto pytanko :
Przez kogo została odnaleziona polska nazwa Bahanocydu i do czego ona nawiązuje??
Zakohana w książkach
Polska nazwa Bahanocydu została odnaleziona przez Joannę Lipińską, potterologa i demonoznawcę, według niej nawiązuje do "bachanalii".
harolcia
Tak jest...
Pytanie Twoje smile.gif
Zakohana w książkach
Do jakich sal wchodził Harry z przyjaciółmi, zanim znalazł te do Sali Przepowiedni?
harolcia
1. atrium - czyli "Sala z fontanną " tongue.gif
2. kulista Sala z dużą ilością drzwi bez klamek
3. Sala Mózgów
4. Sala z kamiennym łukiem (nie pamiętam, czy ma jakąś specyficzną nazwę)
zamknięte drzwi
5. Sala z zegarami
6. Sala z przepowiedniami.

Nie wiem, czy o takie coś Ci chodziło... smile.gif
Zakohana w książkach
Pytaj, harolcia.

P.S
Ta sal z kamiennym łukiem, się chyba nazywa Salą Śmierci, czy jakoś tak..
harolcia
Oto pytanie.
Ile listów z "Hogwartu dostał" Harry, zanim musiał uciekać wraz z wujostwem w ową nieszczęsną niedzielę, gdy ich dom został zasypany listami?
LilienSnape
duuuuzo XD

zgadlam? ;p
Pszczola
Pierwszego dnia 1, drugiego też 1, trzeciego 3, czwartego (w piątek w każdym razie) nie mniej niż 12, sobota 24, w niedzielę 30 - 40. Potem pojechali. Czyli bylo ich ok. 81, jeżeli przyjąć te 40 w niedzielę i dokładnie 12 w czwartek.
harolcia
Odpowied dobra, chociaż nie miałam na myśli niedzieli.
Pytanie Twoje smile.gif
LilienSnape
moje? o ja.
Pszczola

W jakim dziele innej brytyjskiej pisarki występuje Mrs Norris? Poproszę imię autorki i tytuł książki.
Aylet
czak noris xD
owczarnia
Mansfield Park Jane Austen smile.gif.
Pszczola
Tak jest. Pytanie Twoje.
owczarnia
Poproszę o datę śmierci Syriusza. Dzień, miesiąc, i przybliżony czas. Może być opisowo smile.gif.
Zeti
ok. połowy czerwca 1996
owczarnia
Więcej poproszę smile.gif. Może być dedukcja własna, byle poparta treścią.
Zeti
Dobra poszperam w książkach
Kasia1551
Nawet w Leksynonie jest tylko czerwiec 1996r.
Zeti
Muszę jeszcze raz przeczytać zakon feniksa.
owczarnia
Co to znaczy "nawet" w Leksykonie, droga Kasiu? Przy odrobinie uporu można określić z dużym prawdopodobieństwem nawet godzinę, o której się to stało.
smagliczka
No dobra, to ja spróbuję.
Najwięszy problem będę miała z określeniem dnia. Wiadomo, że egzaminy zaczęły sie w czerwcu. Na pewno nie był to pierwszy czerwca, bo w książce stoi jak wół, że: "nadszedł czerwiec (...) wreszcie mieli na karku sumy".

Wtedy jeszcze trwały zajęcia, podczas których nauczyciele nic im już nie zadawali, a wszyscy piąto- i siódmoklasiści zakuwali w panice.

Nie wiadomo, kiedy konkretnie egzaminy się zaczęły (przynajmiej ja dokładnie nie potrafię tego określić). Przypuszczam, że w drugim (lub z początkiem trzeciego) tygodniu czerwca. Wiadomo, że trwały dwa tygodnie - co daje nam, że ostatni egzamin odbył się mniej więcej dwudziestego, dzwudziestego któregoś czerwca.

Godzina. Ech... Sześcioro nastolatków wyrusza do Londynu na testralach ostatniego dnia egzaminów. Wyruszają o zachodzie słońca. Mamy czerwiec, węc dni są najdłuższe - zachód słońca musiał więc być około godziny dwudziestej. Gdy docierają do Londynu jest już ciemno. Lecieli długo i nieźle uświrgnęli. Zakładam że, gdy stanęli w wejściu Ministerstwa Magii, było około dwudziestej drugiej. Mniej więcej godzinę spędzili na szukaniu odpowiedniej sali. Marudzili w sali mózgów, Sali Czasu, w Sali Śmierci, szukali drzwi, potem odpowiedniej półki...
Myślę, że mniej więcej godzinę im to zajęło. Później przez około pół godziny uganiali się po Departamencie Tajemnic, uciekając przed śmierciożercami.

Mamy więc godzinę 23:30, albo cuś koło tego, kiedy pojawia się Zakon (wszystko to pi razy drzwi, ale zakładam, że w sumie poszukiwanie Sali Przepowiedni i późniejsze ciuciubabki ze śmieciożercami zajęły nie więcej niż półrorej godziny od przybycia Harry'ego i reszty do Departamentu Tajemnic). Walka nie mogła trwać horrendalnie długo. Stawiam na jakieś pół godziny, bo wszystko toczyło się energicznie. Wiadomo, że Dumbledopre pojawił się na scenie nieco później niż reszta Zakonnków, ale nie było to rozwleczone w czasie. Od momentu pojawienia się Dumbledopre'a do śmierci Syriusza mija zaledwie parę minut.

Pasuje mi tu północ. Jakoś tak klimatycznie...

Jak powiedziałam, dnia śmierci Syriusza dokładnie określić nie jestem w stanie. Mogę podać tylko w przybliżeniu.

Dajmy na to, że był to 20-21 czerwca (w porywach do 28, jeśli egzaminy zaczęły się w trzecim tygodniu czerwca, ale skłaniam się bardziej ku pierwszej opcji).
Godzina: północ lub coś koło tego... cheess.gif
Rok, oczywiście: 1996.

No.

Nie chciało mi się przekopywać kartka po kartce przez książkę, jak ktoś poda dokładny dzień, poparty tekstem, i wywnioskuje konkretną, niepodważalną datę śmierci - to uchylę tiary.
owczarnia
Nie, Smagliczko, Twoja odpowiedź jest najzupełniej, ale to najzupełniej zadowalająca wink2.gif. Dodatkowym wyznacznikiem godziny może być jeszcze późniejszy pobyt Harry'ego w gabinecie Dumbledore'a - świtało, kiedy się tam znalazł. A jeśli przyjmiemy drugą połowę czerwca, to mamy najkrótsze noce w roku - zachody słońca po 21-ej, wschody przed chyba nawet 4-ą rano. Też myślę, że stało się to mniej więcej między północą a drugą w nocy.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.