No to szczerze, nie mam zielonego pojęcia jaki jest trzeci przykład. a do książki nie chce mi się zaglądać bo nawet nie wiem gdzie ona jest.
Hermiona1900
16.10.2006 21:54
No to dawali mu słodycze, dawali punkty za drobnostki i darowali mu różne rzecz,np.: nie odejmowali punktów za drobne spóźnienia, nie zawsze musiał mieć prace domowe. O to chodzi?? No i się do niego uśmiechali i dawali luzy. O to chodzi?? O, i nie zabierali uczniom "Żonglera" jak ktoś miał. Nie wiem na 100% czy dobrze....
hehe... blisko, ale wciąż brakuje mi jednego przykładu. W książce były podane trzy konkretne, z których wymienione zostały przez Was dwa:
- punkty za byle drobnostkę (od Sprout)
- słodycze (od Flitwicka)
Został jeszcze jeden

Mała podpowiedź - prof. Trelawney
Chodziło o to że nagle mówiła mu że widzi jego przyszłość będzie miał mnóstwo dzieci itd.??
Brawo Kara

Wygląda na to, że pytanie Twoje
Aylet, nie marudź

Może uda Ci się w następnym pytaniu
Na poszukiwanie jakich zwierząt w wakację wyruszyła Luna ze swoim ojcem (2)?
Avadakedaver
19.10.2006 23:28
dwa razy poszła czy z dwoma ojcami?
Hmm... znam tylko jedno - chrapak krętorogi... czy jakoś tak...
2 zwierzęta... Nie jest jeszcze jedno
PrZeMeK Z.
20.10.2006 19:05
Chrapak Krętorogi i Ględatek Niepospolity
Brawo zagadka twoja
PrZeMeK Z.
20.10.2006 20:17
Podaj dwa powody, dla których Slughorn ocenzurował własne wspomnienie. Każdy powód powinien dotyczyć innego zatuszowanego fragmentu. Oba powody należy poprzeć potwierdzającymi je cytatami z VI tomu.
Avadakedaver
20.10.2006 20:42
ale wiecie ze bez zagladania na strone taką z podpowiedziami, nie?
Hermiona1900
22.10.2006 11:40
Pierwszy powód to to, że się wstydził własnego wspomnienia ( że pomógł Voldziowi )
Drugie, żeby ikt sie nie dowiedział, co to są horkruksy i jak je utworzyć.
PrZeMeK Z.
22.10.2006 13:05
Niet. Miało być konkretnie do obu zatuszowanych fragmentów i z cytatami.
PrZeMeK Z.
22.10.2006 19:02
Żeby nie było wątpliwości. Można sobie napisać, że Slughorn zrobił to, bo jest zły i chciał, by Voldemort mógł w spokoju stworzyć horkruksy, ale trzeba to jeszcze umieć uzasadnić. Ostatecznie zamiast dokładnego cytatu może być przytoczenie sytuacji w książce, która potwierdza podane powody.
Hermiona1900
22.10.2006 19:44
Ale ty jesteś wymagający...
1.Wstydził się własnego wspomnienia - nie wiedział, że Riddle'owi chodzi właśnie o to, że chce rozczepić wsoją duszę, myślał, że to a jakiś przedmiot, albo przez ciekawość. A gdy jakiś czas później skapnął się, że pomógł Lordowi Voldemortowi w bardzo ważnej sprawie, po prstu nie chciał, by kto się o tym dowiedział. Wstydził się, że był taki głupi mówiąc to uczniowi: co to są horkruksy, jak je tworzyć itd.
2. Nie chciał, by ktokolwiek jeszcze się dowiedział, co to są te horkruksy - nie chciał, by jego błąd się powtórzył. Nie chciał znowu palnąć gafy i pomóc wielkiemu czarodziejowi w sianiu zła...Raz już popełnił błąd i nie chciał, by ktokolwiek zrobił to samo, co Voldziu.
Obie te informacje:
Shlugorn podaje, kiedy razem z Hagridem "opłakiwał" Aragoga - domowego pajączka Hagrida.
Dumbledore : przed i po zdobyciu wspomnienia Shlugorna.
Teraz ci wystarczy??Cytatów nie podam, bo nie mam książki przy sobie...
PrZeMeK Z.
22.10.2006 20:59
Niech będzie, uznaję. Masz rację, że wstydził się, iż pomógł Voldemortowi na drodze do nieśmiertelności, ale o tym, by bał się, że ktoś jeszcze będzie chciał stworzyć horkruksy, nigdzie w książce nie jest napisane. Chodziło raczej o to, że w pierwszej części wspomnienia powiedział: "Tak, zajdziesz daleko, Tom, jeszcze nigdy nie pomyliłem się co do żadnego z moich uczniów". A Voldemort był jego największa pomyłką.
Hermiona1900
22.10.2006 21:04
Aaaaaa....no thanx za uznanie mojej odpowiedzi
Oto moje pytanie.:
Kim była dla Syriusza Blacka niejaka Andromeda ??
Jeśli dobrze pamiętam była jego kuzynką
Andromeda? A to nie była matka (Nimfadory) Tonks? To mi się wydaję że ciotką.
Hermiona1900
23.10.2006 19:00
Aylet - masz rację, to była matka Nimfadory Tonks, ale Szelma zadaje zagadkę, bo to była jego kuzynka
Jak miał na imię brat Rudolfa Lestrange?
Hermiona1900
23.10.2006 21:23
Jego brat ma na imie Rabastan. Tak mi sie wydaje...
Dobrze, pytanie Twoje
Hermiona1900
25.10.2006 20:40
No więc moje pytanko
Podajcie chociaż cztery przeszkody z Turnieju Trójmagicznego w labiryncie, które miały przeszkodzić zawodnikowm w zdobyciu Pucharu TT.
Wiem, że banalnie proste, ale nie mam teraz głowy do zagadek
Sklątki, Sfinx, Pająk i mgiełka...
Hermiona1900
26.10.2006 19:24
oczywiście, że tak...pytanie jest twoje
Nie ma to jak frustracja, zawsz jak zaglądam to tego tematu i chcę odpowiedzieć na zagadkę to już jest odpowiedź
To może jak Kara sie nie garnie do zadawania pytań, to Aylet je zada?
Eeee... tam Ronald nie ma co czekac na NICH
Zadawaj pytanie bo ja tez sie nudze........ .
No... ktoś by mógł w końcu z łaski swojej jakąś zagadką rzucić
Dobra, to ja! (nareszcie! ^^)
Wymienić nazwy jakie wymyślił Wuj Vernon kiedy miał na myśli dementorów ( oczywiście V część)
demencjatorzy, dementoidzi, demonterzy, demontażowie.
Swoją drogą miałam niezły ubaw wypisując to
Brawo, możesz pytaniem zarzucić ^^
A więc zarzucam:
Jakie osoby (3) zostały usunięte z drzewa genealogicznego "Szlachetnego i starożytnego rodu Blaków"? (5 część HP oczywiście

)
Syriusz, Andromeda i Tonks
Syriusz i Andromeda - dobrze, ale Tonks nie. Nimfadora nie została tam w ogóle umieszczona. Ktoś inny został usunięty.
Małe dopowiedzenie do postu Kary: wujek Syriusza - Alfard.
Dobrze Edo

rzucaj pytaniem
Przepraszam, zę dopiero teraz, ale przez ostatnie dwa dni strona mi nie działała:/
Pytanie oczywiście należy do Kary:) (w końcu podała większość)
No to ja zapodam pytanko

Czym Harry uratował Rona przed zatruciem?
Bezoarem - włożył mu do gardła
Ale swoją drogą - pytanie zadaje ten, kto wcześniej prawidłowo odpowiedział na pytanie
wiem wiem tylko jakis taki zastój chyba byl i nikt nic nie pisal
Skoro Kara się nie odzywa, zadam pytanie, żeby zastoju nie robić.
W jakich dwóch książkach Harry, Ron i Hermiona szukali zaklęcia/wskazówki mogącej pomóc głównemu bohaterowi w drugim zadaniu?
Pozdrawiam:)
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę