Aylet: dokładniej.
Przemku: czekałem na to lata...
latami to Ty se możesz chyba na zemstę czekać
odpowiedź:
Ich rodziny posiadały po jednym z Insygnium, których pierwotnymi właścicielami byli bracia Peverellowie (a przedmioty te przechodziły z pokolenia na pokolenie)??Latami to ja czekałem, żeby tę książkę przeczytać
Chodziło o ozcekiwanie na książkę.
Nie, bardziej sprecyzuj. Imiona. Nazwiska, przedmioty.
nie trzeba czasem punktów pododawać za zagadki?
Ignotus i Kadmus Peverell, którzy byli braćmi, są przodkami odpowiednio Harry'ego i Voldemorta.
Tak Ramzes.
Punkty za zagadki podliczę, ale wiem, ze niektóre punkty za styczeń zostały już dodane, i sie na razie nie mogę w tym połapać, więc niedługo dodam te z lutego, i bedę się zastanawiał, co już było dodane, a co nie.
To takie trochę nietypowe pytanie. Kto użył następujących słów - "Don’t count your owls before they are delivered" i jak zostało to przetłumaczone przez Polkowskiego?
harolcia
10.02.2008 20:52
tych słów użył Dumbledore w HPiKP, str90, a zostały przetłumaczone na 'Nie licz sumów, póki ich nie złowisz.'
harolcia
10.02.2008 22:30
zagadkę oddaję

komukolwiek
Wiec:
Kim jest Silver Doe, lub jak kto woli łania?
Patronusem Severusa Snape'a.
harolcia
16.02.2008 23:49
ekh, ekh... hazel? twoja kolej czy przekazujesz?
Miętówka
19.02.2008 13:24
Regulaminowe 48h już minęło, żeby nie było zastoju zadam zagadkę:
Kto przed Grindelwaldem miał Czarną Różdzkę i od kogo Voldemort się tego dowiedział?
Gregorowicz, wytwórca różdżek. Voldemort dowiedział się tego dzięki legilimencji od samego Gregorowicza.
Miętówka
19.02.2008 14:07
Pytasz
Wymień pięć osób, które chodziły razem z Jamesem do Hogwartu (oprócz Huncwotów i Lily).
Miętówka
19.02.2008 14:35
Równolegle, czy nie?? Jak nie to może
Snape, Avery, Mulciber, jakas Mary Macdonald i chyba brat Syriusza, Regulus Black.
Nie, nie równolegle. A mogłabyś podać jakiś cytat na poparcie Regulusa? Bo nie jego miałem na myśli, a nie jestem pewny, czy było między nimi sześć lat różnicy.
aurorka_gryfonka
19.02.2008 21:48
Z tego, co wiem to cytatu, co do potwierdzenia Regulusa nie ma. Choć oczywiście może to być moja skleroza...
Też pewnie podałabym Regulusa, ale potwierdzenia chyba co do tego nie ma. Chciałam dodać, że na roku Jamesa był też Davey Gudgeon, który prawie stracił oko podchodząc do wierzby bijącej, ale pewnie Ramzes uzna odpowiedź Miętówki, więc punkty i tak będą dla Puchonów.

EDIT
Taak...? To może podam moją odpowiedź.
Snape, Avery, Mulciber, Mary Macdonald, Davey Gudgeon
aurorka_gryfonka
19.02.2008 23:03
Jeśli nie będzie potwierdzenia to niekoniecznie. Nie wiadomo, o ile lat był młodszy Regulus od Syriusza. To mało prawdopodobne, ale mógł zacząć Hogwart tuż po tym, jak Syriusz go skończył.
Jeśli Miętówka w ciągu 24 godzin nie poda cytatu z książki (nie z HP Lexicon, czy wiki), to poprawnie odpowiedziałaś Kate. Tak czy tak, kolej Puchonów, ale poczekajmy na Miętówkę.
Miętówka
20.02.2008 14:45
Kate pyta, nie mam cytatu, chociaż....nie, jednak Kate pyta.
Jak nazywał się Puchon, który zażył eliksir postarzający, aby oszukać Linię Wieku?
A-g-a-t-a
20.02.2008 16:57
Radzę wam pójśc do pani Pomfrey. Już się zajmuje panną Fawcett z Ravenclawu i panem Summersem z Hufflepuffu. Oboje postanowili dodać sobie trochę lat.
Ok
A-g-a-t-a
20.02.2008 17:09
Dlaczego w pokoju wspólnym Ślizgonów jest zielone światło?
Bo z sufitu zwieszały się tam na łańcuchach zielonkawe lampy?
Czy może dlatego, że pokój wspólny jest pod jeziorem?
A-g-a-t-a
20.02.2008 18:33
Chodzi mi o jezioro.

Ale odpowiedź padła, więc zaliczam.
Znowu Twoja kolej. :]
Jak nazywał się duch, który przybył z Kentu na przyjęcie Prawie Bezgłowego Nicka?
"The Wailing Widow came all the way up from Kent"
Czyli, ee... Jęcząca Wdowa?
Tak.
Kurczę, nie mam już pomysłu na pytania, na które odpowiedzi nie można znaleźć w przeciągu 5 minut :/
Czy jest coś, co łączy horkruksy z Insygniami?
EDIT:
Znając Waszą pomysłowość (mówię to bez cienia ironii), to znajdziecie co nieco, ale chodzi mi o jedną konkretną odpowiedź i innej, nawet dobrze umotywowanej nie przyjmuję.
harolcia
21.02.2008 13:56
Voldemort
Miętówka
21.02.2008 14:10
harolciu, Voldemort nie wiedział o istnieniu Insygniów.
No ale jak już mam dać jakiś głupi pomysł, to mam
po angielsku horkruksy (horkruxes) i Insygnia (Hallows) zaczynają się na "h" i mają nieparzystą ilość liter (w liczbie mnogiej): horkruxes - 9 liter, Hallows - 7 liter.
harolcia
21.02.2008 14:27
chodziło mi bardziej o Czarną Różdżkę, czy jak jej tam było.
Zresztą to było takie pierwsze skojarzenie
horkruksy i Insygnia dawały panowanie nad śmiercią. albo nieśmiertelność
aurorka_gryfonka
21.02.2008 17:39
Jedno i drugie występuje w HP.
Zbyt szeroko aurorko i Harolciu

Asiatal - nie, nie chodzi o tak rzucającą się w oczy odpowiedź.
Miętówka - nie, nie patrzcie na żadne statystyki, ile mają liter, w ilu tomach się pojawiają itd.
Harry chciał znaleźć i horkruksy i Insygnia. Ewentualnie były źródłem nieporozumień/kłótni pomiędzy Harrym, Ronem i Hermioną.
Zakohana w książkach
21.02.2008 20:36
I horkruksy i Insygnia dają (teoretycznie) pewnego rodzaju władzę nad śmiercią?
harolcia
21.02.2008 21:51
Zarówno horkruksy jak i Insygnia należą do starożytnej magii, którą Voldemort częściowo ignorował, ale chciał za jej pomocą stać się nieśmiertelnym, co w gruncie rzeczy obróciło się przeciwko niemu dzięki Harry'emu .
zakohana, już to proponowałam :] i było źle
Rzeczywiście... nie zauwazyłam wcześniej
.
W takim razie trochę inaczej sformułuję pytanie.
Czy jest coś, co bezpośrednio łączy ze sobą horkruksy i Insygnia?
W ogóle nie jesteście blisko, a nie chcę Wam zbyt ułatwić zadanie podpowiedziami...
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę