martusza
26.06.2007 18:47
Wimbledon. Pytanie oddaje, nie mam pomysłu.
oczywiście. ale należało by jeszcze potwierdzić. parwidłowa odpowiedź :}
Cornelia
26.06.2007 19:38
no to przejmuję, skoro brak chętnych.
Q: Kim byli Billy Stubbs i Eryk Whalley?
QUOTE(Cornelia @ 26.06.2007 18:38)
no to przejmuję, skoro brak chętnych.
Q: Kim byli Billy Stubbs i Eryk Whalley?
eee.. pracownikami ministerstwa (?)
Byli jednymi z wychowanków w sierocincu, w którym wychowywał się Tom Riddle.
Billy rozdrapał swoje strupy, a Eryk zabrudził swoją pościel ;p
Cornelia
27.06.2007 19:17
dobrze p; to pytaj.
/edit: no ludzie no. nie uśmiercajcie tego tematu tak łatwo <:
Q: Wymień 5 przykładów przemiany pokoju życzeń (w co i dla kogo sie przemienił, fajnie by było, jakby był opis, ale nie wymagam...) /
1. Miejsce spotkań GD
2. Schowkiem na podręcznik i inne rzeczy.
3. Miejscem gdzie Mrużka (jak to się pisze?) trzeźwiała.
4. Schowkiem na miotły. (Kiedy Fred i George chowali się przed woźnym).
5. Pokojem z nocnikami (odwiedził go Dumbedore)
6. Schowkiem na środki czyszczące (znalazł je woźny)
Q:
Jakie podobieństwa występują pomiędzy czarnym panem a HP
Ludzie! Poczekajcie na potwierdzenie przed zadaniem pytania, bo się chaos zrobi ogromny.
I
no ludzie no. nie uśmiercajcie tego tematu tak łatwo
nie uśmiercimy.
Odpowiedź:1. Czarny Pan i Harry znają mowę wężów.
2. Obaj mają wielką moc.
3. Nie są czystej krwi. (Voldemort pół na pół, a Harry Ojciec czarodziej i matka szlama.)
4. Ich rodzice nie żyją.
5. Wychowywali się z dala od magicznego świata.
6. Nie wiedzieli, ze są czarodziejami przed otrzymaniem listu.
Pszczola
04.07.2007 21:20
Cóż, oprócz tego są do siebie (byli) fizycznie podobni i mają różdżki zrobione z piór tego samego feniksa. Nie mówiąc już o tym, że obaj dostali nagrodę za szczególne osiągnięcia w szkole z tego samego powodu (Komnata Tajemnic). I tak na dobrą sprawę nie wiemy jak wielką moc ma Harry i ile z tej mocy pochodzi od niego, a ile od samego Voldemorta (jak wężoustość czy predyspozycje do bycia w Slytherinie). I obaj noszą pospolite imiona (chociaż Harry'emu to nie przeszkadza). A, obaj chcieli na wakacje zostawać w Hogwarcie ;P.
Może na przyszłość bardziej specyficzne pytania? Tak jak w poprzednim, że "podaj 5", czy coś?
no czekamy matips
Może na przyszłość bardziej specyficzne pytania? Tak jak w poprzednim, że "podaj 5", czy coś?
Jestem za. Takie bardziej trudne dawajcie.
Dobrze, Zeti był pierwszy, pytaj.
Pytanie:
1. Jakie osoby reprezentują Departament niewłaściwego używania czarów, w listach do Harrego?
2. Na jakie ustawy się powołują?
3. Jakie kary wprowadzają?
=========================
Uwaga!!!
W związku z niedługą premierą książki Harry Potter and the Deathly Hallows mam pytanie do wszystkich osób zadających i odpowiadających na zagadki. Czy po 21 lipca będą pojawiać się zagadki dotyczące treści ostatniego tomu, czy pozostaniemy przy zadawaniu pytań dotyczących pierwszych sześciu tomów. Proszę, żeby każdy, kto jest aktywny w tym temacie wypowiedział się. Jest to ważne ze względu na spoilery mogące pojawiać się w treści zagadek.
harolcia
06.07.2007 12:48
1. Jakie osoby reprezentują Departament niewłaściwego używania czarów, w listach do Harrego?
Jest to Mafalda Hopkirk, innych soób piszących w listach nie znalazłam
2. Na jakie ustawy się powołują?
Ustawa o Uzasadnionych Restrykcjach wobec Niepełnoletnich Czarodziejów, 1875, paragraf C
Powołują się też na rozdział 13 Zasad Tajności Międzynarodowej Konfederacji Czarodziejów
3. Jakie kary wprowadzają?
- Upomnienie (ostrzeżenie )
- Wydalenie ze szkoły
- Przełamanie różdżki
- Przesłuchanie dyscyplinarne i zawieszenie w prawach ucznia ( po interwencji Dumbledore'a )
To chyba wszystko
Myślę, że powinniśmy ograniczyć się tylko do 6 tomów. jeżeli ktoś nie chce dowiedzieć się czegokolwiek na temat 7 części, nie musi wchodzić na specjalny dzieł poświęcony temu tomowi. Jak wiadomo Zagadki się w dziale ogólnym i myślę, że powinny być pozostawione bez informacji o ostatnim tomie przynajmniej do premiery polskiej.
Trochę to zagmatwane. Bynajmniej pozostawmy Zagadki beż 7 tomu. Nawet ja sama nie wiem, czy będę szukać jakichkolwiek spoilerów.
Dobrze pytaj
Ja też jestem za tym, aby siódmy tom, aż do polskiej premiery, nie był tematem zagadek. Nie chciałbym się natknąć tu na spoilery.
Ja także jestem za tym. Niech pytania dotyczą tomów od I do VI.
harolcia
06.07.2007 13:15
A oto i pytanko
Podaj przynajmniej 2 przysłowia polskie, które zostały sparafrzowane w całym cyklu i jego "czarodziejski" odpowiednik.
"nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem" - nie ma co płakać nad rozlanym wywarem"
"kij w mrowisko" - "różdżka w mrowisko"
harolcia
06.07.2007 13:34
Tak jest... pytanie Twoje
Z jakiego rozdziału Komnaty tajemnic pochodzi ten fragment:
A potem w okna zamku zaczęły bębnić krople deszczu wielkości pocisków karabinowych, jezioro wezbrało, grządki kwiatowe zamieniły się w błotniste strumienie, a dynie Hagrida nabrzmiały do wielkości budek na narzędzia ogrodnicze. Nie wygasł jednak entuzjazm, z jakim Oliver Wood przeprowadzał regularne treningi i właśnie dlatego pewnego późnego sobotniego popołudnia, na kilka dni przed Nocą Duchów, Harry wrócił do Gryffindoru przemoczony do szpiku kości i umazany błotem.
Nawet pomijając deszcz i wiatr, nie było z czego się cieszyć. Fred i George, którzy szpiegowali drużynę Ślizgonów, na własne oczy przekonali się o szybkości nowych Nimbusów Dwa Tysiące Jeden. Donieśli, że drużyna Śliz-gonów na boisku to po prostu siedem zielonych smug, śmigających w powietrzu jak odrzutowce.
Wlokąc się opustoszałym korytarzem, Harry natknął się na kogoś, kto wyglądał na pogrążonego w równie ponurych myślach jak on. Prawie Bezgłowy Nick, duch wieży Gryffindoru, wpatrywał się posępnie w okno, mrucząc pod nosem:
OK. Zgadza się. Pytaj.
Uwaga!!!
W związku z niedługą premierą książki Harry Potter and the Deathly Hallows mam pytanie do wszystkich osób zadających i odpowiadających na zagadki. Czy po 21 lipca będą pojawiać się zagadki dotyczące treści ostatniego tomu, czy pozostaniemy przy zadawaniu pytań dotyczących pierwszych sześciu tomów. Proszę, żeby każdy, kto jest aktywny w tym temacie wypowiedział się. Jest to ważne ze względu na spoilery mogące pojawiać się w treści zagadek.
No cóż powtarzam sie, ale to po to, żeby każdy to zobaczył, i wypowiedział się na ten temat.
Profesor McGonagall podniosła różdżkę i wycelowała nią w biurko Snape’a. Pojawił się na nim wielki talerz z kanapkami, dwa srebrne puchary i dzban mrożonego soku z dyni.
- Zjecie tutaj, a później pójdziecie prosto do dormitorium - oznajmiła. - Ja muszę wracać na ucztę.
A więc na uczcie z okazji nowego roku szkolnego, nie serwowano żadnych ciasteczek, a jeżeli nawet, to o tym nie wiemy, gdyż ucztę widzieliśmy jedynie z perspektywy Harrego i Rona, którzy spożywali ją w gabinecie Snapea.
- Ukaranie tych chłopców należy do profesor McGonagall, Severusie - odrzekł spokojnie Dumbledore. - Są z jej domu i to ona ponosi za nich odpowiedzialność. - Zwrócił się do profesor McGonagall. - Muszę wracać na ucztę, Minerwo, mam im jeszcze coś do powiedzenia. Chodź, Severusie, spróbujmy tego wspaniałego ciasta z kremem, wygląda naprawdę zachęcająco.ciasto, to jednak nie ciasteczka
Fanka HP z Elbląga
07.07.2007 17:00
hasłem do wieży Gryfindoru w Komnacie Tajemnic
Fanka HP z Elbląga
07.07.2007 20:15
podaj WSZYSTKIE dyscypliny sportowe, w których mogą brać udział duchy w Komnacie Tajemnic
1. Hokej głową Sir Patryka
2. Głowogon
3. Głowopolo
4. Polowanie
Nie wiem co jeszcze
Fanka HP z Elbląga
09.07.2007 08:28
zgadza się

pytaj
Kim był Miriam Strout?Wiem, pytanie bardzo łatwe, ale nie mam żadnego pomysłu

/edit/ I jeszcze cytat można dodać
Miriam Strout była uzdrowicielką

Szpital imienia Św. Mungo zapewnił, że zostanie przeprowadzone pełne dochodzenie, po tym jak ostatniej nocy pracownik Ministerstwa Magii, Broderich Bode, lat 49, został znaleziony martwy w swoim łóżku uduszony przez doniczkową roślinę. Uzdrowiciele wezwani na miejsce nie byli w stanie ożywić pana Bode, który został ranny w wypadku w miejscu pracy na kilka tygodni przez swoją śmiercią.
Uzdrowicielka Miriam Strout, która była odpowiedzialna za oddział pana Bode w czasie, gdy miało miejsce to zdarzenie została zawieszona i wczoraj była nieosiągalna i nie mogła tego skomentować, ale czarorzecznik szpitala ogłosił w oświadczeniu:
Szpital Św. Mungo pogrążony jest w głębokim żalu z powodu śmierci pana Bode, którego stan poprawiał się z dnia na dzień przed tym tragicznym wypadkiem.
Mamy ścisłe wytyczne, co do dekoracji dozwolonych na naszych oddziałach, ale wygląda na to, że Uzdrowicielka Strout, bardzo zajęta w okresie świątecznym, przeoczyła niebezpieczeństwo związane z rośliną na stoliku przy łóżku pana Code. Jako że jego mowa i zdolność poruszania się znacznie się poprawiły, Uzdrowicielka Strout zachęciła pana Bode do tego, by sam zaopiekował się rośliną, nieświadoma iż nie jest to niewinny wiercipiętek, ale sadzonka Diabelskich Sideł, która dotknięta przez rekonwalescenta pana Bode, udusiła go natychmiast.
Jak dotąd Św. Mungo nie jest w stanie wytłumaczyć obecności rośliny na oddziale i prosi o informację każdego czarodzieja czy czarownicę, którzy mogliby pomóc w tej sprawie.
Pytanie: Co poradzil Ronowi portret w szpitalu Munga , aby pozbyć się jego "choroby"?
Jedynym sposobem wyleczenia jest wziąć wątrobę ropuchy, przywiązać ją mocno do gardła, wleźć nago w czasie pełni księżyca do beczki pełnej oczu węgorzy...

a co do zagadek z 7 tomu to tez twierdze ze nie powinno ich tu byc
Na której stronie, której książki możemy sie dowiedzieć co to jest "umbrydżyca"?
W jaki sposób objawia sie ta choroba?
harolcia
10.07.2007 22:53
Tom V (HPiZF), str.745OBJAWY: omdlenia,wymioty,wysoka goraczka,krwotok z obu dziurek nosa.
harolcia
11.07.2007 10:48
Po co,według Rity S.,istnieje Prorok Codzienny ? Cytat poproszę.
-Więc "prorok Codzienny" istnieje po to, żeby mówić ludziom to, co chcą usłyszeć, tak? - zapytała uszczypliwie Hermiona.
Rita wyprostowała się, uniosła brwi i osuszyła swoją szklankę.
-"Prorok" istnieje po to , żeby się sprzedawać, głupia dziewczyno - oświadczyła chłodno.
Tak więc na podstawie powyższego cytatu (ZK str.627) wiadomo że według Rity "prorok Codzienny" istnieje aby się sprzedawać.
harolcia
11.07.2007 21:44
Tak jest, pytanie Twoje
Jakie wrażenie odnośnie Severusa Snapa odniósł Harry po uczcie powitalnej w KF.
cytat prosze
harolcia
12.07.2007 21:02
- Auu! - krzyknął Harry i złapał się za głowę.
- Co ci jest? - zapytał Precy.
- N-nic.
Ból minął równie szybko, jak się pojawił. Trudniej było otrząsnąć się z wrażenia, jakie na Harrym sprawiło to spojrzenie -
wrażenia, że ów nauczyciel z pewnością go nie lubi. - Kim jest ten, który rozmawia z profesorem Quirrellem? - zapytał Precy'ego
- O, już znasz Quirrella, tak? Nic dziwnego, że jest taki zdenerwowany, rozmawia z profesorem Snape'em
HPiKF, str. 135
zgodzę się, pytanie twoje
harolcia
13.07.2007 17:52

Oto pytanie :
Z czego zasłynął Arkie Philpott ? (cytat poproszę )
QUOTE(HP i KP)
Ron obrócił się w stronę Harry'ego wpatrując się w niego z szeroko otwartymi oczami. Pani Weasley podniosła kosz z praniem i chwiejący się zegar, po czym wybiegła z pokoju.
-Cholera… tutaj już nie można więcej żartować…
Jednak Ron był przez kilka dni ostrożny na temat Voldemorta. W sobotę pani Weasley była już w lepszym nastroju, mimo to przy śniadaniu nadal wydawała się spięta. Bill, który pozostawał z domu z Fleur ( sprawiając tym samym radość Hermionie i Ginny) podał Harry'emu przez stół sakiewkę z pieniędzmi.
- A gdzie moja? – Spytał natychmiast Ron, z szeroko otwartymi oczami.
- To jest Harry'ego, idioto – powiedział Bill – Wyjąłem to z Twojego skarbca, Harry. Gobliny zacisnęły bezpieczeństwo w banku, i teraz pobranie pieniędzy zajmuje pięć godzin przez te kolejki. Dwa dni temu Arkie Philpott utknął w górze korytarza… Zaufaj mi, ten sposób jest łatwiejszy.
-Dzięki, Bill – powiedział Harry, wkładając złoto do kieszeni.
- On jest zawsze taki zaradny – powiedziała Fleur z uwielbieniem, głaszcząc Billa po nosie.
Ginny pokazała na migi wymioty, a Harry zakrztusił się w tym momencie płatkami kukurydzianymi. Ron musiał go mocno uderzyć w plecy.
Był zachmurzony i mroczny dzień, kiedy jeden z samochodów z Ministerstwa przyjechał pod dom
harolcia
13.07.2007 21:51
A z czego brałeś cytat? Tzn. ja w swojej książce HPiKP mam inny. Mógłbyś to jakoś wyjaśnić?
Ostatnio cytaty kopiuję z e-book'ów. (Jestem na "wakacjach" nad morzem caaaaaały nuuuuuudny miesiąc

. A ja nie mam zwyczaju zabierać ze sobą całej domowej biblioteczki i targać ją przez 700km

.)
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem, chodzi Ci o drobne różnice słów, nie fragment tekstu?
harolcia
14.07.2007 11:10
Cóż, ja e-book'ów nie mam, ale odpowiedź zaliczam. Rzeczywiście chodziło tylko o różnicę wyrazów, więc problemu nie ma. Pytanie Twoje.
Heh, "wakacje" nad morzem? To coś kiepską pogodę masz

Miłego wypoczynku
Kto poza Harry Potterem ma bliznę, która coś przedstawia. Co ona przedstawia?
A te "wakacje" to 5 raz w to samo miejsce na 1 miesiąc. Moi rodzice mają tu interes.
A-g-a-t-a
14.07.2007 21:48
Bliznę (na kolanie zresztą, ale nie pamiętam, na którym... ;]) ma Dumbledore. Przedstawia ona mapę londyńskiego metra.
BTW Bardzo przydatna blizna. ;]
Zakładając, że moja odpowiedź jest poprawna, pozwolę sobie zadać pytanie:
Jak nazywa się i na jaką chorobę zmarł dziadek Draco Malfoya?
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę