Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zagadki...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
pleon
Zgadzam sie z paula19 nie wszyscy mają książki pod ręką i wtedy właśnie nie zawsze możemy odpowiedziec na pewne pytania.
A co Morfin zrobił T.M. seniorowi nie wiem dokladnie ale na pewniaka go zabił.
em
ech. a ja cały czas myślałam, że chodzi właśnie o te szczegółowe pytania, na które nie da się odpowiedzieć, jesli się nie zna książki na pamięć lub nie umie przeszukiwać HPL. co to za zabawa, odpowiadać na pytania w stylu "jak ma na nazwisko Hermiona" :/ zerknijcie sobie na poziom trudności zagadek w "zabawie filmowej", tu powinno być tak samo. takie banalne ściganie się jest imho bez sensu.
Pszczola
Dokładnie. To nie kto wie więcej, ale kto wymyśli lepsze zagadki. Do tego potem człowiek z pamięci strzela najdziwniejszymi faktami, bo się nauczył.
Np. ja czytałam rok temu VI częsć i ni cholery przypomnieć sobie nie mogę, jakiego zaklęcia Morfin użył, ale wiem, że przerobiło Riddle'owi tę przystojną buźkę na cacy. Więc niech ktoś szybko to sprawdzi, bo mam już zagadkę od tygodnia i zadać jej nie mogę (nie żeby koleżanka od pażdziernika trzymała mój VI tom).

na technicznym marginesie:...dlaczego słowa typu "podłuch-uje" mają być obraźliwe? Rozumiem, że dla cenzora komputerowego polska języka trudna języka? Trzy kropeczki w środku wyrazu na pewno nie zwrócą niczyjej uwagi.
Hermiona1900
Chyba ieważne, jakim zaklęciem to zrobił, ale co mu zrobił...Pszczola, zadajesz pytanie z czystej zasady biggrin.gif biggrin.gif a tak a marginesie.:właśnie tu o to chodzi. Żeby zadawac ciekawe zagadki.: właśnie dzięki tej zabawie pomagamy sobie nawzajem zapamiętywać więcej detali tongue.gif
owczarnia
W temacie zaklęcia nie jest jasno powiedziane, Ogden napomyka tylko o "bolesnej wysypce" wink2.gif.

Sądzę, że o to Nevilowi chodziło wink2.gif.

Bo że go zabił, to chyba żadna atrakcja cheess.gif.
Nevil
Tak, chodziło mi o bolesną wysypkę.
Zadawaj zagadkę.
owczarnia
Łatwe będzie, co mi tam wink2.gif. Co Harry dostał od Rona na swoje trzynaste urodziny?
pleon
Odpowiadam z pamięci więc może byc źle, czy to nie był ee.. fałszoskop z egiptu?
owczarnia
Fałszoskop z Egiptu, zgadza się w stu procentach smile.gif. Pytasz smile.gif.
pleon
Czy Dumbledore kiedy kolwiek płakał lub po prostu uroni łze czy tam łzy i gdzie to było napisane, podaj dokładnie kiedy i w której książce zostało to napisane (jeżeli zostało tongue.gif )
owczarnia
Oo, no płakał parę ładnych razy, co najmniej dwa. Raz oczywiście na koniec piątego tomu, na koniec rozmowy z Harrym, kiedy to wyjaśniał mu wszystko po śmierci Syriusza. No i na przykład w szóstym, ze wzruszenia - po tym, jak Harry powiedział Scrimgeourowi że jest "człowiekiem Dumbledore'a na dobre i na złe". I jeszcze pewnie by się co znalazło, jakby dobrze poszukać wink2.gif.
pleon
No właściwie chodziło mi o te dwie sytuacje: pod koniec piątej części i tą w szóstej. Owca zadajesz pytanie biggrin.gif
owczarnia
Kogo Iryt zamknął w zbroi?
pleon
Stawiam na Panią Noris(s?) a tak w ogóle to mugł by ktoś poza mną i owcą coś napisac bo się nudno robi mad.gif
owczarnia
No i bardzo dobrze stawiasz smile.gif. Pani Norris smile.gif.
Mroczny Wiatr
huh.gif a pytanie gdzie?
pleon
A pytania nie będzie tongue.gif
No dobrze a teraz pytanie: ile czarek tego "wywaru z dementora" albo jak kto woli tej zielonej mazi (oczywiście w szóstej częsci biggrin.gif ) wypił Dumbledore?
Nevil
Jeżeli dobrze policzyłem to wypił 11 czarek tej zielonej mazi.

Do czego Harry przyrównał gre w Quidditcha?
pleon
Sama nie wiem ile czaarek wypił Dumbledore, więc zdaje sie na was a raczej na ciebie Nev.
Czy on jej nie przyrównał do Koszykówki?
Nevil
Tak do koszykówki, zadawaj pytanie.
pleon
Heh no to pytanie, sorry ze tak długo na mnie czekaliście następnym razem to po prostu zadawajcie i nie czekajcie na mnie bo może mnie nie byc przez dłuzszy czas. Koniec tego gadania czas na zagadke tongue.gif :
Jak inaczej mówiono na Deana? (podpowiedzieciec moge to że ci którzy bawili sie na stronie J.K. Rowling to na jednym z certyfikatów bylo coś wspomniane biggrin.gif)

O widze ze nikt nie zna odpowiedzi to moze powiem co?
Hermiona1900
Może powiesz, na którym z certyfikatów biggrin.gif biggrin.gif
pleon
Nie ma tak dobrze herm. dry.gif

Edit:

Ach.. dobra powiem jak nikt nie wie, trzeba było po prostu poszukac na który certyfikacie i no problem...
A wiec (chwila prawdy)... Gary nie było to napisane w ksiażce ale tak jak (pod)powiedziałam na któryms certyfikacie...
Pytanie oddaje nie chce mi się zadawać
Aylet
Dobra, to pytanie zadaję ja (dziwne troche, ale trudno)
Na co działało zaklęcie "Relashio" /chyba tak się to pisze/
w razie czego pisać, to dodam podpowiedź. Ciao
owczarnia
Pleon dziecko drogie, co Ty nam tutaj wciskasz, co cheess.gif? Na jakim certyfikacie? Masz na myśli tak zwany extra content zapewne, czyli to, co dostaje się w nagrodę za znalezienie rozmaitych ukrytych gadżetów i rozwiązywanie zagdek na stronie, jak rozumiem? No owszem, na jedej z takowych nagród będącej rysunkiem możemy przeczytać, że Dean Thomas miał pierwotnie mieć na imię Gary. Jednakowoż nikt go tak nie "nazywał", było to po prostu początkowo jego imię, zmienione w ostatecznej wersji na Thomas <edit później:> Dean, oczywiście, jaki Thomas, Thomas to nazwisko, zgłupiałam już z tego wszystkiego cheess.gif </koniec editu cheess.gif>.

Relashio zaś to zaklęcie, którego Harry użył na Gridndylowsy, czyli po naszemu Druzgotki smile.gif.
Aylet
pięknie cheess.gif Zadajesz pytanie czy oddajesz?
owczarnia
Oddaję, co mi tam cheess.gif.
Aylet
Hehe, to ja odbieram czarodziej.gif
Ile jest gatunków smoków na swiecie? (dobrze by było gdyby je też ktoś wymienił) happy.gif
dracon
W pierwszej części Hermiona mówi o dwóch gatunkach żyjących w anglii:
walijski zielony i czarny hybrydzki. No i oczywiście Hagrid dostał jajo z norweskim smokiem kolczastym.

W czwartej częsci mowa o 4 kolejnych smokach:
rogogon węgierski,zielony pospolity smok walijski, chiński ogniomiot, i szwedzki krótkopyski.

W 'magicznych stworzeniach i jak je odnaleźć' mowa jest o 10 smokach, jednak osobiście nie posiadam tej książki więc ich nie wymienie. Zostały 3 smoki być może ktoś je wymieni,

pozdrawiam
smagliczka
To ja je wymienię biggrin.gif
- Czarny Hebrydzki
- Długoróg Rumuński
- Kolczasty Norweski
- Krótkopyski Szwedzki
- Ogniomiot Chiński
- Opalooki Antypodzki
- Rogogon Węgierski
- Spiżobrzuch Ukraiński
- Zielony Walijski
- Żmijoząb Peruwiański

Jest 10 ras, ale zdarzają się krzyżówki.

No dobra... nie wiem, czy było już to pytanko...

Kto był Ministrem Magii przed Knotem?
Hermiona1900
Ministrem Magii przed Korneliuszem Knotem była Milicenta Bagnold.

Pytanie.: Komu i w której części Hermiona uratowła życie po wyjściu z biblioteki, po czym razem z tą osobą trafiła do szkrzydła szpitalnego??
Aylet
W Komnacie tajemnic. a jak miala na imie ta dziewczyna to nie pamiętam <lol> ale wiem, że była z Ravenclawu i była dziewczyną percy'iego. czy taka odpowiedź mozna uznać? cheess.gif

Em: dzięki cheess.gif . Czyli kto zadaje pytanie? (jak ja to już pisze ^^) :
Z kim Gryfoni zagrali pierwszy mecz quidditcha w szóstej części?
em
Penelopa Clearwater, gwoli ścisłości wink2.gif
Justyna
Niemam pojęcia genalogia mnie nie interesuje biggrin.gif

Pytanie: Jaki przedmiot nalezał do Helgi Hufflepuff i kto jest jej w VI tomie spatkobierczynią?
smagliczka
Rzecz jasna Chefsiba Smith... a była to czarka.

Kto wynalazł Eliksir Tojadowy?
georgegeorge
Damokles ?Belby? (wuj Marcus'a Belby'ego)

Nie jestem pewien więc czekam na potwierdzenie.
smagliczka
potwierdzam.. i zadajesz pytanie biggrin.gif
georgegeorge
Od kogo Harry dostał pudło piszczących cukrowych myszy za udzielenie wywiadu do Żonglera?
owczarnia
Strzelam: od profesora Flitwicka?
Aylet
Chociaz to nie ja zadawałam pytanie to mówię Ci, że dobrze cheess.gif Zadawaj pytanie, ja się przyszykuję, żeby odpowiedzieć wink2.gif

No wiesz wink2.gif? Kurtuazja wymaga zaczekać na zadającego smile.gif.

edit: sorki cheess.gif
georgegeorge
Owczarnia, zadajesz pytanie.
owczarnia
Co profesor Lockhart przyniósł na swoje pierwsze zajęcia smile.gif?
Katarn90
Chochliki Kornwalijskie. czekam na potwierdzenie
owczarnia
Jasna sprawa smile.gif. Zadajesz pytanie.
Katarn90
pytanie oddaję owcy
owczarnia
Jak Dumbledore pozwolił się do siebie zwracać Zgredkowi, jeśli temu tylko przyjdzie na to ochota smile.gif?
dracon
Dumbledore powiedział że Zgredek może go nazywać "starym dziwakiem".

pozdrawiam
Aylet
a pytanie? Ludzie, czy od razu nie możecie zadawac pytania? Było by duzo szybciej... sleep.gif

Oj no dobra, tylko się nie złośccie.
owczarnia
Aylet uspokój się, zasady są takie, że należy poczekać na potwierdzenie odpowiedzi mad.gif. Już tak było, że podając odpowiedź ludzie zadawali zagadkę i burdel się robił nieziemski, bo często odpowiedzi były złe.

Dracon - dobra odpowiedź. Pytasz smile.gif.
dracon
W co zamienił się bogin, gdy Hermiona zdawała egzamin z Obrony przed czarną magią?
Chodzi o egzamin pod koniec 3 klasy,

pozdrawiam
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.