Nie mam żadnego dostępu do polskich książek, więc wybacz angielzczyzne:
Harry Potter: pióro feniksa - holly - 11"
Hermiona Granger: serce smoka - vine wood - nieznana długość (w filmie bodajże 15")
Ron Weasley: włos jednorożca - willow - 14"
Fleur Delacour: włos z głowy willi - rosewood - 9 1/2"
Rubeus Hagrid: nienznany rdzeń - oak - 16"
Viktor Krum: serce smoka - hornbeam - 10 1/4"
Neville Longbottom: włos jednorożca - cherry - nieznana długość
Draco Malfoy: włos jednorożca - hawthorn - 10"
Luciusz Malfoy: serce smoka - elm - nieznana długość
James Potter: rdzeń nieznany - mahoghany - 11"
Lily Evans: rdzeń nieznany - willow - 10 1/4"
Czarny Pan: pióro feniksa - yew - 13 1/2"
Cytaty:
"Tricky customer, eh? Not to worry, we'll find the perfect match here somewhere - I wonder, now - yes, why not - unusual combination - holly and phoenix feather, eleven inches, nice and supple." HP&PS
O różce James'a Potter'a: "... powerful and excellent for transfiguration." HP&PS
A poniższe cytaty udało mi się zdobyć dzięki Kit Fan

1. Fleur Delacour
„ - Mademoiselle Delacour, czy mogłaby pani podejść pierwsza?
Fleur podbiegła do pana Ollivandera i podała mu swoją różdżkę.
Tak – powiedział cicho – dziewięć i pół cala… niezbyt giętka… różane drzewo… i ma w sobie… aj, aj, aj…
- Wlos z glowi willi – powiedziała Fleur – Jedni z moi babci.
Tak – powiedział pan Ollivander – rzecz jasna sam nigdy nie użyłem włosu willi. Powiedziałbym…hmm… to sprawia, że różdżki stają się dość kapryśne, ale każdemu odpowiada co innego, a jeśli ta panience pasuje…
Przebiegł palcami po różdżce, potem mruknął – Orchideus! – i z jej końca wystrzeliła wiązka kwiatów.
- Bardzo dobrze, bardzo dobrze, działa znakomicie…”
2. Cedrik Diggory
„Teraz pan Diggory.
Ach, to przecież jedna z moich, nieprawdaż? – ucieszył się pan Ollivander, kiedy Cedrik wręczył mu swoją różdżkę. – Tak, dobrze ją pamiętam. Zawiera włos z ogona wyjątkowo dorodnego jednorożca… miał z siedemdziesiąt cali, mało brakowało, a przebiłby mnie rogiem, kiedy mu wyrwałem włos z ogona. Dwanaście i jedna czwarta cala… jesion… rozkosznie giętka. W wyśmienitym stanie.
Pan Ollivander puścił z różdżki Cedrika kilkanaście srebrnych kółek dymu i oświadczył, że jest zadowolony…”
3. Wiktor Krum
„ – Pan Krum, jeśli łaska!
Witor podszedł, podał mu różdżkę i stał, patrząc na pana Ollivandera spode łba.
- Hmm… - mruknął pan Ollivander – Dzieło Gregorowicza, chyba się nie mylę? To znakomity wytwórca różdżek, choć w wykonaniu zawsze brakuje, tego, co ja nazywam… jednakowoż…
- Tak… grab i włókienko ze smoczego serca, zgadza się? – powiedział do Kruma, który kiwnął głową. – Nieco grubsza niż zwykle się spotyka… raczej sztywna… dziesięć i ćwierć cala… Avis!
Grabowa różdżka huknęła, a z jej końca wystrzeliło kilkanaście, małych, rozćwierkanych ptaszków.
- Dobrze – powiedział pan Ollivander…”.