Taką również podaje HPL, z zaznaczeniem jednak, że może być rok lub dwa różnicy - co nawet się zgadza, bo w kanonie mamy pewien mętlik.
Jeśli liczyć rok narodzin Riddle'a biorąc pod uwagę te cytaty:
Mieszkańcy Little Hangleton byli przekonani, że w tym domu straszy. Pół wieku temu wydarzyło się coś dziwnego i strasznego, coś, o czym starsi lubili rozprawiać, kiedy już nie było o kim plotkować
HPiCO str. 7
Kiedy miał szesnaście lat, podczas letnich wakacji opuścił sierociniec, do którego wracał co roku, i wyruszył, by odnaleźć swoich krewnych Gaunta [wtedy też zabił Riddle'ów]
HPiKP str.393
To z obliczeń wychodzi nam:
1994 - 50 = 1944
1944 - 16 = 1928
Jeśli posłużymy się tymi wiadomiściami:
ojciec nie powiedział mi nic o tym ostatnim otwarciu Komnaty. Tak, to było pięćdziesiąt lat temu"
HPiKT str. 236
Kiedy byłem w piątej klasie, ktoś ją [Komnatę Tajemnic] otworzł i potwór zaatkowł kilkanaście osób
HPiKT str. 254
To z obliczeń wychodzi nam:
(Harry jest w 2 klasie, ale jest już po noym roku - więc mamy 1993)
1993 - 50 = 1943
Riddle jest w piątej klasie, z końcem roku 1942 (31 grudnia ) ukończył lat szesnaście, więc w chwili otwarcia Komnaty (13 czerwca 1943) miał już rok siedemnasty... (mieszam? eee

) zaczęty, co prawda, ale na roczniki tak należy to liczyć.
I wtedy wychodzi nam tak, jak podaje HPL
1943 - 17 = 1926
Jak widać można liczyć na różne sposoby.
Ale w kanonie coś jest namieszane. Wygląda na to, że zabójstwo Riddle'ów nie wydarzyło się
równo przed pięćdziesięcioma laty od roku 1994.
Czyli nie 1944, ale 1943 (co by się zgadziało, że zaraz po piątej klasie). Voldemort miał wtedy lat szesnaście, ale
już skończone, więc wtedy wszystko by się zgodziło, gdyby tylko zamienić te nieszczęsne 50 lat, na 51 lat.
I wtedy też by wyszło
1994 - 51 = 1943
1943 - 17 - 1926
Chyba i tak nikt nie zrozumiał, o co mi biega. Ale chciałam sobie pogdybać

Nieważne.
Niniejszym ogłaszam, że
Matips zadaje zagadkę.