Dobra. Podaję jeszcze trzy liczby - 2, 8, 16 i podpowiedź właściwa - zwróćcie uwagę ile jest wszystkich liczb i wyciągnijcie z tego wnioski.
Daty premier kolejnych tomów?
Tak, daty dzienne dokładniej rzecz biorąc. Na początku podałem tylko daty tomów nieparzystych, bo sądziłem, że jak podam siedem, to szybko się zorientujecie.
Oddaję (dla odmiany

)
ja przejumje. jak ma na imie syn Marvola G?
harolcia
01.02.2008 21:41
Morfin
harolcia
01.02.2008 22:04
Oddaję dla urozmaicenia gry
Ile razy wspominane jest nazwisko Peverell?
w pierwszych sześciu tomach tylko raz, Marvolo mówi, że na pierścieniu znajduje się herb rodziny Peverell, jego przodków.
Tak jest.
Co to jest Childometr? 196cm odjąć Wzrost
Si.
Kiedy po raz pierwszy dowiadujemy się, że Snape był na tym samym roku w Hogwarcie co James Potter? Poproszę o tom, rozdział i cytat w miarę możliwości.
Zakohana w książkach
01.02.2008 23:02
W tomie piatym, "Harry Potter i Zakon Feniksa". Rozdział 28 tytuł: "Najgorsze wspomnienie Snape'a".
Cytat zaraz dam.
A więc Snape musiał mieć piętnaście albo szesnaście lat, tyle, co teraz Harry. Pisał szybko, zapisał juz ze stopę pergaminu więcej niż jego sąsiedzi, a przecież pismo miał drobne i ciasne.
- Jeszcze pięc minut!
Harry aż podskoczył, kiedy zobaczył czubek głowy profesora Flitwika, poruszający się między stolikami niedaleko niego. Teraz przechodził obok chłopca z rozczochraną czarną czupryną... bardzo rozczochraną czarną czupryną.
Harry ruszył do przodu tak szybko, że gdyby działo się to naprawdę poprzewracałby stoliki.[...]Zatrzymał się przed jego stolikiem i spojrzał w oczy swojego piętnastoletniego ojca.
EDIT:
Ehh...
Muszę przeczytać jeszcze raz
A raczej zabrać moją książkę koleżance
Tom trzeci, rozdział 18 "Lunatyk, Glizdogon, Łapa i Rogacz"
Cytat będzie po angielsku, bo szybciej

"Severus was very interested in where I went every month.” Lupin told Harry, Ron, and Hermione. “We were in the same year, you know, and we — er — didn’t like each other very much. He especially disliked James
Tak, Ramzes, zagadka Twoja.
Kiedy Snape po raz pierwszy wypowiedział się pogardliwie o Jamesie przy Harrym? W jakich to było okolicznościach i jak zareagował Harry? Z cytatem poproszę.
PrZeMeK Z.
06.02.2008 18:55
"- Jak bardzo przypominasz swojego ojca, Potter - powiedział nagle Snape, a oczy mu rozbłysły. - On też był niezwykle zarozumiały. Miał pewien talent do quidditcha, więc uważał się za lepszego od nas wszystkich. Chodził dumny jak paw, otoczony swymi przyjaciółmi i wielbicielami... puszył się, zupełnie jak ty.
- Mój tata się nie puszył - wypalił Harry, zamin zdołał się powstrzymać. - Ja też nie.
- Twój ojciec też miał w nosie regulamin - ciągnął Snape ze złośliwym uśmiechem. - Uważał, że przepisy są dla zwykłych śmiertelników, nie dla zdobywców Pucharu Quidditcha. Woda sodowa tak mu uderzyła do głowy, że...
- ZAMKNIJ SIĘ!"
Tom trzeci, po tym, jak głowa Harry'ego została dostrzeżona w Hogsmeade i Snape starał się go zmusić do przyznania się, że istotnie nielegalnie był w wiosce.
Malfoy doniósł Snape’owi, że widział unoszącą się głowę Harry’ego w Hogsmeade, gdzie ten nie mógł przebywać. Snape zaprowadził Harry’ego do swojego gabinetu, wtedy też wypowiedział się negatywnie o Jamesie.
– Jak bardzo przypominasz swojego ojca, Potter - powiedział nagle Snape, a oczy mu rozbłysły. – On też był niezwykle zarozumiały. Miał pewien talent do quidditcha, więc uważał się za lepszego od nas wszystkich. Chodził dumny jak paw, otoczony swoimi przyjaciółmi i wielbicielami… puszył się, zupełnie jak ty.
– Mój tata się nie puszył – wypalił Harry, zanim zdołał się powstrzymać. – Ja też nie.
– Twój ojciec też miał w nosie regulamin – ciągnął Snape ze złośliwym uśmiechem. – Uważał, że przepisy są dla zwykłych śmiertelników, nie dla zdobywców Pucharu Quidditcha. Woda sodowa tak mu uderzyła do głowy, że…
– ZAMKNIJ SIĘ!
Harry zerwał się na nogi. Wezbrała w nim wściekłość, jakiej nie czuł od swojego ostatniego wieczoru w domu przy Privet Drive. Nie dbał o to, że twarz Snape’a stężała, a czarne oczy ciskały groźne błyski.
HPIWA s. 298PS Spóźniłam się.
No :]
Zagadkę - jeśli odpowiedź poprawna - oddaję Puchonom.
Przemek
Przemek był szybciej. I odpowiedział poprawnie. Tak więc Puchoni teraz pytają.
Przemku, dodaj zagadkę. Z poważaniem Kaczka xD
Przemek oddał zagadkę Puchonom, więc zadaję ja.
Jak brzmi starofrancuskie znaczenie słowa "morsmordre"?
A-g-a-t-a
07.02.2008 20:02
morsmordre - "weź kęs śmierci"
Dobrze.
A-g-a-t-a
07.02.2008 22:11
Ile tygodni trwał i jaki był koszt kursu teleportacji?
PrZeMeK Z.
07.02.2008 22:26
12 tygodni, 12 galeonów.
A-g-a-t-a
08.02.2008 07:47
Jasne. :]
PrZeMeK Z.
08.02.2008 19:40
Podaj jeden rodzaj żaby (konkretny gatunek) i jeden ropuchy wspomniany w HP.
żaba czekoladowa i ropucha błotna
PrZeMeK Z.
08.02.2008 20:33
Czy "czekoladowa" to gatunek?
Źle.
żaba drzewna i ropucha błotna?
PrZeMeK Z.
08.02.2008 22:44
Tak.
E, a drzewna to nie to samo co czekoladowa? Chodzi o materiał?
O gatunek, Zeti, o gatunek. Tak samo jak niedźwiedź brunatny i niedźwiedź polarny.
Ok, niech będzie. To chodzi o tą z Kamienia Filozoficznego, co ją Malfoy opowiadał?
Kiedy to mówił, patrzył na Harry’ego. Crabbe i Goyle zachichotali. Harry, który właśnie odważał porcję sproszkowanego kręgosłupa skorpeny, zignorował ich. Od meczu quidditcha Malfoy zrobił się jeszcze bardziej nieprzyjemny. Wściekły z powodu przegranej Slytherinu, próbował wszystkich rozśmieszyć propozycją, by w następnym meczu na pozycji szukającego Harry’ego zastąpiła żaba drzewna, bo ma szersze usta. W końcu zorientował się, że nikogo to nie śmieszy. Wszyscy byli pod wielkim wrażeniem wyczynu Harry’ego, który zdołał się utrzymać na zbuntowanej miot¬le. Powrócił więc do swojej dawnej metody szydzenia z jego sieroctwa i dzieciństwa u mugoli.
Sorry, ale problemy robisz... Żaba drzewna to taka żabka, mieszkająca na drzewie... a czekoladowa to po prostu zrobiona z czekolady i ożywiona poprzez magię
To może pytanie... Wymień "imiona" sów, jakie pojawiają się w HPiWA (oczywiście te podane)
Tylko Hedwiga (sowa śnieżna) i Errol (puchacz).
harolcia
09.02.2008 00:06
Hedwiga, Errol, Świstoświnka, Hermes,
No tak, jeszcze Hermes...
Natomiast imię Świstoświnki nie pojawia się w WA...
I co ja mam zrobić teraz? No dobra, harolcia pytanie twoje!
harolcia
09.02.2008 18:12
Triumfalne: Ha! Ha!
Pytanie oddaję komukolwiek
W jakiej sytuacji wsadzamy kij w mrowisko, i w jakiej płaczemy nad rozlanym wywarem?
PrZeMeK Z.
09.02.2008 19:39
Eee...? Poza HP: kij w mrowisko wbijamy, poruszając drażliwą kwestię, a płaczemy nad rozlanym mlekiem, gdy bez celu rozpaczamy nad czymś po fakcie. W HP wsadzenie różdżki w mrowisko miało miejsce, gdy Harry użył Zaklęcia Patronusa w V tomie (wg słów pani Figg), co miało poważne konsekwencje. W tej samej scenie jest mowa o "płakaniu nad rozlanym wywarem", czyli o bezsensie żałowania, że Harry użył tego zaklęcia, skoro już nie można tego naprawić.
Tak.
Wiecie co dziś jest? 10.02 można zadawać pytania z DH!!!
I od dzisiaj znowu ja zajmuje się zagadkami.
PrZeMeK Z.
10.02.2008 13:06
E tam, zagadki z DH.
Podaj dwie sceny, które świadczą o tym, że Ron lubi Lunę.
spojler!
1. na weselu Billa i Fleur:
"- Podoba mi się ta piosenka - powiedziała Luna, kołysząc się w rytm walca, a po chwili wstała i zeszła na parkiet, gdzie zaczęła się obracać w miejscu, wymachując rękami. Oczy miała zamknięte.
- Jest niesamowita, co? - powiedział z podziwem Ron. - Zawsze cię czymś zaskoczy."
2. Ron przekonuje Harrego, by udali się do domu Ksenofiliusa Lovegooda, aby dowiedzieć się czegoś na temat znaku występującego na karcie baśni Barda:
"- W miłości i na wojnie wszystko jest dozwolone, a tutaj mamy do czynienia po trochu z jednym i drugim. Głowa do góry, Harry, są ferie świąteczne, Luna będzie w domu!"
może być?
PrZeMeK Z.
10.02.2008 13:38
Dobrze, ale dziś jeszcze ostrożnie z cytatami z VII tomu. Być może moderatorom chodziło o to, że zakaz jest do 10.02 WŁĄCZNIE.
Edit: o, tak jest najlepiej :]
Na jakiej podstawie można stwierdzić, że Harry i Voldemort są krewnymi?
odpowiedź: pochodzą od peverellów?
PrZeMeK Z.
10.02.2008 16:34
Ej, ludzie, dajcie sobie jeszcze dziś spokój. Lepiej ten jeszcze jeden dzień odczekać i mieć czyste sumienie. VII tom i tak zdążycie obgadać w najdrobniejszych szczegółach.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę