Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zagadki...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
Ronald
W profesor McGonnagall, która powiedziała jej, ze wszystko oblała
Hermiona1900
Potwierdzam, odpowiedż się zgadza - pytaj Ronald smile.gif

Hermiono, potwierdza ZADAJĄCY ZAGADKĘ smile.gif
Ronald
To jak, mogę zadawać czy nie?

Nie. Szybkie przypomnienie zasad:
1. Zadanie pytania.
2. Odpowiedź.
3. Potwierdzenie pytania przez pytającego.
4. Zadanie pytania.

Ok. Ale chyba jest jakaś wzmianka, jeśłi chodzi o zbyt długie niepotwierdzanie odpowiedzi, przez zadajacego, nie?
dracon
tak możesz zadać pytanie,
sorki nie było mnie 2 dni więc nie zaglądałem, odpowiedź oczywiście poprawnaa;)

pozdrawiam
Ronald
Jak brzmi zaklęcie, którym Malfoy powiększył zęby Hermiony w IV tomie? (Rozdział 18).

też pozdrawiam:)
Pszczola
Densaugeo

E, za dużo podpowiedzi ;)
Ronald
Poprawnie, zadajesz pytanie.

Nastęnym razem będzie bez podpowiedzi tongue.gif
Pszczola
No to może spróbuję nieco innego pytania.

Książki pani Rowling w większości są pisane z punktu widzenia Harry'ego. Bardzo rzadko Harry jest nieobecny przy jakimkolwiek wydarzeniu. Są wyjątki, oczywiście. Zazwyczaj to początki książek, np. w IV czy VI tomie, sny z Voldemortem (chociaż i tutaj Harry coś widzi). Nie mniej jednak w jednym z tomów 2-3 razy pojawia się sytuacja bezpośrednio związana z Potterem (Harry jest w zasiędu wzroku), a jednak pisana z punktu widzenia innych niż Harry osób. Pytanie brzmi: wymień dwie takie sytuacje (niemalże identyczne) i numer tomu, w którym się pojawiły.

Ok...nie wiem czy ktoś to przeczyta, ale wyjeżdżam na weekend, więc może jakaś podpowiedź będzie wskazana.

Chodzi o jeden z pierwszych tomów, a sytuacja choć w Hogwarcie, nie w samym zamku.
Mrs. Nachos
Dość trudne "pytanie", wąpie żeby szybko ktoś na nie odpowiedział. Może jakaś mała podpowiedź??
dawid
chyba 2 tom
jak harry gadał z tomem przez pisanie dziennika

2.nie wiem
Fauna
Pamiętam tylko jedną taka sytuację, mianowicie pierwszy tom, początek rozdziału ósmego, gdy nieokreślone osoby wskazuja sobie Harry'ego ("Obok tego wysokiego chłopaka z rudymi włosami." biggrin.gif ). Ta sytuacja jest z nim bezpośrednio związana i Harry jest w zasięgu wzroku, ale nie jestem pewna czy o coś takiego chodzi...
PrZeMeK Z.
Pamiętam dwie takie sytuacje:
Pierwszy mecz Harry' ego, który obserwujemy z trybun wraz z Ronem i Hermioną (ten, na którym Quirrell próbował zrzucić Harry' ego z miotły).
Drugi mecz Harry' ego, również obserwowany z trybun przez Rona i Hermionę (ten, który zakończył się po pięciu minutach).
Oba w tomie pierwszym.
Aha, a w Komnacie Tajemnic jest taka wzmianka:
- Nie byliśmy głodni - oświadczył głośno Ron, czując, że żołądek skręca mu się z głodu.
Pszczola
Przemek, właśnie o to mi chodziło. Dokładnie o te mecze w I tomie. Zadajesz pytanie.

Przepraszam, że dopiero teraz się odzywam, ale moje wakacje trochę się przedłużyły.
PrZeMeK Z.
No, to coś prostego.

W ostatnim rozdziale "Księcia Półkrwi" znajdują się nawiązania do cytatów z poprzednich książek. (Jedno z nich to nawet dokładny cytat). Proszę zacytować trzy nawiązania wraz z oryginałami (tzn. zdaniami, do których się nawiązuje) i podać, w którym tomie padły.
Pszczola
Zaryzykujemy:

VI tom: " 'She's (Fleur) not that bad' said Harry. 'Ugly, though,' he added hastily, as Ginny raised her eyebrows"

Ten cytat może nawiązywać do tego z V tomu kiedy Hermiona wyjaśnia Harry'emu, dlaczego zachował się jak debil na nieudanej randce z Cho:

V tom (rozdział 26): "'And it might have been a good idea to mention how ugly you think I am, too' Hermione added as an afterthought."

Cytat to może być to:

VI tom: " He suddenly remembered Dumbledore's idea of a few words: 'nitwit', 'oddment', 'blubber' and 'tweak'"

I tom (rozdział 7): "'(...) I would like to say a few words. And here they are: Nitwit! Blubber! Oddment! Tweak!"

I trzecie nawiązanie:

VI tom: "'He will only be gone from the school when none here are loyal to him,' said Harry, smilling in spite of himself."

A to powiedział Dumbledore w tomie II (rozdział 14):
"'Howerver' said Dumbledore, speaking very slowly and clearly, so that none of them could miss a word, 'you will find that I will only truly have left this school when none here are loyal to me."

Quote'y nie działają, więc cytuję w tradycyjny sposób.
PrZeMeK Z.
Hm... Miałem na myśli inne cytaty (poza tym ostatnim - ten odgadłaś). W sumie jednak odpowiedź chyba poprawna, więc...
Chociaż nie - pierwsze z nawiązań jest zdecydowanie zbyt naciągane. Kombinujcie dalej.
Pszczola
Cóż, ale nawiązanie jest ;)

Zignorowałam opisy niektórych postaci albo zdarzeń jak np. rozowa Dumbledore'a z syrenami (?) z IV tomu, przywołana w VI itp. Ale może chodziło Ci o to:

VI tom: "'You said to us once before,' said Hermione quietly, 'that there was time to turn back if we wanted to. We've had time, haven't we?'"

i w tomie I (rozdział 16): "'If you want to go back, I won't blame you" - mówi Harry przed pierwszą wspólną misją przeciewko Voldemortowi. Zdawało mi się, że w V tomie powiedział coś podobnego, ale to musi nawiązywać do początku ich zmagań z Lordem Voldemortem.
PrZeMeK Z.
VI tom: "'You said to us once before,' said Hermione quietly, 'that there was time to turn back if we wanted to. We've had time, haven't we?'"

i w tomie I (rozdział 16): "'If you want to go back, I won't blame you" - mówi Harry przed pierwszą wspólną misją przeciewko Voldemortowi. Zdawało mi się, że w V tomie powiedział coś podobnego, ale to musi nawiązywać do początku ich zmagań z Lordem Voldemortem.

O to mi chodziło. Ale pozostało jeszcze jedno nawiązanie. Dla ułatwienia dodam, że nie pada ono podczas rozmowy i że nie jest dokładne.
Aha, a Dumbledore nie rozmawiał z syrenami, tylko z trytonami. tongue.gif
Pszczola
Muszę zaprotestować. Poprosiłeś żeby przytoczyć trzy cytaty i ich odpowiedniki z poprzednich części. Sam uznałeś w poprzednim poscie, że dwie mam poprawne, a cytat "'nitwit', 'oddment', 'blubber' and 'tweak'" już bardziej dokładny być nie może.

Ale jeśli się upierasz. Myślałam, że trzy jakiekolwiek wystarczą, bo jak sam widzisz, a ja pokazałam, jest w tym ostatnim rozdziale sporo nawiązań do przeszłości.

Powiedziałam, że zignorowałam np. opisy postaci itp., bo podobne pojawiają się kilkakrotnie w różnych miejscach lub po prostu są charakterystyczne dla danej postaci. Do niczego nie nawiązują.
Ale mogło Ci chodzić np. o:

tom VI: "Dolores Umbridge, an unconvincing expression of grief upon her toadlike face, a black velvet bow set atop her iron-coloured curls."

tom V (rozdział 8): "Even the little black velvet bow perched on top of her short curly hair put him in mind of a large fly she was about to catch on a long sticky tounge."

albo (co jest bardziej prawdopodone):

tom VI: "(...) and how he and Dumbedore had discussed figting a losing battle not long thereafter. It was important, Dumbledore said, to fight, and fight again, and keep fighting, for only then could evil be kept at bay, though never quite eradicated..."

tom I (rozdział 17): "(...) it will merely take someone else who is prepared to fight what seems a losing battle next time - and if delayed again, and again, why, he may never return to power"

czy jeszcze coś? Niestety przy następnych nawiązaniach będę musiała się bardziej wysilić pamięciowo ;)

E, nie wiedziałam jak Polkowski przetłumaczył "merpeople".
PrZeMeK Z.
tom VI: "(...) and how he and Dumbedore had discussed figting a losing battle not long thereafter. It was important, Dumbledore said, to fight, and fight again, and keep fighting, for only then could evil be kept at bay, though never quite eradicated..."

tom I (rozdział 17): "(...) it will merely take someone else who is prepared to fight what seems a losing battle next time - and if delayed again, and again, why, he may never return to power"

No i właśnie o tym myślałem! Odgadłaś.
Ja niesprawiedliwy? No przepraszam, ale jesli ty mogłaś wybrać sobie dwie określone sytuacje z I tomu o o nie zapytać, to dlaczego ja nie mogłem sobie wybrać trzech nawiązań?
Ale jeśli się upierasz. Myślałam, że trzy jakiekolwiek wystarczą, bo jak sam widzisz, a ja pokazałam, jest w tym ostatnim rozdziale sporo nawiązań do przeszłości.

To logiczne, że jest sporo nawiązań - ostatecznie seria zbliża się ku końcowi. Dlatego chodziło mi o trzy WAŻNE nawiązania - cytaty, które zapadają w pamięć i coś przekazują, a nie o proste podobieństwo opisów. Być może powinienem zaznaczyć to wyraźnie... W każdym razie zabawa trwała dłużej!

Zadajesz pytanie.
Pszczola
Powiedziałam, że muszę zaprotestować, a nie że jesteś niesprawiedliwy.
Ach, czyż wszystkie cytaty w Harrym Potterze nie są ważne? ;)
Zresztą lubię zadania, przy których trzeba się trochę wysilić.

To może dam teraz coś precyzyjnego i chyba łatwego:

Kto w "Harrym Potterze" ma w nazwisku słówko "Podmore"?
owczarnia
No Sturgis. Chyba, że to jakaś podpucha wink2.gif?
Pszczola
Podpucha. Odpowiedź niepełna.
owczarnia
Tak czułam wink2.gif. Dlatego wlazłam na HP Lexicon, i tam wyszperałam tego pana:

Delaney-Podmore, Sir Patrick
A bearded ghost; leader of the Headless Hunt. Delaney-Podmore wrote to Nick denying his request for membership in the Hunt. Sir Patrick and the Hunt arrived at Nick's 500th Deathday party on horseback, then interrupted Nick's speech by playing a game of Head Hockey. Nick bitterly refers to him as "Sir Properly Decapitated-Podmore." (CS8)
It has been pointed out by several people that there is a similarity of surnames between that of this ghost and Sturgis Podmore. We have no hard evidence regarding any possible connection between the two other than the coincidence of name, so far. -- MLW

cheess.gif
Pszczola
Tak, chyba że Sturgiusa też ktoś pozbawi głowy.
Zgadza się. Twoja kolej.

Kurcze, HPL dobra rzecz.
owczarnia
Dobra. Nazwę drużyny, o którą Ron niemal pokłócił się z Cho poproszę.
Pszczola
"Tornados", "Tutshill Tornados"
owczarnia
Nope sad.gif.
Pszczola
Chudley Cannons, którzy spadli w lidze na rzecz Tornados?
owczarnia
No oczywiście smile.gif. Ukochana drużyna Rona, Chudley Cannons, której, jak się okazało, Cho również kibicowała smile.gif.
Pszczola
Ukochana drużyna Rona, Chudley Cannons, której, jak się okazało, Cho również kibicowała

Cho kibicowała Chudley Cannons? Ona kibicuje Tornados odkąd miała jakieś 5-6 lat!

Kiedy pierwszy raz w ksiązkach o Potterze pojawia się wzmianka o Dedalusie Diggle (poproszę o cytat)?
owczarnia
Zaraz, stop. Chwila. Mam mętlik w głowie. Mnie się wydawało, że Ron zobaczył u Cho znaczek Chudley Cannons i zapytał się złośliwie czy kibicuje im od teraz czy może wcześniej, bo ostatnio wszyscy zaczęli się nimi interesować, drużyna stała się modna. A Ron uważa się za "prawdziwego" fana, bo był z nimi od zawsze, również wtedy kiedy przegrywali. Tak mi w oczach stoi... Ale jeśli było inaczej, to przepraszam. Sprawdzę w domu.

A Dedalus Diggle to był ten, co się ukłonił Harry'emu w sklepie na początku pierwszego tomu i nie miał według McGonagall nigdy za wiele rozumu. Zdaje się, że to on walił fajerwerki w noc zniknięcia Voldemorta cheess.gif. Cytatów niestety nie podam, bo książek nie mam przy sobie sad.gif.
Pszczola
Wystarczy, że dokładnie mi opiszesz sytuację, w której Diggle jest po raz pierwszy wspomniany (Kto, gdzie, kiedy).

Ron się wkurzył, że Cho może być jedną z tych sezonowych kibicek drużyny, która wcale nie jest lepsza od twego ukochanego klubu, ale nagle zaczyna odnosić sukcesy i zaraz cały naród idzie im kibicować (np. odwieczny spór Legia-Wisła). Heh, Rozumiem Rona i jego ból.
owczarnia
No przez McGonagall chyba. W związku z tymi fajerwerkami. Na Privet Drive, oczywiście.

Acha, czyli Cho kibicowała yyyy nie Armatom? O, rany. Całkiem się zmieszałam. I wstrząsnęłam.
Aylet
Cho tajfunom o ile mi wiadomo.
Pszczola
Nie, kibicowała "Tornados".

Tak, McGonagall Dumbledorowi powiedziała na Privet Drive. Chociaż zawsze się zastanawiałam kim był ten człowieczek, który objął Dursleya w pasie, kiedy ten wychodził z biura. Taki we fioletowym wdzianku. Chyba nie Flitwick?

Oczywiście uznaję, zagadka Twoja.
owczarnia
Tajfunom *headdesk*. Właśnie ległam w gruzach, uciekam z kwikiem i ogonem wkomponowanym w dupsko blush.gif.

Czym Ron próbował naprawiać swoją różdżkę?
Pszczola
Tajfuny, Tornada, wszyscy wiedzą o co chodzi ;p

Ach, skoro nikt jeszcze nie napisał... (nie żebym tutaj wchodziła co pół godziny)

Taśmy magicznej? Spellotape to to się nazywało.
owczarnia
No pewno wink2.gif.
Pszczola
Jak się nazywał brat przewodniczącej Departamentu Egzekwowania Prawa Magicznego?

podpowiedź:
V tom. Odpowiedź na pytanie kto był ową przewodniczącą, znajdziecie w rozdziale "The Hearing".
Ronald
A można tytuł tego rozdziału po polsku?? blush.gif
Mroczny Wiatr
Ronald a słownik?
Edgar Bones?
Pszczola
Zgadza się, pytanie jest Twoje.
Mroczny Wiatr
dry.gif hmmm to może tak:
Co przydażyło się Bertramowi Aubreyowi?
potterman
O ile dobrze pamiętam to właśnie jego głowa zaczęła gwałtownie rosnąć co było zwieńczeniem żartów Jamesa i Syriusza, czyż nie?

...

To może teraz cos łatwiejszego : Do czego Harry porównał "zrobienie draki na eliksirach" w 2 tomie?
PrZeMeK Z.
Harry uśmiechnął się blado. Zrobienie draki na lekcji eliksirów było równie bezpieczne, jak dziobnięcie śpiącego smoka ołówkiem prosto w oko.

A głowa Bertrama Aubreya powiększyła się dwukrotnie.

Dobrze?
potterman
Tak właśnie o to chodziło. Teraz twoja kolej.
PrZeMeK Z.
No to moja zagadka:

Muzyka jest magią większą
Od wszystkich Hogwartu czarów
Lecz ta złowroga melodia
Pochodzi raczej z koszmarów
Ktokolwiek jej posłucha
Czy tego chce czy nie
Tego wnet słabość ogarnie
I w złym pogrąży się śnie

O czym mowa?
Pszczola
V tom, złowieszcza pozytywka z sekretarzyka Blacków? Natknęli się na nia w czasie sprzątania, a zamknęła ją Ginny?
PrZeMeK Z.
Jasne. Pytasz.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.