Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zagadki...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
maxp3
Czyli tak:
Rodzą się złote, w miarę dorastania ich sierść zmienia kolor na srebrny. Dorosłe zaś są śnieżnobiałe.

Hmm.. Trafiłem? I czy nie chodziło czasem o dokładniejsze podanie wieku? blush.gif
obi
maxp3 jeśli podasz jeszcze dokładniejszy czas zmieniania barw to będziesz mógł zadać pytanie biggrin.gif dementi.gif
maxp3
1.Rodzą się złote.
2.W wieku dwóch lat ich sierść zmienia kolor na srebrny.
3.Po osiągnięciu 7 roku życia jednorożce są już w pełni dorosłe, a ich sierćść zmienia kolor na śnieżnobiały.

Lepiej..? biggrin.gif
obi
tak. twoje pytanie biggrin.gif
maxp3
Więc może coś prostszego:
Jakie "Dekrety Edukacyjne" zostały wydane w V tomie? Wymień ich nazwy i (jeśli podano) treść.
Pszczola
-_-" Łatwe? No, może, ale pracochłonne:

Educational Degree Number Twenty-two

Nie ma dokładnej treści, ale jest mowa o Umbridge jako ministerialnej nauczycielce DADA i (pod Educational Degree Number Twenty-three) Hogwarts High Inquisitor.

Fragmenty z "Daily Prophet":

As recently as 30th August, Educational Degree Number Twenty-two was passed, to ensure that, in the event of the current Headmaster being unable to provide a candidate for a teaching post, the Ministry should select an appropriate person.

(...)the Ministry has now formalised with the passing of Educational Degree Number Twenty-three, which creates the new position of Hogwarts High Inquisitor. (...) The Inquisitor will have powers to inspect her fellow educators and make sure that they are coming up to scratch.

HP&OotP p.275

Educational Degree Number Twenty-four - rowiązanie organizacji uczniowskich (po pierwszym spotkaniu przyszłej GD)

All student organisations, societies, teams, groups and clubs are henceforth disbanded.

An organisation, society, team, group or club is hereby defined as a regular meeting of three or more students.

Permission to re-form may be sought from the High Inquisitor (Proffesor Umbridge).

No student organisation, society, team, group or club may exist without the knowledge and approval of the High Inquisitor.

Any student found to have formed, or to belong to, an organisation, society, team, group or club that has not been approved by the High Inquisitor will be expelled.

HP&OotP p.313

Educational Degree Number Twenty-five - Umbridge decyduje o karach uczniów, nawet jeśli jakiś nauczyciel postanowił inaczej

the High Inquisitor will henceforth have supreme authority over all punishments, sanctions and removal of privileges pertaining to the students of Hogwarts, and the power to alter such punishments, sanctions and removal of privileges as may have been ordered by other staff members.

HP&OotP p.368-9

Educational Degree Number Twenty-eight - Umbridge dyrektorem Hogwartu

Dolores Jane Umbridge (High Inquisitor) has replaced Albus Dumbledore as Head of Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry.

HP&OotP p.550

Filch miał nadzieję na EDno 29 (dozwolenie kar cielesnych), ale w końcu takowy się nie pojawił.

Zeti
Moze by tak ktoś potwierdził, albo zaprzeczył???
maxp3
No więc ja zaprzeczam. Bo to jeszcze nie wszystkie. wink2.gif
owczarnia
Hogwarts High Inquisitor Educational Decrees:

22: "in the event of the current Headmaster being unable to provide a candidate for a teaching post, the Ministry should select an appropriate person." (30th August) (OP15)

23: "which create the new position of Hogwarts High Inquisitor." (OP15)

24: "No student organisations, societies, teams, groups and clubs may exist without the knowledge and approval of the high Inquisitor." (OP17)

25: "the High Inquisitor will henecforth have supreme authority over all punishments, sanctions and removal of privileges pertaining to students of Hogwarts, and the power to alter such punishments, sanctions and removals of privileges as may have been ordered by other staff members." (OP19)

26: "Teachers are hereby banned from giving students any information that is not strictly related to the subjects they are paid to teach." (OP25)

27: "Any student found in possession of the magazine The Quibbler will be expelled." (OP26)

28: "Dolores Jane Umbridge (High Inquisitor) has replaced Albus Dumbledore as Head of Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry." (OP28)

29: "if I (Filch) could've strung you up by the ankles in my office, would they? But when Educational Decree number 29 comes in, Potter, I'll be allowed to do them things..." (OP28)

A ile Pszczoła podała, bo się pogubiłam? Tu na pewno są wszystkie (nie ma to jak HP Lexicon cheess.gif).
maxp3
Brawo Owca. Zagadka Twoja tongue.gif
owczarnia
Proszę wymienić przynajmniej piętnaście wynalazków ze stajni Freda i Gerorge'a.
Pszczola
*headdesk* Skasowałam sobie te 26-7, czy co? O_o Dobry zwyczaj, czytaj posty po dodaniu XP

Echh... nie chce mi się po VI tom na górę iść, ale trudno. Napaliłam się następne pytanie!
PrZeMeK Z.
Wymiotki Pomarańczowe, Krwotoczki Truskawkowe, Patentowane Zaklęcia Wywołujące Sny Na Jawie, Powtarzalny Wisielec, Jadalne Mroczne Znaki, Seria Tarczy (kapelusze i rękawice ochronne), Karmelek Gorączkowy, pufki pigmejskie (liczy się?), eliksiry z serii Cód - Miód - Czarownica, Gwarantowany Dziesięciosekundowy Niszczyciel Krost, Uszy Dalekiego Zasięgu, detonatory pozorujące, różdżki zmieniające się w coś dziwnego po użyciu, samosprawdzające pisownię pióra, Q-Py-Blok, Znikające Kapelusze (V tom), teleskop, który uderzył Hermionę.
Dobrze?
Gem
Bombonierka Leserów:
1. Kanarkowe Kremówki
2. Krwotoczki Truskawkowe
3. Wymiotki Pomarańczowe
4. Omdlejki Grylażowe

5. Różdżki zmieniające się w majciochy i gumowe myszy
6. Pióra: samo-maczające, samo-odpowiadające, samo-sprawdzające
7. Powtarzalny Wisielec
8. Patentowane Zaklęcia Wywołujące Sny na Jawie
9. Proszek Natychmiastowej Ciemności
10. Złośliwy Teleskop
11. Jadalne Mroczne Znaki
12. Ochronne gadżety: kapelusze, peleryny i rękawiczki
13. Detonator Pozorujący
14. Dowcipny Kociołek
15. Uszy Dalekiego Zasięgu
16. Eliksir Miłosny
17. Gwarantowany Dziesięcio-sekundowym Niszczyciel Krost
18. Puszki Pigmejskie (ale nie wiadomo, czy to oni je wymyślili)
PrZeMeK Z.
Protestuję przeciw punktowi dziewiątemu, sprowadzali go z Peru smile.gif

I przeciw szesnastemu, mało konkretny. Eliksirów miłosnych jest cała sterta.
Gem
Ale ten był ich produktem. Nigdzie nie jest napisane w jaki sposób go zmodyfikowali, ale na pewno musieli, bo ich jest 24 godzinny. Z resztą w którymś tomie, było napisane, ze jest nielegalny o ile dobrze pamiętam, więc na pewno był ich wynalazkiem skoro został dopuszczony do sprzedaży...

owczarnia
Nie wierzę, że nit nie wspomniał o Kanarkowych Kremówkach wink2.gif!

Przemek, pytasz smile.gif.
Gem
To uwierz, bo ja wspomniałam... xD
No tak, w końcu był pierwszy.
PrZeMeK Z.
Wymień pięć znajomych osób, które Harry, Ron i Hermiona spotkali na Mistrzostwach Świata w Quidditchu.

Nie chce mi się myśleć. smile.gif
kaszolka14
1. Oliver Wood
2. Cho Chang
3. Ernie Macmillan
4. Seamus Finnigan
5. Dean Thomas
Zeti
Seamus, Dean, Olivier, Ernie, Cho

o żesz, spóżnienie
owczarnia
QUOTE(Gem @ 13.08.2007 11:01)
To uwierz, bo ja wspomniałam... xD
*

Dupa dupa bo Kanarkowe Kremówki nie były z Bombonierek Lesera tongue.gif.
Gem
Ale wymieniłam, a liczy się fakt... ha wygrałam, zaklepane, mine! :E... xD
PrZeMeK Z.
Kaszolka14 zadaje pytanie.
kaszolka14
hmm.. jestem tu nowa.. ale uwazam ze to swietne forum i chce tu czesto zagladac... smile.gif) nie wiem czy czasem pytanie ktore zadam sie nie powrtorzy.. noo.. ale darujcie.. nie chce mi sie czytac tych 64 str.. tongue.gif ehhe... =)

MOJE PYTANIE:

PROSZE WYMIENIC ELIKSIRY, KTORE SPORZADZIL SLUGHORN NA PIERWSZEJ LEKCJI ELIKSIROW W VI TOMIE..
PrZeMeK Z.
Jestem pewien, że było, ale co tam.

Veritaserum, amortencja, Felix Felicis, Eliksir Wielosokowy.
kaszolka14
aa.. no to sorka... ale co tam tongue.gif twoje pyt. przemek=)
PrZeMeK Z.
Oddaję pytanie Zetiemu.
Zeti
Dzięki smile.gif

Pytanie będzie łatwe. Wystarczy Poszukać w książce.

Jak zabezpieczony, i jakiego koloru był Kamień Filozoficzny,. Kto rzucał zaklęcia i jak je Harry i Quirrel pokonali. Z cytatem jeżeli można.
kaszolka14
noo.. spoczatku nie chcialo mi sie odpowiadac.. tongue.gif bo dosc dlugie to pyt. i chcialam poczekac na nastepne.. smile.gif) ale nikt nie pisze, wiec co tam:PP

KAMIEŃ FILOZOFICZNY..

kolor: czerwony ("najpierw ujrzal swoje odbicie, blade i przerazone. jednak w chwile pozniej odbicie usmiechnelo sie do niego, wloztlo reke do kieszeni i wyjelo czerwony kamien...") s. 301.

zabezpieczenia:

* klapy w podlodze strzegl pies o 3 glowach Puszek, ktory nalezal go Hagrida
- Harry uspil go grajac na flecie od Hagrida
- Quirrell mial grajaca harfe

* pozniej Harry, Ron i Hermiona wpadli w diabelskie sidla, za ktore odpowiadala profesor Sprout
- hermionie przypomnialo sie, ze na lekcji zielarstwa mowiono ze sidla lubia ciemnosc i wilgoc, wiec zucila zaklecie i z jej rozdzki wylecialy niebieskie plomienie, po chwili uscisk rosliny zaczal slabnac...

* nastepna przeszkoda zastawiona przez Flitwicka- komnata pelna malych kluczy ze skrzydelkami...
- i Harry i Quirell na miotlach zlapali najwiekszy klucz, otwierajacy drzwi do nastepnej komnaty...

* kolejna pulapka- szachownica zaczarowana przez McGonagall
- przyjaciele musieli zastapic 3 figury ze szachownicy i stoczyc gre o przejscie do nastepnej komnaty..

* pulapka Quirrela to trol
- on sam juz go pokonal
- wiec harry musial tylko przejsc przez komnate

* zagadka Snape'a to 7 buteleczek z eliksirami ze zwojem pergaminu na ktorym zamieszczona byla zagadka dotyczaca eliksiru...
- harry i hermiona rozszyfrowali zagadke...

* no i ostatnia przeszkodza- zwierciadlo Ain Eingarp.. sprawka Dumbledore'a
- Quirrellowi nie udalo sie rozszyfrowac lustra..
- kamien mogl sie dostac tylko w rekach kogos, kto chcial go znalezc, ale nie wykorzystac do wlasnych celow, wiec tym sposobem znalazl sie w kieszeni harry'ego..

mam nadzieje ze to wystarczajaco duzo informacji:P jakis tam cytat byl... i mam nadzieje ze starczy.. tongue.gif
Zeti
OK. Pytaj
kaszolka14
prosze wymienic wszystkie tajemne wejscia, ktore odkryli fred i georgre, i ktore byly pokazane na mapie huncwotow.. smile.gif było juz??
horror_kitty
Za lustrem na czwartym pietrze (zawalilo sie po zimie),wejscie w garbie jednookiej wiedzmy,ktore prowadzi do piwnic Miodowego Królestwa,wejscie konczonce sie w Wrzeszczacej Chacie a majace swoj poczatek przy Bijacej Wierzbie.
Trzy o ktorych wiedzieli Fred i George a nie wiedzial Filch.
kaszolka14
hmm.. no uznaje.. bo chyba reszta nie byla wymieniona dokladnie w ksiazce.. twoje pytanie.. smile.gif
horror_kitty
Dzieki smile.gif
Nie mam pomysłu na nic wymyslnego,moze dlatego,ze jestem tu nowa:P
Wymien prosze, napije ktore pila kazda z osob przebywajacych 'Pod Trzema Miotłami' w czasie wypadu do Hogsmeade podczas,ktorego Harry dowiedzial sie o przeszlosci Syriusza Blacka i bezposrednim powiazaniu z nim.
Gem
piwo kremowe - Harry, Ron, Hermiona
woda goździkowa - McGonagall
grzany miód - Hagrid
syrop wiśniowy z wodą sodową, lodem i parasolką xD - Flitwick
rum porzeczkowy - Knot
horror_kitty
Uznaje smile.gif Twoje pytanie.
Gem
Wymień 14 duchów (w tym grup), które występują w świecie Harry'ego Pottera. Nie wszystkie zostały przedstawione po imieniu i nazwisku, dlatego w takich przypadkach należy się krótki opis. Pozostałe duchy w pełnych imionach i tytułach, poproszę.
Zeti
1. Prawie Bezgłowy Nick – Sir Nicholas de Mimsy - Porpington
2. Krwawy Baron
3. Szara Dama – Imienia i nazwiska nie podam ze względu na Spoilery.
4. Gruby Mnich
5. Jęcząca Marta
6. Prof. Binns
7. Sir Patryk Delaney – Podmore
8. „Harry patrzył ze zdumieniem, jak przy stole pojawił się jakiś korpulentny duch, skulił się i przeszedł przez stół, z ustami otwartymi tak szeroko, że zmieścił się w nich jeden z cuchnących łososi.
- Czuje pan smak, przenikając przez rybę? - zapytał go Harry.
- Prawie - odrzekł ponuro duch i odpłynął w dal.”
9. „Ze ściany lochu wypadło z tuzin zwiewnych koni; na każdym siedział duch jeźdźca bez głowy. Wybuchły gromkie oklaski. Harry też zaczął klaskać, ale szybko przestał, gdy spojrzał na twarz Nicka.” – ekipa sir Patrica
10. „Minęli grupę posępnych zakonnic…”
11. „… jakiegoś obszarpańca w łańcuchach…”
12. „…i Grubego Mnicha, wesołego ducha z Hufflepuffu, rozmawiającego z rycerzem, w którego w czole tkwiła ułamana strzała.”
13. Jęcząca Wdowa z Kentu
14. „Aż mu dech zaparło. Przez ścianę tuż za nim przeniknęło około dwudziestu duchów.” – Duchy Hogwartu
pleon
14 źle.
Nie o to chodziło. Uogólniłeś za bardzo. Podpowiem, ze to tez na przyjęciu Prawie Bezgłowego Nicka.
Gem
To miał byc mój post xD... nie zauważyłam, ze siora sie nie wylogowała xDDD...
Zeti
Orkiestra??

Poltergeist Irytek???

"Duch tęgiej, przysadzistej dziewczyny"????
Gem
Orkiestra. Pytanie twoje...
Zeti
Co oznacza związek frazeologiczny „odesłany do Biura Centaurów"
horror_kitty
Wydaje mi się,że jest to związek frazeologiczny używany przez pracowników Ministerstwa Magii odnoszący się do zwolnień. Mówiąc,że ktoś został odesłany do Biura Centaurów mamy na myśli to,że osoba o której mowa ma zostać zwolniona.
PS.Mam nadzieje,że nie zrobiłam żadnego błędu ortograficznego,interpunkcyjnego bądź żadnej literówki ;> Nie chcę już więcej denerwować tych 'najmagicznych' ;>

Prawie Ci się udało smile.gif Napisałaś przez "z".
A po przecinkach stawia się spacje.
Nie denerwujesz nikogo, to przyjacielskie uwagi. To, co piszesz, świadczy o Tobie./Przemek
Zeti
Jak najbardziej Pytaj.
Pytanie dotyczyło książki Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć
horror_kitty
Zacytuj proszę co najmniej cztery piosenki śpiewane przez Irytka.
abstrakcja
"Niektórzy myślą , że Potter to cham
lecz prawda jest inna, powie Iryś wam
Potterek dostał świra i w tym cały kram"

"Jak gdzieś jest raban to o każdej porze
wezwij Irytka - będzie jeszcze gorzej"

"Potter diabła kumoter
dla niego zabić uczniów trzech
to tylko radość, luz i śmiech"

"Niegrzeczne maluszki,
złapią Was za uszki"

Sorry za błędy, cytowałam z pamięci.
horror_kitty
Dokładnie tak smile.gif Pytaj.
abstrakcja
Nie nie nie.. ja tu jestem od odpowiadania, pytac nie umiem. wink2.gif
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.