Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zagadki...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
PrZeMeK Z.
Odpowiedź na pytanie: Polska ani razu nie była wspomniana w HP. Kilkakrotnie wystąpił przymiotnik "polski" (w tomie IV i V), ale słowo "Polska" nie padło ani razu.
hiob27
Wyraz Polska, lub jego odmiana padł dwa razy. Oba w 5 tomie. Wronski byl wspomniany w 4, ale nie pojawil sie wyraz "polski" szukajacy. Dopiero w Quidditchu przez Wieki dowiadujemy sie, ze chodzi o Polaka.
Pszczola
I o taką, Hiobie, odpowiedź mi chodziło.

Przepraszam, że w weekend się nie odezwałam, ale ostatnie podrygi lata niespodziewanie spędziłam w dalekich krainach.

W sumie mógłby być -1 punkt. Ale nie wiem, czy to dobry pomysł, bo każdy odpowiadający jest pewny, że odpowiada dobrze, więc te minusowe punkty ściągałby na swój dom nieświadomie.

Odpowiedź musi potwierdzić zadający pytanie. Więc nikt nieświadomie nie popełniłby błędu.
hiob27
Jupi - zarobilem 2pkt dla Hufflepuffu :]

Jak zwykle oddaje pytanie.

P.S. - nie podoba mi sie pomysl z karnymi pkt. - zwlaszcza jak nasza Pszczolka zadaje pytanie. tongue.gif
matips
Czym są Włóczęgi z Ghulami

/edit/już poprawiłem
PrZeMeK Z.
Powieścią Lockharta.

Jeśli dobrze, to oddaję pytanie.
matips
Dobrze, więc niech ktoś zada pytanie!!!!!
Zeti
Niczym. Coś takiego jak Gule nie istnieje, za to Ghule, są owszem.
Zeti
Pytanko:
Podaj imiona trzech olbrzymów występujących w HP, z opisem jaką rolę pełnią, Wypowiedź powinna być poparta cytatami, tzn, nie wystarczy sam opis, ani sam cytat, musi być i to i to, w końcu idzie o 2 punkty.
matips
Graup - brat Hagrida
Karkus- I gurg Olbrzymów
Siedział sobie pośrodku i czekał, aż mu inni podetkną żarcie pod nos. Martwe kozy i takie tam różne. Nazywał się Karkus

Golgomat- II przywódca olbrzymów
-Czyja głowa- zapytała szeptem Hermiona.
-Karkusa. Był już nowy Gurg, Golgomat
Kit_fan
Karkus – Były gurg (tzn. wódz) olbrzymów. Z nim skontaktował się Hagrid oraz Maxime. Zabity dwa dni później przez Golgomata.
cytat:
„ No… Dumbledore, powiedział żeby wręczyć podarunek gurgowi, okazać im szacunek, sami rozumicie. … Jak poznaliście, który z nich jest gurgiem? Bez problemu. Był największy, najbrzydszy i najbardziej leniwy. Siedział sobie pośrodku i czekał, aż mu inni podetkną żarcie pod nos. Martwe kozy i takie tam różne. Nazywał się Karkus. Dałbym mu na oko ze dwadzieścia trzy stopy wzrostu, a ważył pewnie tyle, co dwa słonie. Skóra, jak u nosorożca i w ogóle…”.

Golgomat – zamordował Karkusa, tym samym stając się nowym przywódcą olbrzymów. Ogromny, agresywny olbrzym, przeszedł na stronę Czarnego Pana
cytat:
„Tej nocy właśnie im odbiło i zaczęli się tłuc. … A jak się pokazało słońce, wszędzie było pełno posoki, a jego głowa leżała na dnie jeziora. Czyja głowa? … Karkusa. Był już nowy gurg, Golgomat…”

Frindwulfa – matka Hagrida oraz Graupa, nie kochała swoich dzieci, pomiatała zwłaszcza Graupem, zmarła.
cytaty:
„Czy ty napotkałeś jakiś ślad.. czy dowiedziałeś się czegoś o swojej.. swojej.. matce, jak tam byłeś? … Zmarła. Zmarła już dawno. Powiedzieli mi…”
„Wychodzi na to, że jak moja matka zostawiła mojego tatusia, to się związała z innym olbrzymem, no i urodziła tego Graupa. … W każdym razie chyba go nie polubiła, a przynajmniej nie bardziej ode mnie.. Bo widzicie u olbrzymów to liczą się tylko duże dzieciaki, a on jest troszkę za mały.. tylko szesnaście stóp…”
Zeti
Zapyta Kit fan. Matips, zabrakło ci jednego cytatu.
Kit_fan
Jakoś brakuje mi pomysłów. Zrzekam się, na rzecz mojego prefekta, jeśli zechce oczywiście wink2.gif
Zeti
Zbyt dużo osób oddaje zagadki. Przez to robi się niepotrzebny zastój w zagadkach. Starajcie się to ograniczać.
hiob27
Nie mam pomysłu na pytanie. Niech ktoś inny zada tongue.gif
Zeti
Więc znowu zadam ja

O kogo chodzi w pseudowierszyku?

Ma ogromny Posag
Norę wielką ma
Bardzo głośno szczęka
Kto jej radę da?
Pszczola
P.S. - nie podoba mi sie pomysl z karnymi pkt. - zwlaszcza jak nasza Pszczolka zadaje pytanie. tongue.gif

Cierp! XP Zadałbyś pytanie od czasu do czasu. Byłoby więcej karnych.

Uwielbiam te wierszyki. Nigdy nie wiem o co w nich chodzi, ale czuję wyzwanie.

Chodzi o posag? Taki jaki panna młoda ma? Czy posąg?

Moje pierwsze skojarzenie (szczególnie wziąwszy pod uwagę "posag"): Frydwula.

Mam złe przeczucia.
Zeti
Niestety nie. I chodzi o posag.
hiob27
Moje pierwsze skojarzenie Walburga Black (matka syriusza),
niemnije jednak jesli mowa o posagu to zepewne chodzi o osobe niezamezna, czyli wszelkie (Bellatrix i tym podobne odpadaja).

Nie chodzi Ci o jakies stworzenie czasem???
Zeti
Niestety nie. Pierwsza linijka powinna sugerować imię, a reszta to opis tego czegoś.
PrZeMeK Z.
Pajęczyca Mosag, żona Aragoga.
hiob27
Kurcze, pomyslalem, ze moze to byc Akromantula, ale pamietalem tylko Aragoga. Kompletnie wylecialo mi z glowy, ze on mial zone, wiec od razu zrezygnowalem z tego toku myslenia. Ciekaw jestem wiec co Zeti na to tongue.gif Mam nadzieje ze Przemek ma racje :]
Zeti
Ma rację. i zapyta. i otrzyma 2 p. dla Hufflepuffu.
PrZeMeK Z.
Angielski tępak + francuskie "the" + zniekształcone drzwi

Cóż to takiego?
hiob27
Dumbledore!!
PrZeMeK Z.
Dude. You're awsome.

Pytaj.
hiob27
Dwukrotnie w serii o HP został wspomniany tajemniczy eliksir zwanym "Wyciągiem żywej śmierci". Podaj jaki jest efekt jego działania, oraz cytaty z książki, w których się on pojawia.
Zeti
Takie pomocnicze pytanko. Czy wyciąg to to samo co wywar?
em
Si. "Draught of Living Death" (right?).
hiob27
Właśnie tak. Ja tłumaczyłem nazwe z angielskiego tongue.gif
Zeti
Trzeba ci było widzieć, jak na pierwszej lekcji sporządził Wywar żywej śmierci

Głównymi składnikami są rzadkie zioła. Najczęściej dodawanym jest piołun. Zawierający tujon, stymulujący układ nerwowy, często używany również jako środek łagodzący ból. Nadmierne, lub nieostrożne jej spożycie powoduje uszkodzenie mózgu, lub nawet śmierć. Drugim ważnym składnikiem, mieszanym z poprzednim, jest roślina z rodzaju Asphodelus i/lub Tojad Żółty, pochodząca z rodziny liliowatych, ze skupiskiem białych kwiatów u szczytu łodygi.

Nazwa substancji powstała od określenia działania wywaru. Po jej wypiciu konsument zapada w głęboką śpiączkę, która dla niedoświadczonych Czarodziejów może wydać się śmiercią danej osoby.
hiob27
QUOTE(Zeti @ 28.09.2007 22:23)
Trzeba ci było widzieć, jak na pierwszej lekcji sporządził Wywar żywej śmierci

Głównymi składnikami są rzadkie zioła. Najczęściej dodawanym jest piołun. Zawierający tujon, stymulujący układ nerwowy, często używany również jako środek łagodzący ból. Nadmierne, lub nieostrożne jej spożycie powoduje uszkodzenie mózgu, lub nawet śmierć. Drugim ważnym składnikiem, mieszanym z poprzednim, jest roślina z rodzaju Asphodelus i/lub Tojad Żółty, pochodząca z rodziny liliowatych, ze skupiskiem białych kwiatów u szczytu łodygi.

Nazwa substancji powstała od określenia działania wywaru. Po jej wypiciu konsument zapada w głęboką śpiączkę, która dla niedoświadczonych Czarodziejów może wydać się śmiercią danej osoby.
*

Z kad Ty to wziales? blink.gif
Wiec tak. Ja potrzebuje trzech rzeczy:
1. efekt dzialania- (Twój jest błędny)
2. cytat numero uno
3. cytat numero due
Hermiona1900
Wywar Żywej Smierci.:
Efekt działania - (jak powiedział Zeti) imituje śmierc - po użyciu zapadka się w śpiączkę, w nadmiernych ilościcah powoduje śmierc. Inaczej napój z "Romea i Julii".... tongue.gif
Prawdopodobnie )dokładniej-według mnie) to tego wywaru Dumbledore użył w "Czarze Ognia" do drugiego zadania - uśpił tych, pod wodą, których zawodnicy mieli odzyskac...
Drugim razem spotykamy ten wywar w "Księciu Półkrwi". Shlugorn obiecła, że kto zrobi Wywar Żywej Śmierci dostanie buteleczkę Felix Felicis. Cytatu niestety nie podam, bo nie mam przy sobie książki sad.gif
Zeti
Z kad Ty to wziales? blink.gif
Z Wikipedii blush.gif
Ramzes
1. Jest to napój usypiający, ale o bardzo mocnym działaniu, więc może się wydawać, ze delikwent nie żyje.

2. Siadaj - warknął na Hermionę - A więc dowiedz się, Potter, że asfodelus i piołun dają napój usypiający o takiej mocy, że znany jest również jako wywar żywej śmierci.

3. Ale... - Slughorn nagle się ożywił - jak zdobyć tę moją bajeczną nagrodę? Ano, trzeba otworzyć "Eliksiry dla zaawansowanych" na stronie dziesiątej. Macie ponad godzinę, żeby wyprodukować Wywar Żywej Śmierci. Wiem, że tak złożonego eliksiru jeszcze nie próbowaliście uwarzyć, i nie oczekuję, że komukolwiek to się uda, ale osoba, która zrobi to najlepiej, zdobędzie trochę Feliksa.

4. No widzisz, więc on ma talent wrodzony! - krzyknął Slughorn.- Trzeba ci było widzieć, jak na pierwszej lekcji sporządził Wywar Żywej Śmierci...jeszcze żadnemu uczniowi nie udało się to przy pierwszej próbie, chyba nawet ty Severusie...
hiob27
Brawo Ramzes, nawet podałeś o jeden cytat więcej smile.gif
Zadajesz.
Ramzes
W sześciu tomach udało mi się naliczyć 10 różnych różdżek wraz z podanymi szczegółami. Nie wiem, czy jest ich więcej, w każdym razie proszę o wymienienie takiej właśnie ilości w formie:
Osoba - rdzeń - drzewo - długość
(Nie zawsze są podane wszystkie 3 cechy)

Żeby nie było za łatwo proszę jeszcze o 3 zacytowane komentarze Ollivandera do 3 różnych różdżek pochodzące (cytaty, nie różdżki tongue.gif) z co najmniej dwóch różnych tomów.

Wydaje się, że to dużo roboty, ale jak się pomyśli, to w zasadzie niewiele tego jest.
Zeti
Harry Potter – Pióro Feniksa – Ostrokrzew – 11 cali
A to mi się trafił klient, nie ma co! Proszę się nie martwić, znajdziemy odpowiednią... zaraz... tak sobie myślę... właściwie dlaczego nie?... Niezwykła kombinacja... ostrokrzew i pióro feniksa, jedenaście cali, ładna i giętka.

Rubens Hagrid – (?) – Dąb – 16 cali
Rubeus Hagrid! Jakże miło znowu pana zobaczyć... Dąb, szesnaście cali, nieco wygięta, prawda?

Tom Riddle – Pióro Feniksa – Cis – 13,5 cala
Tak, tak, trzynaście i pół cala. Cis. To naprawdę ciekawe, jak do tego doszło

Lilly Evans – (?) – Wierzba – 10,25 cala
Wydaje mi się, jakby była tu zaledwie wczoraj, żeby kupić swoją pierwszą różdżkę. Dziesięć i ćwierć cala, wierzba, bardzo elegancka. Znakomita do rzucania uroków.

James Potter – (?) – Mahoń – 11 cali
Natomiast twój ojciec wybrał mahoń. Jedenaście cali. Bardzo poręczna. Trochę więcej mocy, znakomita do transmutacji. Tak, tak, twój ojciec wiedział, co robi, to różdżka dla prawdziwego czarodzieja.

Ronald Weasley – Włos jednorożca – Wierzba – 14 cali
Zobacz – odpowiedział Ron, wyjmując z torby długie pudełko i otwierając je z dumną miną. – Nowiutka różdżka. Czternastocalowa, z wierzby, z włosem z ogona jednorożca.

Fleur Delacaur – Włos Wili – Różane Drzewo - 9,5 cala
Tak… - powiedział cicho – dziewięć i pół cala… niezbyt giętka… różane drzewo… i ma w sobie… aj, aj, aj…

Cedric Diggory – Włos Jednorożca – Jesion - 12,25 cala
…rozkosznie giętka. W wyśmienitym stanie. Czyści ją pan regularnie?

Wiktor Krum – Włókienko ze smoczego serca – Grab – 10,25 cala
Nieco grubsza niż zwykle się spotyka…

Znalazłem tylko 9. Chyba, że należy brać pod uwagę także siódmy tom.
Ramzes
Nie, bez siódmego tomu. Nie robię zagadek ze spoilerami. A te 9 to było akurat z linka podanego w tym temacie tongue.gif. Ale jest jeszcze jedna, dlatego na razie nie mogę uznać tej odpowiedzi.

EDIT:
I popraw literówki w imieniu Hagrida i nazwisku Fleur wink2.gif
hiob27
Nie mam żadnego dostępu do polskich książek, więc wybacz angielzczyzne:

Harry Potter: pióro feniksa - holly - 11"

Hermiona Granger: serce smoka - vine wood - nieznana długość (w filmie bodajże 15")

Ron Weasley: włos jednorożca - willow - 14"

Fleur Delacour: włos z głowy willi - rosewood - 9 1/2"

Rubeus Hagrid: nienznany rdzeń - oak - 16"

Viktor Krum: serce smoka - hornbeam - 10 1/4"

Neville Longbottom: włos jednorożca - cherry - nieznana długość

Draco Malfoy: włos jednorożca - hawthorn - 10"

Luciusz Malfoy: serce smoka - elm - nieznana długość

James Potter: rdzeń nieznany - mahoghany - 11"

Lily Evans: rdzeń nieznany - willow - 10 1/4"

Czarny Pan: pióro feniksa - yew - 13 1/2"

Cytaty:
"Tricky customer, eh? Not to worry, we'll find the perfect match here somewhere - I wonder, now - yes, why not - unusual combination - holly and phoenix feather, eleven inches, nice and supple." HP&PS
O różce James'a Potter'a: "... powerful and excellent for transfiguration." HP&PS

A poniższe cytaty udało mi się zdobyć dzięki Kit Fan smile.gif

1. Fleur Delacour
„ - Mademoiselle Delacour, czy mogłaby pani podejść pierwsza?
Fleur podbiegła do pana Ollivandera i podała mu swoją różdżkę.
Tak – powiedział cicho – dziewięć i pół cala… niezbyt giętka… różane drzewo… i ma w sobie… aj, aj, aj…
- Wlos z glowi willi – powiedziała Fleur – Jedni z moi babci.
Tak – powiedział pan Ollivander – rzecz jasna sam nigdy nie użyłem włosu willi. Powiedziałbym…hmm… to sprawia, że różdżki stają się dość kapryśne, ale każdemu odpowiada co innego, a jeśli ta panience pasuje…
Przebiegł palcami po różdżce, potem mruknął – Orchideus! – i z jej końca wystrzeliła wiązka kwiatów.
- Bardzo dobrze, bardzo dobrze, działa znakomicie…”

2. Cedrik Diggory
„Teraz pan Diggory.
Ach, to przecież jedna z moich, nieprawdaż? – ucieszył się pan Ollivander, kiedy Cedrik wręczył mu swoją różdżkę. – Tak, dobrze ją pamiętam. Zawiera włos z ogona wyjątkowo dorodnego jednorożca… miał z siedemdziesiąt cali, mało brakowało, a przebiłby mnie rogiem, kiedy mu wyrwałem włos z ogona. Dwanaście i jedna czwarta cala… jesion… rozkosznie giętka. W wyśmienitym stanie.
Pan Ollivander puścił z różdżki Cedrika kilkanaście srebrnych kółek dymu i oświadczył, że jest zadowolony…”

3. Wiktor Krum
„ – Pan Krum, jeśli łaska!
Witor podszedł, podał mu różdżkę i stał, patrząc na pana Ollivandera spode łba.
- Hmm… - mruknął pan Ollivander – Dzieło Gregorowicza, chyba się nie mylę? To znakomity wytwórca różdżek, choć w wykonaniu zawsze brakuje, tego, co ja nazywam… jednakowoż…
- Tak… grab i włókienko ze smoczego serca, zgadza się? – powiedział do Kruma, który kiwnął głową. – Nieco grubsza niż zwykle się spotyka… raczej sztywna… dziesięć i ćwierć cala… Avis!
Grabowa różdżka huknęła, a z jej końca wystrzeliło kilkanaście, małych, rozćwierkanych ptaszków.
- Dobrze – powiedział pan Ollivander…”.
Ramzes
Tak dobrze, pytaj.

Tą jedną brakującą u Zetiego była różdżka Neville'a, bo Malfoyów są podane chyba dopiero w VII tomie.

(A jeśli chodzi o angielski, mnie nie przeszkadza wink2.gif- to już na przyszłość wink2.gif)
hiob27
Jak nazywa się kawiarnia [po angielsku] w Edynburgu, w której JKR miała zwyczaj pisać?
Pszczola
Nicolson's Restaurant/Cafe?
Zeti
Zamierzałam znowu zacząć uczyć i czułam, że jeśli nie ukończę szybko książki, mogę nie skończyć jej nigdy. Wiedziałam, że praca w szkole na pełen etat z poprawianiem prac i przygotowywaniem lekcji, nie mówiąc o małej córce, którą musiałam opiekować się sama, nie pozostawi mi ani chwili wolnego czasu. Zasiadłam zatem do pracy jak w amoku, zdeterminowana, by ukończyć książkę i w końcu spróbować ją wydać. Kiedy tylko Jessica zasypiała w swoim wózku, pędziłam do najbliższej kawiarni i pisałam jak szalona. Pisałam książkę prawie każdego wieczora. Właściwie czasami nienawidziłam już jej choć jednocześnie ją uwielbiałam.
Nie wiem, czy chodzi o najbliższą kawiarnię od jej domu, czy najbliższą napotkaną po drodze.

Och, I tak mnie Pszczoła uprzedziła sad.gif Szykuje się trudna zagadka.
hiob27
Niestety nie. W nazwie kawiarni pojawia sie zwierzątko tongue.gif.
Ramzes
Elephant House Café?
hiob27
Elephant cafe wystarczy - zadajesz.
Ramzes
Co wiemy o D. J. Prod? Proszę o podanie 3 informacji (są one bardzo błahe i na takie liczę przy odpowiedzi wink2.gif)
hiob27
Nie oszukujmy się - znalazłem w leksykonie blush.gif :

Prod, D. J.
Warlock living in Didsbury who was excited about the Kwikspell course. In a testimonial for Kwikspell, he wrote, "My wife used to sneer at my feeble charms, but one month into your fabulous Kwikspell course and I succeeded in turning her into a yak! Thank you, Kwikspell!" (CS8). Probably the same person as the late Demetrius J. Prod.

Prod, Demetrius J.
Died on November 27, "very noisily," after an argument with his wife Elsie over the washing-up (DP).
Ramzes
Tak, pytaj.

Dla nieznających angielskiego w sposób satysfakcjonujący- wystarczyły informacje, że:
-->pochodzi z Didsbury
-->ukończył kurs Wmigurok (ang. Kwikspell)
-->zamienił swoją żonę w jaka
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.