Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zagadki...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
Katarn90
oddaję.
em
Kiedy podczas lektury książek po raz pierwszy poznajemy niezwykłe właściwości czekolady? :>
Avery
W III części kiedy po "ataku" dementorów na expres do Hogwartu Lupin dał Harry'emu kawałek czekolady. Nie jestem calkiem pewny dlatego czekam na potwierdzenie.
em
Niby odpowiedź poprawna, wówczas wprost dowiadujemy się o tych właściwościach, aczkolwiek mam na myśli takie trochę zakamuflowane wydarzenie, gdzieś wcześniej... ;) [jeszcze sprawdzę dokładnie, w którym to było miejscu ;)]
Avadakedaver
W pierwszym tomie, kiedy Harry w szpitalu leżał, i przyszedł do niego Dumbledore.

tak? czy nie?
em
ach, zapomniałam o tym temacie xD
nie mam książki pod ręką (komus pożyczyłam, ten ktoś pożyczył jeszcze komuś etc. i tak sobie mój KF krąży), ale niech będzie, że tak.
Avadakedaver
no to...
w jakiej książce Hermiona znalazła "Flammela"?
o_cholibka55
Byla to ksiazka ktora hermiona wypożyczyła z biblioteki ale tytul chyba nie byl podany
dominisia888
Oczywiście, że tytuł był podany. To była Historia Hogwartu. (tak mi się przynajmneij wydaję) Hermiona to wypozyczyła jko coś lekkiego do czytania.
em
Rację ma cholibka, tytuł nie był podany. I zdecydowanie nie mogła to być HH - przecież wtedy Hermiona natychmiast rozpoznałaby nazwisko, a nie szukała tygodniami w bibliotece...
dominisia888
Rzeczywiście, nie ma podanego tytułu tej książki, mój błąd, a byłam przekonana, że był.
Avadakedaver
Dokładnie Emm, zadaj zagadkę.
em
nie ja tylko cholibka. i kto tu mówi o czytaniu kilku postów wzwyż ;p.
Avadakedaver
szach tongue.gif
Avadakedaver
niby tak, ale to nie ma tu nic do rzeczy, bo pytałem w jakiej KSIĄŻCE i nie Harry, tylko HERMIONA.
tongue.gif
s.a.m.a.r.o.
I co temat się urwał? Cholibka nie zadaje pytania, czy pomysłów nie ma? A szkoda, szkoda wink2.gif
Ahmed
Rycerze Walpurgii = Śmierciożercy

pytanie oddaję.
edo
Wybieram oczywiście 3, najwyższą buteleczkę biggrin.gif

P.S.Czekam na potwierdzenie

ED: Żeby nie przerywać wątku: Jak nazywał się najsłynniejszy/najlepszy polski ścigający?
edo
Estiej mała poprawka- Władysław Zamojski.

estiej: sorry pisałem z pamięci i pomyliłem imiona, mam nadzieję, że uznajesz odpowiedź

ED: Bez przesady, pewnie że uznaję:D
Avadakedaver
był to Steven Reiss.
Ale ciężko znaleźć.
jak wyglądały okulary Rity?
edo
Miała okulary w oprawce (chyba rogowej?) ozdobionej sztucznymi kamieniami szlachetnymi. Było jeszcze coś takiego: "W skrzydlatej oprawce brakowało paru fałszywych brylancików" (cytat nie jest chyba na 100% dokładny). O to chodzi?
owczarnia
QUOTE(estiej @ 08.05.2006 12:41)
Kto napisał książkę "Kim jestem?" (pytanie nieksiążkowe)
*

Jak to kto smile.gif? Gilderoy Lockhart!
owczarnia
A dzięki, dzięki czekolada.gif smile.gif.

Zaklęcie parzące poproszę.
Avadakedaver
hmmm... "parę dobrze dobranych słów"? tongue.gif
owczarnia
Nienienienie czarodziej.gif.
Avadakedaver
wiem w jakiej to było sytuacji - chyba tam, gdzie ktoś miał poparzoną twarz i całą w bomblach, bodajrze kiedy Malfoy walczył z Potterem, ale nie jestem pewien i nie wiem który to był tom.
Aly
QUOTE(owczarnia @ 09.05.2006 12:51)
Zaklęcie parzące poproszę.
*

Furnunculus ?
owczarnia
Dalej nie. Podpowiedź: z zaklęciem tym spotykamy się dwa razy, w czwartym i później szóstym tomie. W dwóch skrajnie różnych sytuacjach. Poza efektem zaklęcia, oczywiście cheess.gif, aczkolwiek też dość odmiennie to wypadło. Ale to głównie ze względu na warunki. Więcej już nic nie powiem cheess.gif.
em
Mi to wygląda na relashio biggrin.gif
owczarnia
Emo - brawo smile.gif. Zadajesz.
em
ach :) [chociaż miałam ciche wrażenie początkowo, że relashio to zaklęcie na druzgotki, coś w stylu riddiculus na boginy ;)]

zatem: o czym śnił Harry, kiedy był małym chłopcem? :)
owczarnia
O zielonych błyskach i motocyklach wink2.gif?

A Relashio całkiem dobrze z druzgotkami kojarzysz smile.gif. Waliło w nie strumieniem gorącej wody, hehe. Ono po prostu wysyła w przeciwnika cuś w rodzaju iskier czy jakoś tak. Pod wodą iskry inaczej nieco działają, stąd strumień wrzątku. Podgrzały wodę cheess.gif.
edo
Śnił o latającym motocyklu:) (rozdział "Znikająca szyba": "(...) próbował sobie przypomnieć sen, z którego go wyrwano. To był dobry sen.Był w nim latający motocykl. Harry miał dziwne wrażenie, że śniło mu się to nie po raz pierwszy.")

ED: Czekam na potwierdzenie

ED2: Spóźniłam się;)
em
owczarnia - correct smile.gif

Twoja kolej wink2.gif
owczarnia
Oddaję Edo, jej/jego odpowiedź była znacznie bardziej wyczerpująca smile.gif. A poza tym nie mam kompletnie pomysłu na zagadkę, przyznaję się bez bicia cheess.gif.

Edit: jej. Doczytałam smile.gif.
edo
Owczarnia nie powinnaś mnie tak rozpuszczać. Naprawdę dziękuję happy.gif
Posta zagadka: Jak inaczej nazywał się Pokój Życzeń?
Ahmed
It is called the Come and Go Room by the house-elves of Hogwarts.

Skąd pochodzi portret najlepszej przyjaciółki Grubej Damy i proszę podać w którym rozdziale i w którym tomie Harry pojawia się w tym miejscu?
o_cholibka55
Przyjaciółka nazywala się Violet i jej portret wisi w pokoju przy wielkiej sali gdzie zebrali sie reprezentanci tornieju trojmagicznego. Bylo to oczywiscie w tomie 4 w rozdziale czworo reprezentantow... chyba tongue.gif

czekam na potwierdzenie
Ahmed
brawo, odpowiedź jak najbardziej poprawna.
o_cholibka55
Aiha no to moja zagadka:

Wyobraz sobie ze wchodzisz do pokoju zyczen i posrod stert roznych przedmiotow ukrytych tu przez uczniow musisz odnalezc podrecznik Ksiecia Polkrwi. Opisz dokladnie jak do niego dotrzec!
edo
W skrócie:
W prawo koło wypchanego trola, potem w lewo koło komody zniknięć. Książka znajduje się w błyszczącym kredensie poplamionym kwasem, na którego blacie znajduje się popiersie jakiegoś brzydkiego czarodzieja z zakurzoną peruką i obszarpaną tiarą nałożoną na głowę.

ED: Pozwolę sobie zadać zagadkę: Jak na drugie imię ma Percy?
Avery
Ignacjus

Moje pytanie będzie się składać z dwóch części. Po pierwsze w którym roku urodził się Harry (to jest prosta część) i uzasadnij na podstawie książki. Jest taki jeden moment w HP który potwierdza tą date. Wystarczy go znaleźć. Gotowi? no to start!!!
owczarnia
A to łatwe jest cheess.gif. Przyjęcie z okazji urodzin, tfu, rocznicy śmierci Prawie Bezgłowego Nicka - wiadomo, że chodziło o 500-lecie. Harry miał wówczas 12 lat, bo był w drugiej klasie (31 października był to dokładnie, Noc Duchów). Na zaproszeniu napisane było iż Nickowi zmarło się w 1492 roku. 1492 + 500 = 1992. Teraz wystarczy tylko odjąć 12 i mamy 1980 smile.gif.
em
dobra, zatem pytam:
Kto i w jakich okolicznościach powiedział te słowa: "(...)w wielu sprawach nie zgadzam się z Dumbledore'em... ale nie zaprzeczy pan, że ma klasę..."?
Evita
a są jakieś? Hermiona mówi, że "...powiedziałam to tylko dlatego, żeby malfoy się zamknął. uważam, że ma rację"
Avadakedaver
no i jeszcze takie, ich łajno działa jakoś superfajnie, czy coś takiego.
<Ale hardcore sie zaczal z tymi zagadkami>
owczarnia
No to kto daje zagadkę zioooom?
Avadakedaver
Evita zaginęła w akcji.
Na kogo i dlaczego Hagrid zdenerwował się w VI tomie?
<cos powaznego to bylo>
Hubert 9
Hagrid zdenerwował się na Harry'ego, Rona, i Hermione gdyż nie wybrali opieki nad magicznymi stworzeniami
Hubert 9
Czekałem na potwierdzenie bo nie byłem pewien mojej odpowiedzi.

Wymieńcie wszystkie hasła występu do pokoju wspólnego Gryfindoru pojawjające się w HP.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.