Ani odpowiedź Uluni, ani twoja Avery nie jest prawidłowa. A hiob odpowiedział na pół pytania Savvage, ponieważ Avery wymyślił drugą połowę później. Wiem, bo sama chciałam odpowiedzieć, a wtedy nie było jeszcze Lestrange'ów na liście :/
Dodałem troche 3 minuty później bo poprzednie wydały mi sie za łatwe
Poprzednim gajowym w Hogwarcie był Ogg (przynajmniej w wersji brytyjskiej tak się nazywał)
a Harry chodził z Ginny przecież!
Faktycznie sie pomyliłem, to może być stres
Aha, i jeszcze Quirrel ma na imię Quirinus (według HP-Lexicon)
Tego już kompletnie nie rozumiem bo według Wikipedii Quirrel nazywa sie Slatero
Wikipedia to wolna encyklopedia, tworzona przez internautów, więc nie wszystkie podawane tam informacje są prawidłowe. Imię Slatero pochodzi z filmu, bo tam ekipa "dowymyślała" imiona postaciom, którym nie dała ich aktorka. Za bardziej wiarygodne źródło ekipa HPL, a wraz z nią i ja, uważa oficjalną Traiding Card Game, która podaje imię Quirinius.
Shinigami
23.02.2006 20:48
pytanie: Kim był Davy Gudgeon?
chodził do Hogwartu wtedy co ojciec Harry\'ego. Wtedy też o mało co stracił oko przez wierzbę bijącą
Wikipedia to wolna encyklopedia, tworzona przez internautów, więc nie wszystkie podawane tam informacje są prawidłowe. Imię Slatero pochodzi z filmu, bo tam ekipa "dowymyślała" imiona postaciom, którym nie dała ich aktorka. Za bardziej wiarygodne źródło ekipa HPL, a wraz z nią i ja, uważa oficjalną Traiding Card Game, która podaje imię Quirinius.
Zanim sie zgodze pozwole sobie na jeszcze jedno pytanie. Czy Rowling potwierdziła badź uznała to imie?
Nie i dlatego nie posądzam nikogo o błąd. Jednak mimo wszystko sądzę, że TCG jest bardziej wiarygodnym źródłem niż adaptacja filmowa, w której przecież tyle szczegółów zostało zmienionych.
Shinigami, prawidłowo. Pytaj więc.
Avadakedaver
23.02.2006 21:02
rozumie, że pytania nie ma, zadnej zagadki wiec se pozwole zadac
jakim cudem harry wyleviał z komnaty tajemnic trzymając sie ogona Fawkesa, skoro z tego jego ogona wyszły tylko 2 pióra ktore sa w rozdzce harry'ego i Voldzia? (to było pytanie retoryczne, ale jak ktos moze / potrafi to prosze sie popisac)
zagadka:
dlaczego Lupin nie dał harry'emu walczyc z Boginem?
Dobra, to ja proponuje kompromis. Uznamy że oba imiona są prawidłowe. Mam nadzieje że odpowiada ci ta opcja.
odp Avadakedaver: Poniewaz nie chciał aby podobizna Lorda Voldemorta zmaterializowała sie w pokoju nauczycielskim.
Shinigami
23.02.2006 21:03
Kto jako pierwszy i w którym tomie mówi że matka Harry'ego nie musiała umrzeć.
Rany, Avada. Trochę kultury. Shinigami była pierwsza, dostała potwierdzenie, więc dałbyś jej zadać pytanie w spokoju :/ Czy w ogóle jest gdzieś napisane, że pytanie musi zostać zadane równocześnie z odpowiedzią? Albo może widzisz gdzieś tam, że pytanie zostało oddane?
Co do zagadki: A czy Feniks ma w ogonie tylko dwa pióra?
Avery, ok

to dobre rozwiązanie, dopóki Jo nie potwierdzi jednej wersji.
Proszę odpowiedzieć na pytanie Shinigami i skończmy ten chaos.
Odp Shinigami: Jestem prawie pewny że Czarny Pan powiedział to Harry'emu w I tomie (czekam na potwierdzenie)
Shinigami
23.02.2006 21:14
Tak zgadłeś
Czyli kryzys zażegnany.
Uwaga pytam
Co pokazała profesor McGonagal klasie Pottera na pierwszej lekci transmutacji w ramach pokazu magicznego związanego z jej przedmiotem?
HUNCWOTKA
23.02.2006 21:41
Zmieniła katedrę w prosiaka,potem z powrotem prosiaka w katedę.
Podaj nazwy wszystkic smoków ,jakie poznaliśmy podczas pierwszego zadania Turnieju Trójmagicznego.
Chiński Ogniomiot, Rogogon Węgierski, Walijski Zielony, Szwecki Krótkopyski
Jak miał na imie Hipogryf, "na którym ćwiczyli" Ron i Hermina (III tom)
Kasztanek

... Jak inaczej nazywano Hardodzioba w V części??
Kara
Po pierwsze: Wydaje mi sie że Kasztanek to imie danego Hipogryfa, nie mam aktualnie w domu III tomu wiec prosze kogoś kto ma żeby zobaczył czy Kasztanek jest napisany wielką czy mała literą, to wyjaśni wszelkie wątpliwości.
Po drugie: Zdaje się że Kara pierwszy odpowiedział na to pytanie
Hermionciaa
23.02.2006 22:17
Heh, jednak WCIĄŻ mam wrażenie, że ostatnia odp jest nieprawidłowa.
Ron i Hermiona ćwiczyli na kasztanku.
"Kasztanek" zostało napisane małą literą, a więc nie było to imię tego hipogryfa, lecz maść, która może być mylona z imieniem (czyli to jest hipogryf o kolorze kasztanowym). Dla niedowiarków podaję stronę w książce: 127.
A a'propo kolejności... przepraszam, nie zauważyłam posta.
Ale i tak przywłaszczę pytanie ^^
Jak nazywa się program telewizyjny, który Dudley chętnie oglądał w poniedziałki w I tomie?Pozdrawiam
Prawidłowe odpowiedzi:
Avery: nie ma podanego imienia.
Kara: Dziobek.
Hermionciaa: Wielki Humberto (The Great Humberto)
pytanie: co było jedynym, zdaje się, prezentem gwiazdkowym dla Pottera od bliźniaków?
Duże pudło z wyborem Magicznych Dowcipów Weasleyów
pytanie oddaje
Hm, miałam na myśli Mapę Huncwotów, ale faktycznie, masz rację Avery ^^" Moje przeoczenie.
Avadakedaver
24.02.2006 00:07
QUOTE(emoticonka @ 23.02.2006 21:06)
Co do zagadki: A czy Feniks ma w ogonie tylko dwa pióra?
tak, mowiono to wielokrotnie. ze wydal jeszcze jedno pioro, ale tylko jedno. chyba nawet mowil to olivander w I tomie .

a moze wydal jedno ale mial wiecej

teraz mi to do glowy przyszlo
Wydał jedno - wypadło mu jedno. Wydał dwa - wypadły mu dwa. Gdyby miał w ogonie tylko dwa pióra, teraz byłby bezogoniastym feniksem.
Z tego prosty wniosek, że w ogonie miał więcej piór, a Harry bez problemu mógł się wydostać z KT.
Pozwole sobie zadac pytanko...
Jaka była ulubiona zabawa Graupa

?
Jaka była ulubiona zabawa Graupa
wyrywanie niższych od siebie sosen
jeśli odpowiedziałam dobrze, to pytanie oddaję... nie mam pomysłu... czekam n potwierdzenie odpowiedzi
HUNCWOTKA
24.02.2006 14:52
To ja zadam pytanie:na jakiej pozycji grał Terence Higgs?(podpowiedz:jest to ślizgon)
był szukającym zanim tą pozycję przejął Malfoy.
Jedyna właścicielka hodowli węgorzy wspomniania w HP to....??
Evita odpowiedzialas dobrze
Agatha Timms
A ja powtóze moje pytanie bo padła na nie zła odpowiedź:
Kto był poprzednim gajowym Hogwartu i nie chodzi tutaj o HAGRIDA!!!
HUNCWOTKA
25.02.2006 12:11
Poprzednim gajowym Hogwartu był Ogg.
Co oznacza skrót S.P.E.W?
Podpowiedź:jest to angielski odpowiednik pewnego skrótu użytego w Czarze Ognia.
Stowarzyszenie WESZ stwoarzysznie walki o emancypację skrzatów sniewolonych
ang. S.P.E.W. society for the promotion of Elfish Welfare - stowarzysznie na rzecz dobra skrzatów
moja zagadka:
w którym roku dzieje się akcja III tomu HP?
Avadakedaver
25.02.2006 13:05
w 1993roku (chyba)
jak Black dowiedział się, gdzie peter się ukrywa? w Azkabanie
jesli odpowiedz jest błędna to unieważniam pytanie
Black dowiedział się o miejscu pobytu Petera z gazety. Ściślej mówiąć ze zdjęcia rodziny Weasley'ów, które ukazało się w Proroku Codziennym. Gazetę dostał od Knota.
pytanie: Co Fred mówił Ronowi na temat przydziału do domów w kamieniu?
Fred mówił Ronowi, że przydział do domów polega na "jakimś teście" i że to "boli jak nie wiem co"
"Nie, nie rozdaję (...) Zamkij się, Malfoy." <----- z której książki pochodzi ten cytat i w jakich okolicznościach zostały wypowiedziane te słowa?
Katarn90
25.02.2006 14:46
w Komnacie Tajemnic, kiedy Creevey poprosił Harry'ego o autograf ze zdjęciem i zrobiło się zamieszanie, bo przyszedł Lockhart.
A Fred mówił o pojednyku z trollem.
Zadam pytanie za chwilkę, NIKOMU NIE ODDAJĘ, muszę po prostu pomyśleć
Dobra, już mam:
kim jest Lisa Turpin?
(podchwytliwe)
To była uczennica , która trafiła do Ravenclawu.
Pytanie oddaje bo nie chce znow zadac jakiegoś
idiotycznego ..typu:
Ile głów miał trójgłowy pies?? ...
Katarn90
25.02.2006 21:41
correct.
Przejmuję.
Ile lat ma Dumbledore w Czarze Ognia? (proste)
Sto pięćdziesiąt.
hiob27 - nie chcę już teraz wprowadzać chaosu, ale ja odpowiedziałam poprawnie na twoje pytanie, kilka postów pod niepoprawną odpowiedzią.
pytanie: kto wynalazł eliksir, który dla Lupina przyrządzał Snape?
Cornelia
25.02.2006 23:44
Demokles, wuj Marcusa Belby'ego.
Co oznacza wg Trelawney walet pikowy?
Walet pik oznacza mrocznego młodzieńca, prawdopodobnie w opałach, nie lubiącego pytań.
Tak na rozgrzewkę coś łatwego

:
Jak mąż nazywa panią Weasley?
Dygotka
Wymień czterech dyrektorów Hogwartu (poza Dumbledorem)
Cornelia
26.02.2006 00:24
W polskiej wersji brzmiało to "ciemnowłosy młodzieniec, ma kłopoty, nie lubi pytającego" ale zaliczam, a co tam (;
pytanie o dygotkę już było :>
a teraz odp... m. in. Phineas Nigellus, Armando Dippet, Dilys Derwent, Everard
q: Kto sądził, że nadszedł czas na kociołek z sera?
Avadakedaver
28.02.2006 17:21
ale teraz dałaś, nikt nie zna odpowiedzi, skoro od dawna nie piszą.
Podpowiedz jakoś, albo co...
Katarn90
28.02.2006 17:49
George albo Fred. Zgadłem?
Goomisia
28.02.2006 18:06
mama rona?
litosci podopowiedz nam bo nam temat umiera!!!!!!!!!!!!!
Avadakedaver
28.02.2006 18:48
cóż... wybieraj:
Ron Hermiona Harry McGonnall Filch Dumbledore Voldemort Snape Slughorn Artur W. Dygodka Fred i George Crabe Avery Noot Goyle Moody Tonks Checelbolt (czy jak mu tam) Lunatyk Pearcy Bill Fleur Malfoy
bez przecinków, ale mi się nie chciało
tym czasem ja zadam pytanie (nie chcecie - nie odpowiadajcie, bo wiem że to trochę nie fair)
Gdzie (w jakim miejscu) Rowling wymyśliła postać Harry'ego?
Jak jechała pociągiem widziała postać Harry'ego który na nią szedł a potem pisała książke w pobliskiej kawiarni...
Po ile sumów zaliczyli Fred i George (łatwe)
Kara
Avadakedaver
28.02.2006 19:02
eeeeeee...
żadnego?
Katarn90
28.02.2006 19:05
zaliczyli 4 sumy. Czekam na potwierdzenie.
Błędna odp. avad.
Katarn--> right
KAra
Avadakedaver
28.02.2006 19:16
NO I ZNOWU BEZ PYTANIA...
ja wymyślę:
opisz kto gdzie spędził Boże Narodzenie we wszystkich tomach HP
(chodzi mi o Harry'ego, Rona i Hermione).
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę