Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zagadki...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
Ramzes
Tak jest. Pytanie Twoje.
Zakohana w książkach
Pytanie łatwe, ale co mi tam...

Co mają wspólnego niektóre programy graficzne ze światem czarów?
Zeti
Mają w nazwie 'magic' ?

EDIT
Nie, to coś innego
Madziuś
Można za pomocą tych programów tworzyć ruchome animacje, a w świecie czarodziejów postacie na zdjęciach i obrazach się poruszają.

Nie tongue.gif
kate711
W niektórych programach graficznych jest narzędzie, które nazywa się Magiczna różdżka.
Zeti
W tux paincie jest opcja rysunku 'magia' z różnymi bajerami
Zakohana w książkach
Kate711 zdobywa 2 punkty dla Hufflepuffu

biggrin.gif
kate711
Jak nazywała się uzdrowicielka, pełniąca dyżur w czasie, gdy doszło do wypadku, podczas którego zmarł Broderyk Bode?
PrZeMeK Z.
Miriam Strout.
kate711
Dobrze. smile.gif
PrZeMeK Z.
Wskaż, z jakim bohaterem serii HP można by skojarzyć postać Michaela Scofielda.
asiatal
z Syriuszem Blackiem, bo obydwaj uciekli z więzienia.
PrZeMeK Z.
Oczywiście. Pytasz.
asiatal
Co ozdabia bramę Hogwartu?
harolcia
dwa uskrzydlone dziki
asiatal
dokładniej smile.gif
harolcia
kamienne kolumny po obu stronach bramy, zwieńczone skrzydlatymi dzikami
asiatal
tak smile.gif. Twoja kolej
harolcia
triumfalne 'haha'!

Oddaję pytanie Gryfonom biggrin.gif
asiatal
Finał Quidditcha. Podaj kraje, z których pochodzą grające w tym meczu drużyny i wynik meczu.
kate711
Irlandia - Bułgaria.
Irlandia wygrała 170 do 160.
asiatal
tak
kate711
Jaką nazwę zaproponowała Cho, której skrótem również było GD?
Aylet
Grupa Defensywy
kate711
Ok
Kit_fan
Aylet??
Aylet
już, już , przepraszam, nie było mnie wczoraj. oddaje pytanie Krukonom, ja nie mam pomysłu.
Ramzes
Podaj 10 różnych wzmianek/zdań/opisów/etc dotyczących wampirów we wszystkich tomach HP (poza siódmym oczywiście, choć tam to słowo i tak nie pada ani razu wink2.gif).
kate711
1. “W jego klasie zawsze cuchnęło czosnkiem; mówiono, że spożywał go w wielkich ilościach jako środek przeciw pewnemu wampirowi, którego spotkał w Rumunii, i odtąd żył w nieustannym lęku, że ów wampir odnajdzie go nawet tutaj“. HPIKF s. 143
2. “… jak dotąd zmusił go do odegrania prostego wieśniaka z Transylwanii, którego wyleczył z Uroku Poplątania Języka, yeti z przemarzniętą głową i wampira, który po spotkaniu z Lockhartem zaczął jeść wyłącznie sałatę.” HPIKT s. 172
3. “Albo lisy, albo jakiś popaprany wampir”. HPIKT s. 213
4. “Och, nie, Harry się obrazi, to chyba przysmak dla wampirów – mówiła Hermiona”. HPIWA s. 208
5. “– Harry, Ron, chodźcie ze mną, muszę z wami porozmawiać na temat wypracowania o wampirach. Wybacz nam, Severusie”. HPIWA s. 303
6. “– Co ty opowiadasz! – wrzasnął jego towarzysz. – Jesteś pomywaczem w Dziurawym Kotle… Ja poluję na wampiry, zabiłem ich już z dziewięćdziesiąt…”. HPICO s. 136
7. “– Potem pozwoliliśmy sobie na troszkę czarów i nie było tak źle. Na polskiej granicy nadzialiśmy się na parę zbzikowanych trolli, a w barze w Mińsku poprztykałem się trochę z pewnym wampirem ale poza tym poszło całkiem gładko”. HPIZF s. 472
8. „Chyba miały z tym coś wspólnego wampiry…”. HPIZF s. 795
9. „– Słyszałaś, że ma się pojawić wampir?
– Rufus Scrimgeour? – zapytała Luna.
– Co?! – zdziwił się Harry, nie bardzo wiedząc o co jej chodzi. – Masz na myśli ministra magii?
– Tak, on jest wampirem – stwierdziła Luna rzeczowym tonem”. HPIKP s. 340
10. „– Harry, chciałbym, żebyś poznał Eldreda Worple’a, mojego dawnego ucznia, autora dzieła Bracia Krwi: Moje życie wśród wampirów… i oczywiście jego przyjaciela Sanguiniego”. HPIKP s. 341

Może być? tongue.gif
Ramzes
Pięknie. Lepiej sobie nie mogłem wymarzyć smile.gif pytaj
kate711
Ja dam bardzo proste pytanko. tongue.gif

Której klasy był Order Merlina Gilderoya Lockharta?
Ramzes
Trzeciej.
kate711
Dobrze. wink2.gif
Ramzes
Na czym najbardziej zależało Dumbledore'owi, kiedy Ministerstwo zaczęło go publicznie oczerniać?
Zeti
żeby go nie wyrzucili z talii kart z czekoladowych żab.
Ramzes
Dobrze.
Zeti
Zacytuj pierwszą wzmiankę w cyklu HP o Lovegoodach. Podaj tom i stronę.
Aylet
musze szukac cytatu? był poruszany temat o Lovegoodach w 4 tomie Harry Potter i Czara Ognia kiedy Pan Diggory pytał się czy już wszyscy są przy świstokliku. Padła tedy odpowiedź, że rodzina Luny poleciała wcześniej (tydzień temu)
Zeti
Niech będzie...
Aylet pytaj.
Aylet
zagadka leci do krukonów (;

edit: niech będzie.
zacytuj pierwsze słowa bliźniaków kiedy ujrzeli Harry'ego. (pierwszy raz)
Ramzes
Cytat będzie po angielsku, bo nie chce mi się przepisywać - "No, the Lovegoods have been there for a week already and the Fawcetts couldn’t get tickets, - said Mr. Diggory. - There aren’t any more of us in this area, are there?"

Rozdział 6, s. 82.

Punkty należą się Aylet.

A teraz czekamy na zagadkę od Krukonów.
Zeti.
PrZeMeK Z.
Aylet - słowa te to "Pomóc ci?" wypowiedziane przez jednego z bliźniaków.
Aylet
dobrze.
PrZeMeK Z.
Wybaczcie zwłokę, nie było mnie.

Podaj cytat, w którym jeden z bohaterów HP odrzuca zarzuty drugiego, jakoby ten pierwszy nie sprawdzał się w pewnej, nie będącej zwykle tematem rozmów tych bohaterów, sferze życia.
kate711
Pewnie nie o ten fragment chodzi, ale cóż…

- No cóż… – powiedziała pani Weasley, oddychając głęboko i rozglądając się po wszystkich w poszukiwaniu poparcia – cóż… widzę, że jestem w mniejszości. Powiem więc tylko jedno: Dumbledore musiał mieć uzasadnione powody, kiedy mówił, że Harry nie powinien zbyt wiele wiedzieć, a w końcu komu jak komu, ale jemu na pewno leży na sercu dobro Harry’ego…
– On nie jest twoim synem, Molly – powiedział cicho Syriusz.
– Ale jakby nim był! – krzyknęła pani Weasley. – Kogo ma poza mną?
– Mnie!
– Tak, ciebie – powiedziała drżącym tonem pani Weasley. – Tylko że jak siedziałeś w Azkabanie, to nie bardzo mogłeś się nim zajmować, prawda?
Syriusz zaczął podnosić się z krzesła.
PrZeMeK Z.
Nie, niestety nie. Moja zagadka jest dość podchwytliwa.
A-g-a-t-a
Bez cytatu, ale zaraz dopiszę.

Rozmowa Harry'ego z Dudleyem i słynne "Skąd wiesz, że nie jestem odważny w łózku?".

edit//
- Ale w nocy to już taki odważny nie jesteś, co?
- TERAZ jest noc, Dudasie. Tak nazywamy te cześć doby, w której jest ciemno.
- Dobrze wiesz, o co mi chodzi. Kiedy lezysz w łóżku!
(..)
- A skąd ci przyszło do głowy, że nie jestem odważny w łóżku? - zapytała Harry, całkowicie zbity z tropu. - Niby czego mam tam się bać, poduszek, czy może czegoś innego?

HP i ZF, miękka okładka, strona 22
PrZeMeK Z.
Tak smile.gif

Pytasz, Agato. Szkoda, że nie jesteś przydzielona do żadnego domu, bo zarobiłabyś punkty :]
A-g-a-t-a
Kto śpiewał pieśń o czarodzieju Odonie i co stało się z różdżką owego czarodzieja?
PrZeMeK Z.
Śpiewali ją Hagrid i Slughorn. Różdżka została przełamana.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.