A ja bede teraz okrutny i zadam takie pytanie: Czym zajmuje się obecnie ojciec JKR? Mieszkalem w Edynburgu wiec wiem
owczarnia
01.10.2007 19:01
Sklep prowadzi, zdaje się? Spożywczy, o ile dobrze pamiętam.
Niestety nie. Właściwie jest on właścicielem kilku XXX i całkiem mu się dobrze wiedzie. Mu znajomy jest jego kolegą

(Może mi załatwi książki podpisane od JKR

)
owczarnia
01.10.2007 20:33
Czyżby nadal pracował jako inżynier w fabryce Rolls-Royce'a? Czytałam o tym w czasie przeszłym, ale wiedzieć na pewno nie mogę przecież.
Jednakowoż nie rozumiem, skoro jednak jest właścicielem kliku sklepów, to co napisałam nie tak? Przecież nie miałam na myśli, że prowadzi sklep komuś, myślałam o własnym, rzecz jasna.
QUOTE(owczarnia @ 01.10.2007 21:33)
Czyżby nadal pracował jako inżynier w fabryce Rolls-Royce'a? Czytałam o tym w czasie przeszłym, ale wiedzieć na pewno nie mogę przecież.
Jednakowoż nie rozumiem, skoro jednak jest właścicielem kliku sklepów, to co napisałam nie tak? Przecież nie miałam na myśli, że prowadzi sklep
komuś, myślałam o własnym, rzecz jasna.
Moja Droga Owczarnio, gdyby chodziło o sklepy to bym się nie czepiał i bym nie użył "XXX". Tak więc za tajemniczym XXX nie kryją się sklepy

I też nie chodzi o Rolls-Royce'a.
owczarnia
01.10.2007 21:06
A. To XXX to było to tajemnicze coś? No cóż, za dużo emotek się naoglądałam najwyraźniej.
W takim razie poczekamy aż znajdzie się ktoś lepiej poinformowany...
W to wątpię. Skoro już Owca nie wie, to kto ma wiedzieć?
owczarnia
01.10.2007 21:08
No jak to kto, przecież Hiob się niemal z nim kumpluje

.
Zawsze możemy pobawić się w zgadu zgadule, albo ktoś może użyć różnych przeglądarek internetowych jak dopgile, altavista, clusty, alltheweb, mamma, ixquick etc. - na google świat się nie kończy (wiecie, że niektórzy ludzie, sądzą, że jak coś się nie pojawia w google, to nie istnieje to w necie!?)
QUOTE(owczarnia @ 01.10.2007 22:08)
No jak to kto, przecież Hiob się niemal z nim kumpluje

.
Jeszcze tatusia JKR nie widziałem, ale wiem gdzie go można zastać, więc może kiedyś wybiorę się i cykne kilka fotek potajemnie komórką czy co
za HP lexicon:
Like JKR's mother, her father Peter Rowling was born during the wartime years of the early 1940s. His father Ernie Rowling had moved from northeast London to West Moors near Bournemouth to open a grocery store, and son Peter followed this example after his March 1965 marriage to Anne Volant, moving her to the West Country village of Yate, northeast of Bristol. JKR's father worked at a Rolls-Royce aircraft engine plant in Bristol while she was growing up (SS_JKRB).
QUOTE(Zeti @ 01.10.2007 22:14)
za HP lexicon:
Like JKR's mother, her father Peter Rowling was born during the wartime years of the early 1940s. His father Ernie Rowling had moved from northeast London to West Moors near Bournemouth to open a grocery store, and son Peter followed this example after his March 1965 marriage to Anne Volant, moving her to the West Country village of Yate, northeast of Bristol.
JKR's father worked at a Rolls-Royce aircraft engine plant in Bristol while she was growing up (SS_JKRB).
Zwróć uwagę na czas przeszły (zresztą Owczarnia już o tym wspomniała). Moje pytanie jednak dotyczy czasu teraźniejszego.
Na yahoo ojciec Rowling jest łączony ze słowem catering, więc lepszy taki strzał niż żaden. Ma firmę cateringową
A co rozumiesz przez firme cateringową?
Firmę dostarczającą jedzenie na przyjęcia, rauty, imprezy okolicznościowe itp.
Niestety nie, ale ciepło - ma to coś wspólnego z jedzeniem :]
Jest właścicielem restauracji?
harolcia
02.10.2007 20:37
Jest kucharzem?
Nieee. Już mówiliśmy, że jest właścicielem kilku XXX.
Wybacz, nie widziałam
Nieee. Już mówiliśmy, że jest właścicielem kilku XXX.
Więc na pewno nie jest kucharzem
Czy może być ogólnie:Zajmuje się artykułami nadającymi się do jedzenia? (spożywczymi)
Halo? Ludzie, czy wy myślicie
Powtórze raz kolejny - jest on właścicielem kilku XXX
W miejsce XXX należy wpisać coś typu "sklepów", "restauracji" etc.
harolcia
02.10.2007 21:59
kilku barów?
QUOTE(harolcia @ 02.10.2007 22:59)
Brawooo! Właściwie to Pubów

Ale chyba na jedno wychodzi. Więc, otóż szanowny pan Rowling jest właścicielem kilku Pubów na Royal Mile w Edynburgu. Serdecznie Zapraszam
Harolcia zadaje pytanie.
harolcia
02.10.2007 22:45
A ja pytanie oddaje, z braku pomysłu
To ja przejmuję.
Coś prostego- w jaki sposób można powiązać datę 5 listopada z Harrym Potterem (jako cyklem książek)? Proszę o sensowne i dłuższe niż jednowyrazowe odpowiedzi
owczarnia
03.10.2007 18:18
Remember, remember the fifth of November...
the Gunpowder, treason, and plot,
I know of no reason why gunpowder treason
Should ever be forgot.
Guy Fawkes, Guy Fawkes, 't was his intent
To blow up the King and parliment.
Three score barrels of powder below,
Poor old England to overthrow;
By God's providence he was catch'd
With a dark lantern and burning match.
Holloa boys, holloa boys, make the bells ring.
Holloa boys, holloa boys, God save the King!
Hip hip hoorah!
Oczywiście dobrze

Co to za tekst tak w ogóle?
owczarnia
03.10.2007 23:45
A to jest taki sobie wierszyk o
takim jednym facecie, dzieciom się na dobranoc go opowiada, i nie tylko

. Jeszcze oryginalnie zawierał jedną zwrotkę, ale została wycięta. Wystarczy zerknąć, żeby zrozumieć dlaczego:
A penny loaf to feed the Pope.
A farthing o' cheese to choke him.
A pint of beer to rinse it down.
A faggot of sticks to burn him.
Burn him in a tub of tar.
Burn him like a blazing star.
Burn his body from his head.
Then we'll say ol' Pope is dead.
Hip hip hoorah!
Hip hip hoorah hoorah!Zagadkę oddaję.
to ja przejmuje, jeśli można.
Podaj imię Syna dziadka Voldemorta
Morfin Gaunt
i Tom Riddle
horror_kitty
04.10.2007 15:27
Nie wiem czy dobrze rozumuję ale "syn dziadka Voldemorta" powinien być jego wujem ;> Czyli Morfin Gaunt syn Marvola.
Mylisz się. Ridle senior senior, jest dziadkiem Voldemorta. I ma syna: Toma którego synem jest Voldi.
owczarnia
04.10.2007 17:17
Czy Was kompletnie pogięło? Voldemort miał dwóch dziadków, halo?
Synem jednego był Tom Riddle, ojciec Voldemorta, a synem drugiego jego wuj, Morfin Gaunt. Obie odpowiedzi są poprawne.
horror_kitty
04.10.2007 17:29
No tak... przecież to banał :| Wzięłam pod uwagę tylko dziadka 'główniejszego'

jesli tak go można nazwać. Zwracam honor.
QUOTE(owczarnia @ 04.10.2007 17:17)
Czy Was kompletnie pogięło? Voldemort miał
dwóch dziadków, halo?
Synem jednego był Tom Riddle, ojciec Voldemorta, a synem drugiego jego wuj, Morfin Gaunt. Obie odpowiedzi są poprawne.
Pierwszy obie odpowiedzi podał Matips. A gdyby się spóźnił o kilka minut, to ja bym to napisał
Hm...trzeba chyba Aylet przypomnieć, że zadała zagadkę
To zagadka Aylet? Nie Owczarni?
A no tak, faktycznie. Coś mi się pomyliło, i czekałem, aż Matips zada zagadkę.
nie mam pomysłu, jak ktpś chce to niech pyta. Jak coś wymyślę to napiszę
I tak na razie nie mamy oficjalnego potwierdzenia, że Twoja odpowiedź jest dobra.
Nie ma potwierdzenia, i jest niepotrzebne, bo w Regulaminie Zagadek są zapisy:
CODE
3. Osoba zadająca pytanie potwierdza lub zaprzecza odpowiedź, oraz wyznacza osobę pytającą w ciągu 48 godzin od odpowiedzi
6. Jeżeli natomiast nie pojawi się potwierdzenie, to pierwsza osoba która podała odpowiedź zada nową zagadkę.
Co wiemy o Ouagadogu? Czyli co się tam najprawdopodobniej wydarzyło?
Co się wydarzyło? Rzekomo ataki na mieszkańców przez bliżej niezidentyfikowane potwory, które znikły (ataki), kiedy pojawił się tam Gilderoy Lockhart i wyposażył mieszkańców w amulety (to oczywiście wersja Lockharta

).
A co o nim wiemy? To jest stolica Burkiny Faso

a po polsku to brzmi Wagadugu
Tak Pytanie twoje

Brawo
Coraz ciężej idzie mi wymyślanie zagadek
Nic lepszego nie mogłem stworzyć- wyjaśnij zasadność imion Lupina i Greybacka (czyli dlaczego do nich pasują).
Fenrir Greyback to imię pochodzi z mitologii skandynawskiej, Fenrir był, to ogromy wilk, syn gigantów. O ile dobrze pamiętam
Greyback, mi się kojarzy z tym, że ma czarne plecy po przemianie???
Lupin - pochodzi od łacińskiego lupus, czyli "wilk".
Remus - legendarny założyciel Rzymu, wychowywany przez
wilczycę
Dobrze
Aczkolwiek chodziło mi o same imiona, ale oczywiście i tak dobrze. Fenrir był dokładnie rzecz biorąc synem Lokiego.
Pytaj.
Jakie nazwisko zostało przez Polkowskiego przetłumaczone?
TAK
Matpis, kuźwa, jeszcze tylko RAZ tak zrób. To zobaczysz.
Kolejne pytanie z cyklu "Znajdź podobieństwa"

Co ma wspólnego pewien, nieżywy już, dyktator ze światem Harry'ego Pottera?
EDIT:
Będę się starał unikać typowych zagadek, w których trzeba przekartkować książkę. Skoro mają być za to punkty, to trzeba trochę poszerzyć horyzonty myślowe
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę