Katarn90
17.04.2006 21:40
oddaję.
Kiedy podczas lektury książek po raz pierwszy poznajemy niezwykłe właściwości czekolady? :>
W III części kiedy po "ataku" dementorów na expres do Hogwartu Lupin dał Harry'emu kawałek czekolady. Nie jestem calkiem pewny dlatego czekam na potwierdzenie.
Niby odpowiedź poprawna, wówczas wprost dowiadujemy się o tych właściwościach, aczkolwiek mam na myśli takie trochę zakamuflowane wydarzenie, gdzieś wcześniej... ;) [jeszcze sprawdzę dokładnie, w którym to było miejscu ;)]
Avadakedaver
01.05.2006 14:18
W pierwszym tomie, kiedy Harry w szpitalu leżał, i przyszedł do niego Dumbledore.
tak? czy nie?
ach, zapomniałam o tym temacie xD
nie mam książki pod ręką (komus pożyczyłam, ten ktoś pożyczył jeszcze komuś etc. i tak sobie mój KF krąży), ale niech będzie, że tak.
Avadakedaver
01.05.2006 15:45
no to...
w jakiej książce Hermiona znalazła "Flammela"?
o_cholibka55
01.05.2006 16:44
Byla to ksiazka ktora hermiona wypożyczyła z biblioteki ale tytul chyba nie byl podany
dominisia888
01.05.2006 19:21
Oczywiście, że tytuł był podany. To była Historia Hogwartu. (tak mi się przynajmneij wydaję) Hermiona to wypozyczyła jko coś lekkiego do czytania.
Rację ma cholibka, tytuł nie był podany. I zdecydowanie nie mogła to być HH - przecież wtedy Hermiona natychmiast rozpoznałaby nazwisko, a nie szukała tygodniami w bibliotece...
dominisia888
01.05.2006 20:25
Rzeczywiście, nie ma podanego tytułu tej książki, mój błąd, a byłam przekonana, że był.
Avadakedaver
01.05.2006 22:12
Dokładnie Emm, zadaj zagadkę.
nie ja tylko cholibka. i kto tu mówi o czytaniu kilku postów wzwyż ;p.
Avadakedaver
02.05.2006 12:55
szach
Avadakedaver
02.05.2006 14:10
niby tak, ale to nie ma tu nic do rzeczy, bo pytałem w jakiej KSIĄŻCE i nie Harry, tylko HERMIONA.
s.a.m.a.r.o.
04.05.2006 16:11
I co temat się urwał? Cholibka nie zadaje pytania, czy pomysłów nie ma? A szkoda, szkoda
Rycerze Walpurgii = Śmierciożercy
pytanie oddaję.
Wybieram oczywiście 3, najwyższą buteleczkę
P.S.Czekam na potwierdzenie
ED: Żeby nie przerywać wątku: Jak nazywał się najsłynniejszy/najlepszy polski ścigający?
Estiej mała poprawka- Władysław Zamojski.
estiej: sorry pisałem z pamięci i pomyliłem imiona, mam nadzieję, że uznajesz odpowiedź
ED: Bez przesady, pewnie że uznaję:D
Avadakedaver
08.05.2006 18:05
był to Steven Reiss.
Ale ciężko znaleźć.
jak wyglądały okulary Rity?
Miała okulary w oprawce (chyba rogowej?) ozdobionej sztucznymi kamieniami szlachetnymi. Było jeszcze coś takiego: "W skrzydlatej oprawce brakowało paru fałszywych brylancików" (cytat nie jest chyba na 100% dokładny). O to chodzi?
owczarnia
09.05.2006 11:21
QUOTE(estiej @ 08.05.2006 12:41)
Kto napisał książkę "Kim jestem?" (pytanie nieksiążkowe)
Jak to kto

? Gilderoy Lockhart!
owczarnia
09.05.2006 12:51
A dzięki, dzięki

.
Zaklęcie parzące poproszę.
Avadakedaver
09.05.2006 13:41
hmmm... "parę dobrze dobranych słów"?
owczarnia
09.05.2006 14:02
Nienienienie

.
Avadakedaver
09.05.2006 14:26
wiem w jakiej to było sytuacji - chyba tam, gdzie ktoś miał poparzoną twarz i całą w bomblach, bodajrze kiedy Malfoy walczył z Potterem, ale nie jestem pewien i nie wiem który to był tom.
QUOTE(owczarnia @ 09.05.2006 12:51)
Zaklęcie parzące poproszę.
Furnunculus ?
owczarnia
09.05.2006 16:30
Dalej nie. Podpowiedź: z zaklęciem tym spotykamy się dwa razy, w czwartym i później szóstym tomie. W dwóch skrajnie różnych sytuacjach. Poza efektem zaklęcia, oczywiście

, aczkolwiek też dość odmiennie to wypadło. Ale to głównie ze względu na warunki. Więcej już nic nie powiem

.
Mi to wygląda na relashio
owczarnia
09.05.2006 17:29
Emo - brawo

. Zadajesz.
ach :) [chociaż miałam ciche wrażenie początkowo, że relashio to zaklęcie na druzgotki, coś w stylu riddiculus na boginy ;)]
zatem: o czym śnił Harry, kiedy był małym chłopcem? :)
owczarnia
09.05.2006 17:45
O zielonych błyskach i motocyklach

?
A
Relashio całkiem dobrze z druzgotkami kojarzysz

. Waliło w nie strumieniem gorącej wody, hehe. Ono po prostu wysyła w przeciwnika cuś w rodzaju iskier czy jakoś tak. Pod wodą iskry inaczej nieco działają, stąd strumień wrzątku. Podgrzały wodę

.
Śnił o latającym motocyklu:) (rozdział "Znikająca szyba": "(...) próbował sobie przypomnieć sen, z którego go wyrwano. To był dobry sen.Był w nim latający motocykl. Harry miał dziwne wrażenie, że śniło mu się to nie po raz pierwszy.")
ED: Czekam na potwierdzenie
ED2: Spóźniłam się;)
owczarnia - correct

Twoja kolej
owczarnia
09.05.2006 18:29
Oddaję Edo, jej/jego odpowiedź była znacznie bardziej wyczerpująca

. A poza tym nie mam kompletnie pomysłu na zagadkę, przyznaję się bez bicia

.
Edit: jej. Doczytałam

.
Owczarnia nie powinnaś mnie tak rozpuszczać. Naprawdę dziękuję

Posta zagadka: Jak inaczej nazywał się Pokój Życzeń?
It is called the Come and Go Room by the house-elves of Hogwarts.
Skąd pochodzi portret najlepszej przyjaciółki Grubej Damy i proszę podać w którym rozdziale i w którym tomie Harry pojawia się w tym miejscu?
o_cholibka55
09.05.2006 20:05
Przyjaciółka nazywala się Violet i jej portret wisi w pokoju przy wielkiej sali gdzie zebrali sie reprezentanci tornieju trojmagicznego. Bylo to oczywiscie w tomie 4 w rozdziale czworo reprezentantow... chyba

czekam na potwierdzenie
brawo, odpowiedź jak najbardziej poprawna.
o_cholibka55
09.05.2006 21:59
Aiha no to moja zagadka:
Wyobraz sobie ze wchodzisz do pokoju zyczen i posrod stert roznych przedmiotow ukrytych tu przez uczniow musisz odnalezc podrecznik Ksiecia Polkrwi. Opisz dokladnie jak do niego dotrzec!
W skrócie:
W prawo koło wypchanego trola, potem w lewo koło komody zniknięć. Książka znajduje się w błyszczącym kredensie poplamionym kwasem, na którego blacie znajduje się popiersie jakiegoś brzydkiego czarodzieja z zakurzoną peruką i obszarpaną tiarą nałożoną na głowę.
ED: Pozwolę sobie zadać zagadkę: Jak na drugie imię ma Percy?
Ignacjus
Moje pytanie będzie się składać z dwóch części. Po pierwsze w którym roku urodził się Harry (to jest prosta część) i uzasadnij na podstawie książki. Jest taki jeden moment w HP który potwierdza tą date. Wystarczy go znaleźć. Gotowi? no to start!!!
owczarnia
10.05.2006 10:53
A to łatwe jest

. Przyjęcie z okazji urodzin, tfu, rocznicy śmierci Prawie Bezgłowego Nicka - wiadomo, że chodziło o 500-lecie. Harry miał wówczas 12 lat, bo był w drugiej klasie (31 października był to dokładnie, Noc Duchów). Na zaproszeniu napisane było iż Nickowi zmarło się w 1492 roku. 1492 + 500 = 1992. Teraz wystarczy tylko odjąć 12 i mamy 1980

.
dobra, zatem pytam:
Kto i w jakich okolicznościach powiedział te słowa: "(...)w wielu sprawach nie zgadzam się z Dumbledore'em... ale nie zaprzeczy pan, że ma klasę..."?
a są jakieś? Hermiona mówi, że "...powiedziałam to tylko dlatego, żeby malfoy się zamknął. uważam, że ma rację"
Avadakedaver
14.05.2006 19:46
no i jeszcze takie, ich łajno działa jakoś superfajnie, czy coś takiego.
<Ale hardcore sie zaczal z tymi zagadkami>
owczarnia
20.05.2006 10:24
No to kto daje zagadkę zioooom?
Avadakedaver
21.05.2006 00:49
Evita zaginęła w akcji.
Na kogo i dlaczego Hagrid zdenerwował się w VI tomie?
<cos powaznego to bylo>
Hubert 9
21.05.2006 18:57
Hagrid zdenerwował się na Harry'ego, Rona, i Hermione gdyż nie wybrali opieki nad magicznymi stworzeniami
Hubert 9
22.05.2006 18:14
Czekałem na potwierdzenie bo nie byłem pewien mojej odpowiedzi.
Wymieńcie wszystkie hasła występu do pokoju wspólnego Gryfindoru pojawjające się w HP.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę