ewamarchewa
02.05.2007 18:40
Dlaczego Dumbledore użył swojej krwi w jaskini, a nie Harry'go, tak jak mu to proponował?
Ponieważ stwierdził, że krew Harry'ego jest cenniejsza od jego krwi.
ewamarchewa
04.05.2007 19:31
Zgadza się. Pytanie Twoje.
Dobra.
Co jest napisane na zwierciadła ain eingarp i czym jest ten napis.
odbiciem lustrzanym
zwierciadło pragnienia
harolcia
04.05.2007 20:30
AIN EINGARP ACRESO GEWTEL AZ RAWTĄ WTE IN MAJ IBDO
jest to odbicie lustrzane zdania:
ODBIJAM NIE TWĄ TWARZ ALE TWEGO SERCA PRAGNIENIA
(ODBI JAM NI ETW ĄTWAR ZA LETWEG OSERCA PRAGNIE NIA) <- z zachowanymi odstępami.
nie wiem, czy dokładnie o to Ci chodziło...
nie dokładnie o to mi chodziło. Probuj dalej. Jesteś blisko. Chodzi mi o cały tekst z lustra.
Edit. Spóźniłem się.
Pytanie zada harolcia
harolcia
04.05.2007 20:36
Dziękuję

Moje pytanie jest chyba banalne... Ale nic lepszego wymyślić nie moge

Kim był Bletchey?
Bletchey? Nie kojarzę. Poszukam gdzieś.
na pewno nie pomylilas liter? xD
harolcia
04.05.2007 20:47
Sprawdzam..
i jest jak byk... Bletchey...
jak to mówią
szukajcie, a znajdziecie
Już wiem Miles Bletchey to obrońca ślizgonów w Piątym tomie na str. 452
harolcia
04.05.2007 20:52
tak, chodziło mi o niego ( chociaż ja go znalazłam w tomie pierwszym na str.195)
Pytanko Twoje
Jakie jedyne nazwisko Polkowski przetłumaczył na język polski?
harolcia
04.05.2007 21:04
Czy chodzi Ci o to, że w pierwszym tomie na samym początku przetłumaczył Syriusza Blacka na Syriusza Czarnego ?
Nie. Na szczęście ja mam już nowe wydania i tam jest juz Black, ale jak pierwszy raz czytałem to miałem Syriusza Czarnego.
Mała podpowiedź. Też jest wspomniany w pierwszym tomie, a przewija się przez wszystkie.
harolcia
04.05.2007 21:07
Ok, ok... znalazłam

To jest nazwisko "Knot"
harolcia
04.05.2007 21:12
Oto i pytanko

Jakie jest skryte pragnienie Gilderoya Lockharta?
Aby zapanowała harmonia pomiędzy rasami czarodziejów i nie czarodziejów, a nie odmówiłby też butli ognistej whisky.
harolcia
04.05.2007 21:26
Nie, to nie to... pomyliłeś się leciutko
No pomyłka
Oczyszczenie świata ze zła wypromowanie serii eliksirów do pielęgnacji włosów
harolcia
04.05.2007 21:30
Oczywiście

Pytanko Twoje
Z kim byli spokrewnieni Gideon i Fabian Prewett
harolcia
04.05.2007 21:40
Byli rodzonym braćmi Molly Weasley
Tak.
Ja myślę, że to po ich śmierci Molly zaczęła tak przesadnie dbać o swoją rodzinę.
harolcia
04.05.2007 21:44
Szczerz mówiąc, to ngdy nie zastanawiałam się, dlaczego ona tak dba o rodzinkę... Dla mnie było chyba neturalne, że ich kocha i chce dla nich jak najlepiej. Tak jak matka, czy żona... Wie, ze są trudne czasy i może ich już więcej nie spotkać.
Pytanie moje?
Pytanie moje?
A jakże by inaczej.
harolcia
04.05.2007 21:48
chciałam się tylko upewnić

W jaki dzień tygodnia Harry dostał Nimbusa 2000?
Swoją odpowiedź proszę uzasadnić cytatami
"Drogi Harry,
Wiem, że w piątek po południu masz wolne, więc może byś wpadł do mnie na kubek herbaty około trzeciej? Opowiesz mi o swoim pierwszym tygodniu. Wyślij odpowiedź przez Hedwigę.
Hagrid"
"Kiedy godzinę później wspinali się po schodach prowadzących z lochów na górę, Harry pogrążył się w smętnych myślach. Mijał dopiero pierwszy tydzień, a on już stracił dwa punkty... Dlaczego Snape tak się na niego uwziął?"
Harry poszedł do Hagrida po lekcji eliksirów, więc to był piątek pierwszego tygodnia.
"Harry nigdy nie sądził, że spotka chłopca, którego znienawidzi bardziej od Dudleya, ale zmienił zdanie, kiedy poznał Draco Malfoya. Pierwszoroczni Gryfoni mieli jednak razem ze Ślizgonami tylko lekcje eliksirów, więc nie był zbyt często narażony na jego towarzystwo. Tak przynajmniej było do dnia, w którym zobaczyli w swoim pokoju wspólnym na tablicy ogłoszeń komunikat powiadamiający ich, że od czwartku
zaczną się lekcje latania i że Gryfoni będą je odbywać razem ze Ślizgonami. Wszyscy jęknęli."
Podejrzewam, ze jest to czwartek drugiego tygodnie pobytu Harry'ego w Hogwarcie.
"- Mogę w każdej chwili sam się z tobą zmierzyć - powiedział Malfoy. - Dziś w nocy, jeśli chcesz. Pojedynek czarodziejów. Tylko różdżki, bez kontaktu. Co jest? Nigdy nie słyszałeś o pojedynku czarodziejów?"
W nocy po lekcji latania Harry miał pojedynkować się z Malfoyem.
"Ani Neville, ani Hermiona nie okazywali najmniejszego zainteresowania tym, co mogło się znajdować za psem i pod klapą w podłodze. Neville był zainteresowany tylko jednym: żeby już nigdy nie zbliżyć się do korytarza na trzecim piętrze.
Hermiona nie odzywała się do Harry’ego i Rona, ale robiła takie wszechwiedzące miny, że uznali to za okoliczność sprzyjającą. Teraz pragnęli znaleźć jakiś sposób, by odegrać się na Malfoyu i ku ich wielkiemu zadowoleniu możliwość taka pojawiła się tydzień później, wraz z poranną pocztą.
Kiedy sowy jak zwykle wleciały do Wielkiej Sali, uwagę wszystkich przykuł długi, wąski pakunek, niesiony aż przez sześć sówek. Harry tak jak inni był ciekaw, co może być w tej paczce i zdumiał się, kiedy sówki złożyły ją przed nim, zrzucając przy okazji na podłogę jego bekon. Zaledwie odleciały, inna sowa upuściła na paczkę list.
Harry najpierw rozerwał kopertę i dobrze zrobił, bo list głosił:
NIE OTWIERAJ PACZKI PRZY STOLE.
Jest w niej nowy Nimbus Dwa Tysiące, ale nie cha, żeby wszyscy wiedzieli, że dostałeś miotle, bo każdy też będzie chciał. Oliver Wood spotka się z tobą dziś na boisku quidditcha o siódmej wieczorem na pierwszym treningu.
Profesor M. McGonagall"
Tydzień po piątku podczas którego pomstowali na Malfoya przyszła do Harry'ego paczka.
Harry dostał Nimbusa w trzecim piątku września
Jeżeli spojrzymy na kalendarz września 1991 roku to wychodzi że trzeci piątek września to 20.09.1991
harolcia
05.05.2007 11:27
bardzo dobrze

pytanie Twoje
Kiedy przypadają urodziny Remusa Lupina.
10 marca.
Mam racje?
Masz racje. Zadawaj pytanko.
Kim był Humphrey Belcher ??? Jakiś cytat by sie przydał.
"Odtąd, Harry, mogę się mylić tak jak Humphrey Belcher, który sądził, ze nadszedł czas na kociołek z sera."
Podaj datę śmierci Lilly i Jamesa Potterów. Poprzyj ją cytatami z książki.
harolcia
05.05.2007 15:17
"Dziesięć lat temu, w Noc Duchów.Ty miałeś dopiero rok.Przyszedł do waszego domu i... i...."
31.10.1990
W II tomie jest rok 1992, co wynika z daty śmierci Prawie Bezgłowego Nick'a
31.10.1492.
obchodził 500 rocznice śmierci. Czyli w Itomie był rok 1991. Harry miał wtedy 11 lat. Jak miał roczek zaatakował go Voldemort. Czyli 10 lat wcześniej. Stąd wynika data :
31.10.1990
Niestety nie. Pomyśl. Jesteś blisko.
QUOTE(harolcia @ 05.05.2007 15:17)
"Dziesięć lat temu, w Noc Duchów.Ty miałeś dopiero rok.Przyszedł do waszego domu i... i...."
W tomie II jest 1992, więc w I jest 1991.
1991-10=
1981A więc 31 października 1981roku
/edit/
"31.10.1990
Twierdzisz więc, że zabito ich rok przed przybyciem do Hogwartu Harry'ego?
/edit2/ nie mam pomysłu,
oddaje pytanie (o ile dobrze odpowiedziałem)
harolcia
05.05.2007 16:02
QUOTE(matips @ 05.05.2007 16:29)
"31.10.1990
Twierdzisz więc, że zabito ich rok przed przybyciem do Hogwartu Harry'ego?
nie. nie twierdzę tak... po prostu się pomyliłam...
siara dla mnie
Oczywiście odpowiedź poprawna. Czekamy na pytanie.
Mam pomysł:

Kiedy urodził sie Hagrid (poprzeć cytatami)
Ps. Jeśli takie pytanie było to jak pisałem wyżej oddaję pytanie.
6 grudnia 1929
"Harry, Ron i Hermiona od dawna wiedzieli, że Hagrid odczuwa niestety pociąg do wielkich i strasznych stworzeń. Podczas pierwszego roku ich pobytu w Hogwarcie próbował wyhodować smoka w swojej małej chatce, a z pewnością długo nie zapomną olbrzymiego trójgłowego psa, którego nazwał Puszkiem. Dla Harry’ego było oczywiste, że jeśli Hagrid jako chłopiec dowiedział się o uwięzionym gdzieś w podziemiach zamku potworze, to nie spoczął, póki go nie zobaczył. Prawdopodobnie uznał za nieludzkie trzymanie takiego uroczego stworzenia w zamknięciu i postanowił stworzyć mu możliwość rozprostowania tak wielu nóg. Harry potrafił bez trudu wyobrazić sobie trzynastoletniego Hagrida, jak próbuje dopasować potworowi obrożę i smycz. Był jednak pewny, że Hagrid nie zamierzał nikogo uśmiercić. Prawdę mówiąc, Harry zaczął żałować, że odkrył sekret dziennika Riddle’a. Ron i Hermiona wciąż i wciąż prosili go, żeby im jeszcze raz wszystko opowiedział, aż w końcu miał już tego dość, podobnie jak rozmowy, która się potem wywiązała. "
"Zanim zdążył odzyskać oddech, drzwi się otworzyły i wszedł Ron.
- A, tu jesteś - powiedział.
Harry usiadł. Był zlany potem i dygotał.
- Co ci jest? - zapytał Ron, przyglądając mu się z niepokojem.
- Ron, to był Hagrid. To Hagrid otworzył Komnatę Tajemnic pięćdziesiąt lat temu."
Dobrze!!! Twoje pytanie.
Ps. Ale dlaczego 6grudnia?
Są do dane z departamentu tajemnic. Skąd one są? Podejrzewam, że ze strony Jo, ale jak chcesz wiedzieć dokładnie spytaj Anagdę.
LilienSnape
05.05.2007 22:09
bo pewnie mu sie tak skojarzylo ze jak mikolaj wyglada, czy cos.
wiadomo zawsze.
Zeti pytaj, bo mi chodzilo tylko o rok (ja sam nie wiem w jakim dniu)
Jakie stworzenie ze świata Tolkiena, nie występuje w Harrym Potterze? Nie chodzi mi o hobbitów.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę