Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zagadki...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
Hermiona1900
Troche się tu pogubiło kilka pytań i odpowiedzi...szelma odpowiedziała na pytanie, które nieprzepisowo zadał Chilik, bo była kolej Kary. Po wytłumaczeniach Chilika edo zadał pytanie, nie odpowiadając na pytanie szelmy ( bo go jeszcze nie zadała, gdyż czekała na potwierdzenie Chilika ). Ale to wszystko pogmatfane...teraz Chilik powinnien potwierdzić odpowiedź szelmy, a szelma zadać pytanie, dobra?? Mam nadzieję, że wszystko wróci do ładu... smile.gif
edo
Tak, ale zauważ, że ja odpowiedziałam poprawnie na pytanie Szelmy, poczym przekazałam pytanie Karze, a jako, że ona się nie odzywała zadałam zagadkę (tak w woli wyjaśnienia mojego zachowania).
BTW edo zadała, a nie zadał zagadkę:P
Szelma zadawaj zagadkę biggrin.gif
szelma
Ale miszung, o ja nie mogę biggrin.gif
Żeby nie było to ja jeszcze na Twoje pytanie też odpowiem, Edo tongue.gif (te o książkach):
"Dawne i w ludzkiej niepamięci pogrążone zaklęcia i uroki", "Zuchwałe sztuczki poskramiające sprytnych zuchwalców", a w promocji dorzucę jeszcze "Dziwaczne dylematy czarodziejskie i ich rozwiązania" - mam nadzieję że wystarczy tongue.gif

A moje pytanie:
Co głosił napis na ramie Zwierciadła Ain Eingarp? (dosłownie i z tłumaczeniem)
Ronald
"AIN EINGARP ACRESO GEWTEL AZ RAWTĄ WTE IN MAJ IBDO"
czyli
"ODBIJAM NIE TWĄ TWARZ ALE TWEGO SERCA PRAGNIENIA"
szelma
Dobrze Ronald, pytanie Twoje smile.gif
Ronald
Podaj trzy wspomnienia, jakie Harry wykorzystywał podczas nauki Zaklęcia Patronusa. Chodzi o wspomninia z książki!!
pleon
Emmm....
1. Kiedy dowiedzal sie ze jest czarodziejem
2. Jak zdobyl puchar w quidditchu
Co do 3. nie jestem pewna
3. Kiedy poznal Syriusza no wlasciwie jak dowiedzal sie ze syriusz jest jego ojcem chrzesnym
Kara
sorry że się nie odzywałam ale nie wioem czemu forum mi nie wchodziło :/ Pisało że za serwer nie zapłacono konto nieaktywne bla bla bla...
Ronald
pleon, tylko jedno dobrze, nie zaliczam
szelma
1. Latanie na miotle
2. Zdobycie przez Gryfonów w drugiej klasie pierwszego miejsca w rywalizacji między domami.
3. Gdy dowiedział się, że jest czarodziejem.
pleon
No ale ppuchar w quidditchu jest dobrze, nie? dry.gif

EDIT:
Dobr;a dobra juz sie nie odzywam.... dry.gif
szelma
Ja mam wszystkie oprócz pierwszej części - mogę się podzielić biggrin.gif

Pleon => Puchar w Quidditchu nie jest dobrze, bo Harry z drużyną zdobyli go już po tym jak Harry nauczył się zaklęcia patronusa. A Ronaldowi chodziło o wspomnienia, które Harry przywołał podczas nauki tego zaklęcia... przynajmniej ja to tak zrozumiałam smile.gif
em
Koniec OT.
Ronald potwierdza albo nie i zgadujemy dalej. Takie pytania jak to pleona są tu niepotrzebne.
Ronald
Szelma prawidłowo, pytanie Twoje. Gwoli ścisłości powiem, ze dokładniej chodziło o to, ze opuści dom Dursley'ów, ale zaliczam, bo to w sumei to samo smile.gif
szelma
Jak miała na imię matka Snape'a?? smile.gif
pleon
Eileen Prince smile.gif

EDIT:
Czy to tylko u mnie to widac, czy u was tez bo chyba czasu nie przesuneli tego posta napisalam o 12:22 a nie o 13:22....?

Wejdź w panel użytkownika i przestaw strefę czasową tak, żeby czas się zgadzał. Administracja nie ma tu nic do rzeczy. Em.
szelma
Dobrze Pleon, pytanie Twoje smile.gif

Taa... Chyba rzeczywiście nie przestawili godziny...
Ronald
Nie chce offtopować, ale powiem Wam tylko szybko i krótko, że na tym forum godzina nigdy nie odpowiadałą tej właściwej. zawsze była do przodu w stosunku do tej realnej.

To już koniec. Emo, nie bij blush.gif
pleon
Emm.. no tak .. niewarzne z tym czasem
Oto pytanie:
Jaka rozdzke mial Hagrid.... chodz mi z jakiego drzewa itp.?
Hermiona1900
Różdżka Hagrida.: z dębu rosnącego w Zakazanym Lesie, 16 cali, nieco wygięta, została złamana kiedy wyrzucili go ze szkoły, jednak część różdżki Hagrid ukrył w swojej parasolce...
Flamme
teraz twoja zagadka.
pleon
Flamme --> musze jeszcze potwierdzic czy dobrze...

Hermiona1990 --> dobrze tongue.gif
Hermiona1900
Dzięki biggrin.gif ...
Kiedy (z dokładością ) urodził się Ron??
aina
1 marca 1980
Godziny niestety nie znam... smile.gif
Pytanie: jak nazywał się syn Gaunta, który napadł na Odgena, pracownika Ministerstwa ?
Aida o poranku
morfin ofkors. dajcie coś trudniejszego
aina
No wiesz co?
Dobra odpowiedź, teraz Twoja kolej
Hermiona1900
Stop aina!! Było, że autor pytania musi potwierdzić odpowiedź!!!! mad.gif mad.gif odpowiedź się zgadza, ale sam fakt...
aina
Ups...Przepraszam cry.gif
Zapomniało mi się blush.gif Nie krzyczeć na mnie!
Ronald
No nie zgodze się Hermiono, ze dopowiedź była dobra. Podawane jest, że przygoda rozpoczęła się w roku 1990, a wiemy, że musza miec 11 lat, żeby trafić do Hogwartu, czyli musiał się urodzić w 1979 roku.
em
Ron - HPL podaje, że był to 1980, dokładniejsze wyjaśnienia po polsku zamieścił Polkowski w Tezaurusie.
i gdzie jest podawane, że w 1990 roku? oO
Ronald
Byłem oglądałem program robiony przez BBC pt. "Harry Potter i ja. Opowieść J.K. Rowling" i tam mowili, że przygoda rozpoczęłą sie w 1990 roku.
Hermiona1900
Ron urodził się w 1980, więc aina odpowiedziała dobrze...proszę zaglądnąć a stroę, którą podała emoticonka.: tam jest napisane, że pierwszy rok nauki w Hogwarcie Harry'ego rozpoczął się w 1991, iał wtedy 11 lat, więc wychodzi na to, że Harry urodziłsię 1980, a Ron jest jego rówieśikiem, no nie??
em
OK, poświęcę się i wyjaśnię: /tzn. przepiszę z tezaurusa/

data narodzin Harry'ego Pottera - w KT Prawie Bezgłowy Nick obchodzi 500. rocznicę swojej śmierci, a wiemy, że zmarł 31 października 1942 roku. Wynikałoby z tego, że data przyjęcia w rocznicę jego śmierci to 31 października 1992 roku. Wiemy jednak, że rok wcześniej, w KF, Harry miał urodziny 31 lipca, jak wynika z daty włamania do Banku Gringotta, że były to jego jedenaste urodziny i że przypadały we wtorek. Wynikałoby z tego, że Harry urodził się 31 lipca 1980 roku. Ale 31 lipca 1991 przypada na środę! Załóżmy, że Prawie Bezgłowy Nick pomylił się o rok, bo 31 lipca przypadał we wtorek rok wcześniej, w 1990 roku. Jeśli tak, to przyjęcie z okazji rocznicy śmieci odbyłoby się 31 października 1991 roku, a narodziny Harry'ego Pottera przypadałyby na wtorek, 31 lipca 1979 roku. Niestety, i przy tym rozwiązaniu spotyka nas przykra niespodzianka. Wydarzenia opisane w CO rozgrywałyby się wówczas w latach 1993/94. Mamy tam dwie informacje: że 30 października przypadał w piątek (CO 250), a 24 listopada we wtorek (CO 296, 354). Otóż taka kombinacja możliwa jest nie w 1993, a w 1992 roku! Tak więc dokładnej daty nie sposób ustalić i możemy tylko być pewni, że Harry ma urodziny 31 lipca. Większość badaczy przechodzi jednak do porządku dziennego nad niekonsekwencjami co do dni tygodnia i przyjmuje za najbardziej pewną datę śmierci Prawie Bezgłowego Nicka i jej rocznicy, co skłania ich do uznania 31 lipca 1980 roku za datę narodzin Harry'ego, a 1991 rok za rok jego przybycia do Hogwartu.

Hermiona1900
Thanx... czekolada.gif smile.gif dobra, kogo teraz pytanie, niech zadaje...
em
Pytanie zadaje Aida o poranku.
Ronald
Okej. Niech wam będzie, ale ten fragment nie mówi CAŁKOWICIE JASNO o dacie urodzin Harry'ego.

jasno czy nie, jest źródłem oficjalnym. podobnie HPL można traktować jako źródło oficjalne. a teraz kończymy OT i wracamy do zagadek. em.
Hermiona1900
A może poczekamy na Aide o poranku????
Ronald
No tak, ale mozemy tak anprawe długo czekać, aż jej się przypomni o tym temacie. A dzisiaj przeciez była i nic tu nie napisała.
Hermiona1900
Daj jej trochę czasu. Nie musi odpowiadać na tym temacie z dnia na dzień...
Ronald
No fakt, ale to est taki bardzo dyanmiczny temat, który nei powinien być blokowany przez tyle czasu. Może neich Emoticonka zadecyduje? Emo, gdzie jesteś????
em
Arm, erm. Gdzieś tam w temacie było chyba napisane po jakim czasie pytanie przechodzi na dowolnego człowieka, ale nie chce mi się szukać.

Tak czy owak, skoro wiara się niecierpliwi, pyta kto pierwszy.
pleon
Wymień conajmniej 4 przezwiska dla Jęczącej Marty.
(Oczywiście "Jęcząca Marta" się nie liczy)
Malamanda
"Gruba Marta! Brzydka Marta! Żałosna, jecząca, wiecznie skrzywiona Marta!" (Harry Potter i Komnata Tajemnic str. 144)
O to chodziło?
pleon
Tak właśnie o to mi chodziło.. zadajesz zagadkę smile.gif
Malamanda
Jakie dzieła Lockharta były potrzebne Harry'emu do nauki OPCM w drugiej kalsie?
Ronald
1. "Jak zaprzyjaźnić się z ghulami"
2. "Wakacje z wiedźmami"
3. "Wędrówki z trollami"
4. "Podróże z wampirami"
5. "Włóczęgi z wilkołakami"
6. "Rok z yeti"
Malamanda
Tych książek było więcej biggrin.gif . Zgadujcie dalej.
Ronald
Zapomniałem o "Jak pozbyć się upiora" i jeszcze zalecał przeczytanie "Mojego magicznego ja"
Malamanda
O to chodziło. Możesz zadać swoją zagadkę.
Ronald
Wsakż różnice w wyglądzie Hermiony podczas balu w filmie i w książce.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.