Wymień 10 sposobów wróżenia wraz z krótkim opisem, czyli z czego się wróży.
Np. Chiromancja - wróżenie z dłoni.
Oczywiście chiromancji już nie przyjmuję
1. Aeromancja - wróżenie ze stanu powietrza, chmur, komet
2. Geomancja - wróżenie z rozrzucanych kamieni, żwiru, patyczków, klejnotów
3. Idolomancja - wróżenie z figurek, wizerunków i posągów
4. Kartomancja - wróżenie z kart, w tym karty tarota
5. Keromancja - wróżenie z lanego wosku
6. Krystalomancja - wróżenie z kryształów, luster lub kryształowej kuli
7. Macharomancja - wróżenie z noży
8. Onejromancja - wróżenie z marzeń sennych
9. Sciomancja - wróżenie z cieni
10. Tasenografia - wróżenie z fusów
Wypisz po kolei każdego z braci Weasleyów, podając o ile każdy jest starszy od Ginny.
Avadakedaver
29.11.2007 00:01
jeeeezu a ja mam taką fajną zagadkę
Avadakedaver
29.11.2007 18:15
o rly?
Przypuśćmy, że Ginny ma 11 lat i właśnie wybiera się do Hogwartu:
Ron – rok starszy, ma lat 12, właśnie rozpoczyna drugi rok nauki,
Fred i George – trzy lata starsi, mają po 14 lat, właśnie rozpoczną czwarty rok nauki,
Percy - pięć lat starszy, ma 16 lat, jest na szóstym roku
Charlie – osiem lat starszy, ma 19 lat, zakończył edukację w Hogwarcie i obecnie bada smoki w Rumunii
Bill - dziesięć lat starszy, ma 21 lat, już dawno zdał owutemy i obecnie pracuje dla banku Gringotta, jako łamacz egipskich klątw
Gratuluję! Odpowiedź poprawna.
Niestety, wena mnie opuściła i zrzekam się pytania na rzecz ziomków z Hufflepuffu. Także, jeśli którykolwiek Puchon/Puchonka ma pomysł na zagadkę, proszę się nie krępować!
PrZeMeK Z.
30.11.2007 15:35
Podaj pięć wymyślonych przez Lunę lub jej ojca stworzeń/organizacji.
Chrapak Krętorogi, Gnębiwtrysk, Heliopaci, Nargle, Stowarzyszenie zgniłego kła.
PrZeMeK Z.
30.11.2007 15:54
Oczywiście. To nie była trudna zagadka. Pytaj.
Jakie imię nosi prawnuczka ojca Luny?
Jak sie nazywa?
Luna jest jedynaczką, nie wiadomo nic na temat tego, że posiadała dzieci, nie mówiąc już o wnukach...
Brawo, o to właśnie chodziło.
Pszczola
04.12.2007 13:08
Nie wiem, kto tu jest szefem, więc piszę na forum ogólnym... Czy dobrze rozumiem, że domy zagarnęły sobie ten temat? Zwykli szarzy użytkownicy stracili prawo do zadawania i odpowiadania na pytania? Po prostu nie wiem, czy jest sens w moim wyczekiwaniu na zagadkę Hazel ;).
Zagadkę oddaję, tak btw

@Pszczoła - nie mi o tym decydować, ani tym bardziej udzielać jakiejś wiążącej odpowiedzi, ale imho że nic się nie stanie, jeśli ktoś spoza MH weźmie udział w zabawie. Ale jak mówię - to nie mnie o to pytać.
Owszem, osoby spoza jak najbardziej mogą odpowiadać, w punktacji pojawi się adnotacja, że zdobyły punkty, tak na wypadek przystąpienia do domu.
Pszczola
05.12.2007 00:50
No to miodzio. Gdzie ta zagadka?

QUOTE(hazel)
Zagadkę oddaję, tak btw biggrin.gif
Musi się jakiś Gryfon tu zaplątać i zadać zagadkę. Ja też czekam, nie mam żadnego pomysłu.
Zeti.
Miętówka
07.12.2007 19:49
Zeti, czy jak minie 48h, to nadal musi zadać Gryfon/ka?
Miętówka
07.12.2007 21:00
podaj datę śmierci Prawie Bezglowego Nicka. Jak było to niech ktoś napisze, wtedy ew. usunę posta.
SIR NICHOLAS DE MIMSY-PORPINGTON
ZMARŁ 31 PAŹDZIERNIKA 1492 ROKU
A chyba nawet było nie tak dawno. Tak mi się coś kojarzy... no ale to tylko dowodzi, że ciężko znaleźć jakieś nowe pytanie
Miętówka
08.12.2007 11:08
Zeti, zagadka oczywiście twoja.
Ramzesie, może nawet nie trudno znaleźć nową zagadkę, mi poprostu nie chciało się przeglądać wszystkich 95-ciu stron, żeby sprawdzić, czy było to pytanie.

Taki leń ze mnie.
Jak nie ma na imie prababcia profesor Sybilli i kim nie jest.
Nie nazywała się Kasandra Trelawney i nie była jasnowidzem, jeśli o to chodzi (bo to była praprababcia).
Ok, pytanie Twoje.
Trochę głupia była ta moja zagadka, ale byla łatwa.
Hm... <zastanawia się> hm... <jeszcze głębiej się zastanawia> coraz trudniej wymyślić zagadkę...
Kto jest autorem książki pt. Myślenie potoczne: dlaczego mugole wolą nie wiedzieć?
aurorka_gryfonka
09.12.2007 18:21
Mordicus Egg
A jakiego jest wydawnictwa i w którym roku została wydana?
Dobrze.
Czy to pytanie? Bez potwierdzenia?
Wydawnictwo Kurz i Pleśń, 1963.
Pytanko: Skąd wzięliście tą książkę? Za nic sobie jej z HP nie przypominam.
aurorka_gryfonka
09.12.2007 20:19
To była jedna adnotacja w ,,Magiczne zwierzęta i jak je znaleźć". Nie czytałam ,,Tezaurusa" i nie zamierzam.
Czy aurorka wie, że zadaje pytanie?
aurorka_gryfonka
11.12.2007 20:13
Eeee...? MAM!!!
Kto ostatecznie zdefiniował ,,istotę" i ,,zwierzę"?
aurorka_gryfonka
13.12.2007 20:33
Dobrze.
Która drużyna quidditcha nosi krwistoczerwone szaty ze srebrnym toporem na piersi?
Hermiona1900
13.12.2007 21:32
Wędrowcy z Wigtown
ok
Hermiona1900
13.12.2007 21:40
Oddaję pytanie Gryfonom - zero pomysłów...
aurorka_gryfonka
17.12.2007 18:29
Skoro żaden Gryfon nie ma nic do powiedzenia to ja dam zagadkę.
Dlaczego mugole lękali się magii najbardziej w średniowieczu?
Ponieważ niewiele o niej wiedzieli i nie potrafili rozpoznawać jej przejawów, a wiadomo, jeśli czegoś nie znamy, to się tego obawiamy.
aurorka_gryfonka
17.12.2007 19:57
Brawo. Dobrze.
Brakuje mi pomysłów. Puchoni, zrzekam się zagadki na Wasze konto

.
No, to ja zadam. ;-)
Chyba proste pytanie. Mam nadzieję, że jeszcze nikt go nie zadawał...
Na jakim piętrze Veron Dursley ma swoje biuro?
W swoim gabinecie na dziewiątym piętrze pan Dursley zawsze siedział plecami do okna. Tego dnia okazało się to okolicznością sprzyjającą, bo gdyby siedział przodem, trudno by mu było skupić się na świdrach. Nie widział sów przelatujących jawnie w biały dzień, choć widzieli je ludzie na ulicy; pokazywali je sobie palcami i gapili się na nie z otwartymi ustami. Większość z nich jeszcze nigdy nie widziała sowy, nawet w nocy. Natomiast pan Dursley przeżył normalne, całkowicie wolne od sów przedpołudnie. Na-wrzeszczał po kolei na pięciu pracowników. Odbył kilka ważnych rozmów telefonicznych, a potem znowu na kogoś nawrzeszczał. Był w wyśmienitym nastroju aż do pory lunchu, kiedy pomyślał, że dobrze by było wyprostować nogi, przejść się na drugą stronę ulicy i kupić sobie w piekarni bułkę z rodzynkami.
O, jaka wyczerpująca odpowiedź, oczywiście poprawna.
Nie miałem nic do roboty, to pisałem jak popadło. Przynajmniej się czymś zająłem.
Podaj imię szwagierki matki kuzyna Harrego.
cioteczka Marge była bardzo podobna do wuja Vernona: wielka, tęga, z purpurową twarzą, miała nawet wąsy, choć nie tak krzaczaste jak on...
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę