Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zagadki...
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
Zol
To coś łatwego, bo czasu nie mam na wymyślanie zagadki z górnej półki ^^

Na którym piętrze znajdował się gabinet Vernona Dursleya?
hugo119
Na dziewiątym piętrze sir biggrin.gif
Zol
Czym sobie zasłużyłam na to "sir"? ^^

Zadajesz.
hugo119
Pytanie zadam jutro bo dzis nie mam czasu :] czekajcie więc ;]
Aylet
skoro miałeś czas żeby napisać tamtą notkę, to mogłeś od razu zadać pytanie. chyba że wolisz nabić sobie więcej postów :}
hugo119
Posty mnie mało obchodza ;] chcialem zadać trudniejsze pytanie po prostu

Pytanie : Gdzie Hagrid i Olimpia zgubili szpicla z ministerstwa w czasie swej misji??(cytat)
Zeti
"Ale udało nam się zgubić tego szpicla gdzieś koło Drzwi żon..."
Chodzi o Dijon w Burgundii
hugo119
Dobrze zadawaj pytanie ;]
Zeti
Kto był szukającym w drużynie Gryfonów:
-Przed Harrym
-Przed 1980 rokiem
-W czasie, kiedy Harry miał zakaz gry.
Zeti
Nikt nie odpowiada? Aż takie trudne? Spróbujcie chociaż.
harolcia
To może ja spróbuję, chociaż nie wiem, czy mi to wyjdzie... smile.gif
- przed Harrym mógł być Charlie Weasley
- przed rokiem 1980 mógł być James Potter
- w czasie, gdy Harry miał zakaz gry - Ginny Weasley
Patison
przed harrym- Oliver(1-3 części) oraz Angelia(5część)
przed 1980rokiem-charlie Wesley
w czasie gdy harry miał zakaz gry-Angelia

niewiem czy dobrze ale jeśli tak to moje pytanie "Co MALFOY myślał żeby wchodzić do pokoju życzeń w szóstej części, i jak na to wpadłeś?"
Zeti
Harolcia wszystko dobrze pytanie twoje.
Patison wszyściutko źle. Czy aby na pewno czytałeś książkę?
harolcia
Dzięki smile.gif
A o to i pytanko (trochę banalne, ale co tam)
Co to jest akonit?
smagliczka
Roślina wieloletnia z rodziny jaskrowatych, co liczy nawet do 300 gatunków (w Polsce kilka i wszystkie pod ochroną)
Zawiera alkaloid akonitynę - jedną z najsilniejszych trucizn roślinnych. Stosowaną kiedyś jako arszenik.
Ponoć Niemcy w czasie II wojny światowej zatruwali nią pociski.

A akonit tak w ogóle to całkiem ładna roślinka, co ma lekko fioletowe kwiatki z ostrogą.

No. Przypomniałam sobie dawno zapomniany materiał ze studiów.

W leksykonach należy szukać pod M - jak mordownik, lub T - jak tojad.
Zeti
"Siadaj - warknął na Hermionę. - A więc dowiedz się, Potter, że asfodelus i piołun dają napój usypiający o takiej mocy, że znany jest również jako wywar żywej śmierci. Bezoar to kamień tworzący się w żołądku kozy, który chroni przed wieloma truciznami. Jeśli chodzi o mordownik i tojad żółty, to jest to jedna i ta sama roślina, nazywana również akonitem. Dlaczego tego nie zapisujecie?"
harolcia
obie odpowiedzi mogę uznać, bo chodziło mi o to, że akonit to to samo, co tojad żółty czy mordownik. Ale u mnie pierwsza była Smagliczka, więc ona zada pytanie smile.gif
smagliczka
Ale pytanie oddaję Zetiemu, bo nie mam pomysłu, a przypominanie sobie wiadomości o mordowniku wyeksploatowało mnie umysłowo cheess.gif
Zeti
No to pytam. Jakiego podręcznika eliksirów używał Snape?
łatwiutkie
harolcia
Magiczne wzory i napoje Arseniusa Jiggera
matips
eliksiry dla zaawansowanych (?)
Zeti
W którym tomie? Pytaj, bo pamiętam, ze coś takiego było. Ale chodziło mi o Tysiąc magicznych ziół i grzybów
matips
Jeśli to do mnie to nie mam pomysłu... Skąd Harry Potter wiedział o pokoju życzeń?
czarodziej.gif
harolcia
znaczy to było w pierwszym tomiestr. 74
a te zioła i grzyby to nie przypadkiem do zielarstwa??

I kto miał pytać??

A oto pytanie:
Jakie włosy ( kolor) miała Lily?? prosze o cytaty/cytaty smile.gif
Zeti
"Harry zmusił się, by spojrzeć prosto w te zimne oczy. Oczywiście zaglądał do książek u Dursleyów, ale czyżby Snape oczekiwał, że zapamięta każdy przepis z Tysiąca magicznych ziół i grzybów?"
Nie wiem. W każdym tomie mamy praktycznie inny podręcznik.

I kto miał pytać??

Ty byłaś pierwsza z odpowiedzią. Pytaj.
harolcia
to już pytanie zadałam, ale na wszelki wypadej je ponowię :
jakie włosy (kolor) miała Lily? cytaty proszę smile.gif
Zeti
"Stanął przed lustrem i musiał szybko przyłożyć obie dłonie do ust, żeby nie krzyknąć. Obrócił się gwałtownie, serce waliło mu o wiele mocniej niż wtedy, gdy otworzył wrzeszczącą księgę. Był niewidzialny, a jednak zobaczył swoje odbicie w czarodziejskim płaszczu. I nie tylko swoje. Tuż za sobą ujrzał tłum postaci.
Przecież pokój był pusty! Oddychając szybko, odwrócił się powoli do lustra.
Tak, to był on, jego odbicie. Twarz biała jak papier, przerażona, a za nim... przynajmniej z dziesięć postaci. Spojrzał przez ramię do tyłu - nie zobaczył nikogo. Może oni też są niewidzialni? Może znalazł się w pokoju pełnym niewidzialnych ludzi, a to zaczarowane lustro odbija wszystkich, widzialnych i niewidzialnych?
Znowu spojrzał w lustro. Kobieta, która stała tuż za nim, uśmiechała się i machała do niego ręką. Sięgnął za siebie, ale nie wyczuł niczego. Gdyby naprawdę tam była, musiałby jej dotknąć, ich odbicia znajdowały się bardzo blisko siebie. .. Ale jego ręka natrafiła na pustkę - ta kobieta i ci inni ludzie istnieli tylko w lustrze.
Kobieta była bardzo piękna. Miała kasztanowe włosy, a jej oczy... Jej oczy są zupełnie jak moje, pomyślał Harry, przysuwając się do lustra. Jasnozielone, tego samego kształtu... Dopiero teraz dostrzegł, że kobieta płacze, uśmiecha się przez łzy. Stojący obok niej wysoki, chudy, czarnowłosy mężczyzna, objął ją ramieniem. Miał okulary i bardzo rozczochrane włosy. Sterczały do tyłu tak jak Harry’emu."
Zeti
A ja pytanie oddaję. Zadajcie!
Avadakedaver
ile razy we wszystkich tomach było wspomniane o fordzie anglii, samochodzie Weasley'ów?
można sie pomylić o 100
matips
200 ?
/edit/ Ale powiedz czy sam to policzyłeś?
Kasia1551
103? Wychodzi mi trzy razy (przynajmniej tyle pamiętam), ale jak można się o 100 pomylić... tongue.gif
Meszaroska
115? ;o)
Zeti
144 (cały gros)
Avada, kto zadaje? Jakaś odpowiedź jest dobra?
Aylet
wątpię, czy avada tu wejdzie do przyszłego roku xD
Zeti
Gdy zobaczyłem pytanie też w to zwątpiłem.
Aylet
może, zamiast czekac bezczynnie ktos wymysli nowe pytanie? O_o
Zeti
O popieram. Kto jest za?
harolcia
Popieram całkowicie smile.gif
Meszaroska
Mogę ja?:>

Kto pamięta jakie były pierwsze słowa Hermiony (w chwili gdy ją poznaliśmy, oczywiście ;p)
ewamarchewa
"Czy nikt nie widział ropuchy? Newille zgubił swoją."
Meszaroska
No ok wink2.gif
ewamarchewa
Jakie wspomnienia wywoływali u Hagrida dementorzy?
matips
Jka go wywalili ze szkoły? /nie pamiętam/
Aylet
a było to wogole powiedziane? jak dla mnie to nie wiadomo.
Meszaroska
Pewnie śmierć ojca, a teraz to i Dumbledora
Fanka HP z Elbląga
Dzień w którym go wylali z Hogwartu
dzień w którym umarł jego ojciec
dzień w którym musiał oddać Norberta
ewamarchewa
Pytanie zadaje Fanka HP z Elbląga, bo odpowiedź była kompletna smile.gif

Było-Więzień Azkabanu, rozmowa trio z Hagridem po przyjęciu do wiadomości przez Harry`ego faktu, że Syriusz jest jego ojcem.
Zeti
A od kiedy Syriusz jest ojcem Harry'ego? Chyba Ojcem chrzestnym
Fanka HP z Elbląga
Podaj za co i jakie kary dostałi Ron, Hermiona i Harry opirając się o wszystkie 6 tomów sagi, podaj dla każdego z nich osobno.
Zeti
Tom I:
*-50p. za obecność na wieży astronomicznej (Harry, Hermiona)
8 -2p. Harry na pierwszej lekcji eliksirów

Tom II
*Harry i Ron nagana od Albusa, i list do opiekunów
*Harry szlaban z Lockhartem
*Ron szlaban z Filchem

Tom III
*Harry'ego nie spotkała kara za nadmuchanie ciotki
*Przesłuchanie u Snapea i odebranie mapy Huncwotów (Harry)

Tom V:
*Zawieszenie w prawach ucznia
*Harry: zakaz odwiedzania Hogsmeade, zakaz gry w Quidditcha, pisanie piórem Umbridge

Ton VI:
*Harry miał szlaban u Snapea i nie mógł grać w Quidditcha
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.