1. “W jego klasie zawsze cuchnęło czosnkiem; mówiono, że spożywał go w wielkich ilościach jako środek przeciw pewnemu wampirowi, którego spotkał w Rumunii, i odtąd żył w nieustannym lęku, że ów wampir odnajdzie go nawet tutaj“. HPIKF s. 143
2. “… jak dotąd zmusił go do odegrania prostego wieśniaka z Transylwanii, którego wyleczył z Uroku Poplątania Języka, yeti z przemarzniętą głową i wampira, który po spotkaniu z Lockhartem zaczął jeść wyłącznie sałatę.” HPIKT s. 172
3. “Albo lisy, albo jakiś popaprany wampir”. HPIKT s. 213
4. “Och, nie, Harry się obrazi, to chyba przysmak dla wampirów – mówiła Hermiona”. HPIWA s. 208
5. “– Harry, Ron, chodźcie ze mną, muszę z wami porozmawiać na temat wypracowania o wampirach. Wybacz nam, Severusie”. HPIWA s. 303
6. “– Co ty opowiadasz! – wrzasnął jego towarzysz. – Jesteś pomywaczem w Dziurawym Kotle… Ja poluję na wampiry, zabiłem ich już z dziewięćdziesiąt…”. HPICO s. 136
7. “– Potem pozwoliliśmy sobie na troszkę czarów i nie było tak źle. Na polskiej granicy nadzialiśmy się na parę zbzikowanych trolli, a w barze w Mińsku poprztykałem się trochę z pewnym wampirem ale poza tym poszło całkiem gładko”. HPIZF s. 472
8. „Chyba miały z tym coś wspólnego wampiry…”. HPIZF s. 795
9. „– Słyszałaś, że ma się pojawić wampir?
– Rufus Scrimgeour? – zapytała Luna.
– Co?! – zdziwił się Harry, nie bardzo wiedząc o co jej chodzi. – Masz na myśli ministra magii?
– Tak, on jest wampirem – stwierdziła Luna rzeczowym tonem”. HPIKP s. 340
10. „– Harry, chciałbym, żebyś poznał Eldreda Worple’a, mojego dawnego ucznia, autora dzieła
Bracia Krwi: Moje życie wśród wampirów… i oczywiście jego przyjaciela Sanguiniego”. HPIKP s. 341
Może być?