Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zagadki...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
PrZeMeK Z.
Nie przypominam sobie sytuacji, żeby Snape, Ron albo Hermiona wyrażali chęć uśmiercenia Harry'ego.
Nie uznaję, następnym razem proszę z jakimiś przykładami (nie muszą być cytaty).
horror_kitty
Groził śmiercią słownie czy chciał zabić ? Bo to duża różnica i wole się upewnić.
PrZeMeK Z.
Obie sytuacje uznam. Może być zarówno próba zabicia, jak i groźba słowna.
horror_kitty
Nie wiem czy zostanie to uznane...ale Harry'ego próbował zabić :
1. Lord Voldemort - tego chyba nie trzeba tłumaczyć
2. Quirrell - podczas meczu w quidditcha ze Slizgonami
3. Belatrix Lestrange - po śmierci Syriusza
4. Bazyliszek - w czasie walki w Komnacie Tajemnic lub gdy Harry porostu słyszał Bazyliszka mówiącego 'zabiję cię' czy jakoś tak tongue.gif
5. Aragog - kiedy pozwolił innym pająkom pożywić się Harrym i Ronem w 'Komnacie Tajemnic'
6. Dementorzy - wysłani na Privet Drive przed Dolores Umbridge (może to nie jest groźnie śmiercią, ale pocałunek dementora jest czymś gorszym niż śmierć)
7. Argus Filch - gdy zobaczył spetryfikowana panią Norris i był pewien, że to sprawka Harry'ego
8. Dolores Umbride - gdy zobaczyła, że Harry korzysta z jej kominka aby z kimś się skontaktować (z Syriuszem). '...która wyciągnęła go za włosy z kominka, a teraz odchylała jego głowę do tyłu, jakby chciała poderżnąć mu gardło'
(Troll - chociaż on to trochę bezmyślnie wymachiwał maczugątongue.gif)

Ratowali Harry'emu życie :
1. Snape - mamrocząc przeciwzaklęcia podczas meczu qudditcha
2. Hermiona Granger - w wielu sytuacjach
3. Ron Weasley - również w wielu sytuacjach, z reguły pod koniec książki tongue.gif
4. Dumbledore - chociażby wtedy, gdy rzucił na Harry'ego zaklęcie 'Petrifisus totalus' jako zaklęcie niewerbalne, a ta sekunda, w której wykonywał zaklęcie kosztowała go utratę zdolności do obrony samego siebie.
Kit_fan
Obawiam się, że bazyliszka, Aragoga i trolla nie można zaliczyć do osób tongue.gif

Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale Harry`emu grozili śmiercią, życzyli śmierci i próbowali zabić itp. wink2.gif :
1. Lord Voldemort – to oczywiste
2. Draco Malfoy – ho, ho a może i więcej razy, poza tym w pociągu, kiedy rozkwasił nos Harry`emu odgrażał się dosyć poważnie
3. Lucjusz Malfoy – sługa Voldiego, to chyba jasne
4. Barty Crouch Junior vel Alastor Moody – po trzecim zadaniu Turnieju Trójmagicznego
5. Bellatrix Lestrange – to nawiedzona i szalona kobieta, najwierniejsza służka Czarnego Pana
6. Quirrel – podczas meczu i gdzieś tam w podziemiach, kiedy próbował odebrać Harry`emu KF, a raczej zmusić go aby mu powiedział gdzie jest
7. Argus Filch – kiedy Pani Norris została spetryfikowana
8. Umbridge – najpierw nasłała na Harry`ego dementorów, a jak wiadomo lepsza śmierć niż odebranie duszy, później przez cały rok szkolny Potter był dla niej złem koniecznym, oszalała i była gotowa zrobić wszystko byleby tylko dowiedzieć się, gdzie Potter „ukrył tajną broń Dumbledore`a”, a poza tym chciała wyrzucić Harry`ego z Hogwartu, a chłopak prędzej wolałby umrzeć niż opuścić swój prawdziwy dom.

Harry`emu uratowali życie:
1. naturalnie jego matka
2. Hermiona – np. rozwiązała pułapkę Snape`a z tymi eliksirami w I tomie
3. Dumbledore – wiele razy, np. w V tomie, podczas walki w ministerstwie ożywił posągi z fontanny, by broniły Pottera lub w III tomie podczas meczu, kiedy Harry, przez dementorów, spadł z miotły.
PrZeMeK Z.
Horror kitty - nawet jeśli trolla, Aragoga i bazyliszka uznać za osoby, to podałaś złe uzasadnienie dla Umbridge - "jakby chciała poderżnąć mu gardło" to tylko porównanie, chęci zabicia Harry'ego wtedy nie przejawiała.

Kit fanko - uznaję odpowiedź, bo wyssanie duszy przez dementora można uznać za próbę morderstwa.
Kit_fan
Oddaję pytanie na rzecz Puchonów smile.gif.
horror_kitty
Ale sie starałam biggrin.gif Gratuluje smile.gif

Dzięki wink2.gif
KF.
Syriusz_Black
Ron jeszcze uratowł Harrego btw smile.gif
PrZeMeK Z.
Podaj pięć postaci, które uczęszczały do Hogwartu wraz z Riddlem.
Zeti
Nott, Leastrange, Hagrid, Avery, Rookwod, Jęcząca Marta
Katarn90
Avery, Lestrange (VI tom), Hagrid, Jęczaca Marta (II tom), Oliwia Hornby (po angielsku Olive Hornby, nie pamiętam polskiego tłumaczenia - śmiała się z Marty, chodziły razem do szkoły, a więc razem z Voldem)

Zeti - nie pamiętam, żeby było coś o Rookwoodzie i Nottcie, szczegółowo, że chodzili razem z Voldem.
PrZeMeK Z.
I McGonagall. Tak. Pytasz.
Katarn?

Tak, pyta Katarn. O Notcie i Rookwoodzie faktycznie nic nie ma.
Miętówka
Katarn się nie odzywa, więc zadaję zagadkę.
Podaj nazwisko podsekretarza stanu w HBP.

Tak, masz pełne prawo do zadania zagadki. 48 godzin już minęło.
Zeti.
Ramzes
E...Chorley?
Miętówka
Tak. Zaliczone, ale możesz podać imie? Tak czy owak pytanko twoje.
P.S. Sorka za spóźnienie blush.gif
Aylet
chyba kto inny może zadać zagadkę, skoro Ramzes się nie odezwał?
Miętówka
4. Osoba która odpowiedziała poprawnie i została wyznaczona przez osobę zadającą pytanie, zadaje nową zagadkę, w ciągu 48 godzin od potwierdzenia.
Ramzes
Jestem, jestem. Spokojnie Aylet tongue.gif A gość miał na imię Herbert.

Moje pytanie - jak się nazywa japoński demon, który pojawił się na kartach powieści Rowling?
Madziuś
Te demon nazywa się Kappa, a w trzecim tomie przygód Harry’ego Pottera pojawił się jako zwodnik.
Ramzes
Tak.
Madziuś
Dlaczego Luna widziała testrale?
hazel
Bo widziała śmierć swojej matki.
Madziuś
Tak
hazel
Oddaję, nie mam weny.
Ramzes
Skoro i tak zagadki są w Hogwarcie, to niech będzie regułą, że jeśli ktoś się zrzeka pytania, to zadaje ktoś z jego/jej domu. I tak wszyscy tak robią, więc teraz nie będzie konsternacji, kto ma się odezwać tongue.gif
Hannah_Wilson
Skoro Hazel oddał pytanie to moze teraz ja:
Oto pyt: Jak brzmiał tekst plakatu reklamującego nowy, rewelacyjny środek do uprzykarzania innym życia wynaleziony przez Braci Weasleyów?
matips
Po co się martwisz Sam Wiesz kim, zatroszcz sie lepiej o QuPy blok. (...) ściskające siedzenie
Zeti
Ech, a dwa posty wyżej co pisze?

Odpowiedź:
Moze być po angielsku?

Who Are You Worrying About You-Know-Who?
You SHOULD Be Worrying About
U-NO-POO
the Constipation Sensation That's Gripping the Nation!

Czemu cię martwi Sam-Wiesz-Kto?
Zatroszcz się lepiej o Q-Py-Blok
Powszechne zatwardzenie ściskające siedzenie

Zagadki od razu się zrzekam dla Gryfonów.
Hannah_Wilson
Obydwie odpowiedzi poprawne ;p
matips
Ja też się zrzekam, na rzecz kogokolwiek.
Zeti
Ja jednak coś wymyśliłem, jest to taki mały wierszyk, z kulejącymi rymami, ale zawsze.
Musicie odgadnąć o jaki przedmiot chodzi. Jest to mam nadzieję łatwe.

Zawsze prawdę powie Ci,
Nie omami, nie bądź zły
Da Ci pewność, co się dzieje
Nie bój się, bo nie spróchnieje
Byś nie musiał się już bać,
Byś nie musiał w oknie stać,
I wyglądać tam z daleka,
Czy syn gdzieś tam nie ucieka?
Domyśl się, o co mi chodzi,
A twój dom Cię wynagrodzi.
Madziuś
Chodzi o fałszoskop?
Zeti
Niestety nie, ale podpowiem, ze chodzi o magiczny przedmiot.
W wierszyku zawarte są czynności, które może ta rzecz zrobić, i od czego chroni (w przenośni, że nie trzeba patrzeć przez okno, ale jednak trzeba)
I jest to unikalny przedmiot. Jeden, jedyny, a przynajmniej nie wiemy o drugim.

I jeszcze proszę podać, czyją jest własnością.
Ramzes
Mapa Huncwotów? Należy oczywiście do Harry'ego.
Syriusz_Black
Magiczny zegar Weasley'ów

BRAWOO!!
Zeti.

Who's the man biggrin.gif ?

Black

A. Oddaję kolejkę.
horror_kitty
Gryfoni, po raz kolejny czekamy ;]
Avadakedaver
to teraz musi gryfon zadać?
Ramzes
No tak jakby.
Avadakedaver
co to za zagadka, i to nie jest kwiat,
zepsute a działa ładnych kilka lat.
matips
różka?
Ramzes
Fałszoskop.
Avadakedaver
nie-e.
odpowiedź jest blisko Hogwartu, ale nie w Hogwarcie.
Zakohana w książkach
Ford Anglia Weasley'ów?

Moim zdaniem trafiłaś.
Zeti.
harolcia
szafa łącząca Hogwart z sklepem na ul. Śmiertelnego Nokturnu?
horror_kitty
Bijąca wierzba ?
Ramzes
Pytaj Zakohana. 48 godzin minęło.
Avadakedaver
nie nie nie nie nie nie macie racji.

nie będę przecież co post pisał "nie" bo będzie że nabijam jak Zeti.
Możesz edytować wink2.gif I się nie czepiaj Zetiego!
KF

No właśnie, chyba trochę mi przeszło.
Zeti

Hmmm....Hagrid?
Tarn

Fajt, fajt!
//haz

Katarn (jeśliś to Ty), czy Hagrid w jakiś sposób jest eee... zepsuty?
KF.

Żartowałem
Tarn
Ramzes
Różdżka Hagrida.

A jak nie, to daj jeszcze jakąś podpowiedź tongue.gif
Avadakedaver
bingo ;]
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.