Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zagadki...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
smagliczka
No fakt, pod koniec czerwca dni są długie... więc wszystko mogło dziać się jeszcze później. Zapomniałam o tym że świtało, gdy Harry znalazł się w gabinecie Dumbledore'a tongue.gif
To wychodzi jednak na to, że śmierć Syriusza wydarzyła się już PO północy.

Czy mam rozumieć, że pytanie jest moje?
owczarnia
Yup smile.gif.
smagliczka
No dobrze. Było, nie było, nie chcę mi się sprawdzać...

Skoro już jesteśmy przy datach, proszę podać datę urodzin niejakiego Thomasa M. Riddle'a.

Życzę sobie jednak eleganckich, dokładnych obliczeń, popartych stosownymi cyctatami z książki . Odpowiedzi "na odwal się" nie zaakceptuję (jestem wredna ^^).
harolcia
No więc tak :
- był to dzień 31 stycznia, czyli Wigilia Nowego Roku, a tu cytat:
"Pamiętam to jak dziś, bo właśnie zaczęłam tutaj pracować. To była wigilia Nowego Roku, zimnica, śnieg. Okropna noc. I ta dziewczyna, niewiele starsza ode mnie, przywlokła się pod nasze drzwi. No, nie ona pierwsza. Zabraliśmy ją do środka i nie minęła godzina, jak urodziła. A nie minęła druga, jak umarła."
HPiKP str.288

z moich wyliczeń wynika,że zamordował swoich rodziców 50 lat tongue.gifo wydaniu Czary Ognia", czyli 2000 - 50 = 1950 rok
" Mieszkańcy Little Hangleton byli przekonani, że w tym domu straszy. Pół wieku temu wydarzyło się coś dziwnego i strasznego, coś, o czym starsi lubili rozprawiać, kiedy już nie było o kim plotkować.(...) pięćdziesiąt lat temu, pewnego letniego poranka, kiedy Dom Riddle'ów był jeszcze zadbany i zamieszkany. Tego ranka służąca weszła do salonu i zastała wsystkich troje Riddle'óe martwych"
HPiCO str. 7

z moich dalszych obliczeń wynika, że Voldemort, zabijając Riddle'ów miał 16 lat.

" Kiedy miał szesnaście lat, podczas letnich wakacji opuścił sierociniec, do którego wracał co roku, i wyruszył, by odnależć swoich krewnych Gaunta. "
HPiKP str.393

" -Więc Voldemort skradł różdżkę Morfina i uży jej? - zapytał Hrry, prostując się w fotelu.
- Tak było. Nie ma żadnych wspomnień, które by to ukazały, ale możemy być całkiem pewni, co się wydarzyło. Voldemort oszołomił swojego wuja, wziął jego różdżkę i udał się przez dolinę do " wielkiego domu za drogą". Tam zamordował mugola, który porzucił jego matkę, a także swoich mugolskich dziadków, kładąc kres niegodnej linii Riddle'ów i mszcząc się na ojcu, który nie chciał go znać."

HPiKP str. 397

Jeżeli Voldemort zamordował Riddle'ów w 1950 roku i miał wtedy 16 lat, to z tego wynika, że urodził się w 1934 roku. Czyli pełna data jego urodzin to :
31.12.1934

Oczywiście mogłam się gdzieś pomylić smile.gif
smagliczka
Przykro mi, ale rok się nie zgadza.

Perwszy raz spotykam się z sytuacją, by do wzoru podstawiać datę wydania książki. Nie wpadłabym na to.
Zeti
Jeżeli wykonam obliczenia takie jak harolcia, a zamiast daty wydania podam czas akcji CO to wyjdzie 1928 rok, a więc
31.12.1928
matips
A skąd wiesz że akcja CO dzieje się w roku 1994??? Bo ja nie przypominam sobie żadnej daty (obecnej)
Aylet
bo harry jak był w pierwszej klasie to był rok 1992. obliczenia według śmierci nicka
smagliczka
Nie tylko na podstawie cyctatów podanych przez Harolcię można wydedukować datę narodzin Riddle'a. Są inne, więc proszę się wysiliść tongue.gif i zrobić własne obliczenia.

Dodam tylko, że w kanonie mamy pewną nieścisłość, więc wyniki na podstawie różnych cytatów mogą wyjść inaczej.

Wciąż czekam na zwyciezcę cheess.gif

matips
bo harry jak był w pierwszej klasie to był rok 1992. obliczenia według śmierci nicka

ale skąd wiesz, ja nic takiego ni pamiętam (jedynkę czytałem dawno).

O Boże.
Zeti
W rozdziale "Przyjęcie w rocznicę śmierci" II tomu (czyli Komnata Tajemnic) na torcie z okazji śmierci, a więc śmiertelnym, bo nie można go nazwać chyba urodzinowym, widnieje napis z smołowatego lukru:

"Sir Nicholas de Mimsy-Porpington
zmarł 31 października 1492"

W innym fragmencie czytamy, ze to była 500 rocznica śmierci Nicka.
Wynikiem dodawania 1492 + 500 = 1992, a więc mamy czas akcji II tomu.

Jako ciekawostkę podam, że 500 rocznica śmierci Nicka, była również 11 rocznicą śmierci Lilly i Jamesa Potterów.
matips
Kolejnym sposobem wyliczenia roku narodzin Lorda Voldemorta czarodziej.gif jest co następuje:
Natychmiast poznał, że ma w ręku czyjś dziennik. Z wyblakłych cyfr na okładce wynikało, że pochodzi sprzed 50lat

HPiKT str 243
Kiedy byłem w piątej klasie, ktośją otworzł i potwór zaatkowłkilkanaści osób

HPiKT str 254
Nie zamierzałem jednak zmarnować tych lat, któr spędziłem na jej poszukiwaniu. Postanowiłem pozostawić te diennik, w którym utrwaliłem moją szesnastoletnią tożsamośc

HPiKT str 254

Wynika z tego, że Voldemort urodził się 50 lat temu + 16 lat =66 lat

/edit/ dięki za objaśnienie Zeti
/2edit/

A więc dzięki Zeti-emu...
W rozdziale "Przyjęcie w rocznicę śmierci" II tomu (czyli Komnata Tajemnic) na torcie z okazji śmierci, a więc śmiertelnym, bo nie można go nazwać chyba urodzinowym, widnieje napis z smołowatego lukru:

"Sir Nicholas de Mimsy-Porpington
zmarł 31 października 1492"

W innym fragmencie czytamy, ze to była 500 rocznica śmierci Nicka.
Wynikiem dodawania 1492 + 500 = 1992, a więc mamy czas akcji II tomu.

...wiemy, że akcja drugiego tomu dzieje się w 1992 roku liczymu
1992-66=1926rok
dalsza część jest tak jak u harolicia
"Pamiętam to jak dziś, bo właśnie zaczęłam tutaj pracować. To była wigilia Nowego Roku, zimnica, śnieg. Okropna noc. I ta dziewczyna, niewiele starsza ode mnie, przywlokła się pod nasze drzwi. No, nie ona pierwsza. Zabraliśmy ją do środka i nie minęła godzina, jak urodziła. A nie minęła druga, jak umarła."

więc wychodzi, że urodził się 1926 roku 31 grudnia pod wieczór.
Zeti
Taka też data podana jest w wikipedii
smagliczka
Taką również podaje HPL, z zaznaczeniem jednak, że może być rok lub dwa różnicy - co nawet się zgadza, bo w kanonie mamy pewien mętlik.

Jeśli liczyć rok narodzin Riddle'a biorąc pod uwagę te cytaty:
Mieszkańcy Little Hangleton byli przekonani, że w tym domu straszy. Pół wieku temu wydarzyło się coś dziwnego i strasznego, coś, o czym starsi lubili rozprawiać, kiedy już nie było o kim plotkować
HPiCO str. 7
Kiedy miał szesnaście lat, podczas letnich wakacji opuścił sierociniec, do którego wracał co roku, i wyruszył, by odnaleźć swoich krewnych Gaunta [wtedy też zabił Riddle'ów]
HPiKP str.393

To z obliczeń wychodzi nam:

1994 - 50 = 1944
1944 - 16 = 1928

Jeśli posłużymy się tymi wiadomiściami:
ojciec nie powiedział mi nic o tym ostatnim otwarciu Komnaty. Tak, to było pięćdziesiąt lat temu"
HPiKT str. 236
Kiedy byłem w piątej klasie, ktoś ją [Komnatę Tajemnic] otworzł i potwór zaatkowł kilkanaście osób

HPiKT str. 254

To z obliczeń wychodzi nam:
(Harry jest w 2 klasie, ale jest już po noym roku - więc mamy 1993)
1993 - 50 = 1943

Riddle jest w piątej klasie, z końcem roku 1942 (31 grudnia ) ukończył lat szesnaście, więc w chwili otwarcia Komnaty (13 czerwca 1943) miał już rok siedemnasty... (mieszam? eee cheess.gif) zaczęty, co prawda, ale na roczniki tak należy to liczyć.

I wtedy wychodzi nam tak, jak podaje HPL

1943 - 17 = 1926

Jak widać można liczyć na różne sposoby.
Ale w kanonie coś jest namieszane. Wygląda na to, że zabójstwo Riddle'ów nie wydarzyło się równo przed pięćdziesięcioma laty od roku 1994.
Czyli nie 1944, ale 1943 (co by się zgadziało, że zaraz po piątej klasie). Voldemort miał wtedy lat szesnaście, ale już skończone, więc wtedy wszystko by się zgodziło, gdyby tylko zamienić te nieszczęsne 50 lat, na 51 lat.

I wtedy też by wyszło
1994 - 51 = 1943
1943 - 17 - 1926

Chyba i tak nikt nie zrozumiał, o co mi biega. Ale chciałam sobie pogdybać cheess.gif

Nieważne.

Niniejszym ogłaszam, że Matips zadaje zagadkę.
matips
Kto to był Dilys Derwent? Jeżeli takie pytanie już było (nie czytałem wszystkich 44 stron) to oddaje pytanie.
Zeti
Był dyrektorem Hogwartu i uzdrowicielem w szpitalu św. Munga
matips
laugh.gif dobrze, a ja myślałem, ż eto trudne pytanie dry.gif Aczkolwiek brawo biggrin.gif pytaj
Zeti
Co zrobił Dmitrij Yemetz, że jego nazwisko jest znane fanom HP?
matips
W 2002 Napisał przygodę Tanyi. Otrzymuje lis ze szkoły magii Tibidokhs. Nie ma rodziców, ale ma dziwną blizne na nosie. Wygląda na powieść podobną do Harry'ego Pottera, ale ja jej nie czytałem, więc nie mam pojącia. A jeszcze jest Rosjaninem.

/edit/ Dimitri mówi, że Tanya to nie kopia dzieł J.K.Rowling, tylko odpowiedź na braki w Harrym.
Ps. Odpowiedzi udzielam na tej podstawie
Zeti
Tak doskonale. Jest on autorem serii Tania Grotter.
Myślałem, że trudne będzie.
Pytanko oczywiście twoje.
matips
Pytanie było bardzo trudne, ale mamy google. Jaki kształt ma patronus Hermiony?
ewamarchewa
Wydry?
matips
biggrin.gif zgadza się. Twoje pytanie wink2.gif
ewamarchewa
Jakie języki zna Barty Crouch? Senior.
matips
wszystkie?
Zna około 200, między innymi:
/edit "trytooński, goblinegudzki, trollański, bułgarski"
Fanka HP z Elbląga
200
matips
Byłem pierwszy: Jaki jest ulubiony kolor Gilderoja LoLockharta?

/edit/ Ps. Jeśli moja odpowiedź jest zło to proszę zignorować moje pytanie
ewamarchewa
liliowy?
matips
liliowy?

tak. Twoje pytanie!
ewamarchewa
Jakie znamy wspomnienia Snape'a z dzieciństwa i czasów, kiedy był nastolatkiem?
Zeti
1. Najgorsze wspomnienie Snapea - kiedy to pastwili się nad nim Huncwoci
2. Kiedy jego ojciec Tobiasz Snape kłócił się z jego Matką.
ewamarchewa
Ok. Pytanie twoje
Zeti
Co łączy Rokfort z Bradavičarką i Tylypahką?
harolcia
Są to nazwy Hogwartu, tyle że w innych językach.

Zeti
Bardzo dobrze. Pytanko twoje
harolcia
Mam nadzieję, że takie pytanie jeszcze nie padło...

Kim był, czym się zajmował i w którym tomie wystąpił Jim McGuffin?
Zeti
Jim McGuffin wystąpił w I tomie i był spikerem telewizyjnym zapowiadającym pogodę.
harolcia
Tak jest. Pytanie twoje smile.gif
Zeti
Kim jest Luke Youngblood?
Takie łatwiutkie.
harolcia
Jest to aktor garający Lee Jordana smile.gif
Zeti
Oczywiście. Zadawaj pytanie.
harolcia
Oto pytanko :
Z czego zasłynął Baruffio?
Fanka HP z Elbląga
Wypowiedział źle spółgłoskę w formule zaklęcia Vingardium Leviosa (nie wiem jak to się pisze bo mam tylko wydania audio HP), przez co został przygnieciony bawołem.
harolcia
zgadza się, pytanie twoje smile.gif
Fanka HP z Elbląga
Co powiedzieli bliźniacy Wesleyowie (?) o swoich swetrach bożonarodzeniowych w 1 tomie sagi ?
Zeti
"Zanim zdążył coś jeszcze pomyśleć albo powiedzieć, drzwi dormitorium otworzyły się z hukiem i wpadli Fred i George Weasleyowie. Harry szybko zgarnął płaszcz i przykrył kocem. Jakoś nie chciał się z nikim dzielić tą tajemnicą.
- Wesołych świąt!
- Hej, zobacz! Harry dostał sweter Weasleyów! Fred i George mieli na sobie niebieskie swetry; na jednym było duże F, na drugim G.
- Ale jego jest lepszy - zauważył Fred, podnosząc sweter Harry’ego. - Widać, że bardziej się przyłożyła.
- Dlaczego nie włożyłeś swojego sweterka, Ronuś? - zapytał George. - Włóż, taki jest ładny i ciepły.
- Nienawidzę koloru kasztanowego - jęknął Ron i wciągnął swój sweter przez głowę.
- Na twoim nie ma litery - zauważył George. - Chyba uważa, że nie zapominasz swojego imienia. Ale my nie jesteśmy tacy głupi, wiemy, że nazywamy się Gred i Forge.
- Co to za hałasy?
Percy Weasley wetknął głowę przez drzwi, patrząc na nich surowo. Najwyraźniej też już rozpakował część swoich
prezentów, bo miał zarzucony na ramiona sweter. Wszedł do środka, a Fred natychmiast ściągnął mu sweter.
- P czyli prefekt! Wkładaj go, Percy, my już swoje mamy na sobie, Harry też dostał.
- Nieee... nie chcę... - wysapał Percy spod swetra, który bracia już mu wciągali przez głowę, strącając przy okazji okulary.
- I dzisiaj nie siedzisz z innymi prefektami - oznajmił George. - Boże Narodzenie to rodzinne święto. Wyprowadzili Percy’ego z sypialni, spętanego swetrem."
Fanka HP z Elbląga
Znakomita odpowiedź. Pytanko twoje smile.gif
Zeti
Nie mam pomysłu.
Jakie imię i nazwisko nosił człowiek o dwóch twarzach?
ewamarchewa
Slatero Quirrell.
Zeti
Dokładnie. Zadawaj.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.