Tak twoja odpowiedź jest dobra. Ja nie wiem na co umarł dziadek Drakona. Może na smoczą ospę???
A-g-a-t-a
15.07.2007 10:35
QUOTE(matips @ 14.07.2007 23:24)
Ja nie wiem na co umarł dziadek Drakona. Może na smoczą ospę???
Owszem, ale pytanie składa się z dwóch części; na jedną już odpowiedziałeś. Pozostaje druga:
Jak nazywa się i na jaką chorobę zmarł
dziadek Draco Malfoya?
harolcia
15.07.2007 15:50
- Panie profesorze, chyba znał pan mojego dziadka Abraxasa Malfoya?
Harry podniósł głowę. Slughorn przechodził właśnie koło stołu Ślizgonów.
- Tak, znałem - odrzekł Slughorn, nie patrząc na Malfoya. - Z przykrością dowiedziałem się o jego śmierci, choć, oczywiście, nie była dla mnie zaskoczeniem... smocza ospa w jego wieku...
HPiKP str. 207
A-g-a-t-a
15.07.2007 18:04
Skoro jeszcze podparte cytatem, to chyba wątpliwości nie ma, że poprawnie? ;]
Pytanie wedruje w twoje ręce.
harolcia
16.07.2007 08:22
Cóż, nie mam pomysłu, więc
Pytanie oddaję
Mam pomysł
1. W którym roku urodził się
Lucjusz M.
2. W którym roku jego życia:
a) urodził mu się syn
b) zginął jego pan i mistrz
c) odzyskał ciało czzarny pan
d) trafił do więzienia
Proszę o odliczenia bo odpowiedź pewnie jest w wikipedii
Pszczola
17.07.2007 17:52
W ZF jest wspomniany wiek Lucjusza, coś koło 40, prawda? Ale jestem leniwa i sprawdzę w necie.
Spradziłam, lat miał 41. Tak więc Harry 15 lat miał w 1995, więc 1995-41 = 1954. Jeżeli nie urodził się jakoś pod koniec roku, ale przyjmijmy, że w 1954. Obliczyłam zgodnie z prośbą.
BTW, właśnie do mnie dotarło, że Potterowie są w wieku mojej mamy...nie za młodo się hajtnęli? O_o
Syn mu się urodził 5 czerwca 1980 (rówieśnik Harry'ego, który w listopadzie 1992 roku [Nick i jego 500-lecie śmierci] miał lat 12)
Jego pan i mistrz jeszcze nie zginął, a ponieważ nie możemy zakładać ile dokładnie czasu zajmie Potterowi ściganie Voldemorta w VII części, możemy założyć, że żył jeszcze w 1997 (Harry ma 17 lat).
Voldemort odzyskał ciało w czerwcu 1995 roku (Harry ma prawie 15).
Lucjusz trafił do więzienia w czerwcu roku 1996 (wydarzenia w Miniesterstwie po potterowych egzaminach). Harry ma już prawie lat 16.
błędu nie znalazłem, wynik się zgadza.
PYTAJ
Pszczola
18.07.2007 03:05
Jak nazywał się spiker wieczornych wiadomości mugolskiej telewizji?
harolcia
18.07.2007 11:11
Miał na imię Ted
Pszczola
18.07.2007 15:26
Zadawaj pytanie.
harolcia
18.07.2007 18:34
Jakie dwie możliwości podała Hermiona, które wyjaśniałyby znaczenie skrótu R.A.B ? Cytat poproszę..
QUOTE(HP i KP @ e-book (jeśli jakieś wyrazy się nie zgadzają))
Dzień po śmierci Dumbledore’a Harry pokazał Hermionie wiadomość pozostawioną w medalionie. Chociaż nie rozpoznała od razu inicjałów należących zapewne do jakiegoś czarnoksiężnika, które znajdowały się na notatce, odtąd biegała do biblioteki częściej niż ktoś, dla kogo nie było to konieczne, bo nie miał żadnych prac domowych. - Nic - powiedziała smutno - Próbowałam Harry, ale nic nie znalazłam... Tu jest para ludzi, z takimi inicjałami… Rosalind Antigone Bungs... Rupert "Axebanger" Brookstanton... Ale oni nie pasują zupełnie. Sądząc po tej notatce, osoba, która ukradła Horcruxa znała Voldemorta, i nie potrafię znaleźć informacji o przypadkach, żeby Bungs lub Axebanger kiedykolwiek mieli z nim coś wspólnego... Hmm, ale tu jest o... Cóż, Snape’u.
Ps. Jeśli w imionach jest błąd (taki jak zrobiłem ostatnio) to proszę NIE uznać
harolcia
19.07.2007 13:46
Pytanie Twoje
Psychopatka
20.07.2007 12:53
Percy Ignacjus Weasley
w oryginale Ignatius
Psychopatka
20.07.2007 13:16
co jadł Harry na stacji Paddington, i skąd to miał?
harolcia
20.07.2007 13:21
Jadł hamburgery, które kupił im Hagrid
Psychopatka
20.07.2007 13:22
tak jest
harolcia
20.07.2007 13:32
Do czego Olivier porównał bliźniaków Weasley'ów? <cytat poproszę>
Psychopatka
20.07.2007 13:40

prosze bardzo
"Weasleyowie daja sobie rade z tłuczkami... zobaczysz, sami
sa jak para ludzkich tłuczków. "
harolcia
20.07.2007 13:48
tak jest, pytanie Twoje
Psychopatka
20.07.2007 13:51
dobra, tylko mam klopot bo nie wiem jakie pytania juz byly, przejzalam czesc, ale duuuzo tych stron.... no ale niech bedzie
Co to jest Wywar zywej smierci? i z czego sie go robi
harolcia
20.07.2007 13:54
Jest to napój bardzo silny usypiający, powstaje w wyniku dodania sproszkowanego korzenia asfodelusa do nalewki z piołunu.
Psychopatka
20.07.2007 13:56
ofkors

alez ta gra ekscytujaca

dawaj pytanie!
harolcia
20.07.2007 13:58

Już dawno żadna gra nie wywoływała u mnie aż takich emocji ...
A oto i pytanko :
W którym roku powstał Kodeks Honorowy Wilkołaków?
A powtarzającymi się pytaniami się nie przejmuj... Już tego chyba nikt nie kontroluje
Psychopatka
20.07.2007 14:39
w roku 1637 - Hermiona sie go niepotrzebnie uczyła ;P bo nie bylo na egzaminie
harolcia
20.07.2007 18:10
Zgadza się

Pytanko Twoje
Psychopatka
20.07.2007 21:18
no dobra....
kto, kiedy i kogo nazwał -"nędznymi,zniewolonymi mętami czarodziejskiego świata"
mile widziany cytat
Hermiona nawała tak skrzaty domowe kiedy zakładałe WESZ (lub w innej dyskusji o tym nieprzyjemnym pasorzycie)
ps. strzelam
Psychopatka
20.07.2007 22:59
1/3 pytania dobrze :]
chodzi o skrzaty, ale to nie wesz i nie hermiona
moze Ron ... kiedys tam przy jakies okazji
kinga.006
21.07.2007 14:53
Wuj Voldemorta ma na imie Morfin
a co wuj Voldemorta ma do rzeczy?
"nędznymi,zniewolonymi mętami czarodziejskiego świata" nazwał Zgredek, skrzaty domowe za czasów Voldemorta, kiedy pierwszy raz rozmawiał z Harrym.
Skele-Gro, czy Szkiele-Wzro, jak kto woli.
widzę, że się tu zrobił typowy topik na rozgrzewkę na narybku.
w tym topiku nie chodzi o to, żeby sztuczni podtrzymywać rozmowę, podobnie jak w żadnym innym topiku na forum. trzymamy się zasad, nie śmiecimy - a zasady są jasno wyłożone w pierwszym poście.
Pozwolicie mam nadzieję, że nie będę czekać na potwierdzenie mojej odpowiedzi.
Pytanie: Jak Vernon nazwał Harry'ego podczas rozmowy z Petunią pamiętnego wtorku 1981 roku?
PrZeMeK Z.
30.07.2007 13:04
Wymień eliksiry, jakie na pierwszej lekcji pokazał uczniom Slughorn i opisz krótko, jaką rolę odegrał każdy z nich w serii (np. woda kranówa - Hermiona ugasiła nią pragnienie w trzeciej klasie).
Wystarczy jeden przykład do każdego eliksiru.
Felix felicis – Harry zdobył buteleczkę tego eliksiru na pierwszej lekcji eliksirów w VI klasie, prof. Slughorn obiecał dać go osobie, która najlepiej uwarzy Wywar Żywej Śmierci. Dzięki skorzystaniu ze starego podręcznika zawierającego rady od poprzedniego właściciela (którym był Książę Półkrwi), Harry zwyciężył. Dzięki niemu (zużywając pół buteleczki) wydobył z profesora Horacego Slughorna wspomnienie, o które prosił go Albus Dumbledore. Harry dał resztę przyjaciołom przed wyruszeniem z dyrektorem w poszukiwaniu zaginionego horkruksa Voldemorta (medalion Slytherina). Bez eliksiru prawdopodobnie zginęliby, ponieważ do Hogwartu wdarli się śmierciożercy, z którymi przyjaciele Harry'ego, a także członkowie Zakonu Feniksa i nauczyciele w Hogwarcie musieli stoczyć walkę.
Sporządzenie tego eliksiru trwa aż 6 miesięcy. Jest to chyba najtrudniejszy do przyrządzenia eliksir.
Efekty uboczne: jako wywar przynoszący szczęście, uzależniał. Uzależnienie prowadziło go zgłupienia.
Opis: (cytat z HP)
Warzył się w nim (kociołku) z wesołym pluskiem eliksir barwy płynnego złota. Nad powierzchnię wyskakiwały jak złote rybki wielkie krople, choć ani jedna nie opadała na blat biurka.
Amortencja –Najsilniejszy eliksir miłosny znany w świecie czarodziejów. Wystarczy dodać kilka kropel do napoju danej osoby, a zapała ona obsesyjnym uczuciem do osoby, która go uwarzyła. Hermiona czuje ją jako zapach pergaminu, świeżo skoszonej trawy i …
Eliksir wieloskokowy –Pozwalający na wcielenie się w osobę na jedną godzinę, której część wrzucimy do wywaru. Do uwarzenia substancji potrzebne są nie tylko rzadkie składniki, ale także wiedza magiczna na wyższym poziomie.
Składniki:
* Muchy siatkoskrzydłe (duszone przez 21 dni)
* Pijawki
* Sproszkowany róg dwurożca
* Ślaz
* Rdest ptasi
* Skórka boomslanga
* Część osoby, w którą się wcielamy (np. włos)
przyrządzony w celu przepytania Malfoya.
Veritaserum - Po jego wypiciu człowiek pytany o różne rzeczy odpowiada w miarę wyczerpująco i zawsze szczerze. Prawo czarodziejów wyraźnie określa granice, kiedy wolno użyć mikstury, ale nie zawsze te zasady są stosowane w praktyce, np. profesor Dumbledore zmusił do wypicia veritaserum Barty'ego Croucha Juniora, po tym, jak ten próbował zamordować Harry'ego, lub Dolores Umbridge: kazała Snape'owi przygotować eliksir prawdy, ale ten dał jej neutralny napój, który nieświadoma kobieta dała Harry'emu. Na przygotowanie specyfiku potrzeba około miesiąca, ale za to 3 krople wystarczą, by osiągnąć pożądany efekt. Na Veritaserum prawdopodobnie istnieje antidotum, na co wskazują słowa Profesora Dumbledore'a w VI części, podczas rozmowy z Harrym o profesorze Slughornie.
Pszczola
30.07.2007 14:53
Errmm... Tak głupio się czepiać takiej odpowiedzi, ale nie napisałeś jaką rolę w serii odegrała Amortencja (Amorthentia) i Eliksir Wielosokowy (Polyjuice Potion).
Eliskiru miłosnego użyła matka Riddle'a (Merope Gaunt) na mugolu Tomie Riddle'u seniorze (czego efektem był Lord Voldemort, więc użycie tego specyfiku jak najbardziej wpłynęło na serię o Potterze ;) ). Eliksiru Wielosokowego używa nsze trio w KT, by wcielić się w Crabbe'a i Goyle'a (Hermiona zamiast w Millicent Bulstrode zamieniła się w pół jej kota/ kobietę-kota/Herniono-włochato-kota, jak kto woli). Potem w IV części Barty Crouch jr a.k.a. impostor Moody pociąga sobie co godzinę łyk eliksiru przez większość roku szkolnego paradować bez nogi i oka. A potem eliksir pojawiał się i znikał przy przeróżnych okazjach aż do końca.
A ponieważ walczę o przywilej do zadania pytania, jeszcze kilka faktów na temat.
Felix Felicis Slughorn użył jedynie dwa razy w życiu (w wieku 24 lat i 57).
"Two tablecpoonfuls taken with breakfast. Two perfect days." (HPHBP p. 178 - wyd. brytyjskie). Acha, w większych ilościach jest toksyczny. Harry swą buteleczkę trzymał w starej skarpetce.
Malfloy chciał FF wygrać, by poszczęściło mu się w zadaniu uśmiercenia Dumbledore'a (ale w końcu jak miał okazję go zabić, okazał się nie taką gnidą, jakby się wydawało).
Jeżeli chodzi o Veritaserum, Snape miał wielką ochotę użyć go w IV tomie na Harrym (był pewny, że Harry podkrada mu składniki do przyrządzenia Eliksiru Wielosokowego [a to był fałszywy Moody, klops] i ogólnie by mu dokopać). Nazwa tak się spodobała kilku osobom, że postanowili nazwać tak jeden z większych portali internetowych poświęconych tematyce Pottera XP. O, a w V filmie
(jak nie oglądaliście, to SPOILER) zasugerowano, że Snape dał Umbridge prawidziwe Veritaserum, które kobieta użyła na Cho Chang by wyciągnąć od niej informacje o GD.
Nie używałam Wikipedii.
PrZeMeK Z.
30.07.2007 20:21

Zeti, Pszczoła ma rację - nie wymieniłeś wszystkich wymaganych informacji. Zatem pytanie należy do Pszczoły.
Pszczola
30.07.2007 23:34
Jak brzmi imię czarownicy o nazwisku Smethley i w którym tomie się pojawia? ;)
Skaterin
30.07.2007 23:48
Weronika Smethley. Tom Drugi...
Pszczola
30.07.2007 23:57
Yup, Twoje pytanie.
Kurcze, myślałam, że chociaż tom będzie trudno znaleźć.
Ach, trzeba się wysilić.
Skaterin
31.07.2007 00:01
Po prostu niedawno czytalam ^^"
Hmmm...
Na jednej z lekcji transmutacji Hermiona narzekała, że jej żółw nie przypomina żółwia błotnego, który był zadaniem.
Jakiego żółwia więc przypominał?
/podac przy okazji tom/
Pszczola
31.07.2007 00:37
Tom trzeci. Hermiona narzekała po egzaminie z transumatcji, że czajnik, który miała zamienić w żółwia lądowego (tortoise), przypominał bardziej żołwia wodnego (turtle).
Hermione irritated the rest by fussing about how her tortoise had looked more like a turtle, which was the least of everyone else's worries.
HP&PA p. 233 (wyd. brytyjskie)
Heh, mam to zdanie w książce podkreślone, bo tego samego dnia nauczyłam się różnicy między "turtle" a "tortoise".
Skaterin
31.07.2007 00:38
Pytanie Twoje. ;]
Pszczola
31.07.2007 00:45
Jak nazywał się ostatni wspomniany w serii podręcznik Obrony Przed Czarną Magią (to+nr tomu)?
Skaterin
31.07.2007 01:37
Teoria obrony magicznej w tomie piatym?
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę