Brawo! Szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż tak szybkiej odpowiedzi
PrZeMeK Z.
04.11.2007 01:30

Podaj pięć nawiązań do mitologii Greków i/lub Rzymian w HP.
O...coś dla mnie

Imiona postaci:
-Minerwa
-Alastor
-Pomona
-Argus
-Remus
-Sybilla
Zwierzęta/istoty:
-centaury
-sfinksy
-trójgłowy pies
-skrzydlaty koń
-chimera
Pisałem coś podobnego dla Anagdy w jej temacie odnośnie prezentacji na polski
PrZeMeK Z.
04.11.2007 11:57
Poprawnie, zadajesz pytanie
Jakie fantastyczne zwierzę pojawiające się w HP zostało po raz pierwszy opisane przez greckiego historyka Ktezjasza?
Zakohana w książkach
04.11.2007 13:45
Jednorożec?
Zakohana w książkach
04.11.2007 13:57
Jaki związek ma "Harry Potter" z mitem o Edypie?
Harry podobnie jak Edyp odpowiedział na zagadkę sfinksa.
Zakohana w książkach
04.11.2007 14:03
Tak. Pytanie twoje.
Podaj trzy nawiązania do legend arturiańskich, jakie występują w HP. Jeśli odpowiedzi będą inne niż te, o które mi chodzi, ale dobrze uzasadnione, to zaliczę.
Król Rybak (Knot, niedołężny minister, który zaprzepaszcza liczne szanse skutecznego działanie przeciwko Czarnemu Panu).
Oczywiście Merlin
Excalibur - magiczny miecz króla Artura (miecz Gryffindora)
Magiczny puchar (puchar Hufflepuff)
Świetnie. Jeszcze można dodać rodzinę Weasleyów (Artur, Ginevra, Percival). Pytaj.
Znajdź powiązania pomiędzy HP a Wiedźminem (Sapkowskiego). Powiązania/nie mogą być dość luźne.
PrZeMeK Z.
04.11.2007 19:15
Kojarzy mi się tylko mantykora i smok, bo oba stworzenia występują w obu tekstach. No i Triss Merigold przypomina nieco Tonks.
W sumie... to wystarczy. Ja miałem no myśli czerpanie z legend arturiańskich. W każdym bądź razie odpowidź zaliczona.
PrZeMeK Z.
04.11.2007 19:37
*headdesk*
No tak, legendy arturiańskie. Aż tak daleko moje skojarzenie nie sięgnęło

Podaj pięć przykładów dyskryminacji w HP. Każdy przykład musi dotyczyć dyskryminacji z innej przyczyny (np. religijna, narodowościowa). Podaj te przyczyny.
1. Hermiona Granger - dyskryminowana z powodu mugolskiego pochodzenia
2. Centaury - dyskryminowane, bo były uważane przez ministerstwo za niebezpieczne
3. Tom Riddle - dyskryminowany, bo pochodził z sierocińca
4. Weasleyowie - dyskryminowani, bo to biedna rodzina
5. młody Snape - dyskryminowany, bo lubił czytać książki, interesował się czarną magią
1. Skrzaty domowe i gobliny - z powodu rasy
2. Mugole - pochodzenie
3. Wesleyowie - bo biedacy i "zdrajcy" krwi
4. Luna - bo miała inne poglądy
5. Remus (wilkołaki) - z powodu choroby
Centaury - dyskryminowane, bo były uważane przez ministerstwo za niebezpieczne
3. Tom Riddle - dyskryminowany, bo pochodził z sierocińca
ad. 2. Centaury wcale nie były dyskryminowane:
a) nie żyły w społeczeństwie
b) nie obchodzili ich czarodzieje
c) ministerstwo nie mieszało się w ich sprawy
ad. 3. Tom nie był dyskryminowany, był podziwiany za umiejętności. To że nie miał nowych rzeczy to normalne. Właśnie dlatego biedacy są biedni, bo ich nie stać na wiele rzeczy.
Właśnie dlatego biedacy są biedni, bo ich nie stać na wiele rzeczy.
masełko maślane

ad. 2. Centaury wcale nie były dyskryminowane:
no ale w 5 tomie to Umbridge sie rzucała chyba że trzeba powybijac wszystkie zwierzęta w lesie i centaury, nie?
chyba rzeczywiście muszę jeszcze raz przeczytać całą serię...
no ale w 5 tomie to Umbridge sie rzucała chyba że trzeba powybijac wszystkie zwierzęta w lesie i centaury, nie?
Bo centaury ją zaatakowały. Nie było to inteligentne, ale Umbridge krzyczała, mając nadzieję, że centaury się jej przestraszą. To był
"obrona". Poza tym była wściekła i nienawidziła centaurów.
PrZeMeK Z.
04.11.2007 20:45
Matips, uznaję Twoją odpowiedź. Pytasz.
Nie wiem, oddaję pytanie temu kto chętny.
Claudia_Black
04.11.2007 21:10
No to może ja.
Podaj najmniej trzy wydarzenia, które miały miejsce w Halloween.
Zakohana w książkach
04.11.2007 21:14
1. Śmierć rodziców Harry'ego
2. Wpuszczenie przez Quirella trolla do zamku
3. Pierwszy atak bazyliszka
Claudia_Black
04.11.2007 21:15
Tak jest

Chociaż jest ich więcej

Ale pytanie twoje
4. Losowanie uczestników turnieju trój magicznego
Śmierć rodziców Harry`ego,
Przyjęcie z okazji rocznicy śmierci Prawie Bezgłowego Nicka,
Wybór reprezentantów do Turnieju Trójmagicznego.
Zakohana w książkach
04.11.2007 21:18
Jak "Harry Potter" jest powiązany z książką "Endymion Spring"? (ostrzegam, skojarzenie nie jest "dosłowne")
W obu książkach występuje magia?
Zakohana w książkach
04.11.2007 21:28
W ten sposób HP jest związany z większością ksiażek na moich półkach.

Chodzi mi bardziej o coś charakterystycznego dal obu książek (dla ułatwienia dodam, że nie chodzi tu o czły cykl HP)
mysle ze chodzi o dziennik Toma Riddla i ksiązke ktora znalazl Blake w tej Bibliotece Bodeliana
QUOTE(Zakohana w książkach @ 04.11.2007 21:28)
W ten sposób HP jest związany z większością ksiażek na moich półkach.

Chodzi mi bardziej o coś charakterystycznego dal obu książek (dla ułatwienia dodam, że nie chodzi tu o czły cykl HP)
Też czytam w większości fantastykę, ale innymi tomiskami nie pogardzę. Endymion Spring nie czytałem, więc ja odpowiedzi nie udzieję.
Zakohana w książkach
04.11.2007 21:53
QubaNowy, pytanie twoje.
niestety musze oddac je kolegom (i kolezankom

) z Ravenclawu bo nic mi nie przychodzi do glowy. jak pierwszy cos wymysle to napisze

O! juz mam:
Wymien wszystkich Charłakow jakich poznal Harry (procz 7cz.) i napisz w jakich okolicznosciach dowiedzial sie ze nimi sa.
1. Fig; po ataku dementorów - 5 tom
2. Filch; został zaciągnięty do pokoju filch i tam przeczytał list wmiguroku
Claudia_Black
04.11.2007 22:29
1. Pan Filch - został przez niego złapany i on gdziesik polazł. Zauważył kopertę z Wmiguroku, i nie zdążył jej schować, zanim Filch przybył. I wtedy się dowiedział.
2. Pani Figg - sama mu powiedziała, gdy odprowadzała jego i Dudley'a na Privet Drive.
Myślę, że można mnie zrozumieć?
Nom, pytanie twoje Matpis bo byles pierwszy
Czym charakteryzuje się Aknahab?
Tym, że jest często mylona z elfami. Wygląda jak malutki człowiek, ale całe jej ciało jest pokryte grubym czarnym włosem, ma też dwie pary rąk i nóg. Jej skrzydła są grube, zaokrąglone i błyszczące, zbliżone do skrzydeł żuka. Składa do pięciuset jaj na raz i zakopuje je. Ma dwa rzędy ostrych, jadowitych zębów.
EDIT:
(Chodzi oczywiście o bahankę)
Kto jest autorem dzieła Filozofia okultyzmu i jaki ma ona związek (ta postać oczywiście) z HP?
Filozofia okultyzmu została napisana przez Henryka Korneliusza Agryppę.
ps. Dlaczego takie pytanie
A druga część pytania?
Ps. Bo chciałem zapytać o tę postać, ale nie w sposób bezpośredni, tylko właśnie poprzez dokonania, prace itp. Od jakiegoś czasu (napisałem to zresztą parę stron temu) nie zadaję typowych zagadek z treści HP, tylko wyszukuję przeróżne odwołania Rowling do mitologii, historii, kultury itp. Teraz akurat była historia. Nie zamierzam promować okultyzmu, żeby nie było, ani pokazać, że HP to książka okultystyczna. Jeśli tak to ktoś odebrał, to spieszę z informacją, że tak nie jest.
PrZeMeK Z.
05.11.2007 16:46
Henryk Korneliusz Agryppa, autor "Filozofii okultyzmu", to jedna z postaci z kart z czekoladowych żab, o których mówi Ron w tomie pierwszym.
Tak, dokładnie. Jedna z dwóch, których mu brakuje. Pytaj
Był czarodziejem, astronomem i alchemikiem. Ja widzę to powiązaniez niektórymi kierunkami nauk hogwardzkich.
QUOTE(wikipedia)
Wedle legend sprzedał duszę diabłu (...). Opowieści związane z Agrippą są przerysowanym obrazem człowieka renesansu trudniącego się tylko zdobywaniem wiedzy. Wedle nich potrafił przenikać przez kraty więzienne, zamieniał złote monety w ślimaki i podróżował z czarnym psem.
Tu mi pachnie Voldemortem.

)
PrZeMeK Z.
05.11.2007 17:03
Wymień 8 osób, które groziły Harry'emu śmiercią (niekoniecznie musiała to być realna groźba) i 3, które ocaliły Harry'emu życie.
1. Ten, którego imienia nie wolno wymawiać.
2. Draco Malfloy
3 .Snape
4. Quirel (?)
5. Lucjusz Malfloy
6. Belatrix Lestrange
7. Ron (strzelam, w żartach)
8. Hermiona (j.w.)
ad. 2)
1. Ron
2. Hermiona
3. Snape
4. Dumbledore
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę