Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zagadki...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
Aylet
więc oddajesz pytanie?
abstrakcja
Tak i na przyszlosc wiedzcie, ze zawsze oddaję. smile.gif
Aylet
mam pustkę w głowie.
w jakich godzinach lockhart podpisywal swoja autobiografie w ksiegarni?
abstrakcja
Haha, miałam to pytanie na jakims konkursie jeszcze w szkole podstawowej. Totalnie sie na nim wylozylam. Do dzis nie wiem. Musialabym poszperac w ksiazce. ;P
Aylet
to zamiast pisac, ze nie wiesz, poszukaj w ksiązce lub nie odpowiadaj.
PrZeMeK Z.
Od 12.30 do 16.30.
Aylet
dobrze.
kaszolka14
no przemek zadawaj pytanie.. happy.gif
PrZeMeK Z.
Proszę o wybaczenie, na Mazurach straszne burze i nie miałem prądu.

Proszę podać pięć zjawisk magicznych, które w serii HP dostrzegli mugole i które wzbudziły ich zdziwienie.
Zeti
1. - I ostatnia wiadomość. Obserwatorzy ptaków donoszą o bardzo dziwnym zachowaniu krajowych sów. Choć normalnie sowy polują w nocy i nie widzi się ich w ciągu dnia, z setek doniesień wynika, że dzisiaj sowy latały we wszystkich kierunkach od samego rana. Specjaliści nie są w stanie wyjaśnić, dlaczego sowy tak nagle zmieniły swoje zwyczaje. - Tu spiker pozwolił sobie na uśmiech. - To bardzo tajemnicza sprawa. A teraz posłuchajmy, co Jim McGuffin ma do powiedzenia o pogodzie. Jim, czy tej nocy zanosi się na jakiś deszcz sów?

2. - No cóż, Ted - odpowiedział facet od pogody - nie bardzo się na tym znam, ale wiem, że nie tylko sowy zachowywały się dziś bardzo dziwnie. Dzwonili do mnie telewidzowie z Kentu, Yorkshire i Dundee, mówiąc, że zamiast obiecanego przez mnie deszczu mieli prawdziwą ulewę meteorytów! Może niektórzy wcześniej zaczęli obchodzić Noc Sztucznych Ogni? Ludzie, to dopiero w przyszłym tygodniu! Ale mogę wam obiecać, że w nocy będzie padało.

3. Dementorzy spowodowali gwałtowne ochłodzenie, opadnięcie mgły w lipcu, a także słabe samopoczucie w całej Anglii.

4. Zawalił się most Brockdale

5. Morderstwo popełnione na Amelii Bonem, i Emelinie Vance
PrZeMeK Z.
Ostatnie dwa nieco wątpliwe, ale uznaję. Zagadka Twoja, Zeti.
Zeti
Wymień pięć stworzeń/zjawisk wymyślonych przez Lunę lub jej ojca.
horror_kitty
Chrapaki krętorogie, Ględatka niepospolitego, Nargle, Umgubularny kociokwik.
Skaterin
chrapaki krętorogie, nargle, gnębiwtrysk, umgubularny kociokwik i ględatek niepospolity smile.gif?
Zeti
horror_kitty niestety, wymieniłaś tylko cztery. Pytanie zada Skaterin
Skaterin
wybacz horror biggrin.gif

hmmm

istnie rzymskie ma imie
pieprzne nazwisko
ślad po nim zaginął
lecz czy stracił wszystko?

wybaczcie, ze slabe, ale na poczekaniu tongue.gif O kogo chodzi?
Zeti
Dracon Malfoy
Skaterin
nie, probuj dalej.
Zeti
Florian Fortescue
Skaterin
Nie. Moze kieruj sie jednak pseudowierszykiem? smile.gif
Zeti
Pieprzne nazwisko???
Korneliusz Knot

Dobry wierszyk, bardzo trudny.
Skaterin
kwestia uznania, nie mnie oceniać czy trudny, ja rozwiązanie znam smile.gif
Nie, nie Korneliusz Knot.
Zeti
Apollion Pringle.
Imię jak najbardziej rzymskie.
Skaterin
Strzelaj dalej.
owczarnia
Pepper, Octavius.

Zeti
Nie będę strzelał, bo i tak nie trafię biggrin.gif . Dam szansę innym.
Skaterin
Owczarnio, pytanie Twoje smile.gif
Zeti
Pepper. Wiedziałem, ze coś z tym pieprzem będzie. Ale kimże jest ów Pepper?
Skaterin
HBP, rozdzial 21 "Tajemny Pokój"
- Ktoś kogo znamy? - zapytał Ron, kiedy Hermiona przebiegła oczami po nagłówkach.
- TAK! - odpowiedziała Hermiona, co spowodowało, ze Harry i Ron zakrztusili sie jedzeniem. - Ale nic mu się nie stało... zyje... To Mundungus, został aresztowany i zesłany do Azkabanu! To miało coś wspolnego z podszywaniem sie pod inferiusa podczas proby wlamania. I zniknal jakis Oktawiusz Pepper... Och, to straszne, aresztowano...
Zeti
Dzięki. Och nawet o tym nie myślałem. Prawdę mówiąc, już zaczynałem podejrzewać jakiegoś pierwszoroczniaka pod tiarą czarodziej.gif .
owczarnia
Pepper, Octavius
Disappeared in the early spring of 1997 [Y17], as reported by the Daily Prophet (HBP21). It was implied that the disappearance is connected to an attack by Death Eaters.

Ciągle powtarzam, że HPL to potęga cheess.gif.

Dobra, moja zagadka: co oznacza motto szkoły? Łatwe, mam nadzieję...
Skaterin
Draco dormiens nunquam titillandus
Nigdy nie łaskocz spiacego smoka
owczarnia
Very good indeed smile.gif.
Zeti
Draco dormiens nunquam titillandus
(Nigdy nie łaskocz śpiącego smoka)

Co to jest ten Harry Potter Leksykon? jakiej okazji wyszedł?? Rowling napisała?

No i spóznionko. Tak to jest jak się daje odpowiedź przed znajdzieniem odpowiedzi. biggrin.gif
Skaterin
Zeti, ubiegłam Cie, wiec pytanie niestety moje smile.gif

Gdzie pracował Bob Ogden i czego był szefem?
Zeti
Bob Ogden pracował w MM i był szefem departamentu przestrzegania prawa. Pisałem z pamięci, więc mogę się mylić.
owczarnia
Zeti, zmiłuj się. HP Lexicon.org, nie mów że nie słyszałeś!

Sorry, że po angielsku ale za Chiny Ludowe nie pamiętam polskich odpowiedników: Bob Ogden pracował jako Magical Law Enforcer i był szefem Magical Law Enforcement Squad.
Zeti
Nie słyszałem jak dotąd. A właściwie słyszałem, ale byłem pewien, że to książka. Taaki gruby leksykon. Nie szkodzi, że po angielsku. Jako tako jeszcze odczytam.
owczarnia
Nie, sorry że po angielsku moja odpowiedź była cheess.gif.
Skaterin
Owczarnia Twoje.

po polsku:
był pracownikiem Departamentu Przestrzegania Prawa i szefem Magicznej Brygady Uderzeniowej
owczarnia
Ha, nawet nieźle brzmi! Już zapomniałam te polskie nazwy, czas chyba przejrzeć rodzime wydania blush.gif. Pytanie oddaję Zetiemu, niech się chłopak wykaże wink2.gif.

Zeti
Dzięki. smile.gif

W którym roku Albus Dumbledore został dyrektorem Hogwartu?
Skaterin
1956?
Zeti
Tak jest. Pytaj.
Skaterin
hmmm...
nie wiem czy bylo, no ale.
gdzie pracowala [dokladnie] pani Edgecombe.
Zeti
Edgecombe, Madam Ministry of Magic
Works in the Floo Network Office, which is part of the Department of Magical Transportation. Madam Edgecombe helped Fudge police the fires of Hogwarts while Umbridge was High Inquisitor. Marietta Edgecombe is her daughter (OP27).
Skaterin
tak, a samemu pomyslec sie juz nie da...
czy mnie sie wydaje, czy tu chodzi o to, kto wiecej wie, a nie kto wiecej znajdzie w necie?
litosci.
no nic, pytanie twoje.

/jesli juz szukacie w leksykonie, to chociaz postarajcie sie i napiszcie swoimi slowami po polsku ;/ /
Zeti
Kim był Abraham Peasegood?

/jesli juz szukacie w leksykonie, to chociaz postarajcie sie i napiszcie swoimi slowami po polsku ;/ /

OK OK OK
owczarnia
No właśnie Zeti, staraj się chociaż udawać że wiesz cheess.gif.

Abraham Peasegood, wynalazca Quodpota, amerykańskiej odmiany Quidditcha.
Zeti
Pytaj.

Postaram się udawać.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.