Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zagadki...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
Aylet
No to szczerze, nie mam zielonego pojęcia jaki jest trzeci przykład. a do książki nie chce mi się zaglądać bo nawet nie wiem gdzie ona jest.
Hermiona1900
No to dawali mu słodycze, dawali punkty za drobnostki i darowali mu różne rzecz,np.: nie odejmowali punktów za drobne spóźnienia, nie zawsze musiał mieć prace domowe. O to chodzi?? No i się do niego uśmiechali i dawali luzy. O to chodzi?? O, i nie zabierali uczniom "Żonglera" jak ktoś miał. Nie wiem na 100% czy dobrze....
szelma
hehe... blisko, ale wciąż brakuje mi jednego przykładu. W książce były podane trzy konkretne, z których wymienione zostały przez Was dwa:
- punkty za byle drobnostkę (od Sprout)
- słodycze (od Flitwicka)

Został jeszcze jeden tongue.gif Mała podpowiedź - prof. Trelawney
Kara
Chodziło o to że nagle mówiła mu że widzi jego przyszłość będzie miał mnóstwo dzieci itd.??
szelma
Brawo Kara wink2.gif Wygląda na to, że pytanie Twoje smile.gif
Aylet
łee.
szelma
Aylet, nie marudź tongue.gif Może uda Ci się w następnym pytaniu wink2.gif
Kara
Na poszukiwanie jakich zwierząt w wakację wyruszyła Luna ze swoim ojcem (2)?
Avadakedaver
dwa razy poszła czy z dwoma ojcami?
szelma
Hmm... znam tylko jedno - chrapak krętorogi... czy jakoś tak...
Kara
2 zwierzęta... Nie jest jeszcze jedno
PrZeMeK Z.
Chrapak Krętorogi i Ględatek Niepospolity
Kara
Brawo zagadka twoja smile.gif
dawid
zadawaj zagadke szybko
PrZeMeK Z.
Podaj dwa powody, dla których Slughorn ocenzurował własne wspomnienie. Każdy powód powinien dotyczyć innego zatuszowanego fragmentu. Oba powody należy poprzeć potwierdzającymi je cytatami z VI tomu.
Avadakedaver
ale wiecie ze bez zagladania na strone taką z podpowiedziami, nie?
Hermiona1900
Pierwszy powód to to, że się wstydził własnego wspomnienia ( że pomógł Voldziowi )
Drugie, żeby ikt sie nie dowiedział, co to są horkruksy i jak je utworzyć.
PrZeMeK Z.
Niet. Miało być konkretnie do obu zatuszowanych fragmentów i z cytatami.
Aylet
a po co komu cytaty? : D
PrZeMeK Z.
Żeby nie było wątpliwości. Można sobie napisać, że Slughorn zrobił to, bo jest zły i chciał, by Voldemort mógł w spokoju stworzyć horkruksy, ale trzeba to jeszcze umieć uzasadnić. Ostatecznie zamiast dokładnego cytatu może być przytoczenie sytuacji w książce, która potwierdza podane powody.
Hermiona1900
Ale ty jesteś wymagający...

1.Wstydził się własnego wspomnienia - nie wiedział, że Riddle'owi chodzi właśnie o to, że chce rozczepić wsoją duszę, myślał, że to a jakiś przedmiot, albo przez ciekawość. A gdy jakiś czas później skapnął się, że pomógł Lordowi Voldemortowi w bardzo ważnej sprawie, po prstu nie chciał, by kto się o tym dowiedział. Wstydził się, że był taki głupi mówiąc to uczniowi: co to są horkruksy, jak je tworzyć itd.
2. Nie chciał, by ktokolwiek jeszcze się dowiedział, co to są te horkruksy - nie chciał, by jego błąd się powtórzył. Nie chciał znowu palnąć gafy i pomóc wielkiemu czarodziejowi w sianiu zła...Raz już popełnił błąd i nie chciał, by ktokolwiek zrobił to samo, co Voldziu.

Obie te informacje:
Shlugorn podaje, kiedy razem z Hagridem "opłakiwał" Aragoga - domowego pajączka Hagrida.
Dumbledore : przed i po zdobyciu wspomnienia Shlugorna.

Teraz ci wystarczy??Cytatów nie podam, bo nie mam książki przy sobie...
PrZeMeK Z.
Niech będzie, uznaję. Masz rację, że wstydził się, iż pomógł Voldemortowi na drodze do nieśmiertelności, ale o tym, by bał się, że ktoś jeszcze będzie chciał stworzyć horkruksy, nigdzie w książce nie jest napisane. Chodziło raczej o to, że w pierwszej części wspomnienia powiedział: "Tak, zajdziesz daleko, Tom, jeszcze nigdy nie pomyliłem się co do żadnego z moich uczniów". A Voldemort był jego największa pomyłką.
Hermiona1900
Aaaaaa....no thanx za uznanie mojej odpowiedzi smile.gif kiss.gif
Oto moje pytanie.:
Kim była dla Syriusza Blacka niejaka Andromeda ??
szelma
Jeśli dobrze pamiętam była jego kuzynką smile.gif
Aylet
Andromeda? A to nie była matka (Nimfadory) Tonks? To mi się wydaję że ciotką.
Hermiona1900
Aylet - masz rację, to była matka Nimfadory Tonks, ale Szelma zadaje zagadkę, bo to była jego kuzynka tongue.gif
szelma
Jak miał na imię brat Rudolfa Lestrange?
Hermiona1900
Jego brat ma na imie Rabastan. Tak mi sie wydaje...
szelma
Dobrze, pytanie Twoje smile.gif
Hermiona1900
No więc moje pytanko smile.gif
Podajcie chociaż cztery przeszkody z Turnieju Trójmagicznego w labiryncie, które miały przeszkodzić zawodnikowm w zdobyciu Pucharu TT.
Wiem, że banalnie proste, ale nie mam teraz głowy do zagadek smile.gif
Kara
Sklątki, Sfinx, Pająk i mgiełka...
Hermiona1900
oczywiście, że tak...pytanie jest twoje smile.gif
Aylet
Nie ma to jak frustracja, zawsz jak zaglądam to tego tematu i chcę odpowiedzieć na zagadkę to już jest odpowiedź sleep.gif
Ronald
To może jak Kara sie nie garnie do zadawania pytań, to Aylet je zada?
pleon
Eeee... tam Ronald nie ma co czekac na NICH tongue.gif

Zadawaj pytanie bo ja tez sie nudze........ . mad.gif
szelma
No... ktoś by mógł w końcu z łaski swojej jakąś zagadką rzucić dry.gif
Aylet
Dobra, to ja! (nareszcie! ^^)
Wymienić nazwy jakie wymyślił Wuj Vernon kiedy miał na myśli dementorów ( oczywiście V część)
szelma
demencjatorzy, dementoidzi, demonterzy, demontażowie.
Swoją drogą miałam niezły ubaw wypisując to wink2.gif
Aylet
Brawo, możesz pytaniem zarzucić ^^
szelma
A więc zarzucam:
Jakie osoby (3) zostały usunięte z drzewa genealogicznego "Szlachetnego i starożytnego rodu Blaków"? (5 część HP oczywiście wink2.gif)
Kara
Syriusz, Andromeda i Tonks
szelma
Syriusz i Andromeda - dobrze, ale Tonks nie. Nimfadora nie została tam w ogóle umieszczona. Ktoś inny został usunięty.
edo
Małe dopowiedzenie do postu Kary: wujek Syriusza - Alfard.
szelma
Dobrze Edo smile.gif rzucaj pytaniem smile.gif
dawid
niech ktoś zada pytanie
edo
Przepraszam, zę dopiero teraz, ale przez ostatnie dwa dni strona mi nie działała:/
Pytanie oczywiście należy do Kary:) (w końcu podała większość)
Chilik
No to ja zapodam pytanko biggrin.gif Czym Harry uratował Rona przed zatruciem?
szelma
Bezoarem - włożył mu do gardła

Ale swoją drogą - pytanie zadaje ten, kto wcześniej prawidłowo odpowiedział na pytanie smile.gif
Chilik
wiem wiem tylko jakis taki zastój chyba byl i nikt nic nie pisal blush.gif
edo
Skoro Kara się nie odzywa, zadam pytanie, żeby zastoju nie robić.

W jakich dwóch książkach Harry, Ron i Hermiona szukali zaklęcia/wskazówki mogącej pomóc głównemu bohaterowi w drugim zadaniu?

Pozdrawiam:)
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.